Kaj lahko tvegate, če jeste poceni uvoženo meso Kaj lahko tvegate, če jeste poceni uvoženo meso "Za nizko ceno hrane, še posebej mesa, je vedno nek vzrok. Ali je meso staro, sporne kakovosti ali celo higiensko oporečno, predvsem pa navadno izvira iz držav, kjer so načini reje in tudi doslednost nadzora ob vstopu v prehransko verigo bistveno slabši kot pri nas," poudarjajo v GIZ Mesne industrije. Ob aferah z oporečnim mesom pozivajo državo, da prednostno zaščiti zdravje svojih prebivalcev in pri uvozu vzpostavi smiselne ovire, ki bodo učinkoviteje preprečile vdor zdravju nevarne hrane in nelojalno konkurenco domačim proizvajalcem.
Zakaj so podpore za promocijo vina neporabljene Zakaj so podpore za promocijo vina neporabljene Vinarji se podpori odpovedo, ker so Fursovi nadzori prestrogi
Perutnina Ptuj: lastniške spremembe, odnos z rejci nespremenjen Perutnina Ptuj: lastniške spremembe, odnos z rejci nespremenjen V Perutnini teče postopek prodaje 13-odstotnega lastniškega deleža perutninske zadruge večinskemu lastniku, družbi SIJ, ki obvladuje 77 odstotkov delnic Perutnine Ptuj. Verjetno bo potem prišlo do iztisnitve drugih delničarjev, je napovedal predsednik uprave Perutnine Ptuj Tibor Šimonka.
Nov uspeh za Grčinove jabolčne sokove na ocenjevanju v Londonu Nov uspeh za Grčinove jabolčne sokove na ocenjevanju v Londonu Jabolčni sokovi, ki jih pod blagovno znamko Družina Jabolčnik dela domačija Grčin iz Podvina pri Polzeli, so bili leta 2014 prvi Agrobiznisov zmagovalec, kakovost svojih sokov pa od leta 2015 potrjujejo tudi na prestižnem ocenjevanju hrane in pijače Great taste v Londonu, kjer jih vsako leto nagradijo.

Tako iz slovenskega krompirja nastaja vodka za 45 evrov

17.08.2017  19:03  Dopolnjeno: 18.08.2017 09:08
V primerjavi z vodko iz žita je krompirjeva vodka kolenko bolj polnega, a vseeno mehkega okusa
Tako iz slovenskega krompirja nastaja vodka za 45 evrov
Krompirjeva vodka je naš prvi butični premium izdelek. Lotili se bomo še recepta za vodko iz pšenice, džina in aromatizirane vodke. Matej Kolenko, mladi prevzemnik kmetije Kolenko iz Prekmurja

Od vse vodke na svetu je krompirjeve vodke le okrog tri odstotke. Nekaj tednov jo prodaja tudi kmetija Kolenko iz Črenšovcev v Prekmurju. Steklenica stane 45 evrov. V prvem letu bodo zadovoljni, če prodajo več kot sto litrov. Pozneje pa bi jo radi tudi izvozili.

Kako so prodajo krompirja na veliko razširili še na dosti donosnejšo vodko, razlaga Matej Kolenko, mladi prevzemnik družinske kmetije, ki proda okoli 300 ton krompirja na leto. Večino ga pridelajo sami. Da gostilnam, hotelom, šolam in vrtcem olajšajo kuho, jim dostavijo že olupljen in vakuumsko zapakiran krompir.

Butična vodka iz slovenskega krompirja

Nekaj tednov prestižnim restavracijam in drugim lokalom, ki prisegajo na kakovost in čim več lokalne ponudbe, ponujajo tudi vodko iz krompirja z njihovih njiv, ki ga z destilacijo v treh tednih »spremenijo« v žlahtno vodo.

»Do ideje za krompirjevo vodko smo prišli z raziskovanjem trga in v želji, da bi ponudbo obogatili tudi z linijo premium izdelkov,« pravi Matej Kolenko. V ZDA, Veliki Britaniji in na Poljskem je našel kar nekaj večinoma mikrodestilarn, ki proizvajajo destilat iz krompirja. Vedeli so, da so na začetku zgodovine destiliranja iz krompirja delali vodko. Idejo, da bi jo poskusili narediti tudi sami, so postopno gradili več let.

Dobro leto je pilil recept

»Ko sem pred tremi leti poskusil krompirjevo vodko iz Velike Britanije in Poljske, sem bil nekako že začaran,« se spominja. Dodatno motivacijo je dobil, ko na slovenskem trgu ni našel krompirjeve vodke.

