V Evegreenu razvijajo biorazgradljivo plastiko iz odpadne hrane in komaj dohajajo eksplozijo povpraševanja V Evegreenu razvijajo biorazgradljivo plastiko iz odpadne hrane in komaj dohajajo eksplozijo povpraševanja »Pred petimi leti je bil delež biopolimerov na svetovnem trgu enoodstoten, zdaj je štiriodstoten, do leta 2030 bo 40-odstoten,« o tržnih možnostih pravi Eva Štraser iz startupa Evegreen
Hlev s pametnim prezračevanjem omogoča varčno in do piščancev prijazno rejo  Hlev s pametnim prezračevanjem omogoča varčno in do piščancev prijazno rejo Rejci, pozor, od leta 2023 bo na perutninskih in prašičjih farmah v EU obvezno prezračevanje z vračanjem toplote
Kaj premier Marjan Šarec obljublja kmetom za reševanje težav z zvermi Kaj premier Marjan Šarec obljublja kmetom za reševanje težav z zvermi Katere drastične spremembe pri ravnanju z zvermi zahteva Sindikat kmetov Slovenije in kako jih podpira Šarec
Znanstveniki imajo rešitev za boljše preživetje rastlin v suši Znanstveniki imajo rešitev za boljše preživetje rastlin v suši Z rastlinskim hormonom avksinom lahko usmerijo korenine, da rastejo globje navpično navzdol, kjer je v zemlji več vlage
Kmetje, večino strojev lahko vržete v koprive Kmetje, večino strojev lahko vržete v koprive Denar za kmetijstvo se preliva v industrijo, ki razvija drage ogromne priključke in traktorje, kmet Branko Majerič zagovarja kmetovanje brez oranja ter subvencije zgolj za orodja za plitko obdelavo tal in dobro sejalno tehniko

Vabljiva ekoidila na Pohorju pri Baronu

Čas branja: 2 min
23.03.2017  19:47
Vabljiva ekoidila na Pohorju pri Baronu
»Za hišno specialiteto Baronovo govedino dobimo toliko naročil, da nam tega mesa trenutno zmanjkuje,« pravi Boris Uranjek, gospodar ekološke kmetije Pri Baronu s Pohorja.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Med najbolj znanimi izletniškimi kmetijami na Štajerskem je ekokmetija Pri Baronu s Planice nad Framom. Dober sloves in stalne goste ohranjajo z odlično sezonsko hrano, ki jo pridelajo večinoma sami. »Za hišno specialiteto Baronovo govedino je tako veliko povpraševanje, da nam trenutno že zmanjkuje tega mesa,« pravi gospodar Boris Uranjek.

Z vinotočem kot obliko turizma na kmetiji sta pred 26 leti začela njegova starša. Sob sicer nimajo, pripravljajo pa pogostitve, ogled kmetije in kup doživetij za otroke in odrasle.

Bogato založena biotrgovinica na kmetiji

Sami delajo mesnine, iz sadja in zelenjave pa namaze, pesto, paštete, marmelade, zeliščne čaje, likerje in sirupe. Vse to ponujajo v biotrgovinici na kmetiji, ponudbo pa zaokrožajo z dobrotami z drugih ekokmetij. Od njih prodajajo ekološko moko, kaše, rezance, testenine, vino ... Vse, česar sami ne delajo. »Na polici so tudi ekokozmetika, ekološke čokolade, celo tri vrste ekološke kave – konopljina, ajdova ter iz želoda in ječmena,« dodaja sogovornik.

Permakultura je zakon!

»Zaradi uvajanja permakulture ob ekološkem kmetovanju, ki ju prepletamo s turizmom, sem leta 2014 postal inovativni mladi kmet,« pravi gospodar kmetije, ki nastopa s sloganom »Ekoidila na Pohorju«.

Do tega slogana so prišli po naključju. Ena od gostij je nekomu po telefonu povedala, da je na ekoidili na Pohorju.

Njihova kmetija pa postaja vse bolj permakulturna idila. »Na velikem permakulturnem vrtu imamo več kot 200 rastlin. Pridelujemo šparglje, jagode, maline, robide, josto, kosmulje, veliko zelenjave. Gojimo kokoši, vietnamske prašiče, gosi, race, zajce, govedo, vse živali so v prosti reji,« opisuje Uranjek. Po načelih permakulture imajo sadovnjak in pašo živali.

