Še letos dva razpisa za investicije na kmetiji Še letos dva razpisa za investicije na kmetiji Ministrstvo za kmetijstvo bo do konca leta objavilo prva javna razpisa za dodelitev nepovratnih sredstev za inovacije v kmetijstvu in gozdarstvu v okviru Evropskega inovacijskega partnerstva za produktivnost in trajnost v kmetijstvu in gozdarstvu (EIP). Slednji želi preko posebnih partnerstev poiskati praktične rešitve na vsakdanje izzive.
Pozeba aprila povzročila za 47 milijonov evrov škode Pozeba aprila povzročila za 47 milijonov evrov škode Pozeba je 21. in 22. aprila povzročila za 46,84 milijona evrov škode, kaže končna ocena, ki jo je danes vlada objavila med svojimi gradivi. Pozebo so obravnavali kot 100-letni pojav, je pa Slovenijo letos prizadela že drugo leto zapored, zaradi česar je vlada sprejela poseben interventni zakon. Največ škode je bilo sicer v trajnih nasadih.
Vrisk med zadružniki še vedno uživa zadostno podporo Vrisk med zadružniki še vedno uživa zadostno podporo a izrednem občnem zboru Zadružne zveze Slovenije so zadružniki podprli Petra Vriska na mestu predsednika upravnega odbora zveze in Ivana Kureta na mestu predsednika nadzornega odbora. Slavka Rabiča, Boruta Florjančiča in Ivana Dreva tudi niso odpoklicali z mest članov upravnega odbora. "To jemljem kot zaupnico mojemu delu," je dejal Vrisk za STA.
Spremembe zakona o kmetijstvu bi škodile agroživilski verigi Spremembe zakona o kmetijstvu bi škodile agroživilski verigi Predlagane spremembe zakona o kmetijstvu so škodljive za celotno agroživilsko verigo, menijo v Trgovinski zbornici Slovenije (TZS). Če bi bil zakon sprejet v predlagani obliki, bi na slovenski trg prišlo več tujega blaga po konkurenčnih cenah, saj bi bili trgovci prisiljeni oblikovati drugačne poslovne modele in sklepati posle s tujimi partnerji.
Perutnina Ptuj hitro povečuje do piščancev prijazno rejo Perutnina Ptuj hitro povečuje do piščancev prijazno rejo Takšno meso izvažajo največ v Švico, a tudi doma povpraševanje raste, zato pridobivajo nove rejce

Ptujski kmetje predlagajo 5 ukrepov za zmanjšanje škode zaradi vremenskih ujm

10.08.2017  15:41
Predlagajo možnost dokupa krme za živino od drugih kmetij, setev travnih mešanic, čim hitrejše izplačilo subvencij, sprostitev koruze iz blagovnih rezerv in da bi država kmetom sofinancirala polovico zavarovalne premije
avtor
Ptujski kmetje predlagajo 5 ukrepov za zmanjšanje škode zaradi vremenskih ujm
Foto: Shutterstock

Zaradi škode, ki so jo letos v kmetijstvu povzročile ujme, predstavniki kmetijske svetovalne službe na Ptujskem predlagajo več ukrepov. "Gre za eno najslabših letin v zadnjem desetletju, če ne petdesetletju," je ocenil Andrej Rebernišek, direktor Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ptuj.

Premalo krme za živino

Kmetijske površine na Ptujskem so letos prizadele najprej spomladanska pozeba, nato več neurij s točo in zdaj še suša. Številne kmetije so v zelo težki situaciji in ne vedo, kako naprej. Še posebej velika je negotovost pri kmetijah, ki imajo živino, saj se zaradi pomanjkanja osnovne krme odpira vprašanje ohranjanja staleža živine, je pojasnil Rebernišek.

Po krmo na druge kmetije

Ptujski kmetijsko-gozdarski zavod predlaga več ukrepov. S prvim predlogom nagovarjajo kmete, ki imajo dovolj ali viške krme, da prizadetim kmetijam omogočijo odkup krme. Ko bo vreme ugodno, je nujna setev travnih mešanic na strniščne posevke, izpostavljajo v zavodu, prav tako predlagajo, da bi na njivskih površinah, ki so v lasti sklada kmetijskih zemljišč, omogočili setev travne mešanice s ciljem pridobiti dovolj osnovne krme za živinorejce.

