Spoznajte Panvitin recept za rast prašičereje Spoznajte Panvitin recept za rast prašičereje Lani je bilo pri nas vzrejenih približno 257 tisoč prašičev, kar je najmanj po letu 1991. Z nagrajevanjem rejcev, ki imajo sklenjen krog reje, poskuša Panvita povečati letni zakol
Kekec rešen pred padcem v samotno brezno Kekec rešen pred padcem v samotno brezno Podjetje Osem želi povečati prodajo paštet znamke Kekec doma in v tujini, zato gre marca v promocijsko kampanjo
Kmetom bo Furs še tri mesece pošiljal položnice za prispevke za socialno varnost Kmetom bo Furs še tri mesece pošiljal položnice za prispevke za socialno varnost Polovica od 11 tisoč kmečko zavrovanih kmetov si mora v dveh mesecih urediti dostop do portala eDavki
Zmagovalci Agrobiznisa 2018 so mlekarna Planika, zadrugi Tolmin in Sloga ter Humko Zmagovalci Agrobiznisa 2018 so mlekarna Planika, zadrugi Tolmin in Sloga ter Humko Najbolj podjetna je Kmetijsko-gozdarska zadruga Sloga iz Kranja. Najbolj inovativno živilo so hrenovke Alpija z oljčnim oljem ali smetano iz Kmetijske zadruge Tolmin. Najboljši domač izdelek po izboru naših bralcev je sir Dobra misel iz mlekarne Planika. Podjetju Humko z Bleda pa smo podelili posebno priznanje za razvoj novih tehnologij za urbano vrtnarstvo.
Kako gre zmagovalcem Agrobiznisa: kdo najhitreje razvija posel in prodajo Kako gre zmagovalcem Agrobiznisa: kdo najhitreje razvija posel in prodajo Od leta 2014, ko smo prvič podelili nagrade portala Agrobiznis, smo nagradili 15 ponudnikov lokalne hrane. Pišemo, kakšno leto je za desetimi od njih in kaj načrtujejo.

Tako iz slovenskega krompirja nastaja vodka za 45 evrov

17.08.2017  19:03
V primerjavi z vodko iz žita je krompirjeva vodka kolenko bolj polnega, a vseeno mehkega okusa
Tako iz slovenskega krompirja nastaja vodka za 45 evrov
Krompirjeva vodka je naš prvi butični premium izdelek. Lotili se bomo še recepta za vodko iz pšenice, džina in aromatizirane vodke. Matej Kolenko, mladi prevzemnik kmetije Kolenko iz Prekmurja

Od vse vodke na svetu je krompirjeve vodke le okrog tri odstotke. Nekaj tednov jo prodaja tudi kmetija Kolenko iz Črenšovcev v Prekmurju. Steklenica stane 45 evrov. V prvem letu bodo zadovoljni, če prodajo več kot sto litrov. Pozneje pa bi jo radi tudi izvozili.

Kako so prodajo krompirja na veliko razširili še na dosti donosnejšo vodko, razlaga Matej Kolenko, mladi prevzemnik družinske kmetije, ki proda okoli 300 ton krompirja na leto. Večino ga pridelajo sami. Da gostilnam, hotelom, šolam in vrtcem olajšajo kuho, jim dostavijo že olupljen in vakuumsko zapakiran krompir.

Butična vodka iz slovenskega krompirja

Nekaj tednov prestižnim restavracijam in drugim lokalom, ki prisegajo na kakovost in čim več lokalne ponudbe, ponujajo tudi vodko iz krompirja z njihovih njiv, ki ga z destilacijo v treh tednih »spremenijo« v žlahtno vodo.

»Do ideje za krompirjevo vodko smo prišli z raziskovanjem trga in v želji, da bi ponudbo obogatili tudi z linijo premium izdelkov,« pravi Matej Kolenko. V ZDA, Veliki Britaniji in na Poljskem je našel kar nekaj večinoma mikrodestilarn, ki proizvajajo destilat iz krompirja. Vedeli so, da so na začetku zgodovine destiliranja iz krompirja delali vodko. Idejo, da bi jo poskusili narediti tudi sami, so postopno gradili več let.

Dobro leto je pilil recept

»Ko sem pred tremi leti poskusil krompirjevo vodko iz Velike Britanije in Poljske, sem bil nekako že začaran,« se spominja. Dodatno motivacijo je dobil, ko na slovenskem trgu ni našel krompirjeve vodke.

