Kaj lahko tvegate, če jeste poceni uvoženo meso Kaj lahko tvegate, če jeste poceni uvoženo meso "Za nizko ceno hrane, še posebej mesa, je vedno nek vzrok. Ali je meso staro, sporne kakovosti ali celo higiensko oporečno, predvsem pa navadno izvira iz držav, kjer so načini reje in tudi doslednost nadzora ob vstopu v prehransko verigo bistveno slabši kot pri nas," poudarjajo v GIZ Mesne industrije. Ob aferah z oporečnim mesom pozivajo državo, da prednostno zaščiti zdravje svojih prebivalcev in pri uvozu vzpostavi smiselne ovire, ki bodo učinkoviteje preprečile vdor zdravju nevarne hrane in nelojalno konkurenco domačim proizvajalcem.
Zakaj so podpore za promocijo vina neporabljene Zakaj so podpore za promocijo vina neporabljene Vinarji se podpori odpovedo, ker so Fursovi nadzori prestrogi
Perutnina Ptuj: lastniške spremembe, odnos z rejci nespremenjen Perutnina Ptuj: lastniške spremembe, odnos z rejci nespremenjen V Perutnini teče postopek prodaje 13-odstotnega lastniškega deleža perutninske zadruge večinskemu lastniku, družbi SIJ, ki obvladuje 77 odstotkov delnic Perutnine Ptuj. Verjetno bo potem prišlo do iztisnitve drugih delničarjev, je napovedal predsednik uprave Perutnine Ptuj Tibor Šimonka.
Nov uspeh za Grčinove jabolčne sokove na ocenjevanju v Londonu Nov uspeh za Grčinove jabolčne sokove na ocenjevanju v Londonu Jabolčni sokovi, ki jih pod blagovno znamko Družina Jabolčnik dela domačija Grčin iz Podvina pri Polzeli, so bili leta 2014 prvi Agrobiznisov zmagovalec, kakovost svojih sokov pa od leta 2015 potrjujejo tudi na prestižnem ocenjevanju hrane in pijače Great taste v Londonu, kjer jih vsako leto nagradijo.

Evrosadov cilj: narediti najboljšo viljamovko na svetu za izvoz

24.08.2017  17:47  Dopolnjeno: 25.08.2017 07:19
Evrosad ne goji in prodaja le jabolk, ampak od začetka leta tudi viljamovko in sokove
Evrosadov cilj: narediti najboljšo viljamovko na svetu za izvoz

Zaradi aprilske pozebe skupino Evrosad čaka porazna letina jabolk. Nabrali jih bodo le nekaj odstotkov normalne letine, ko potrgajo 20 tisoč ton jabolk. Ob intenzivnih pripravah na namakalno­oroševalne sisteme, s katerimi bi radi v štirih letih pred sušo in pozebo zaščitili od 190 od 400 hektarjev sadovnjakov, dokazujejo, da znajo sadju zvišati dodano vrednost. In to z butično proizvodnjo viljamovke Zima, ki je naprodaj od začetka leta. Konec leta bodo prvo pošiljko poslali čez lužo, na največji trg žganih pijač na svetu.

Zgodba viljamovke Zima je tesno prepletena z zgodovino Kozoletovih in s Posavjem. »To sadjerodno grudo med Alpami in Jadranskim morjem je naš stari oče odkupil po razpadu jugoslovanske sadjarske zadruge in ustanovil podjetje Evrosad,« pravi Boštjan Kozole, direktor podjetja. Njegov ded je med letom prideloval sveže sadje, pozimi, ko sadovnjaki počivajo, pa so iz hrušk pridelovali nekaj mnogo bolj delikatnega – viljamovko. Zato tudi ime Zima.

Kar je vodka v Rusiji, bo viljamovka za Slovenijo

Recept ostaja enak od začetka, ko je njegov dedek leta 1965 prvič destiliral izbrane hruške. Te so še danes ročno potrgane, uležane in kuhane v majhnih serijah, kar viljamovko bogati z odličnim okusom in jo postavlja ob bok katerikoli žgani pijači. »Radi bi naredili najboljšo viljamovko na svetu. Uveljavili bi jo radi kot avtohtono pijačo Slovenije, kot je janeževo žganje ouzo v Grčiji ali vodka v Rusiji, ter jo pripeljali na svetovni trg,« pravi Boštjan Kozole.

Z viljamovko obujajo tradicijo mojstrov žganjekuhe, poudarjajo kakovost sadja, ki raste v najboljših razmerah, in lokalno pridelavo. Lokalno je vse od sadja, kuhanja žganja do ustekleničevanja, steklenic, etiket, oblikovanja in distribucije.

Pokusijo jo lahko gostje hotela Kempinski

Viljamovko prodajajo Mercatorju, Sparu in Leclercu, prek distributerja pa se širi v gostinske lokale, restavracije in hotele. Od začetka avgusta je v vseh sobah hotela Kempinski v Portorožu.

Steklenica s 700 mililitri stane okoli 30 evrov v prodaji na drobno. »Zavestno sodi v najvišji cenovni razred, ker smo prepričani, da je po aromi najboljša. Zato jo bomo prihodnje leto poslali na prestižna mednarodna ocenjevanja,« napoveduje Kozole.

