Še letos dva razpisa za investicije na kmetiji Še letos dva razpisa za investicije na kmetiji Ministrstvo za kmetijstvo bo do konca leta objavilo prva javna razpisa za dodelitev nepovratnih sredstev za inovacije v kmetijstvu in gozdarstvu v okviru Evropskega inovacijskega partnerstva za produktivnost in trajnost v kmetijstvu in gozdarstvu (EIP). Slednji želi preko posebnih partnerstev poiskati praktične rešitve na vsakdanje izzive.
Pozeba aprila povzročila za 47 milijonov evrov škode Pozeba aprila povzročila za 47 milijonov evrov škode Pozeba je 21. in 22. aprila povzročila za 46,84 milijona evrov škode, kaže končna ocena, ki jo je danes vlada objavila med svojimi gradivi. Pozebo so obravnavali kot 100-letni pojav, je pa Slovenijo letos prizadela že drugo leto zapored, zaradi česar je vlada sprejela poseben interventni zakon. Največ škode je bilo sicer v trajnih nasadih.
Vrisk med zadružniki še vedno uživa zadostno podporo Vrisk med zadružniki še vedno uživa zadostno podporo a izrednem občnem zboru Zadružne zveze Slovenije so zadružniki podprli Petra Vriska na mestu predsednika upravnega odbora zveze in Ivana Kureta na mestu predsednika nadzornega odbora. Slavka Rabiča, Boruta Florjančiča in Ivana Dreva tudi niso odpoklicali z mest članov upravnega odbora. "To jemljem kot zaupnico mojemu delu," je dejal Vrisk za STA.
Spremembe zakona o kmetijstvu bi škodile agroživilski verigi Spremembe zakona o kmetijstvu bi škodile agroživilski verigi Predlagane spremembe zakona o kmetijstvu so škodljive za celotno agroživilsko verigo, menijo v Trgovinski zbornici Slovenije (TZS). Če bi bil zakon sprejet v predlagani obliki, bi na slovenski trg prišlo več tujega blaga po konkurenčnih cenah, saj bi bili trgovci prisiljeni oblikovati drugačne poslovne modele in sklepati posle s tujimi partnerji.
Perutnina Ptuj hitro povečuje do piščancev prijazno rejo Perutnina Ptuj hitro povečuje do piščancev prijazno rejo Takšno meso izvažajo največ v Švico, a tudi doma povpraševanje raste, zato pridobivajo nove rejce

Kdo je kupec dela tovarne sladkorja v Ormožu

10.08.2017  19:54
To je skupina Agrana-Studen, ki v Ormožu napoveduje pakirno-logistični center za EU in zahodni Balkan
Kdo je kupec dela tovarne sladkorja v Ormožu
V teh silosih, ki so včasih pripadali Tovarni sladkorja Ormož, bo lahko Agragold Ljubljana skladiščil več kot 40 tisoč ton sladkorja. Zdaj ga v Sloveniji proda več kot 30 tisoč ton na leto.

Skupina Agrana-Studen, ki ima v Sloveniji hčerinsko podjetje Agragold – enega od treh največjih dobaviteljev sladkorja –, je kupila pakirni center, silos in skladišča nekdanje tovarne sladkorja v Ormožu. Od tod bo nemoteno in pravočasno dobavljala sladkor po EU in zahodnem Balkanu. Skupina Agrana-Studen proizvaja in prodaja sladkor, izdelke na osnovi sladkorja in glukozno-fruktozni sirup, ki ga uporabljajo v proizvodnji pijač namesto belega kristalnega sladkorja. Ustvarijo več kot 200 milijonov evrov prihodkov na leto in imajo 210 zaposlenih.

V Ormožu bo pakirno-logistični center za srednjo Evropo

»V silosih v Ormožu bomo lahko skladiščili več kot 40 tisoč ton sladkorja. Tam bo edina pakirnica sladkorja v Sloveniji za potrebe industrije in trgovine. Nove prostore bomo prilagodili proizvodnim zmogljivostim skupine Agrana-Studen in postavili pakirno-logistični center, od koder bomo oskrbovali zlasti slovenski in hrvaški trg ter države Cefte. Po potrebi bomo optimizirali tudi logistiko za odpremo sladkorja iz EU na trge Bližnjega vzhoda,« pravi Mitja Kovačič, direktor Agragolda in podpredsednik holdinga Studen s sedežem na Dunaju. Koliko bodo vložili v to lokacijo, bodo še določili. Stroškov nakupa dela opustele tovarne sladkorja pa ne razkrivajo, ker je poslovna skrivnost.

