Panvita se pripravlja na ekološko rejo piščancev  Panvita se pripravlja na ekološko rejo piščancev Pri prašičih in piščancih bi radi povečali število rejcev, nove iščejo zlasti med mladimi kmeti
Kupci bolj preverjajo poreklo mesa Kupci bolj preverjajo poreklo mesa »Po aferi s poljsko govedino je prodaja govejega mesa upadla za več kot 20 odstotkov, a se počasi popravlja; kupci so bili zmedeni, po aferi pa bolj preverjajo poreklo mesa,« pravi Izidor Krivec, direktor Celjskih mesnin.
Ljutomerčanov novi hlev za plemenske svinje je obvisel v zraku Ljutomerčanov novi hlev za plemenske svinje je obvisel v zraku Niso se še odločili, ali bodo ob napovedanih spremembah politike sklada kmetijskih zemljišč izpeljali 3,7-milijonsko naložbo, čeprav jim od papirjev manjka le okoljevarstveno dovoljenje
(intervju) Peter Vrisk: Bolj podprimo pridelavo zelenjave in prašičerejo (intervju) Peter Vrisk: Bolj podprimo pridelavo zelenjave in prašičerejo Več podpore naj v prihodnji finančni perspektivi dobijo tudi krave dojilje, saj sami nimamo dovolj telet za pitanje, predlaga predsednik Zadružne zveze Slovenije.
V prireji mleka je dohodek na enoto površine večji kot pri prireji mesa V prireji mleka je dohodek na enoto površine večji kot pri prireji mesa Prireja mleka zahteva več vloženega dela in vlaganj od prireje mesa

Dimljeno ekološko oljčno olje zažiga med kuharskimi chefi

Čas branja: 3 min
11.05.2017  18:14
Dimljeno ekološko oljčno olje zažiga med kuharskimi chefi
Dimljeno ekološko oljčno olje Jenko dimijo teden dni s hladnim dimom.

Obveščaj me o novih člankih:  

»Konec aprila smo na festivalu oranžnih vin v Izoli pripravili prvo pokušnjo dimljenega oljčnega olja Jenko. Vrhunske kuharje je navdušilo. Pohvalil ga je Tomaž Kavčič iz gostilne Pri Lojzetu, uporabljata pa ga že Igor Jagodic iz restavracije Strelec in Uroš Štefelin iz Vile Podvin,« pravi Peter Pelicon, ki s partnerko Jasno Jenko prevzema vodenje ekološke oljkarske kmetije Jenko iz Bertokov nad Koprom. Tako dober odziv jih je presenetil, saj je dimljeno olje le spremljava njihovih vrhunskih ekstra deviških oljčnih olj, po katerih so najbolj znani.

Dimljeno oljčno olje je v osnovi couvee, ki je iz mešanice več sort. »Ideja o dimljenem olju je stara devet mesecev. Takrat sta nas obiskala prijatelja, ki ustvarjata čilijeve omake znamke Pekočko. Ko nam je dež pokvaril piknik, sta me izzvala z vprašanjem, ali ni nič dimljenega olja, da bi poustvarili okus in vonj po pikniku,« pravi Pelicon.

Hladno dimljenje traja teden dni

Začel je razvijati idejo in iskati recept, kako bi z naravnim dimom, ki deluje kot konzervans, zadimil oljčno olje. Po številnih poskusih je prišel do hladnega dimljenja. Dimljenje traja en teden, podrobnosti postopka pa ne razkriva. Pri razvoju intenzivnosti okusa mu je pomagal chef Daniel Pirc.

»V Evropi sem doslej našel dva ponudnika dimljenega oljčnega olja, mi smo tretji,« dodaja Pelicon. Ekološki certifikat, ki ga imajo vsa Jenkova oljčna olja, je že razširil tudi na dimljeno olje. »S tem dokazujemo, da arome po dimu ne dobimo z dodajanjem kemičnih okusov dima,« poudarja.

Tako kot vrhunsko oljčno olje se tudi dimljeno uporablja po kapljicah – kot začimba. Obogati okus mesnih jedi, denimo bifteka, telečjega hrbta ali rostbifa, popestri pa tudi nežno špargljevo juho. Možnosti za uporabo je veliko, a Jenkovi bodo ostali pri majhni količini tega olja. »Je spremljava naše glavne ponudbe, da sami sebi in kupcem nismo dolgočasni,« pravi Pelicon. Pa cena? Četrt litra dimljenega olja stane 15 evrov.