Najbolj aromatične so viljamovke iz starih nasadov

Posavje ima, kot poudarja, »idealne lege za to sorto ­hrušk, ki imajo takšno aromo, da jo težko najdeš kje drugje«. Aromatičnost povezujejo tudi s precej starimi nasadi, zato so se odločili, da vse hruške iz teh nasadov namenijo za predelavo v viljamovko. Za široko porabo pa bodo zasadili nove nasade hrušk.

Viljamovka bo nekaj novega za Američane

Začenjajo z butično proizvodnjo, za prvo leto imajo na voljo nekaj tisoč litrov viljamovke. A ker verjamejo, da so njihovi ambiciozni cilji tudi uresničljivi in da bodo osvojili svetovni trg, so pripravljeni, da proizvodnjo v prihodnje nekajkrat povečajo. V Sloveniji je viljamovka razširjena kot žgana pijača z dolgo tradicijo, pijejo jo le še v nemško govorečih državah – v Avstriji, Nemčiji, Švici. Drugje je ne poznajo, a ker je vrhunsko vse od arome in analiz hrušk naprej, računajo, da bodo tudi drugod med pivci žganih pijač našli kupce.

»Za Slovenijo in trge nekdanje Jugoslavije že imamo distributerja, naš strateški cilj pa je prodor čez lužo. Za ZDA, ki so najbolj razvit trg žganih pijač na svetu, že imamo distributerja. Viljamovka Zima ga je navdušila, konec leta mu bomo poslali prvo pošiljko. Če bo rast prodaje skokovita, se bomo prilagodili z večjo proizvodnjo,« napoveduje Kozole.

Sistematičen razvoj

Zgodbo o viljamovki so razvijali zelo sistematično. »Imamo strokovno ekipo, ki prideluje vrhunske hruške po okusu in analizah. Na visoki ravni je tudi predelava. Viljamovko hočemo izpiliti, zato smo k razvoju povabili profesorja z biotehniške fakultete Janeza Hribarja, ki vodi tudi ocenjevanje sokov na kmetijskem sejmu Agra. Izbor steklenice in oblikovanje nalepke je delo mojega nečaka Emila Kozoleta, ki v tej zgodbi skrbi za grafični dizajn in je strateg za komuniciranje,« ponazarja sogovornik.

Druga novost so sokovi za domače kupce

Viljamovka je unikatna in prestižna, a ne edina novost iz Evrosada. »Vzporedno smo se lotili predelave visokokakovostnih jabolk, hrušk in breskev. Iz njih delamo sok brez vsakršnih dodatkov. Zanj bomo na 55. Agri v Gornji Radgoni dobili prvo medaljo,« pravi Kozole.

S sveže iztisnjenimi sokovi so postavili lokalno zgodbo, ponujali jih bodo le v Sloveniji. Gostinskim lokalom sokove že tržijo, s trgovskimi verigami pa se dogovarjajo, da bodo jeseni na policah.

Novi koraki, ki jih delajo na trgu pijač, jih navdajajo z optimizmom. Drugačno podobo pa kaže 400 hektarjev sadovnjakov. Aprilska pozeba jim ni prizanesla: namesto 20 tisoč ton jabolk jih bo le nekaj odstotkov te količine. Še dobro, da so sadovnjake po lanski pozebi zavarovali. Tako zbirajo dokumentacijo, da se bodo spomladi prijavili na razpis iz programa za razvoj podeželja za sofinanciranje namakalno-oroševalnih sistemov.

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Inšpektorji med trgatvijo lovijo vinogradnike, ki grozdje prodajajo na črno 32

Po uradnih podatkih se v Sloveniji pridela povprečno 54 milijonov litrov vina na leto, v resnici pa od 90 do sto milijonov litrov. Razlog:...

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija Bo Peter Vrisk našel milijone za DBS? 4

Kapitalska zadruga mora do konca septembra poplačati dolg do avstrijske banke BKS, da ohrani večinsko lastništvo v DBS

AGROBIZ
Novice
Novice Pozor, novosti za kmete pri plačilu socialnih prispevkov

Od 1. januarja 2018 kmetje, ki so "kmečko zavarovani", ne bodo več po pošti dobili položnic za plačilo prispevkov za socialno varnost,...

AGROBIZ
Novice
Novice Kmetija Ostanek Heric je zmagovalka akcije S kmetije za vas 1

Ekološko posestvo Sočni raj iz Vodol pri Malečniku je dobilo posebno priznanje za inovativnost. Štiri kmetije so dobile srebrno, tri pa...

AGROBIZ
Novice
Novice Panorganic širi pridelavo pri nas in čez mejo

Hofer jim je odprl vrata na avstrijski trg, kjer v obmejnem Cmureku gradijo rastlinjak; oktobra bodo v njem zrasla prva solata, zelišča,...

AGROBIZ
Novice
Novice Vinar leta 2017 je Vinakoper

Poleg vinarja leta so na Agri v okviru 43. strokovnega ocenjevanja Vino Slovenija razglasili šampione v 10 kategorijah vin; pri cvičku in...