Na 55. Agri se bo predstavilo 1.820 razstavljavcev iz 36 držav Na 55. Agri se bo predstavilo 1.820 razstavljavcev iz 36 držav Prihodnjo soboto, 26. avgusta, se začne letošnji kmetijskjo-živilski sejem Agra
S fipronilom okužena jajca zaobšla Slovenijo S fipronilom okužena jajca zaobšla Slovenijo Od začetka avgusta Evropo pretresa afera z jajci, okuženimi s fipronilom. Ta snov je prepovedana v veterini in kot insekticid, najdemo pa jo v sredstvu za zatiranje klopov, uši in bolh pri mačkah in psih Frontline, ki se prodaja tudi pri nas. Fipronila se v EU in ZDA ne sme uporabljati za zdravljenje živali, ki jih redijo za človeško prehrano. V večjih količinah ta insekticid škoduje jetrom, ščitnici in ledvicam.

Ptujski kmetje predlagajo 5 ukrepov za zmanjšanje škode zaradi vremenskih ujm

10.08.2017  15:41
Predlagajo možnost dokupa krme za živino od drugih kmetij, setev travnih mešanic, čim hitrejše izplačilo subvencij, sprostitev koruze iz blagovnih rezerv in da bi država kmetom sofinancirala polovico zavarovalne premije
avtor
Ptujski kmetje predlagajo 5 ukrepov za zmanjšanje škode zaradi vremenskih ujm
Foto: Shutterstock

Zaradi škode, ki so jo letos v kmetijstvu povzročile ujme, predstavniki kmetijske svetovalne službe na Ptujskem predlagajo več ukrepov. "Gre za eno najslabših letin v zadnjem desetletju, če ne petdesetletju," je ocenil Andrej Rebernišek, direktor Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ptuj.

Premalo krme za živino

Kmetijske površine na Ptujskem so letos prizadele najprej spomladanska pozeba, nato več neurij s točo in zdaj še suša. Številne kmetije so v zelo težki situaciji in ne vedo, kako naprej. Še posebej velika je negotovost pri kmetijah, ki imajo živino, saj se zaradi pomanjkanja osnovne krme odpira vprašanje ohranjanja staleža živine, je pojasnil Rebernišek.

Po krmo na druge kmetije

Ptujski kmetijsko-gozdarski zavod predlaga več ukrepov. S prvim predlogom nagovarjajo kmete, ki imajo dovolj ali viške krme, da prizadetim kmetijam omogočijo odkup krme. Ko bo vreme ugodno, je nujna setev travnih mešanic na strniščne posevke, izpostavljajo v zavodu, prav tako predlagajo, da bi na njivskih površinah, ki so v lasti sklada kmetijskih zemljišč, omogočili setev travne mešanice s ciljem pridobiti dovolj osnovne krme za živinorejce.

Hitro izplačilo subvencij

Kmetijski svetovalci se zavzemajo tudi za čimprejšnje izplačilo letošnjih kmetijskih subvencij kmetom, glede posebnih območij pa predlagajo umik spodnjega praga obsega pridelave, ki je pogoj za izplačilo odškodnin po ujmah. V Halozah so denimo kmetije, ki imajo majhen obseg pridelave, so pa zelo pomembni za ohranjanje poseljenosti in kmetijstva na tem območju. Kmetijski svetovalci predlagajo tudi sprostitev koruze iz blagovnih rezerv države in da bi država kmetom sofinancirala polovico zavarovalnih premij. Zdaj je delež sofinanciranja manjši.

Vnaprej znani ukrepi ob ujmah

Ob tem Andrej Rebernišek poudarja, da bi morali biti predlagani ukrepi ob ujmah, ki jih pripravlja kmetijsko ministrstvo, znani vnaprej, ne pa da vedno čakajo na zakon o odpravi posledic ujm, ko bi morali že zdavnaj pomagati kmetom. "Želimo si, da bi bila jasna navodila, kako v danih situacijah pomagati, saj vemo, da so naravne nesreče skorajda vsakdan," je dejal Rebernišek.

O ukrepih so danes razpravljali na razširjeni seji sveta ptujske območne enote kmetijsko-gozdarske zbornice KGZS, ki so se je udeležili tudi predsednik KGZS Cvetko Zupančič, predstavniki kmetijskih zadrug in uprave za zaščito in reševanje. Skupaj so si po seji ogledali tudi prizadeta območja.

Suša najbolj prizadela koruzo, travo, buče in vrtnine

Suša je najbolj prizadela koruzo. Na prodnato-peščenih tleh je škoda od 60- do 90-odstotna, ponekod pa je pridelek popolnoma uničen, še posebej tam, kjer je klestila tudi toča. Prizadeto je tudi travinje, ponekod bo treba sanirati travno rušo. Močno so prizadete buče, saj je kakovost semen bistveno slabša, ker predčasno dozorevajo. Nenamakane vrtnine so prizadete od 60- do 80-odstotno, toča pa je poškodovala njivske in travniške površine ter trajne nasade.

Želijo si več namakalnih sistemov

Na omenjeni seji so danes govorili tudi o namakalnih sistemih v Podravju. Na Ptujskem je trenutno namakanje urejeno na okoli tisoč hektarjih, glede na vodne in geografske danosti pa bi lahko namakanje uredili na vsaj pet tisoč hektarjih. Interes pridelovalcev je, je dejal Rebernišek, vložki bi bili minimalni, izpostavlja pa težave pri pridobivanju soglasij.

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Članki
Članki Nimate prave poslovne ideje? Izdelujte maslo, ker gre za med 1

Odpravili smo se na pot maslenega posla, ki v zadnjem letu po poročanju Bloomberga dosega rekorde, saj je mleka in masla na svetovnem trgu...

AGROBIZ
Novice
Novice Kitajci pospešeno kupujejo kmetije in živilska podjetja po svetu

Od leta 2005 so Kitajci vložili 44 milijard evrov v kmetijska zemljišča in živilsko industrijo v tujini, število transakcij pa se je v...

AGROBIZ
Novice
Novice Tudi v Šrilanki bodo jedli slovensko hrano 1

Kmetija Butul je za slovensko hrano navdušila gurmane iz Šrilanke; izvažali bodo oljčno olje, vino in druge dobrote

AGROBIZ
Novice
Novice Del tovarne sladkorja v Ormožu kupila skupina Agrana-Studen

Skupina Agrana-Studen, sestavljena iz skupine Agrana in holdinga Studen, ki v Sloveniji prek hčerinskega podjetja Agragold prodaja sladkor...

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Tako iz slovenskega krompirja nastaja vodka za 45 evrov 3

V primerjavi z vodko iz žita je krompirjeva vodka kolenko bolj polnega, a vseeno mehkega okusa

AGROBIZ
Novice
Novice Kdo je kupec dela tovarne sladkorja v Ormožu 1

To je skupina Agrana-Studen, ki v Ormožu napoveduje pakirno-logistični center za EU in zahodni Balkan

AGROBIZ
Novice
Novice Nizozemska preverja, ali je z insekticidom fipronil okuženo tudi piščančje meso

Nizozemske oblasti že testirajo piščančje meso s perutninskih farm, kjer so minuli teden zasegli več milijonov jajc, okuženih z...