Začel je zbirati informacije. Največ časa, več kot leto dni, mu je vzela priprava pravilne recepture. »Traja, da najdeš pravilno sorto krompirja, jo spoznavaš prek same fermentacije, destilacije ... Od prvega do končnega destilata je minilo skoraj leto,« dodaja Kolenko. Vodka mora imeti nevtralen okus, ne po krompirju. V primerjavi z vodko iz žita je krompirjeva bolj polnega, a vseeno mehkega okusa.

Butična prodaja po spletu

Začasno svojo vodko prodajajo kar na Facebook profilu kmetije Kolenko, kmalu pa bodo uredili tehnične podrobnosti, da jo bodo lahko tržili tudi na spletni strani svoje kmetije. Elegantna steklenica prihaja iz Steklarne Hrastnik, ki vodko kolenko prodaja na svoji spletni strani in v svoji prodajalni v Hrastniku.

Ker krompirjeva vodka pomeni le tri odstotke svetovne proizvodnje vodke, dosega dosti višjo ceno. »Cenene vodke destilirajo predvsem iz melase, čista krompirjeva, pšenična in ržena vodka pa imajo svojo ceno zaradi samega postopka priprave in tudi manjše količine,« razlaga, zakaj 700 mililitrov vodke kolenko stane 45 evrov. V razvoju je tudi 50-mililitrska steklenica, ki je primerna tudi za darila. Ponujajo tudi personalizacijo embalaže po želji kupca.

Skoraj 10 tisoč evrov za razvoj

Čeprav nimajo profesionalne destilacijske tehnike in poteka vse izključno ročno, je bil razvoj kar precejšen zalogaj. Skoraj deset tisoč evrov so porabili za obnovo starega kotla za žganjekuho, laboratorijsko opremo, testiranja, analize in iskanje informacij. Čez nekaj let bi radi kupili večjo linijo za destilacijo, ki stane okoli 150 tisoč evrov.

Za nobel restavracije in lokale

»Tako širimo trg, saj z vodko ciljamo predvsem na prestižnejše restavracije in lokale, ki prisegajo na kakovost in dobro zgodbo. Krompirjeva vodka kolenko je butične narave in premium izdelek. Ni namenjena prodaji na veliko,« dodaja. Vesel bo, če je bodo v prvem letu prodali več kot sto litrov. Krompirjevo vodko promovirajo predvsem od ust do ust, s predstavitvami v restavracijah in lokalih.

Preizkusili bi se radi tudi v tujini. Zanimajo jih tisti trgi, kjer je krompirjeva vodka že uveljavljena, saj so tam kupci bolj odprti za nove odtenke okusov in drugačne zgodbe. »V načrtu že imamo izdelavo recepture za vodko iz pšenice. Ne izključujemo tudi drugih variacij vodke in žganih pijač. V mislih imamo džin in aromatizirano vodko,« napoveduje Kolenko.

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Inšpektorji med trgatvijo lovijo vinogradnike, ki grozdje prodajajo na črno 32

Po uradnih podatkih se v Sloveniji pridela povprečno 54 milijonov litrov vina na leto, v resnici pa od 90 do sto milijonov litrov. Razlog:...

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija Bo Peter Vrisk našel milijone za DBS? 4

Kapitalska zadruga mora do konca septembra poplačati dolg do avstrijske banke BKS, da ohrani večinsko lastništvo v DBS

AGROBIZ
Novice
Novice Pozor, novosti za kmete pri plačilu socialnih prispevkov

Od 1. januarja 2018 kmetje, ki so "kmečko zavarovani", ne bodo več po pošti dobili položnic za plačilo prispevkov za socialno varnost,...

AGROBIZ
Novice
Novice Kmetija Ostanek Heric je zmagovalka akcije S kmetije za vas 1

Ekološko posestvo Sočni raj iz Vodol pri Malečniku je dobilo posebno priznanje za inovativnost. Štiri kmetije so dobile srebrno, tri pa...

AGROBIZ
Novice
Novice Panorganic širi pridelavo pri nas in čez mejo

Hofer jim je odprl vrata na avstrijski trg, kjer v obmejnem Cmureku gradijo rastlinjak; oktobra bodo v njem zrasla prva solata, zelišča,...

AGROBIZ
Novice
Novice Vinar leta 2017 je Vinakoper

Poleg vinarja leta so na Agri v okviru 43. strokovnega ocenjevanja Vino Slovenija razglasili šampione v 10 kategorijah vin; pri cvičku in...