Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Doslej so prodali od 50 do 60 ton rib na leto, prihodnje leto jih bodo sto ton, nove trge že iščejo; poleg brancinov imajo tudi orade
Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Sredin nakup 500 tisoč ton ameriške soje, za katero so kitajska podjetja plačala okoli 180 milijonov dolarjev (158 milijonov evrov), je prvi tovrsten nakup, odkar je ameriški predsednik Donald Trump uvedel carine na kitajski uvoz, na to pa je Kitajska odgovorila tudi z zaustavitvijo nakupa ameriške soje.
Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Povpraševanje po lokalni hrani s podeželja raste kljub nekaj višji ceni, pravi Fani Tomažič, poslovodja Mercatorjevega marketa v Murglah v Ljubljani
Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem  Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem Prihajajo boljši časi za alternativno pridelavo hrane, kot so lokalna, ekološka in druga certificirana živila, ki jih kupci vse bolj iščejo. Do leta 2030 bomo v EU pridelali več sladkorne pese, žita, beljakovinskih rastlin in oljčnega olja, večja bo tudi prireja mleka, perutninskega, ovčjega in kozjega mesa, napoveduje evropska komisija.
38 odstotkov hrane, ki smo je lani vrgli med odpadke, je bilo užitne 38 odstotkov hrane, ki smo je lani vrgli med odpadke, je bilo užitne Lani je vsak prebivalec Slovenije zavrgel povprečno 64 kilogramov hrane, kar je manj kot predlani, a za desetino več kot leta 2011.

(video) Ekokmetija Jenko, Perger 1757 in Pekočko so zmagovalci letošnjega izbora Agrobiznis

Čas branja: 2 min
15.06.2017  20:25
Nagradili smo tri unikatna živila: dimljeno oljčno olje, medeno testo za hitro pripravo medenjakov in čilijeve omake
(video) Ekokmetija Jenko, Perger 1757 in Pekočko so zmagovalci letošnjega izbora Agrobiznis
Žiga Rajić in Mojca Kravina vztrajata pri butičnih čilijevih omakah Pekočko, ki so postale najboljši domač izdelek po izboru porabnikov.

Obveščaj me o novih člankih:  

Za podjetnost, ki jo izkazujejo z dimljenim oljčnim oljem, smo nagradili ekološko kmetijo Jenko iz Bertokov nad Koprom.

Najbolj inovativno živilo je medeno testo za hitro pripravo medenjakov, ki ga delajo v družinskem podjetju Perger 1757 iz Slovenj Gradca.

V spletnem glasovanju pa so zmagale unikatne čilijeve omake Pekočko in postale najboljše domače živilo po izboru porabnikov.

»Mojca Kravina in Žiga Rajić, avtorja čilijevih omak Pekočko, si zaslužita nagrado in pol, saj sta mi dala idejo za dimljeno oljčno olje,« pravi Peter Pelicon, ki s partnerko Jasno prevzema vodenje ekokmetije Jenko od Jasninega očeta Borisa Jenka. Pelicon je v idejo ugriznil, čez deset mesecev pa na festivalu oranžnih vin v Izoli prvič predstavil dimljeno oljčno olje in doživel veliko navdušenje. »Povpraševanje je veliko in da dimljeno oljčno olje ne zasenči naših petih vrhunskih oljčnih olj, smo prodajo upočasnili,« dodaja.

Slovenija je Silicijeva dolina za pekoče omake

»Po kakovosti je v Sloveniji vsaj 10 tako dobrih proizvajalcev čilijevih omak, da bi jih lahko prodajali po svetu. Smo Silicon Valley za pekoče omake,« meni Žiga Rajić, ki s partnerko Mojco Kravina ustvarja zgodbo Pekočka. Butične čilijeve omake prodajata tudi v Parizu, kjer nimata tekmecev. V Parizu Žiga Rajić več kot 20 let dela kot novinar in oblikovalec za kuharske revije. Tam je tudi odprl podjetje za prodajo vrhunske slovenske hrane za gurmane.

Izziv: prepričati kupce, da bi vse leto jedli medenjake

»S sestro in bratom smo deveta generacija, ki se v naši družini ukvarja z medenjaki. Priložnost smo videli v razvoju izdelkov, ki bodo nosili avtohtono slovensko zgodbo, a ne bodo ostali v preteklosti. Takšno je inovativno medeno testo, iz katerega v petih minutah spečete ekološke medenjake. Ker so naravni in zdravi, bi radi kupce prepričali, da bi jih jedli vse leto,« pravi Lucian Perger, direktor podjetja Perger 1757.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kako je Puklavec Family Wines postal tehnološko najsodobnejša vinska klet

V digitalizacijo in nove tehnologije so od leta 2009 vložili 15,6 milijona evrov

AGROBIZ
Novice
Novice (video) V Slovenijo prihaja 3D-tiskalnik hrane nizozemskega start-upa byFlow 3

3D-tiskalnik hrane ponujajo zlasti gostincem, z njim pa lahko ustvarijo okusen obrok tudi za starejše, ki s težavo uživajo drugo, tršo...

AGROBIZ
Novice
Novice Škotski BSW za megažago že išče najpomembnejše kadre 7

Škotska žaga se bo o odkupu hlodovine obrnila tudi na zasebne lastnike gozdov, žagan les pa bi odkupovala tudi od domačih žag in ga...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kmetije se prepočasi tehnološko posodabljajo 5

Podnebne spremembe in potrebe po učinkovitejši pridelavi hrane jih silijo v prilagajanje in nakup novih tehnologij

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Brez robotov ni sodobnega kmetijstva 1

Pomagajo v vseh fazah pridelave, od izbire semen in sadik do vzgoje, spravila in pakiranja pridelkov

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Največ 3D-tiskalnikov hrane uporabljajo restavracije z Michelinovo zvezdico

Štirideset bolnišnic na Nizozemskem preizkuša, kako 3D-tiskalnik pomaga ljudem, ki imajo težave s požiranjem hrane

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Z novimi tehnologijami pridobijo kmetje in zadruge, na koncu tudi kupci 3

Reportaža s 3. Agrobiznisovega tehnološko-investicijskega foruma

AGROBIZ
Novice
Novice Mercator je največja tržnica domače hrane

Letos so ponudbo domačih dobrot Radi imamo domače razširili z linijo ekoloških živil