Kako bo Otmar Zorn z laserji ščitil čebele Kako bo Otmar Zorn z laserji ščitil čebele Podjetje Zorn Plus je na evropskem razpisu SME Instrument dobilo 50 tisoč evrov subvencije
Afera s poljskim mesom je razkrila luknje v prehranski verigi. Kako jih pokrpati? Afera s poljskim mesom je razkrila luknje v prehranski verigi. Kako jih pokrpati? Tudi o tem aktualnem vprašanju smo govorili na 6. Agrobiznis konferenci. Ni pa bil govor samo o izzivih – prepoznali smo tudi štiri zmagovalce, ki so s svojimi proizvodi prepričali strokovno komisijo ter bralce spletišča Finance in portala Agrobiznis
(video) Beno Bajda, Zadruga Granar ter podjetji G2O in Žganjekuha Kržič so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019 (video) Beno Bajda, Zadruga Granar ter podjetji G2O in Žganjekuha Kržič so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019 Ekološko oljčno olje, pridobljeno z ultrazvokom je najbolj inovativen izdelek, z regijsko kulinarično znamko Diši po Prekmurju je zadruga Granar postala najboljši podjetnik v kmetijstvu; Brodka je žganje iz presežkov kruha in tudi najboljši izdelek po izboru potrošnikov; podjetje G2O pa je za malo tipsko montažno ribogojnico z recirkulacijo vode dobilo posebno priznanje za inovativnost.
Uganete, kateri štirje finalisti so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019? Uganete, kateri štirje finalisti so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019? Štirje od sedmih finalistov, ki jih predstavljamo, so zmagovalci letošnjega natečaja Agrobiznis! Razglasili jih bomo danes na 6. Agrobiznis konferenci v Ljubljani. Dobili bomo letošnjega najboljšega podjetnika v kmetijstvu, najbolj inovativen izdelek in najboljši izdelek po izboru porabnikov. Podelili bomo tudi posebno priznanje za inovativnost.
Kako bi na Krasu zaslužili dodaten milijon evrov Kako bi na Krasu zaslužili dodaten milijon evrov Milijon evrov dodatnega zaslužka bi pripeljali na Kras tako, da bi vse vino iz grozdja sorte refošk prodajali kot teran PTP za (najmanj) tri evre na liter

(reportaža) V Komendi so se svetili kmetijski in gozdarski stroji, naprodaj je bilo tudi vse za vrt

Čas branja: 8 min
11.04.2017  10:37
Siv in deževen dan vam popestrimo z reportažo iz s soncem obsijanega kmetijskega sejma v Komendi, ki se je končal v nedeljo.
(reportaža) V Komendi so se svetili kmetijski in gozdarski stroji, naprodaj je bilo tudi vse za vrt

Obveščaj me o novih člankih:  

Čez vikend se na sejem odpravijo družine, petek pa je pravi dan za velike nakupe. Kmetje kupijo kmetijske in gozdarske stroje, ki so si jih že prej nagledali.

Mi smo Komendo obiskali med vikendom, ko je bila gneča velika. Podjetji Ino Brežice in Robust sta med večino razstavljavcev kmetjske in gozdarske tehnike, ki bodo šele po sejmu videli, koliko obiskovalcev so v Komendi prepričali v nakup.

S cepilniki in drobilniki robust računajo 100-odstotno rast prodaje

V prvem četrtletju smo prodajo cepilnikov in drobilnikov povečali za več kot 100 odstotkov in tak tempo rasti bi radi obdržali vse leto. Čeprav se bliža mrtva sezona, ne pričakujemo upada naročil, saj vstopamo na nove trge in širimo asortiman strojev,« pravi Marko Perak, vodja prodaje v Robustu, hčerinskem podjetju iz Arje vasi.

