Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh
Letos bo dobro leto za pridelovalce oljk in žita Letos bo dobro leto za pridelovalce oljk in žita Tako kažejo spomladanske napovedi za kmetijske trge v Evropski uniji, ki jih je v sredo objavila evropska komisija
KGZS: zaradi letošnje prepovedi odstrela 175 medvedov jih bo v prihodnje treba odvzeti še več  KGZS: zaradi letošnje prepovedi odstrela 175 medvedov jih bo v prihodnje treba odvzeti še več Z delno ugoditvijo tožbi okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green je upravno sodišče negativno presenetilo kmetijsko-gozdarsko zbornico KGZS, ki opozarja, da bo število medvedov zraslo, s tem pa tudi nevarnost, da napadejo ljudi
Vlada bo še enkrat odločala o odvzemu rjavega medveda Vlada bo še enkrat odločala o odvzemu rjavega medveda Upravno sodišče je delno ugodilo tožbi okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green proti državi v primeru načrtovanega odstrela medvedov. Odpravilo je prilogo odloka, v kateri sta določena število in prostorska razporeditev odvzema medvedov iz narave za obdobje do 30. septembra letos.

Danes je posvet o izboljšanju gojenja zelenjave v rastlinjakih

Čas branja: 2 min
20.06.2017  11:36
Uvozimo okoli 150 tisoč ton zelenjave na leto. Toliko bi je pridelali v Sloveniji, če bi pridelavo razširili na novih štiri do pet tisoč hektarjev. Vsak hektar zelenjave pa pomeni več kot eno novo delovno mesto na kmetiji in še množico povezanih dejavnostih, pa tudi manj emisij zaradi transporta. Večinski del zelenjave je prav voda, ki jo z uvozom zelenjave transportiramo tudi po tisoč in več kilometrov daleč, opozarja Martina Bavec s fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede.
Danes je posvet o izboljšanju gojenja zelenjave v rastlinjakih
Foto: Evropska Komisija

Obveščaj me o novih člankih:  

"Pridelovalce zelenjave in krompirja, tehnologe in kmetijske svetovalce vabimo v četrtek, 22. junija, v Maribor na strokovno srečanje o izboljšanju gojenja zelenjave v zaščitenih prostorih (program, povezavo do prijavnice in več info najdete v spodnjem okvirju) v okviru VII. simpozija JV Evrope o zelenjavi in krompirju, ki ga organizira katedra za ekološko kmetijstvo, poljščine, vrtnine in okrasne rastline mariborske fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede (FKBV)," pravi Martina Bavec, predstojnica študijskega programa o ekološkem kmetijstvu na omenjeni fakulteti.

Pridelovalci zelenjave bodo izvedeli, kako lahko izboljšajo pridelavo

Udeležencem četrtkovega strokovnega posveta, ki ga soorganizira Mreža za podeželje v okviru kmetijskega ministrstva, bodo tuji strokovnjaki svetovali, kako lahko izboljšajo gojenje zelenjave v zaščitenih prostorih. Predavali bodo soavtorji novega priročnika FAO o dobrih praksah v JV Evropi pri gojenju zelenjave na manjših kmetijh. Na samem simpoziju pa bo ta novi priročnik tudi predstavljen. "S tem dogodkom želimo prispevati k izboljšanju tehnologij gojenja zelenjave in doseganju kakovostnih pridelkov tudi v Sloveniji, kar bi pripeljalo do večje samopreskrbe z zelenjavo," pravi Martina Bavec v imenu organizatorjev znanstvenega simpozija in četrtkovega strokovnega posveta za pridelovalce.

V Mariboru se že jutri, 21. junija, začne VII. simpozij JV Evrope o zelenjavi in krompirju, ki ga v okviru mednarodnega združenja za hortikulturno znanost ISHS in organizacije Združenih narodov za hrano in kmetijstvo FAO organizira katedra za ekološko kmetijstvo, poljščine, vrtnine in okrasne rastline mariborske fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede (FKBV). Znanstveniki bodo govorili zlasti o kakovosti zelenjave in krompirju, med glavnimi temami pa Martina Bavec omenja:

1. pridelovalne sisteme in kakovost zelenjave in krompirja,

2. ekološko pridelavo zelenjave in krompirja,

3. kratke oskrbne verige in trženje zelenjave in krompirja,

4. pridelavo v zaščitenih prostorih in dobro kmetijsko prakso pri pridelavi v rastlinjakih na majhnih

kmetijah,

5. biodiverziteto,

6. namakanje;

7. varstvo rastlin in druge splošne teme.

Skoraj sto izsledkov raziskav iz 20 držav

Mednarodni zelenjadarski simpozij, ki bo v hotelu Habakuk v Mariboru med 21. in 23.junijem, je prvi tak dogodek ene največjih znanstvenih organizacij za kmetijstvo oziroma hortikulturo v Sloveniji.

Na znanstveni simpozij je prispelo skoraj 100 prispevkov z rezultati raziskav iz 20 držav, in sicer od ZDA, Francije do Irana oziroma Tajske in Japonske ter od Nemčije do Turčije, in ne le iz jugovzhodne Evrope.

Ekskurzija po kmetijah v Podravju

V petek, 23. junija, pripravljajo strokovno ekskurzijo na biodinamično kmetijo Zlate misli, ogled integrirane pridelave zelenjave in krompirja, ekološke pridelave česna, geografsko zaščitenega ptujskega luka in hidroponske pridelave solate v Podravju. To območje je tudi zaradi tradicije, dobrih klimatskih pogojev in neonesnažene rodovitne zemlje ob možnosti namakanja iz reke Drave eden največjih zelenjadarskih potencialov, še pravi Martina Bavec.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Emil Erjavec: smo pred največjim preobratom v kmetijstvu doslej 38

Čaka nas preobrat iz naroda jamračev v narod pozitivnih ljudi, ki se upajo lotiti sprememb; potrebujemo znanje, podjetnost in povezovanje

AGROBIZ
Novice
Novice Kako se bo spremenil promet s kmetijskimi zemljišči 8

Med spremembami, ki jih pri prodaji kmetijskih zemljišč predlaga kmetijsko ministrstvo, je tudi poenostavljena prodaja kmetijskih...

AGROBIZ
Novice
Novice Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo

Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Od romantike pri govedoreji do vzpona piščančereje in grozljivke pri prašičereji 2

Reportaža s posveta o živinoreji in mesnopredelovalni industriji

AGROBIZ
Novice
Novice Podjetja nasprotujejo spremembam pri upravljanju kmetijskih zemljišč

Skrbi jih zlasti uvedba maksimalnega zakupa kmetijskih zemljišč in nepodaljševanje zakupnih pogodb

OGLAS
AGROBIZ
Praktično pakiranje za ljubitelje narave

Topli pomladni dnevi kar kličejo po aktivnostih na prostem. Pikniki v dobri družbi, prvi izleti in družinska potepanja. Kmalu pa bodo na...

AGROBIZ
Novice
Novice Krškopoljski prašič: z boljšo rejo, predelavo in promocijo do kulinarične uspešnice 6

Marca se je končal evropski projekt Treasure, s katerim želijo obuditi krškopoljskega prašiča in 19 drugih avtohtonih, a...