Začel je zbirati informacije. Največ časa, več kot leto dni, mu je vzela priprava pravilne recepture. »Traja, da najdeš pravilno sorto krompirja, jo spoznavaš prek same fermentacije, destilacije ... Od prvega do končnega destilata je minilo skoraj leto,« dodaja Kolenko. Vodka mora imeti nevtralen okus, ne po krompirju. V primerjavi z vodko iz žita je krompirjeva bolj polnega, a vseeno mehkega okusa.

Butična prodaja po spletu

Začasno svojo vodko prodajajo kar na Facebook profilu kmetije Kolenko, kmalu pa bodo uredili tehnične podrobnosti, da jo bodo lahko tržili tudi na spletni strani svoje kmetije. Elegantna steklenica prihaja iz Steklarne Hrastnik, ki vodko kolenko prodaja na svoji spletni strani in v svoji prodajalni v Hrastniku.

Ker krompirjeva vodka pomeni le tri odstotke svetovne proizvodnje vodke, dosega dosti višjo ceno. »Cenene vodke destilirajo predvsem iz melase, čista krompirjeva, pšenična in ržena vodka pa imajo svojo ceno zaradi samega postopka priprave in tudi manjše količine,« razlaga, zakaj 700 mililitrov vodke kolenko stane 45 evrov. V razvoju je tudi 50-mililitrska steklenica, ki je primerna tudi za darila. Ponujajo tudi personalizacijo embalaže po želji kupca.

Skoraj 10 tisoč evrov za razvoj

Čeprav nimajo profesionalne destilacijske tehnike in poteka vse izključno ročno, je bil razvoj kar precejšen zalogaj. Skoraj deset tisoč evrov so porabili za obnovo starega kotla za žganjekuho, laboratorijsko opremo, testiranja, analize in iskanje informacij. Čez nekaj let bi radi kupili večjo linijo za destilacijo, ki stane okoli 150 tisoč evrov.

Za nobel restavracije in lokale

»Tako širimo trg, saj z vodko ciljamo predvsem na prestižnejše restavracije in lokale, ki prisegajo na kakovost in dobro zgodbo. Krompirjeva vodka kolenko je butične narave in premium izdelek. Ni namenjena prodaji na veliko,« dodaja. Vesel bo, če je bodo v prvem letu prodali več kot sto litrov. Krompirjevo vodko promovirajo predvsem od ust do ust, s predstavitvami v restavracijah in lokalih.

Preizkusili bi se radi tudi v tujini. Zanimajo jih tisti trgi, kjer je krompirjeva vodka že uveljavljena, saj so tam kupci bolj odprti za nove odtenke okusov in drugačne zgodbe. »V načrtu že imamo izdelavo recepture za vodko iz pšenice. Ne izključujemo tudi drugih variacij vodke in žganih pijač. V mislih imamo džin in aromatizirano vodko,« napoveduje Kolenko.

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Iz Komende prihaja uspešna zgodba socialnega podjetništva in kmetovanja

Pet invalidov že dela na kmetiji, tja bi radi vključili tudi ljudi z motnjo v duševnem razvoju

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Zmagovalci Agrobiznisa 2018 so mlekarna Planika, zadrugi Tolmin in Sloga ter Humko

Najbolj podjetna je Kmetijsko-gozdarska zadruga Sloga iz Kranja. Najbolj inovativno živilo so hrenovke Alpija z oljčnim oljem ali smetano...

AGROBIZ
Novice
Novice Spoznajte sedem najboljših živil leta 2018 in inovativno mlekarno

Žemljice z nakaljenimi semeni, konopljin opečenec, ajdove testenine s pšeničnimi kalčki, biojogurt z aronijo, sok iz ekološke rdeče...

AGROBIZ
Novice
Novice Po letu 2020 bodo kmetijske subvencije bolj prilagojene potrebam vsake države članice

Do zdaj so ukrepe za kmetijske subvencije določali v Bruslju in so bili enaki po vsej EU. To se z letom 2020 spreminja – na evropski...

AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Komu bo svetovni dan čebel prinesel več posla

20. maja bomo prvič praznovali svetovni dan čebel. Takrat bodo Slovenijo obiskali kmetijski ministri in čebelarji z vsega sveta, da se...

AGROBIZ
Novice
Novice Jeruzalem Ormož SAT se širi v vrtnarstvo

Letos načrtujejo tudi novo sušilnico hmelja in petodstotno rast prihodkov

AGROBIZ
Novice
Novice Vse več rejcev vstopa v ukrep dobrobit živali

Ta ukrep, ki zagotavlja nadstandardne pogoje reje za boljše počutje živali, pri nas velja za prašiče, govedo in drobnico