Kaj je Šarčeva vlada dosegla na področju kmetijstva v prvih stotih dneh Kaj je Šarčeva vlada dosegla na področju kmetijstva v prvih stotih dneh Vlada Marjana Šarca je objavila poročilo o tem, kaj so naredili v prvih stotih dneh; povzemamo dosežke na področju kmetijstva
Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Doslej so prodali od 50 do 60 ton rib na leto, prihodnje leto jih bodo sto ton, nove trge že iščejo; poleg brancinov imajo tudi orade
Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Sredin nakup 500 tisoč ton ameriške soje, za katero so kitajska podjetja plačala okoli 180 milijonov dolarjev (158 milijonov evrov), je prvi tovrsten nakup, odkar je ameriški predsednik Donald Trump uvedel carine na kitajski uvoz, na to pa je Kitajska odgovorila tudi z zaustavitvijo nakupa ameriške soje.
Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Povpraševanje po lokalni hrani s podeželja raste kljub nekaj višji ceni, pravi Fani Tomažič, poslovodja Mercatorjevega marketa v Murglah v Ljubljani
Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem  Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem Prihajajo boljši časi za alternativno pridelavo hrane, kot so lokalna, ekološka in druga certificirana živila, ki jih kupci vse bolj iščejo. Do leta 2030 bomo v EU pridelali več sladkorne pese, žita, beljakovinskih rastlin in oljčnega olja, večja bo tudi prireja mleka, perutninskega, ovčjega in kozjega mesa, napoveduje evropska komisija.

Zelenjadarska kmetija Ostanek bo razvila vrtnarski turizem

Čas branja: 2 min
24.08.2017  20:40
Lani so v kis vložili okoli 30 ton zelenjave, in sicer največ paprik, pridelali pa so je okoli sto ton. Iz leta v leto povečujejo obseg predelave, kar bi radi nadgradili z vrtnarskim turizmom. To pomeni, da bi bi obiskovalci ogledali, kako gojijo zelenjavo, pripravili bi jim pokušine, delavnice in predavanja. Morda bi jim ponudili tudi nakup sadik.
Zelenjadarska kmetija Ostanek bo razvila vrtnarski turizem
Damjana Ostanek Heric bo vložninam dodala še namaze, mož Tadej pa navija za vrtnarski turizem. Na sliki sta s sinom.

Obveščaj me o novih člankih:  

Na kmetiji v Šentvidu pri Stični, ki jo je leta 2014 prevzela Damjana Ostanek Heric, na šestih hektarjih gojijo več kot 20 sort zelenjave. Lani so je pridelali približno sto ton, okoli 30 odstotkov vložili v kis, drugo pa prodali svežo. Obseg predelave iz leta v leto povečujejo. »Naslednji korak bodo zelenjavni namazi, v desetih letih pa tudi vrtnarski turizem z delavnicami, pokušnjami in predavanji. To si želi mož Tadej Heric,« pravi podjetna mlada prevzemnica.

Pridelajo največ paprike, in sicer za vlaganje in ajvarje. Vlagajo še stročji fižol, feferone, mešano solato in kumarice. Kisajo zelje in repo. Ponujajo tudi zelenjavno mešanico s soljo, zelenjavno in paradižnikovo omako. »Ozimnico delam sproti, ko zelenjava dozori. Predelava je moje delo, drugi skrbijo za pridelavo, ki je integrirana, ročnega dela pa je veliko,« pravi Damjana Ostanek Heric. Razmišlja celo, da bi predelali vso zelenjavo in opustili prodajo sveže. Napoveduje, da bo ponudbo razširila z namazi.

Kmetija mora preživljati celotno družino

Četrto leto vložnine in svežo zelenjavo prodajajo v trgovinici na kmetiji, v več kot 30 zadružnih trgovinah, veletrgovcu, ob sobotah na dveh tržnicah, nekajkrat na leto tudi na sejmih. Manjše količine sveže zelenjave naročijo tudi šole.

Odkar je prevzela kmetijo, je na njej odprla dve delovni mesti. Njen glavni cilj je, da bi se s kmetijo preživljala vsa družina.

Za predelavo, ki poteka od junija do decembra, je že med študijem leta 2012 registrirala dopolnilno dejavnost, istega leta pa so star hlev prenovili v sodobne prostore za predelavo, skladiščenje in prodajo.

Novi rastlinjaki, vodno zajetje in hladilnica

Sadike in zelenjavo gojijo v sedmih rastlinjakih, tri je postavil oče, štiri pa onadva z možem. Ker so omejeni na šest hektarjev njiv, lahko rastejo le z vse bolj intenzivno pridelavo – sajenjem več kultur na leto drugo za drugo, pa tudi z novimi rastlinjaki. »Še dva bi radi postavili za plodovke, pozimi radič in podobno,« razkriva. Pridelavo bo povečala zlasti z novimi rastlinjaki, avtomatizirala in razširila bo predelavo. Izboljšala bi tudi embalažo. Želi si specializirane mehanizacije za vrtnine, namakalnega sistema z urejenim zajetjem vode, posodobljenega skladišča in nove hladilnice.

Damjana Ostanek Heric sama dela gnojilne in setvene načrte, vodi nabavo, pregled materiala in organizira delo.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kako je Puklavec Family Wines postal tehnološko najsodobnejša vinska klet

V digitalizacijo in nove tehnologije so od leta 2009 vložili 15,6 milijona evrov

AGROBIZ
Novice
Novice (video) V Slovenijo prihaja 3D-tiskalnik hrane nizozemskega start-upa byFlow 3

3D-tiskalnik hrane ponujajo zlasti gostincem, z njim pa lahko ustvarijo okusen obrok tudi za starejše, ki s težavo uživajo drugo, tršo...

AGROBIZ
Novice
Novice Škotski BSW za megažago že išče najpomembnejše kadre 7

Škotska žaga se bo o odkupu hlodovine obrnila tudi na zasebne lastnike gozdov, žagan les pa bi odkupovala tudi od domačih žag in ga...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kmetije se prepočasi tehnološko posodabljajo 5

Podnebne spremembe in potrebe po učinkovitejši pridelavi hrane jih silijo v prilagajanje in nakup novih tehnologij

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Brez robotov ni sodobnega kmetijstva 1

Pomagajo v vseh fazah pridelave, od izbire semen in sadik do vzgoje, spravila in pakiranja pridelkov

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Največ 3D-tiskalnikov hrane uporabljajo restavracije z Michelinovo zvezdico

Štirideset bolnišnic na Nizozemskem preizkuša, kako 3D-tiskalnik pomaga ljudem, ki imajo težave s požiranjem hrane

AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem

Prihajajo boljši časi za alternativno pridelavo hrane, kot so lokalna, ekološka in druga certificirana živila, ki jih kupci vse bolj...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Z novimi tehnologijami pridobijo kmetje in zadruge, na koncu tudi kupci 3

Reportaža s 3. Agrobiznisovega tehnološko-investicijskega foruma