Spoznajte Panvitin recept za rast prašičereje Spoznajte Panvitin recept za rast prašičereje Lani je bilo pri nas vzrejenih približno 257 tisoč prašičev, kar je najmanj po letu 1991. Z nagrajevanjem rejcev, ki imajo sklenjen krog reje, poskuša Panvita povečati letni zakol
Kekec rešen pred padcem v samotno brezno Kekec rešen pred padcem v samotno brezno Podjetje Osem želi povečati prodajo paštet znamke Kekec doma in v tujini, zato gre marca v promocijsko kampanjo
Kmetom bo Furs še tri mesece pošiljal položnice za prispevke za socialno varnost Kmetom bo Furs še tri mesece pošiljal položnice za prispevke za socialno varnost Polovica od 11 tisoč kmečko zavrovanih kmetov si mora v dveh mesecih urediti dostop do portala eDavki
Zmagovalci Agrobiznisa 2018 so mlekarna Planika, zadrugi Tolmin in Sloga ter Humko Zmagovalci Agrobiznisa 2018 so mlekarna Planika, zadrugi Tolmin in Sloga ter Humko Najbolj podjetna je Kmetijsko-gozdarska zadruga Sloga iz Kranja. Najbolj inovativno živilo so hrenovke Alpija z oljčnim oljem ali smetano iz Kmetijske zadruge Tolmin. Najboljši domač izdelek po izboru naših bralcev je sir Dobra misel iz mlekarne Planika. Podjetju Humko z Bleda pa smo podelili posebno priznanje za razvoj novih tehnologij za urbano vrtnarstvo.
Kako gre zmagovalcem Agrobiznisa: kdo najhitreje razvija posel in prodajo Kako gre zmagovalcem Agrobiznisa: kdo najhitreje razvija posel in prodajo Od leta 2014, ko smo prvič podelili nagrade portala Agrobiznis, smo nagradili 15 ponudnikov lokalne hrane. Pišemo, kakšno leto je za desetimi od njih in kaj načrtujejo.

Evrosadov cilj: narediti najboljšo viljamovko na svetu za izvoz

24.08.2017  17:47
Evrosad ne goji in prodaja le jabolk, ampak od začetka leta tudi viljamovko in sokove
Evrosadov cilj: narediti najboljšo viljamovko na svetu za izvoz

Zaradi aprilske pozebe skupino Evrosad čaka porazna letina jabolk. Nabrali jih bodo le nekaj odstotkov normalne letine, ko potrgajo 20 tisoč ton jabolk. Ob intenzivnih pripravah na namakalno­oroševalne sisteme, s katerimi bi radi v štirih letih pred sušo in pozebo zaščitili od 190 od 400 hektarjev sadovnjakov, dokazujejo, da znajo sadju zvišati dodano vrednost. In to z butično proizvodnjo viljamovke Zima, ki je naprodaj od začetka leta. Konec leta bodo prvo pošiljko poslali čez lužo, na največji trg žganih pijač na svetu.

Zgodba viljamovke Zima je tesno prepletena z zgodovino Kozoletovih in s Posavjem. »To sadjerodno grudo med Alpami in Jadranskim morjem je naš stari oče odkupil po razpadu jugoslovanske sadjarske zadruge in ustanovil podjetje Evrosad,« pravi Boštjan Kozole, direktor podjetja. Njegov ded je med letom prideloval sveže sadje, pozimi, ko sadovnjaki počivajo, pa so iz hrušk pridelovali nekaj mnogo bolj delikatnega – viljamovko. Zato tudi ime Zima.

Kar je vodka v Rusiji, bo viljamovka za Slovenijo

Recept ostaja enak od začetka, ko je njegov dedek leta 1965 prvič destiliral izbrane hruške. Te so še danes ročno potrgane, uležane in kuhane v majhnih serijah, kar viljamovko bogati z odličnim okusom in jo postavlja ob bok katerikoli žgani pijači. »Radi bi naredili najboljšo viljamovko na svetu. Uveljavili bi jo radi kot avtohtono pijačo Slovenije, kot je janeževo žganje ouzo v Grčiji ali vodka v Rusiji, ter jo pripeljali na svetovni trg,« pravi Boštjan Kozole.

Z viljamovko obujajo tradicijo mojstrov žganjekuhe, poudarjajo kakovost sadja, ki raste v najboljših razmerah, in lokalno pridelavo. Lokalno je vse od sadja, kuhanja žganja do ustekleničevanja, steklenic, etiket, oblikovanja in distribucije.

Pokusijo jo lahko gostje hotela Kempinski

Viljamovko prodajajo Mercatorju, Sparu in Leclercu, prek distributerja pa se širi v gostinske lokale, restavracije in hotele. Od začetka avgusta je v vseh sobah hotela Kempinski v Portorožu.

Steklenica s 700 mililitri stane okoli 30 evrov v prodaji na drobno. »Zavestno sodi v najvišji cenovni razred, ker smo prepričani, da je po aromi najboljša. Zato jo bomo prihodnje leto poslali na prestižna mednarodna ocenjevanja,« napoveduje Kozole.

