Še letos dva razpisa za investicije na kmetiji Še letos dva razpisa za investicije na kmetiji Ministrstvo za kmetijstvo bo do konca leta objavilo prva javna razpisa za dodelitev nepovratnih sredstev za inovacije v kmetijstvu in gozdarstvu v okviru Evropskega inovacijskega partnerstva za produktivnost in trajnost v kmetijstvu in gozdarstvu (EIP). Slednji želi preko posebnih partnerstev poiskati praktične rešitve na vsakdanje izzive.
Pozeba aprila povzročila za 47 milijonov evrov škode Pozeba aprila povzročila za 47 milijonov evrov škode Pozeba je 21. in 22. aprila povzročila za 46,84 milijona evrov škode, kaže končna ocena, ki jo je danes vlada objavila med svojimi gradivi. Pozebo so obravnavali kot 100-letni pojav, je pa Slovenijo letos prizadela že drugo leto zapored, zaradi česar je vlada sprejela poseben interventni zakon. Največ škode je bilo sicer v trajnih nasadih.
Vrisk med zadružniki še vedno uživa zadostno podporo Vrisk med zadružniki še vedno uživa zadostno podporo a izrednem občnem zboru Zadružne zveze Slovenije so zadružniki podprli Petra Vriska na mestu predsednika upravnega odbora zveze in Ivana Kureta na mestu predsednika nadzornega odbora. Slavka Rabiča, Boruta Florjančiča in Ivana Dreva tudi niso odpoklicali z mest članov upravnega odbora. "To jemljem kot zaupnico mojemu delu," je dejal Vrisk za STA.
Spremembe zakona o kmetijstvu bi škodile agroživilski verigi Spremembe zakona o kmetijstvu bi škodile agroživilski verigi Predlagane spremembe zakona o kmetijstvu so škodljive za celotno agroživilsko verigo, menijo v Trgovinski zbornici Slovenije (TZS). Če bi bil zakon sprejet v predlagani obliki, bi na slovenski trg prišlo več tujega blaga po konkurenčnih cenah, saj bi bili trgovci prisiljeni oblikovati drugačne poslovne modele in sklepati posle s tujimi partnerji.
Perutnina Ptuj hitro povečuje do piščancev prijazno rejo Perutnina Ptuj hitro povečuje do piščancev prijazno rejo Takšno meso izvažajo največ v Švico, a tudi doma povpraševanje raste, zato pridobivajo nove rejce

Kitajci pospešeno kupujejo kmetije in živilska podjetja po svetu

09.08.2017  07:00
Od leta 2005 so Kitajci vložili 44 milijard evrov v kmetijska zemljišča in živilsko industrijo v tujini, število transakcij pa se je v zadnjih šestih letih početverilo
Kitajci pospešeno kupujejo kmetije in živilska podjetja po svetu
Zaradi rasti števila prebivalcev v mestih in naraščanja kupne moči srednjega razreda bodo Kitajci v prihodnje še bolj pospešili naložbe v agrobiznis v tujini.

Kitajci že nekaj desetletij vlagajo v razvoj agrobiznisa v tujini, glavni cilj je, da bi ob naraščajočem povpraševanju v prihodnosti laže zagotovili zadostne količine hrane za 1,4 milijarde prebivalcev, pišejo pri Bloombergu. Po prehrambni krizi, v kateri je cena žit v letih od 2006 do 2008 skokovito naraščala, so naložbe v tujini še pospešili. Od leta 2005 so Kitajci vložili 52 milijard dolarjev (44 milijard evrov) v farme in živilsko industrijo v tujini, število transakcij pa se je v zadnjih šestih letih početverilo, ugotavljajo v študijah Heritage Foundation in American Enterprise. Vlagajo tudi v zaloge pitne vode.

V Mozambiku 250 milijonov dolarjev naložb

Velike projekte nakupov v tujini spremljajo korupcija, nezaupanje, upor lokalnih prebivalcev in trgovinske omejitve. Vlada v Mozambiku je denimo že pred leti sklenila partnerstvo s kitajsko provinco Hubei in začela razvijati kmetijska območja. Kitajsko podjetje Wanbao Grains & Oils je vložilo 250 milijonov dolarjev (211,6 milijona evrov) v namakalne sisteme, mehanizacijo in izboljšave na območju, velikem 20 tisoč hektarjev, na katerem zdaj pridelujejo riž in koruzo. Vse ne gre po načrtih, vprašljiva je tudi ekonomika. Del zemljišč je še vedno neobdelanih, lokalno prebivalstvo je nezadovoljno, kitajska vlada pa usmerja subvencije h kitajskim kmetom, ki doma pridelujejo koruzo in riž, s tem pa zmanjšujejo potrebo po uvozu hrane.

Rast povpraševanja po dražjih izdelkih

Povpraševanje po hrani na Kitajskem hitro narašča zaradi selitve prebivalcev v mesta, z rastjo srednjega razreda pa narašča tudi povpraševanje po bolj kakovostni hrani. Kitajska podjetja so najprej kupovala zemljišča in se ukvarjala z vzpostavljanjem kmetijske pridelave v državah v razvoju, zdaj pa se čedalje bolj preusmerjajo v nakupe proizvajalcev hrane v razvitih državah, ki proizvajajo premium izdelke, po katerih narašča povpraševanje v Šanghaju ali Pekingu.

