Še letos dva razpisa za investicije na kmetiji Še letos dva razpisa za investicije na kmetiji Ministrstvo za kmetijstvo bo do konca leta objavilo prva javna razpisa za dodelitev nepovratnih sredstev za inovacije v kmetijstvu in gozdarstvu v okviru Evropskega inovacijskega partnerstva za produktivnost in trajnost v kmetijstvu in gozdarstvu (EIP). Slednji želi preko posebnih partnerstev poiskati praktične rešitve na vsakdanje izzive.
Pozeba aprila povzročila za 47 milijonov evrov škode Pozeba aprila povzročila za 47 milijonov evrov škode Pozeba je 21. in 22. aprila povzročila za 46,84 milijona evrov škode, kaže končna ocena, ki jo je danes vlada objavila med svojimi gradivi. Pozebo so obravnavali kot 100-letni pojav, je pa Slovenijo letos prizadela že drugo leto zapored, zaradi česar je vlada sprejela poseben interventni zakon. Največ škode je bilo sicer v trajnih nasadih.
Vrisk med zadružniki še vedno uživa zadostno podporo Vrisk med zadružniki še vedno uživa zadostno podporo a izrednem občnem zboru Zadružne zveze Slovenije so zadružniki podprli Petra Vriska na mestu predsednika upravnega odbora zveze in Ivana Kureta na mestu predsednika nadzornega odbora. Slavka Rabiča, Boruta Florjančiča in Ivana Dreva tudi niso odpoklicali z mest članov upravnega odbora. "To jemljem kot zaupnico mojemu delu," je dejal Vrisk za STA.
Spremembe zakona o kmetijstvu bi škodile agroživilski verigi Spremembe zakona o kmetijstvu bi škodile agroživilski verigi Predlagane spremembe zakona o kmetijstvu so škodljive za celotno agroživilsko verigo, menijo v Trgovinski zbornici Slovenije (TZS). Če bi bil zakon sprejet v predlagani obliki, bi na slovenski trg prišlo več tujega blaga po konkurenčnih cenah, saj bi bili trgovci prisiljeni oblikovati drugačne poslovne modele in sklepati posle s tujimi partnerji.
Perutnina Ptuj hitro povečuje do piščancev prijazno rejo Perutnina Ptuj hitro povečuje do piščancev prijazno rejo Takšno meso izvažajo največ v Švico, a tudi doma povpraševanje raste, zato pridobivajo nove rejce

Del tovarne sladkorja v Ormožu kupila skupina Agrana-Studen

08.08.2017  13:48
Skupina Agrana-Studen, sestavljena iz skupine Agrana in holdinga Studen, ki v Sloveniji prek hčerinskega podjetja Agragold prodaja sladkor in jedilno olje, je kupila pakirni center, silos in skladišča v Ormožu. Objekti so del nekdanje tovarne sladkorja, ki jih je nizozemski koncern Cosun prodajal precej časa.
Del tovarne sladkorja v Ormožu kupila skupina Agrana-Studen
Ta del nekdanje tovarne saldkorja v Ormožu je kupila skupina Agrana-Studen. Gre tudi za silose za shranjevanje sladkorja, ki naj bi jih ob zaprtju tovarne sladkorja podrli, a ker jih niso, nas je Bruselj kaznoval s plačilom skoraj devetrih milijonov evrov

Skupina Agrana-Studen bo s tem nakupom še lažje nemoteno in pravočasno dobavljala zlasti sladkor na trge EU in Zahodnega Balkana, distribucijsko podjetje Agragold Ljubljana pa je dobilo nov pakirni center, silose in skladišča. "Skupina Agrana-Studen tako širi svoje poslovanje in utrjuje svoj položaj v regiji," pravi Ilija studen, predsednik uprave holdinga Studen.