Prodajo več cepilnikov, a pri drobilnikih vidijo več možnosti za rast, saj so primerni tudi pri reciklaži stekla, plastike, celo elektromotorjev in drugih odpadnih materialov. Novo linijo obeh strojev bodo prikazali maja na Ligni v Hannovru, vodilnem sejmu za lesnopredelovalno industrijo.

Povečujejo prodajo doma in izvoz. Njihovi glavni izvozni trgi so Švica, Avstrija in Nemčija, sledi Balkan, nato Rusija. Tja oziroma v regijo Vladimir, ki je 250 kilometrov oddaljena iz Moskve, so februarja poslali prvo pošiljko. Iz te regiji pričakujejo veliko naročil, saj tam veliko vlagajo v predelavo in izrabo lesa. Redna naročila dobivajo tudi iz držav Beneluksa, Skandinavije, Francije, Velike Britanije, Nove Zelandije.

Spomnimo, da smo njihov cepilni stroj robust 600 lani poleti razglasili za Najpodjetniško idejo 2016.

»Gorenjski kmetje so lani povečali prirejo mleka, odkupili smo ga 32 milijonov litrov in vsega odpeljali v Italijo. Letos odkup še raste,« pravi Miro Jenko, direktor Kmetijske zadruge Cerklje. Člani zadruge - to je 620 kmetov - povečujejo tudi rejo goveda, zadruga pa odkup živine. »Lani smo odkupili 2.500 glav goveje živine, pol smo prodali domačim klavnicam, pol pa v Italijo,« dodaja Jenko. Odkupujemo in prodajamo tudi poljedelske in vrtnarske pridelke. Največ je krompirja, pa tudi precej solate, zelja in čebule. »Prihodki so nam lani zdrsnili pod 18 milijonov evrov, še leta 2015 so bili nad 18 milijoni,« pravi Jenko.

Potrebujejo centralno skladišče s hladilnicami

Načrtujejo centralno skladišče s hladilnicami, kjer bi zbirali zelenjavo in poljščine za prodajo javnim ustanovam, trgovskim verigam in gostincem. Za takšno naložbo trenutno nimajo denarja.

»Odkupili bi lahko še več pridelkov z njiv in, če bi bilo povpraševanje, jih tudi več dostavili javnim ustanovam. Vendar ne pod neživljenjskimi pogoji, ker se nam ekonomika ne izide. Neodgovorno je pričakovati, da bo lokalno pridelana hrana iz kratkih verig cenovno primerljiva industrijski,« poudarja. Od javnih ustanov se trudijo dobiti več naročil, s trenutnim obsegom niso zadovoljni. Javni naročniki bodo morali pokazati pogum in razpis prilagoditi tako, da se bodo zadruge in kmetje lahko prijavili. Kmetje pa bodo morali pridelovati, kar javni zavodi potrebujejo, in jim hrano pripraviti tako, da jim olajšajo kuhanje.

Na razstavnem prostoru Agrocentra Medvode smo naleteli na vinarko in mlado prevzemnico kmetije Barbaro Žličar iz Ormoža. Pri njih dela kot trgovska potnica. »Obiskujem kmetijske zadruge, veterinarske ambulante in privatne kmetijske trgovine po Sloveniji ter zbiram naročila, Agrocenter pa poskrbi za dostavo,« razlaga.

»Ukvarjamo se z veleprodajo opreme za veterino, pašništvo, živinorejo, konjeništvo, male živali in mesarstvo,« dodaja Uroš Jamnik, lastnik in direktor podjetja. Kmetje začenjajo s pašo krav in konjev, zato se najbolj zanimajo za opremo za pašništvo. Jeseni in pozimi pa je sezona prodaja mesarske opreme. Nekaj je imajo tudi od slovenskih proizvajalcev, te izdelke tudi izvažajo v Italijo in Avstrijo. »Vsako leto prodaja zraste za 10 do 15 odstotkov, hčerinsko podjetje imamo tudi na Hrvaškem,« še pravi Jamnik.

