Na 55. Agri se bo predstavilo 1.820 razstavljavcev iz 36 držav Na 55. Agri se bo predstavilo 1.820 razstavljavcev iz 36 držav Prihodnjo soboto, 26. avgusta, se začne letošnji kmetijskjo-živilski sejem Agra
S fipronilom okužena jajca zaobšla Slovenijo S fipronilom okužena jajca zaobšla Slovenijo Od začetka avgusta Evropo pretresa afera z jajci, okuženimi s fipronilom. Ta snov je prepovedana v veterini in kot insekticid, najdemo pa jo v sredstvu za zatiranje klopov, uši in bolh pri mačkah in psih Frontline, ki se prodaja tudi pri nas. Fipronila se v EU in ZDA ne sme uporabljati za zdravljenje živali, ki jih redijo za človeško prehrano. V večjih količinah ta insekticid škoduje jetrom, ščitnici in ledvicam.

Kdo je kupec dela tovarne sladkorja v Ormožu

10.08.2017  19:54
To je skupina Agrana-Studen, ki v Ormožu napoveduje pakirno-logistični center za EU in zahodni Balkan
Kdo je kupec dela tovarne sladkorja v Ormožu
V teh silosih, ki so včasih pripadali Tovarni sladkorja Ormož, bo lahko Agragold Ljubljana skladiščil več kot 40 tisoč ton sladkorja. Zdaj ga v Sloveniji proda več kot 30 tisoč ton na leto.

Skupina Agrana-Studen, ki ima v Sloveniji hčerinsko podjetje Agragold – enega od treh največjih dobaviteljev sladkorja –, je kupila pakirni center, silos in skladišča nekdanje tovarne sladkorja v Ormožu. Od tod bo nemoteno in pravočasno dobavljala sladkor po EU in zahodnem Balkanu. Skupina Agrana-Studen proizvaja in prodaja sladkor, izdelke na osnovi sladkorja in glukozno-fruktozni sirup, ki ga uporabljajo v proizvodnji pijač namesto belega kristalnega sladkorja. Ustvarijo več kot 200 milijonov evrov prihodkov na leto in imajo 210 zaposlenih.

V Ormožu bo pakirno-logistični center za srednjo Evropo

»V silosih v Ormožu bomo lahko skladiščili več kot 40 tisoč ton sladkorja. Tam bo edina pakirnica sladkorja v Sloveniji za potrebe industrije in trgovine. Nove prostore bomo prilagodili proizvodnim zmogljivostim skupine Agrana-Studen in postavili pakirno-logistični center, od koder bomo oskrbovali zlasti slovenski in hrvaški trg ter države Cefte. Po potrebi bomo optimizirali tudi logistiko za odpremo sladkorja iz EU na trge Bližnjega vzhoda,« pravi Mitja Kovačič, direktor Agragolda in podpredsednik holdinga Studen s sedežem na Dunaju. Koliko bodo vložili v to lokacijo, bodo še določili. Stroškov nakupa dela opustele tovarne sladkorja pa ne razkrivajo, ker je poslovna skrivnost.

Trg sladkorja obvladujejo trije veletrgovci

Agragold, ki je s podjetjema Pfeifer & Langen in NordZucker največji dobavitelj sladkorja v Sloveniji, pri nas proda več kot 30 tisoč ton sladkorja in več kot štiri tisoč ton jedilnega olja na leto. Distribuira tudi večino drugih izdelkov, ki jih proizvajajo podjetja iz holdinga Studen in skupine Agrana. Agragold je po podatkih GVIN lani imel 18 milijonov evrov prihodkov in 70 tisoč evrov čistega dobička.