Najbolj aromatične so viljamovke iz starih nasadov

Posavje ima, kot poudarja, »idealne lege za to sorto ­hrušk, ki imajo takšno aromo, da jo težko najdeš kje drugje«. Aromatičnost povezujejo tudi s precej starimi nasadi, zato so se odločili, da vse hruške iz teh nasadov namenijo za predelavo v viljamovko. Za široko porabo pa bodo zasadili nove nasade hrušk.

Viljamovka bo nekaj novega za Američane

Začenjajo z butično proizvodnjo, za prvo leto imajo na voljo nekaj tisoč litrov viljamovke. A ker verjamejo, da so njihovi ambiciozni cilji tudi uresničljivi in da bodo osvojili svetovni trg, so pripravljeni, da proizvodnjo v prihodnje nekajkrat povečajo. V Sloveniji je viljamovka razširjena kot žgana pijača z dolgo tradicijo, pijejo jo le še v nemško govorečih državah – v Avstriji, Nemčiji, Švici. Drugje je ne poznajo, a ker je vrhunsko vse od arome in analiz hrušk naprej, računajo, da bodo tudi drugod med pivci žganih pijač našli kupce.

»Za Slovenijo in trge nekdanje Jugoslavije že imamo distributerja, naš strateški cilj pa je prodor čez lužo. Za ZDA, ki so najbolj razvit trg žganih pijač na svetu, že imamo distributerja. Viljamovka Zima ga je navdušila, konec leta mu bomo poslali prvo pošiljko. Če bo rast prodaje skokovita, se bomo prilagodili z večjo proizvodnjo,« napoveduje Kozole.

Sistematičen razvoj

Zgodbo o viljamovki so razvijali zelo sistematično. »Imamo strokovno ekipo, ki prideluje vrhunske hruške po okusu in analizah. Na visoki ravni je tudi predelava. Viljamovko hočemo izpiliti, zato smo k razvoju povabili profesorja z biotehniške fakultete Janeza Hribarja, ki vodi tudi ocenjevanje sokov na kmetijskem sejmu Agra. Izbor steklenice in oblikovanje nalepke je delo mojega nečaka Emila Kozoleta, ki v tej zgodbi skrbi za grafični dizajn in je strateg za komuniciranje,« ponazarja sogovornik.

Druga novost so sokovi za domače kupce

Viljamovka je unikatna in prestižna, a ne edina novost iz Evrosada. »Vzporedno smo se lotili predelave visokokakovostnih jabolk, hrušk in breskev. Iz njih delamo sok brez vsakršnih dodatkov. Zanj bomo na 55. Agri v Gornji Radgoni dobili prvo medaljo,« pravi Kozole.

S sveže iztisnjenimi sokovi so postavili lokalno zgodbo, ponujali jih bodo le v Sloveniji. Gostinskim lokalom sokove že tržijo, s trgovskimi verigami pa se dogovarjajo, da bodo jeseni na policah.

Novi koraki, ki jih delajo na trgu pijač, jih navdajajo z optimizmom. Drugačno podobo pa kaže 400 hektarjev sadovnjakov. Aprilska pozeba jim ni prizanesla: namesto 20 tisoč ton jabolk jih bo le nekaj odstotkov te količine. Še dobro, da so sadovnjake po lanski pozebi zavarovali. Tako zbirajo dokumentacijo, da se bodo spomladi prijavili na razpis iz programa za razvoj podeželja za sofinanciranje namakalno-oroševalnih sistemov.

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Iz Komende prihaja uspešna zgodba socialnega podjetništva in kmetovanja

Pet invalidov že dela na kmetiji, tja bi radi vključili tudi ljudi z motnjo v duševnem razvoju

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Zmagovalci Agrobiznisa 2018 so mlekarna Planika, zadrugi Tolmin in Sloga ter Humko

Najbolj podjetna je Kmetijsko-gozdarska zadruga Sloga iz Kranja. Najbolj inovativno živilo so hrenovke Alpija z oljčnim oljem ali smetano...

AGROBIZ
Novice
Novice Spoznajte sedem najboljših živil leta 2018 in inovativno mlekarno

Žemljice z nakaljenimi semeni, konopljin opečenec, ajdove testenine s pšeničnimi kalčki, biojogurt z aronijo, sok iz ekološke rdeče...

AGROBIZ
Novice
Novice Po letu 2020 bodo kmetijske subvencije bolj prilagojene potrebam vsake države članice

Do zdaj so ukrepe za kmetijske subvencije določali v Bruslju in so bili enaki po vsej EU. To se z letom 2020 spreminja – na evropski...

AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Komu bo svetovni dan čebel prinesel več posla

20. maja bomo prvič praznovali svetovni dan čebel. Takrat bodo Slovenijo obiskali kmetijski ministri in čebelarji z vsega sveta, da se...

AGROBIZ
Novice
Novice Jeruzalem Ormož SAT se širi v vrtnarstvo

Letos načrtujejo tudi novo sušilnico hmelja in petodstotno rast prihodkov

AGROBIZ
Novice
Novice Vse več rejcev vstopa v ukrep dobrobit živali

Ta ukrep, ki zagotavlja nadstandardne pogoje reje za boljše počutje živali, pri nas velja za prašiče, govedo in drobnico