"Največ zanimanja je za gnezda, ki se uporabljajo za prosto rejo kokoši. V njih kokoši znesejo jajca," nam je razložil Viktor Pust iz podjetja Rajgelj iz Krope. Za takšna gnezda se zanimajo tudi kupci iz tujine. Povpraševanje je tudi po živolovkah za kune. To so posebne kletke, ki živali ne špoškodujejo. Kuna se ujame v past, kletka se zapre, žival je nepoškodovana. Kletko odpeljemo in žival izpustimo v naravi. V Komendi so se obiskovalci sejma zanimali tudi za kletke za zajce.

»Od novosti smo na sejmu predstavili mulčer za vinograd, sadovnjake in poljedelstvo Open Elite. Razvili smo ga na željo kupca, prodajamo pa ga v Avstriji, doma, na Hrvaškem in v Nemčiji,« pravi Marjan Barbič, ki v Inu Brežice vodi prodajo v države nekdanje Jugoslavije. Pri razvoju mulčerjev so v vrhu. Največ jih izvozijo v Veliko Britanijo, pa tudi v ZDA, po Evropi, v Ukrajino, Rusijo, celo na Japonsko in v Južno Korejo. prodaja jim raste.

»Z domačo sirarno je pred 17 začel oče, zadnja tri leta delamo tudi suhomesnate izdelke. Zaseko klobase, salame in mlečne izdelke prodajamo na tržnicah in sejmih,« pravi Lucija Gartner. Njen brat Matevž bo domačo kmetijo v Studorju pri Bohinju, ki se ukvarja s sirarstvom in turizmom, kmalu prevzel od staršev Anice in Gregorja.

Iz mleka domačih krav zdaj delajo zeliščno čemaževo skuto, poleti pa skuto s peteršiljem s svojega vrta. Ponujajo tudi albuminsko skuto, dimljen in navaden planšarski sir, ki ga tudi največ prodajo. Tudi 30-kilogramske hlebce ementalerja. Krave in prašiče poleti za dva meseca in pol ženejo na pašo v planino Laz. Doma na kmetiji imajo tudi apartmaje, goste pa tudi pogostijo.

"Prve goji jagode sem pobral septembra 2014, zdaj ponujam suhe goji jagode brez vsakršnih dodatkov. Delam tudi sok iz goji jagod in marmelado, ki vsebnujejo tudi jabolka," pravi Evgen Kocjančič. Živi med Dekani in Kranjem. V Dekanih na kmetiji svojih staršev od ponedeljka do četrtka kmetuje, v petek pa se s pridelki odpelje v Kamnik k ženi, sinu Gašperju in hčeri Špeli. "Smo vikend familija in že prej, ko sem vozil tovornjak, sem bil veliko zdoma," dodaja. Za delo na kmetiji se je odločil, ko so se pojavile težave s srcem in je moral spremeniti življenjski slog.

"Ljudjem se zdi 25 evrov za kilogram goji jagod veliko, a to zadošča za 50 dni. Priporočajo, da pojemo 20 gramov svežih goji jagod na dan ali od 10 do 15 gramov posušenih goji jagod," nas pouči o uživanju teh sadežev iz Tibeta, ki vsebujejo največ antioksidantov. Ekološki certifikat bodo na kmetiji dobili leta 2018, zdaj so še v preusmeritvi.

"S kmetijstvom se ukvarjam od poroke leta 1984," pravi Igor Kveder iz Šenčurja. Z ženo Mirjano sta včasih na 16 hektarjih najetih njiv pridelala desetino rdeče pese, ki so jo skuhali in vložili v Eti Kamnik. A ko se je najem na Gorenjskem podražil na 700 evrov na hektar, je pridelavo opustil, ker takšne najemnine ni mogel plačati z zaslužkom od pridelkov.