Nakupi od ZDA do Francije in Nove Zelandije

Nekaj primerov: kitajska skupina WH Group je leta 2013 kupila ameriškega Smithfield Foods, največjega pridelovalca svinjine, sredi minulega leta pa je kitajsko podjetje kupilo 1.700 hektarjev žitnih polj v osrednji Franciji, kar je povzročilo upor med tamkajšnjimi kmeti in širitev strahu pred prehransko odvisnostjo. Že do leta 2015 so Kitajci pokupili tudi približno sto vinskih kleti v Franciji. Največji kitajski prevzem v Evropi pa je opravil proizvajalec kmetijskih kemikalij ChemChina, ko je za 43 milijard dolarjev (36 milijard evrov) kupil švicarskega proizvajalca pesticidov Syngenta.

V zadnjih dveh letih 17 velikih pogodb

Komunistična partija Kitajske je februarja v okrožnici o glavnih usmeritvah kmetijske politike objavila, da podpira kitajska podjetja pri agrikulturnih naložbah v tujini – tako v primerih nakupov kmetijskih zemljišč kot živilskih podjetij ali skladišč hrane. V preteklosti so jih zanimale samo proizvodne zmogljivosti, zdaj pa jih čedalje bolj zanimajo blagovne znamke. V zadnjih dveh letih so kitajska podjetja v tujini sklenila 17 večjih pogodb, le dve sta bili v državah v razvoju, v Kambodži in Braziliji, največ pa jih je bilo v Avstraliji. Skupina Shanghai Pengxin se denimo zanima za nakupe mlečnih farm na Novi Zelandiji in za brazilske pridelovalce žit, najbolj pa jih pritegnejo znane znamke živil.

Sveže mleko bi z letali vozil na Kitajsko

Marca lani je Moon Lake Investments kupil največjega avstralskega mlekarja Van Diemen Land v Tasmaniji za 210 milijonov dolarjev (178 milijonov evrov), njihova ambicija pa je, da bi z letali uvažali sveže mleko z avstralskih pašnikov v Ningbo na vzhodu Kitajske. Spomnimo, v zadnjem letu so tudi Ljubljanske mlekarne začele izvažati mleko na Kitajsko.

Rušenje ovir s pomočjo najbogatejše Avstralke

Avstralci so pred časom zavrnili ponudbo družbe Shanghai Pengxin, ki je hotela kupiti tamkajšnjega proizvajalca govedine S. Kidman & Co. Po drugi strani pa se je šanghajsko podjetje CRED Real Estate Stock Co. povezalo z Gino Rinehart, najbogatejšo žensko v Avstraliji, in skupaj kupilo ranče, ki se raztezajo na območju velikosti Južne Koreje.

Velika lakota

Kitajci že zdaj porabijo več kot polovico svetovne pridelave svinjine, približno tretjino pridelave soje in riža ter večino proizvodnje mleka v prahu. Zaradi naraščanja števila prebivalstva v mestih in rasti kupne moči srednjega razreda agrarni ekonomisti napovedujejo, da bodo Kitajci v prihodnje še hitreje povečevali obseg naložb v kmetijska zemljišča in živilsko industrijo v tujini.

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Iz Ribnice prihaja kaviar med mesninami 6

Z ekološkimi divjačinskimi mesninami BioSing David Lesar osvaja gurmane pri nas in po Evropi

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Nimrod je drugi največji ponudnik divjačine v Evropi

Le desetino od 2.200 ton divjačine prodajo doma, največ izvozijo v Švico, Francijo, Italijo in Avstrijo

AGROBIZ
Novice
Novice Walmart nagradil slovensko rešitev za varno hrano OriginTrail na blockchainu

Slovenska rešitev na blockchainu povečuje preglednost in verodostojnost svetovnih dobavnih verig

AGROBIZ
Novice
Novice Uporabo glifosata v kmetijstvu lahko omejimo le postopno 3

V zadnjih treh letih smo dobili 150 novih tujih vrst rastlin, potrebe po njihovem zatiranju rastejo

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Marmelade Uroš in Valentina navdušile kitajsko poslovno delegacijo

Imajo vpadljivo in inovativno etiketo, ki jim je odprla vrata v trgovine, zdaj pa prodajo širijo še v hotele in restavracije

AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Iščete nov biznis? Čaka vas v biogospodarstvu

Luka Juvančič, agrarni ekonomist: »V biogospodarstvu ni odpadkov, so zgolj biomateriali, ki jih lahko predelamo v nekaj novega,...

AGROBIZ
Članki
Članki Kako tehnologija kmetom zniža stroške in hkrati poveča prirast?

Majhen razgradljiv senzor, ki ga vstavite v prst, vam bo prihranil denar in povečal prirast, saj boste vodo za zalivanje ali pa pesticide...