Glavna je istrska belica

Na pobočju hriba Sermin nad Bertoki imajo tri oljčnike, ki skupaj merijo 2,5 hektarja. S 55 odstotki je glavna sorta istrska belica, 30 odstotkov je sorte leccino, 15 odstotkov pa frantoio, maurino in pendolino. Jenkovi aduti so sortno olje istrska belica in leccino, sortni izbor couvee in aromatizirano oljčno olje s pomarančo ali limono, za katero uporabljajo sveže ekološko sadje. Od leta 2011 imajo za olja ekološki certifikat. Vsa Jenkova olja so ekstra deviška, hladno stiskana in z zaščiteno označbo porekla.

Navadno pridelajo dva do tri tisoč litrov olja na leto, lani ga je bilo 2.100 litrov. »Manj olja je zaradi oljčnega molja, proti kateremu v ekološki pridelavi niso dovoljena fitofarmacevtska sredstva. Oljčni molj je lani tako napadel istrsko belico, da smo izgubili 40 odstotkov pridelka te sorte,« ponazarja Pelicon.

Ob manjši količini olja jih tolaži dobra kakovost. Z 2.100 litri olja bodo obdržali stalne kupce – trgovine in restavracije, le malo olja pa prodajo na kmetiji in sejmih. Skoraj vse olje prodajo v Sloveniji, nekaj steklenic pošljejo kupcem v London, Pariz, Ukrajino in na Madžarsko.

Porabimo liter oljčnega olja na prebivalca na leto

Zadnjih 25 let se z oljkarstvom resno ukvarja Boris Jenko, gospodar kmetije in Peliconov tast. Toliko časa slovenski oljkarji delajo za kakovost oljčnega olja, Slovenci pa spoznavamo njegove prednosti. »Ko bomo domače kupce navadili na slovensko oljčno olje, ki se po kakovosti kosa z najboljšimi na svetu, bomo slovenski oljkarji že decembra brez olja. V dveh mesecih bomo prodali ves letnik, tako malo nasadov je,« strne sogovornik. Zdaj vsak Slovenec porabi okoli liter tega olja na leto.

Jenkovo olje so v svetovnem vodniku oljčnih olj Flos Olei dvakrat uvrstili med prvih 20, kar drugim našim oljkarjem še ni supelo. Zmagali so tudi na Sol d'Oro v Veroni, enem glavnih ocenjevanj. Z ocenjevanja v Londonu so letos prišli z zlato medaljo, zadnja leta se z nagradami vračajo tudi z ocenjevanja TerraOlivo v Izraelu.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kmetje, preberite, kje vas bodo letos čakali inšpektorji

Kmetijski inšpektorji bodo preprečevali zaraščanje in neobdelanost kmetijskih površin, pri konoplji bodo preverjali vsebnost THC, pri...

AGROBIZ
Novice
Novice Pozor, ugodna posojila za nakup kmetijskih zemljišč 1

Ponuja jih ribniški sklad, zadnji rok za oddajo vloge je 8. aprila, na voljo je še 2,5 milijona evrov; kmalu nov razpis

AGROBIZ
Novice
Novice Prašičerejci dobijo državno pomoč, panoga pa strategijo razvoja 2

Rejcem, ki so zaradi nizkih cen mesa v hudih težavah, je kmetijska ministrica Aleksandra Pivec ponudila pol milijona evrov enkratne...

AGROBIZ
Novice
Novice Manj ovir za postavitev rastlinjakov 5

Na razpisu za ukrep 4.1 iz Programa za razvoj podeželja, ki je odprt do konca maja, sofinancirajo tudi postavitev rastlinjakov, kar je...

AGROBIZ
Novice
Novice Nastaja kratka veriga lokalno vzrejene govedine iz Posavja

Sevniška zadruga bo s kmetijami tržila in promovirala prednosti lokalno vzrejenega mesa

AGROBIZ
Novice
Novice Po letu 2021 subvencije tudi za ohranitveno kmetijstvo 6

Z ohranitvenim kmetijstvom izboljšujemo in vzdržujemo kakovostna živa tla brez oranja, ob stalni pokritosti tal s poljščinami, dosevki...