Hitro izplačilo subvencij

Kmetijski svetovalci se zavzemajo tudi za čimprejšnje izplačilo letošnjih kmetijskih subvencij kmetom, glede posebnih območij pa predlagajo umik spodnjega praga obsega pridelave, ki je pogoj za izplačilo odškodnin po ujmah. V Halozah so denimo kmetije, ki imajo majhen obseg pridelave, so pa zelo pomembni za ohranjanje poseljenosti in kmetijstva na tem območju. Kmetijski svetovalci predlagajo tudi sprostitev koruze iz blagovnih rezerv države in da bi država kmetom sofinancirala polovico zavarovalnih premij. Zdaj je delež sofinanciranja manjši.

Vnaprej znani ukrepi ob ujmah

Ob tem Andrej Rebernišek poudarja, da bi morali biti predlagani ukrepi ob ujmah, ki jih pripravlja kmetijsko ministrstvo, znani vnaprej, ne pa da vedno čakajo na zakon o odpravi posledic ujm, ko bi morali že zdavnaj pomagati kmetom. "Želimo si, da bi bila jasna navodila, kako v danih situacijah pomagati, saj vemo, da so naravne nesreče skorajda vsakdan," je dejal Rebernišek.

O ukrepih so danes razpravljali na razširjeni seji sveta ptujske območne enote kmetijsko-gozdarske zbornice KGZS, ki so se je udeležili tudi predsednik KGZS Cvetko Zupančič, predstavniki kmetijskih zadrug in uprave za zaščito in reševanje. Skupaj so si po seji ogledali tudi prizadeta območja.

Suša najbolj prizadela koruzo, travo, buče in vrtnine

Suša je najbolj prizadela koruzo. Na prodnato-peščenih tleh je škoda od 60- do 90-odstotna, ponekod pa je pridelek popolnoma uničen, še posebej tam, kjer je klestila tudi toča. Prizadeto je tudi travinje, ponekod bo treba sanirati travno rušo. Močno so prizadete buče, saj je kakovost semen bistveno slabša, ker predčasno dozorevajo. Nenamakane vrtnine so prizadete od 60- do 80-odstotno, toča pa je poškodovala njivske in travniške površine ter trajne nasade.

Želijo si več namakalnih sistemov

Na omenjeni seji so danes govorili tudi o namakalnih sistemih v Podravju. Na Ptujskem je trenutno namakanje urejeno na okoli tisoč hektarjih, glede na vodne in geografske danosti pa bi lahko namakanje uredili na vsaj pet tisoč hektarjih. Interes pridelovalcev je, je dejal Rebernišek, vložki bi bili minimalni, izpostavlja pa težave pri pridobivanju soglasij.

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Iz Ribnice prihaja kaviar med mesninami 6

Z ekološkimi divjačinskimi mesninami BioSing David Lesar osvaja gurmane pri nas in po Evropi

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Nimrod je drugi največji ponudnik divjačine v Evropi

Le desetino od 2.200 ton divjačine prodajo doma, največ izvozijo v Švico, Francijo, Italijo in Avstrijo

AGROBIZ
Novice
Novice Walmart nagradil slovensko rešitev za varno hrano OriginTrail na blockchainu

Slovenska rešitev na blockchainu povečuje preglednost in verodostojnost svetovnih dobavnih verig

AGROBIZ
Novice
Novice Uporabo glifosata v kmetijstvu lahko omejimo le postopno 3

V zadnjih treh letih smo dobili 150 novih tujih vrst rastlin, potrebe po njihovem zatiranju rastejo

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Marmelade Uroš in Valentina navdušile kitajsko poslovno delegacijo

Imajo vpadljivo in inovativno etiketo, ki jim je odprla vrata v trgovine, zdaj pa prodajo širijo še v hotele in restavracije

AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Iščete nov biznis? Čaka vas v biogospodarstvu

Luka Juvančič, agrarni ekonomist: »V biogospodarstvu ni odpadkov, so zgolj biomateriali, ki jih lahko predelamo v nekaj novega,...

AGROBIZ
Članki
Članki Kako tehnologija kmetom zniža stroške in hkrati poveča prirast?

Majhen razgradljiv senzor, ki ga vstavite v prst, vam bo prihranil denar in povečal prirast, saj boste vodo za zalivanje ali pa pesticide...