Na 55. Agri se bo predstavilo 1.820 razstavljavcev iz 36 držav Na 55. Agri se bo predstavilo 1.820 razstavljavcev iz 36 držav Prihodnjo soboto, 26. avgusta, se začne letošnji kmetijskjo-živilski sejem Agra
S fipronilom okužena jajca zaobšla Slovenijo S fipronilom okužena jajca zaobšla Slovenijo Od začetka avgusta Evropo pretresa afera z jajci, okuženimi s fipronilom. Ta snov je prepovedana v veterini in kot insekticid, najdemo pa jo v sredstvu za zatiranje klopov, uši in bolh pri mačkah in psih Frontline, ki se prodaja tudi pri nas. Fipronila se v EU in ZDA ne sme uporabljati za zdravljenje živali, ki jih redijo za človeško prehrano. V večjih količinah ta insekticid škoduje jetrom, ščitnici in ledvicam.

Kitajci pospešeno kupujejo kmetije in živilska podjetja po svetu

09.08.2017  07:00
Od leta 2005 so Kitajci vložili 44 milijard evrov v kmetijska zemljišča in živilsko industrijo v tujini, število transakcij pa se je v zadnjih šestih letih početverilo
Kitajci pospešeno kupujejo kmetije in živilska podjetja po svetu
Zaradi rasti števila prebivalcev v mestih in naraščanja kupne moči srednjega razreda bodo Kitajci v prihodnje še bolj pospešili naložbe v agrobiznis v tujini.

Kitajci že nekaj desetletij vlagajo v razvoj agrobiznisa v tujini, glavni cilj je, da bi ob naraščajočem povpraševanju v prihodnosti laže zagotovili zadostne količine hrane za 1,4 milijarde prebivalcev, pišejo pri Bloombergu. Po prehrambni krizi, v kateri je cena žit v letih od 2006 do 2008 skokovito naraščala, so naložbe v tujini še pospešili. Od leta 2005 so Kitajci vložili 52 milijard dolarjev (44 milijard evrov) v farme in živilsko industrijo v tujini, število transakcij pa se je v zadnjih šestih letih početverilo, ugotavljajo v študijah Heritage Foundation in American Enterprise. Vlagajo tudi v zaloge pitne vode.

V Mozambiku 250 milijonov dolarjev naložb

Velike projekte nakupov v tujini spremljajo korupcija, nezaupanje, upor lokalnih prebivalcev in trgovinske omejitve. Vlada v Mozambiku je denimo že pred leti sklenila partnerstvo s kitajsko provinco Hubei in začela razvijati kmetijska območja. Kitajsko podjetje Wanbao Grains & Oils je vložilo 250 milijonov dolarjev (211,6 milijona evrov) v namakalne sisteme, mehanizacijo in izboljšave na območju, velikem 20 tisoč hektarjev, na katerem zdaj pridelujejo riž in koruzo. Vse ne gre po načrtih, vprašljiva je tudi ekonomika. Del zemljišč je še vedno neobdelanih, lokalno prebivalstvo je nezadovoljno, kitajska vlada pa usmerja subvencije h kitajskim kmetom, ki doma pridelujejo koruzo in riž, s tem pa zmanjšujejo potrebo po uvozu hrane.

Rast povpraševanja po dražjih izdelkih

Povpraševanje po hrani na Kitajskem hitro narašča zaradi selitve prebivalcev v mesta, z rastjo srednjega razreda pa narašča tudi povpraševanje po bolj kakovostni hrani. Kitajska podjetja so najprej kupovala zemljišča in se ukvarjala z vzpostavljanjem kmetijske pridelave v državah v razvoju, zdaj pa se čedalje bolj preusmerjajo v nakupe proizvajalcev hrane v razvitih državah, ki proizvajajo premium izdelke, po katerih narašča povpraševanje v Šanghaju ali Pekingu.

Nakupi od ZDA do Francije in Nove Zelandije

Nekaj primerov: kitajska skupina WH Group je leta 2013 kupila ameriškega Smithfield Foods, največjega pridelovalca svinjine, sredi minulega leta pa je kitajsko podjetje kupilo 1.700 hektarjev žitnih polj v osrednji Franciji, kar je povzročilo upor med tamkajšnjimi kmeti in širitev strahu pred prehransko odvisnostjo. Že do leta 2015 so Kitajci pokupili tudi približno sto vinskih kleti v Franciji. Največji kitajski prevzem v Evropi pa je opravil proizvajalec kmetijskih kemikalij ChemChina, ko je za 43 milijard dolarjev (36 milijard evrov) kupil švicarskega proizvajalca pesticidov Syngenta.