Za primerjavo: skupina Agrana-Studen proda več kot 400 tisoč ton sladkorja na leto, od tega okoli 250 tisoč ton v države zahodnega Balkana in okoli 150 tisoč ton na Bližnji vzhod. Na Bližnjem vzhodu aktivno obdelujejo zlasti Izrael, Savdsko Arabijo, Jordanijo in Združene arabske emirate. V BiH imajo podjetje Bimal, eno od najsodobnejših oljarn na zahodnem Balkanu. Olje izvažajo na trge zahodnega Balkana, na Bližnjem vzhodu pa največ v Turčijo, manjše količine pa tudi v Savdsko Arabijo in Združene arabske emirate. Olje občasno izvažajo tudi na Kitajsko in v Malezijo, dodaja Mitja Kovačič.

Odprava sladkornih kvot ne bo zatresla trga

Oktobra bodo v EU odpravili tako imenovane sladkorne kvote, s katerimi so v državah članicah omejili proizvodnjo sladkorja. Kakšne bodo posledice in kaj bo s ceno sladkorja? »Po odpravi kvot bodo lahko kmetje proizvajali neomejene količine sladkorne pese, tovarne pa neomejene količine sladkorja. Proizvodnja sladkorja se bo povečala, EU pa ga bo spet začela izvažati,« pravi Mitja Kovačič.

A evropskim kmetom se ne bo splačalo pridelovati sladkorne pese za vsako ceno, ker lahko gojijo tudi druge kulture, ki so lahko celo bolj dobičkonosne, zato Kovačič srednjeročno ne pričakuje velikih sprememb pri oskrbi končnih kupcev in industrije s sladkorjem. Ne pričakuje niti izrazitih sprememb cene sladkorja.

Kako pride sladkor v slovenske trgovine

»Slovenija se oskrbuje večinoma s sladkorjem, ki nastane v tovarnah na Madžarskem in v Avstriji, kjer ga skupina Agrana-Studen pridela iz sladkorne pese,« pojasnjuje Mitja Kovačič. Sladkor v rinfuzi skladiščijo v silosih, v prihodnje ga bodo skladiščili tudi v Ormožu. Tam ga bodo v tako imenovani sekundarni proizvodnji dodatno očistili, presejali in zapakirali v želeno embalažo za posamezne kupce, še pravi Kovačič.

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Članki
Članki Nimate prave poslovne ideje? Izdelujte maslo, ker gre za med 1

Odpravili smo se na pot maslenega posla, ki v zadnjem letu po poročanju Bloomberga dosega rekorde, saj je mleka in masla na svetovnem trgu...

AGROBIZ
Novice
Novice Kitajci pospešeno kupujejo kmetije in živilska podjetja po svetu

Od leta 2005 so Kitajci vložili 44 milijard evrov v kmetijska zemljišča in živilsko industrijo v tujini, število transakcij pa se je v...

AGROBIZ
Novice
Novice Tudi v Šrilanki bodo jedli slovensko hrano 1

Kmetija Butul je za slovensko hrano navdušila gurmane iz Šrilanke; izvažali bodo oljčno olje, vino in druge dobrote

AGROBIZ
Novice
Novice Del tovarne sladkorja v Ormožu kupila skupina Agrana-Studen

Skupina Agrana-Studen, sestavljena iz skupine Agrana in holdinga Studen, ki v Sloveniji prek hčerinskega podjetja Agragold prodaja sladkor...

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Tako iz slovenskega krompirja nastaja vodka za 45 evrov 3

V primerjavi z vodko iz žita je krompirjeva vodka kolenko bolj polnega, a vseeno mehkega okusa

AGROBIZ
Novice
Novice Kdo je kupec dela tovarne sladkorja v Ormožu 1

To je skupina Agrana-Studen, ki v Ormožu napoveduje pakirno-logistični center za EU in zahodni Balkan

AGROBIZ
Novice
Novice Nizozemska preverja, ali je z insekticidom fipronil okuženo tudi piščančje meso

Nizozemske oblasti že testirajo piščančje meso s perutninskih farm, kjer so minuli teden zasegli več milijonov jajc, okuženih z...