Hrana z domačega vrta in pašnika

Dobra in sveža sezonska hrana je največji magnet ekokmetije Pri Baronu. »Trudimo se, da sami pridelamo čim več hrane in je postrežemo gostom,« razlaga Uranjek. Nimajo pa svojega mleka, zato ga skupaj s siri kupujejo od drugih kmetov. To velja tudi za ekološka žita in vino.

»Na naši kmetiji ne točimo kupljenih pijač, ampak sokove in likerje,« poudarja Uranjek.

Prenova po ekoloških standardih

Lani so si za 25-letnico turizma na kmetiji privoščili temeljito prenovo. »Za dva meseca smo zaprli vrata, medtem pa v retro slogu z naravnimi ekološkimi materiali prenovili kmetijo. To je bila prava poteza, gostje so navdušeni,« se veseli gospodar kmetije. Ohranili so del stare kmetije, katere jedro je iz kamna in ima več kot 400 let.

Od kina na seniku do obiska drugih ekokmetij

Od drugih izletniških kmetij se razlikujejo po bogati ponudbi doživetij na kmetiji. »Zelo priljubljena je delavnica Kako postati kmet za en dan, kjer otroci spoznajo različna kmečka opravila,« pravi sogovornik. Najmlajšim ponujajo še škorenj party ter kino ali spanje na seniku. »Obiskujejo nas osnovne šole iz vse države, prej pa so prihajali šolarji iz okolice,« dodaja.

Tudi odraslim razkažejo kmetijo in jih pogostijo s kosilom. Lahko preživijo ekodan na kmetiji ali na Štajerskem, kjer obiščejo druge partnerske ekokmetije v okolici.

Kmalu ekočemaževa cvetna nedelja

S partnerskimi ekokmetijami pripravljajo skupne dogodke. Prvi bo ekočemaževa cvetna nedelja. Dobro obiskan je tudi dan odprtih vrat, ki je zadnjo nedeljo v avgustu.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Agro HI-tech
Agro HI-tech Kmetje, večino strojev lahko vržete v koprive 18

Denar za kmetijstvo se preliva v industrijo, ki razvija drage ogromne priključke in traktorje, kmet Branko Majerič zagovarja kmetovanje...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Zgodba s kmetije: nova generacija hmeljarjev bi se širila, iščejo dobra zemljišča

Hmeljarska kmetija Šalej blizu Žalca že ima sodoben obrat za strojno obiranje in sušenje hmelja, postavili bodo tudi hladilnico

AGROBIZ
Novice
Novice Lažja pot za ameriško govedino na trg EU 1

ZDA in EU so v petek podpisale sporazum, ki zadeva ameriški izvoz govedine v EU - vprašanje ostaja, ali je to korak k pomiritvi v...

AGROBIZ
Novice
Novice Priložnosti v hmeljarstvu: pivovarji sklepajo dolgoročne pogodbe s pridelovalci, zanima jih povečanje nasadov

Slovenija je tretja največja pridelovalka hmelja v Evropi in četrta največja na svetu; 119 slovenskih hmeljarjev je lani pridelalo...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Krave in telički na kmetiji Flis-Četina poslušajo klasično glasbo 13

V novi sirarni predelajo do 800 litrov mleka na dan; živali poleg klasične glasbe razvajajo tudi s prhami in masažnim robotom; krave...

AGROBIZ
Novice
Novice Celjske mesnine bi kupile Ptujsko klet

O tem se bodo avgusta pogovarjali s Perutnino Ptuj, lastnico omenjene kleti

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Poprask-Potočnik se bo širila v turizem 1

Najbolj znani so po domačih piškotih in marmeladah

AGROBIZ
Novice
Novice Po svetu rastejo proizvodnja piva in nova hmeljišča 9

Vsa hmeljišča na svetu skupaj presegajo 61 tisoč hektarjev, zaradi ugodne cene hmelja, ki pokrije stroške, in večje proizvodnje piva...