Kmetija Kastelic - Žonta bo prenovila sirarno Kmetija Kastelic - Žonta bo prenovila sirarno Poletno ponudbo mlečnih izdelkov bi radi razširili s sladoledom, čez nekaj let pa vpeljali tudi rejo goveda za meso
Lestvica: To so največji in najboljši slovenski živilci Lestvica: To so največji in najboljši slovenski živilci Predelava hrane v Sloveniji je lahko zelo donosen posel. Najboljši živilci in pijačarji se po dobičkonosnosti lahko kosajo s farmacevti
Študenti mariborske univerze razvili zmagovalnega robota za odstranjevanje plevela Študenti mariborske univerze razvili zmagovalnega robota za odstranjevanje plevela Z manjšim poljskim robotom so zmagali na študentskem tekmovanju Field robot event 2019 v Heilbronnu v Nemčiji
Ajdovski sladoledar »iz garaže«, ki ga je kopirala celo multinacionalka Ajdovski sladoledar »iz garaže«, ki ga je kopirala celo multinacionalka Najuspešnejše živilsko podjetje Incom izvozi 90 odstotkov svojih sladoledov, povečuje tudi prodajo pod lastnimi blagovnimi znamkami.

Kmetje, živilci in raziskovalci sodelujejo za skupen preboj na trgu

Čas branja: 1 min
14.06.2017  21:04
Kmetje, živilci in raziskovalci sodelujejo za skupen preboj na trgu
»V agroživilstvu se začenja pravo povezovanje z raziskovalno sfero in drugimi partnerji. Skupaj bodo reševali težave in iskali nove tržne niše na trgu s hrano,« pravi Tatjana Zagorc, direktorica ZKŽP pri GZS.

Obveščaj me o novih člankih:  

Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS (ZKŽP) je s kmetijsko-gozdarsko zbornico, zadružno zvezo in tremi univerzitetnimi inkubatorji prejšnji teden podpisala izjavo o sodelovanju. Kaj bo rezultat? Kako je ta izjava povezana z nastajajočim strateškim razvojno-­inovacijskim partnerstvom SRIP Hrana, pojasnjuje Tatjana Zagorc, direktorica ZKŽP.

»Podpis te izjave je prvi primer, da so trije univerzitetni inkubatorji in tri najpomembnejše panožne organizacije pokazali voljo za povezovanje in skupno iskanje rešitev, ki jim bodo omogočile preboj na trgu,« pravi Zagorčeva. Podpis te izjave je hkrati prvi formalni korak, da SRIP Hrana zaživi.

Platforma za izmenjavo dobrih praks in razvoj

SRIP Hrana bo stičišče in odskočna deska, kjer se bodo virtualno in fizično povezovali strokovnjaki iz gospodarstva in raziskovalne sfere.

Partnerje bo spodbujal k skupnim projektom na petih področjih: pri surovinah in trajnostni rabi virov, pri pametnem načrtovanju procesov in procesni kontroli, pri napredni opremi in tehnologijah za pridelavo in predelavo hrane, pri higieni, kakovosti in varnosti hrane ter pri odnosu porabnika do (pre)hrane. »To pa so glavni izzivi in hkrati priložnosti za razvoj agroživilskega sektorja, ki bo temeljil na večji produktivnosti, učinkovitosti in konkurenčnosti,« pravi sogovornica.

SRIP Hrana bo spodbujal tudi razvoj kadrov in kompetenc ter internacionalizacijo. »Kaj bo končni rezultat? S takšnim sodelovanjem bodo partnerji izluščili tržne niše na domačem in globalnem trgu hrane.«

Kaj pridobijo

Ko ima živilsko podjetje neko tehnološko težavo, ki je samo ne zna rešiti, bo prek SRIP Hrana našlo ustanovo ali podjetje iz druge panoge, ki ima rešitev. SRIP Hrana bo povezal obe podjetji, ki se bosta dogovorili za poslovno sodelovanje. S tem bo živilsko podjetje rešilo svojo težavo, drugo podjetje pa bo prodalo svojo storitev. Podjetji lahko do rešitve prideta tudi s skupnimi vlaganji v razvoj.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo 2

Ste vedeli, da lahko lokalni mesarji le četrtino svojega blaga prodajo gostilnam? Tudi sami niso, dokler jih niso zalotili inšpektorji...

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija (Intervju) Agrarni ekonomist Aleš Kuhar: Slovenci moramo končno spoznati, da ima kakovost svojo ceno 10

Z agrarnim ekonomistom dr. Alešem Kuharjem smo se pogovarjali o poslovanju slovenske živilskopredelovalne industrije in o njenih glavnih...

AGROBIZ
Novice
Novice Študenti mariborske univerze razvili zmagovalnega robota za odstranjevanje plevela

Z manjšim poljskim robotom so zmagali na študentskem tekmovanju Field robot event 2019 v Heilbronnu v Nemčiji

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija Je ekološko kmetovanje dobra poslovna priložnost?

Pri porabi ekoloških živil na prebivalca na leto v Sloveniji kar močno zaostajamo za zahodnimi državami; priložnosti za rast je zato...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kraški brinjevec je adut turistične kmetije pri Filetu 1

Poleg prenočitev in domače hrane gostom ponujajo še kraški slivovec, viljamovko, staran vinjak, žganje iz kutin in rožičev ter gin

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Kastelic - Žonta bo prenovila sirarno

Poletno ponudbo mlečnih izdelkov bi radi razširili s sladoledom, čez nekaj let pa vpeljali tudi rejo goveda za meso

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Jerala povečuje prodajo in predelavo jabolk

Obnavljajo sadovnjak in vlagajo v nove tehnologije, načrtujejo tudi novi prostor za predelavo sadja