Trg sladkorja obvladujejo trije veletrgovci

Agragold, ki je s podjetjema Pfeifer & Langen in NordZucker največji dobavitelj sladkorja v Sloveniji, pri nas proda več kot 30 tisoč ton sladkorja in več kot štiri tisoč ton jedilnega olja na leto. Distribuira tudi večino drugih izdelkov, ki jih proizvajajo podjetja iz holdinga Studen in skupine Agrana. Agragold je po podatkih GVIN lani imel 18 milijonov evrov prihodkov in 70 tisoč evrov čistega dobička.

Za primerjavo: skupina Agrana-Studen proda več kot 400 tisoč ton sladkorja na leto, od tega okoli 250 tisoč ton v države zahodnega Balkana in okoli 150 tisoč ton na Bližnji vzhod. Na Bližnjem vzhodu aktivno obdelujejo zlasti Izrael, Savdsko Arabijo, Jordanijo in Združene arabske emirate. V BiH imajo podjetje Bimal, eno od najsodobnejših oljarn na zahodnem Balkanu. Olje izvažajo na trge zahodnega Balkana, na Bližnjem vzhodu pa največ v Turčijo, manjše količine pa tudi v Savdsko Arabijo in Združene arabske emirate. Olje občasno izvažajo tudi na Kitajsko in v Malezijo, dodaja Mitja Kovačič.

Odprava sladkornih kvot ne bo zatresla trga

Oktobra bodo v EU odpravili tako imenovane sladkorne kvote, s katerimi so v državah članicah omejili proizvodnjo sladkorja. Kakšne bodo posledice in kaj bo s ceno sladkorja? »Po odpravi kvot bodo lahko kmetje proizvajali neomejene količine sladkorne pese, tovarne pa neomejene količine sladkorja. Proizvodnja sladkorja se bo povečala, EU pa ga bo spet začela izvažati,« pravi Mitja Kovačič.

A evropskim kmetom se ne bo splačalo pridelovati sladkorne pese za vsako ceno, ker lahko gojijo tudi druge kulture, ki so lahko celo bolj dobičkonosne, zato Kovačič srednjeročno ne pričakuje velikih sprememb pri oskrbi končnih kupcev in industrije s sladkorjem. Ne pričakuje niti izrazitih sprememb cene sladkorja.

Kako pride sladkor v slovenske trgovine

»Slovenija se oskrbuje večinoma s sladkorjem, ki nastane v tovarnah na Madžarskem in v Avstriji, kjer ga skupina Agrana-Studen pridela iz sladkorne pese,« pojasnjuje Mitja Kovačič. Sladkor v rinfuzi skladiščijo v silosih, v prihodnje ga bodo skladiščili tudi v Ormožu. Tam ga bodo v tako imenovani sekundarni proizvodnji dodatno očistili, presejali in zapakirali v želeno embalažo za posamezne kupce, še pravi Kovačič.

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Iz Ribnice prihaja kaviar med mesninami 6

Z ekološkimi divjačinskimi mesninami BioSing David Lesar osvaja gurmane pri nas in po Evropi

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Nimrod je drugi največji ponudnik divjačine v Evropi

Le desetino od 2.200 ton divjačine prodajo doma, največ izvozijo v Švico, Francijo, Italijo in Avstrijo

AGROBIZ
Novice
Novice Walmart nagradil slovensko rešitev za varno hrano OriginTrail na blockchainu

Slovenska rešitev na blockchainu povečuje preglednost in verodostojnost svetovnih dobavnih verig

AGROBIZ
Novice
Novice Uporabo glifosata v kmetijstvu lahko omejimo le postopno 3

V zadnjih treh letih smo dobili 150 novih tujih vrst rastlin, potrebe po njihovem zatiranju rastejo

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Marmelade Uroš in Valentina navdušile kitajsko poslovno delegacijo

Imajo vpadljivo in inovativno etiketo, ki jim je odprla vrata v trgovine, zdaj pa prodajo širijo še v hotele in restavracije

AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Iščete nov biznis? Čaka vas v biogospodarstvu

Luka Juvančič, agrarni ekonomist: »V biogospodarstvu ni odpadkov, so zgolj biomateriali, ki jih lahko predelamo v nekaj novega,...

AGROBIZ
Članki
Članki Kako tehnologija kmetom zniža stroške in hkrati poveča prirast?

Majhen razgradljiv senzor, ki ga vstavite v prst, vam bo prihranil denar in povečal prirast, saj boste vodo za zalivanje ali pa pesticide...