Zdaj imata z ženo v lasti 0,7 hektarja, še 3,3 hektarja pa v najemu. Pridelujeta razno zelenjavo, v rastlinjakih na 300 kvadratnih metrih pa svoje sadike. Igor Kveder jih je prodajal na sejmu v Komendi. Večino sadik posadita sama, pridelke pa prodata dvakrat na teden na tržnici v Medvodah. Pozimi dopolnjujeta ponudbo z odkupom od drugih kmetov. Tako zdaj ponujata hren iz Velike Nedelje in šparglje s kmetije Ramovž iz Savelj pri Ljubljani.

"Grosiramo za Mercator, Spar in Hrib Dobje. Trgovcem prodava večino zelenjave," pravi Igor Kveder. Z ženo sta lani kupila nov kombi in dva traktorska priključka za delo na njivi. "Obnašam se kot obrtnik. Nisem tipičen kmet, ki bi iskal podporo zadriuge, raje sam pridelam in tržim." pravi za konec.

Končajmo s sivko iz Goriških brd. Ko Mirjam Marinič pride iz vrtca - službe, ustvarja naravno kozmetiko iz ekološko pridelane sivke in drugih zelišč v Vedrijanu v Goriških brdih. Naprodaj je pod blagovno znamko Vonj poletja. Poleg mila obsega vrečke s posušeno sivko, hidrolate - rožne vode in eterična olja. Ponujajo tudi posušena zelišča. Letos je ponudbo razširila s sivkinim in češnjevim likerjem ter hruškovim in češnjevim žganjem.

Za pridelavo in predelavo sivke, ojlk, rožmarina, mete, melise, ognjiča in žajblja imajo tudi ekološki certifikat. Pri prodaji na sejmih ji pomaga hči Eva. Njena mama pripravlja tudi delavnice in žetev sivke. Imajo tudi grozdje, ki ga oddajo zadrugi, v Kleti Brda pa ga rpedelajo v vino.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kaj se dogaja na svetovnem trgu jabolk

Katastrofe po lanski obilni letini v Evropi ni, Poljaki več izvažajo na Kitajsko in v Azijo, medtem ko v Avstraliji in Južni Afriki že...

AGROBIZ
Novice
Novice Kako diha trg kmetijskih in gozdarskih strojev

Kakšne traktorje in druge stroje kupujejo kmetje ter kaj se dogaja s cenami, smo preverili na novem sejmu kmetijske in gozdarske...

AGROBIZ
Novice
Novice Reportaža: Kljub snegu cveti prodaja domače zelenjave z ljubljanskih kmetij 1

Pot dobrot vas popelje na 23 kmetij na obrobju Ljubljane – v Savljah, Klečah in na Ježici, kjer lahko kupite vse od krompirja, kislega...

AGROBIZ
Novice
Novice Devetletni deček v BiH raje kupuje ovce kot igrače 4

Pripravljamo tudi zgodbo o mladem Ljubljančanu, ki si je za rojstni dan zaželel kozo, zdaj pa že več let skrbi za svojo čredo, mleko...

AGROBIZ
Novice
Novice Kako bi dobili več ekoloških kmetij 1

Dobro bi bilo zmanjšati birokratske ovire za ekološke kmete in povečati subvencije, da bodo bolj primerljive zahtevnejši ekološki...

AGROBIZ
Novice
Novice Dileme ekološkega sadjarja: kako dobiti pravo sorto jabolk 5

»To, kar je dobrega na evropskem trgu, ni dosegljivo za nas vrtičkarje,« pravi Janez Trstenjak

AGROBIZ
Novice
Novice Humko bo zagnal proizvodnjo ob največjem zaporu v jugovzhodni Evropi

Zraven zapora v Sremski Mitrovici bodo proizvajali humus, substrate in gnojila

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Uganete, kateri štirje finalisti so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019? 4

Štirje od sedmih finalistov, ki jih predstavljamo, so zmagovalci letošnjega natečaja Agrobiznis! Razglasili jih bomo danes na 6....