V zadnjih dveh letih 17 velikih pogodb

Komunistična partija Kitajske je februarja v okrožnici o glavnih usmeritvah kmetijske politike objavila, da podpira kitajska podjetja pri agrikulturnih naložbah v tujini – tako v primerih nakupov kmetijskih zemljišč kot živilskih podjetij ali skladišč hrane. V preteklosti so jih zanimale samo proizvodne zmogljivosti, zdaj pa jih čedalje bolj zanimajo blagovne znamke. V zadnjih dveh letih so kitajska podjetja v tujini sklenila 17 večjih pogodb, le dve sta bili v državah v razvoju, v Kambodži in Braziliji, največ pa jih je bilo v Avstraliji. Skupina Shanghai Pengxin se denimo zanima za nakupe mlečnih farm na Novi Zelandiji in za brazilske pridelovalce žit, najbolj pa jih pritegnejo znane znamke živil.

Sveže mleko bi z letali vozil na Kitajsko

Marca lani je Moon Lake Investments kupil največjega avstralskega mlekarja Van Diemen Land v Tasmaniji za 210 milijonov dolarjev (178 milijonov evrov), njihova ambicija pa je, da bi z letali uvažali sveže mleko z avstralskih pašnikov v Ningbo na vzhodu Kitajske. Spomnimo, v zadnjem letu so tudi Ljubljanske mlekarne začele izvažati mleko na Kitajsko.

Rušenje ovir s pomočjo najbogatejše Avstralke

Avstralci so pred časom zavrnili ponudbo družbe Shanghai Pengxin, ki je hotela kupiti tamkajšnjega proizvajalca govedine S. Kidman & Co. Po drugi strani pa se je šanghajsko podjetje CRED Real Estate Stock Co. povezalo z Gino Rinehart, najbogatejšo žensko v Avstraliji, in skupaj kupilo ranče, ki se raztezajo na območju velikosti Južne Koreje.

Velika lakota

Kitajci že zdaj porabijo več kot polovico svetovne pridelave svinjine, približno tretjino pridelave soje in riža ter večino proizvodnje mleka v prahu. Zaradi naraščanja števila prebivalstva v mestih in rasti kupne moči srednjega razreda agrarni ekonomisti napovedujejo, da bodo Kitajci v prihodnje še hitreje povečevali obseg naložb v kmetijska zemljišča in živilsko industrijo v tujini.

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Članki
Članki Nimate prave poslovne ideje? Izdelujte maslo, ker gre za med 1

Odpravili smo se na pot maslenega posla, ki v zadnjem letu po poročanju Bloomberga dosega rekorde, saj je mleka in masla na svetovnem trgu...

AGROBIZ
Novice
Novice Kitajci pospešeno kupujejo kmetije in živilska podjetja po svetu

Od leta 2005 so Kitajci vložili 44 milijard evrov v kmetijska zemljišča in živilsko industrijo v tujini, število transakcij pa se je v...

AGROBIZ
Novice
Novice Tudi v Šrilanki bodo jedli slovensko hrano 1

Kmetija Butul je za slovensko hrano navdušila gurmane iz Šrilanke; izvažali bodo oljčno olje, vino in druge dobrote

AGROBIZ
Novice
Novice Del tovarne sladkorja v Ormožu kupila skupina Agrana-Studen

Skupina Agrana-Studen, sestavljena iz skupine Agrana in holdinga Studen, ki v Sloveniji prek hčerinskega podjetja Agragold prodaja sladkor...

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Tako iz slovenskega krompirja nastaja vodka za 45 evrov 3

V primerjavi z vodko iz žita je krompirjeva vodka kolenko bolj polnega, a vseeno mehkega okusa

AGROBIZ
Novice
Novice Kdo je kupec dela tovarne sladkorja v Ormožu 1

To je skupina Agrana-Studen, ki v Ormožu napoveduje pakirno-logistični center za EU in zahodni Balkan

AGROBIZ
Novice
Novice Nizozemska preverja, ali je z insekticidom fipronil okuženo tudi piščančje meso

Nizozemske oblasti že testirajo piščančje meso s perutninskih farm, kjer so minuli teden zasegli več milijonov jajc, okuženih z...