Kako bo Otmar Zorn z laserji ščitil čebele Kako bo Otmar Zorn z laserji ščitil čebele Podjetje Zorn Plus je na evropskem razpisu SME Instrument dobilo 50 tisoč evrov subvencije
Afera s poljskim mesom je razkrila luknje v prehranski verigi. Kako jih pokrpati? Afera s poljskim mesom je razkrila luknje v prehranski verigi. Kako jih pokrpati? Tudi o tem aktualnem vprašanju smo govorili na 6. Agrobiznis konferenci. Ni pa bil govor samo o izzivih – prepoznali smo tudi štiri zmagovalce, ki so s svojimi proizvodi prepričali strokovno komisijo ter bralce spletišča Finance in portala Agrobiznis
(video) Beno Bajda, Zadruga Granar ter podjetji G2O in Žganjekuha Kržič so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019 (video) Beno Bajda, Zadruga Granar ter podjetji G2O in Žganjekuha Kržič so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019 Ekološko oljčno olje, pridobljeno z ultrazvokom je najbolj inovativen izdelek, z regijsko kulinarično znamko Diši po Prekmurju je zadruga Granar postala najboljši podjetnik v kmetijstvu; Brodka je žganje iz presežkov kruha in tudi najboljši izdelek po izboru potrošnikov; podjetje G2O pa je za malo tipsko montažno ribogojnico z recirkulacijo vode dobilo posebno priznanje za inovativnost.
Uganete, kateri štirje finalisti so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019? Uganete, kateri štirje finalisti so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019? Štirje od sedmih finalistov, ki jih predstavljamo, so zmagovalci letošnjega natečaja Agrobiznis! Razglasili jih bomo danes na 6. Agrobiznis konferenci v Ljubljani. Dobili bomo letošnjega najboljšega podjetnika v kmetijstvu, najbolj inovativen izdelek in najboljši izdelek po izboru porabnikov. Podelili bomo tudi posebno priznanje za inovativnost.
Kako bi na Krasu zaslužili dodaten milijon evrov Kako bi na Krasu zaslužili dodaten milijon evrov Milijon evrov dodatnega zaslužka bi pripeljali na Kras tako, da bi vse vino iz grozdja sorte refošk prodajali kot teran PTP za (najmanj) tri evre na liter

Vinarium povečal obisk turistične kmetije Puhan

Čas branja: 2 min
17.08.2017  19:06  Dopolnjeno: 25.08.2017 09:03
Vinarium povečal obisk turistične kmetije Puhan
Katarina Puhan bo na turistični kmetiji odprla trgovinico, v kateri bo prodajala tudi domače mesnine in vložnine. Kuhinjo pa bo priredila za predelavo zelenjave.
Foto: Petra Subic

Obveščaj me o novih člankih:  

»Odkar je v Lendavi vinski stolp Vinarium, imamo za petino več gostov,« pravi Katarina Puhan, mlada prevzemnica turistične kmetije in vinske kleti Puhan iz Bogojine na Goričkem.

Pri njih se ustavijo ljudje po obisku znane Plečnikove cerkve v Bogojini, Moravskih Toplic in celo rastlinjaka v Renkovcih, kjer raste paradižnik lušt.

Sedem sort vina

V okolici negujejo 1,7 hektarja vinogradov, pridelujejo pa sedem sort vina, od tega največ chardonnayja. Ponujajo še sivi pinot, traminca, laški in renski rizling, kernerja in modri pinot. Buteljke prodajajo na kmetiji in tudi kot poslovna darila.

Ob povprečni letini imajo okoli 15 tisoč litrov vina. Letos ga bo zaradi aprilske pozebe manj. Največ škode je pri rumenem muškatu.

Kmalu trgovina na kmetiji

»S subvencijo, ki sem jo dobila kot mlada prevzemnica, bom kupila vitrino, da bomo razstavili naša živila, in uredila trgovinico, kuhinjo pa priredila za predelavo zelenjave,« pravi Katarina Puhan, ena od dveh zaposlenih na kmetiji.

»Po 15. avgustu, ko se ljudje vrnejo z dopusta, imamo spet večji obisk,« dodaja. Med gosti je 70 odstotkov Slovencev, 30 odstotkov pa tujcev, največ iz Avstrije, Nemčije, Italije in Madžarske. Med vikendom jih pogostijo in jim razkažejo vinsko klet. Najamejo lahko tudi apartma in dve sobi z možnostjo kuhanja.

Na drugi lokaciji Puhanovi redijo prašiče in na 11 hektarjih pridelujejo koruzo, pšenico, ajdo, ječmen, krompir in buče, iz katerih delajo bučno olje. Mlinopeku prodajo pšenico, večino ajde in ječmena.

Dopolnilno dejavnost imajo tudi za klavnico in predelavo mesa. Delajo prekmursko šunko s certifikatom, salame, domačo klobaso za kuhanje, ajdove in prosene krvavice ter namaze.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kaj se dogaja na svetovnem trgu jabolk

Katastrofe po lanski obilni letini v Evropi ni, Poljaki več izvažajo na Kitajsko in v Azijo, medtem ko v Avstraliji in Južni Afriki že...

AGROBIZ
Novice
Novice Kako diha trg kmetijskih in gozdarskih strojev

Kakšne traktorje in druge stroje kupujejo kmetje ter kaj se dogaja s cenami, smo preverili na novem sejmu kmetijske in gozdarske...

AGROBIZ
Novice
Novice Reportaža: Kljub snegu cveti prodaja domače zelenjave z ljubljanskih kmetij 1

Pot dobrot vas popelje na 23 kmetij na obrobju Ljubljane – v Savljah, Klečah in na Ježici, kjer lahko kupite vse od krompirja, kislega...

AGROBIZ
Novice
Novice Devetletni deček v BiH raje kupuje ovce kot igrače 4

Pripravljamo tudi zgodbo o mladem Ljubljančanu, ki si je za rojstni dan zaželel kozo, zdaj pa že več let skrbi za svojo čredo, mleko...

AGROBIZ
Novice
Novice Kako bi dobili več ekoloških kmetij 1

Dobro bi bilo zmanjšati birokratske ovire za ekološke kmete in povečati subvencije, da bodo bolj primerljive zahtevnejši ekološki...

AGROBIZ
Novice
Novice Dileme ekološkega sadjarja: kako dobiti pravo sorto jabolk 5

»To, kar je dobrega na evropskem trgu, ni dosegljivo za nas vrtičkarje,« pravi Janez Trstenjak

AGROBIZ
Novice
Novice Humko bo zagnal proizvodnjo ob največjem zaporu v jugovzhodni Evropi

Zraven zapora v Sremski Mitrovici bodo proizvajali humus, substrate in gnojila

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Uganete, kateri štirje finalisti so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019? 4

Štirje od sedmih finalistov, ki jih predstavljamo, so zmagovalci letošnjega natečaja Agrobiznis! Razglasili jih bomo danes na 6....