Kdo so novi lastniki

Holding Studen, ki ima več sto zaposlenih, več kot 23 let posluje v Sloveniji. Prek distribucijske mreže in podjetja Agragold prodaja sladkor in jedilno olje. Pokriva regijo EMEA - trge od Tunisa prek Evrope do Iraka. V lasti ima več mednarodnih podjetij za predelavo, trgovino in distribucijo sladkorja, jedilnega olja, oljaric in žitaric. Več v članku EBRD išče nove naložbe v agroživilski sektor. Skupina Agrana-Studen ima v BiH tovarno jedilnega olja Bimal in družbo Rafinerija sladkorja.

Kako so zaprli našo edino tovarno sladkorja

Nizozemski lastniki ormoške tovarne so pred 10 leti zaradi evropske sladkorne reforme ob podpori države zaprli tovarno sladkorja. A ker se oktobra sladkorne kvote ukinjajo, si Združenje pridelovalcev sladkorne pese prizadeva, da bi znova obudili pridelavo sladkorne pese. V ta namen so ustanovili zadrugo Kooperativa Kristal. Spomladi so ocenjevali, da bi bila najcenejša postavitev tovarne na območju nekdanje tovarne v Ormožu, a tudi druge lokacije niso izključili. Da je sladkorna pesa najdonosnejša poljščina in da bi zagon predelave stal najmanj 150 milijonov evrov, preberite v članku Nova zadruga Kooperativa Kristal bi v Ormožu obudila proizvodnjo sladkorja.

... in nas kaznovali s plačilom 8,7 milijona evrov

Na območju tovarne je nemško podjetje Pfeifer & Langen pakiralo in tržilo hrvaški sladkor, nizozemski lastniki objektov in zemljišč na območju nekdanje tovarne sladkorja pa so premoženje prodajali že precej časa. Za zaprtje in prestrukturiranje tovarne so lastniki in država prejeli evropska sredstva v višini skoraj 35 milijonov evrov.

Ko je Evropska komisija leta 2010 v tovarni opravila revizijo, je ugotovila, da program ni bil ustrezno izveden, saj niso porušili silosov za shranjevanje sladkorja, in Sloveniji naložila, da mora vrniti 8,7 milijona evrov. Država pa je vztrajala, da je bila ohranitev silosov predvidena, zato ni šlo za kršitev pogoja za popolno odstranitev proizvodnje. Vendar je spor izgubila, ker je tožbo vložila prepozno in jo je sodišče zavrglo.

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Iz Ribnice prihaja kaviar med mesninami 6

Z ekološkimi divjačinskimi mesninami BioSing David Lesar osvaja gurmane pri nas in po Evropi

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Nimrod je drugi največji ponudnik divjačine v Evropi

Le desetino od 2.200 ton divjačine prodajo doma, največ izvozijo v Švico, Francijo, Italijo in Avstrijo

AGROBIZ
Novice
Novice Walmart nagradil slovensko rešitev za varno hrano OriginTrail na blockchainu

Slovenska rešitev na blockchainu povečuje preglednost in verodostojnost svetovnih dobavnih verig

AGROBIZ
Novice
Novice Uporabo glifosata v kmetijstvu lahko omejimo le postopno 3

V zadnjih treh letih smo dobili 150 novih tujih vrst rastlin, potrebe po njihovem zatiranju rastejo

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Marmelade Uroš in Valentina navdušile kitajsko poslovno delegacijo

Imajo vpadljivo in inovativno etiketo, ki jim je odprla vrata v trgovine, zdaj pa prodajo širijo še v hotele in restavracije

AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Iščete nov biznis? Čaka vas v biogospodarstvu

Luka Juvančič, agrarni ekonomist: »V biogospodarstvu ni odpadkov, so zgolj biomateriali, ki jih lahko predelamo v nekaj novega,...

AGROBIZ
Članki
Članki Kako tehnologija kmetom zniža stroške in hkrati poveča prirast?

Majhen razgradljiv senzor, ki ga vstavite v prst, vam bo prihranil denar in povečal prirast, saj boste vodo za zalivanje ali pa pesticide...