Koroška zadruga: bolj se splača prireja mleka kot reja živine Koroška zadruga: bolj se splača prireja mleka kot reja živine Odkupna cena goveda je slabša kot pred letom dni, pravi direktorica zadruge Danica Ramšak
Nastaja kratka veriga lokalno vzrejene govedine iz Posavja Nastaja kratka veriga lokalno vzrejene govedine iz Posavja Sevniška zadruga bo s kmetijami tržila in promovirala prednosti lokalno vzrejenega mesa
KGZ Sloga kmetom priskrbi in proda teleta KGZ Sloga kmetom priskrbi in proda teleta Povpraševanje po uhlevljanju raste, s tem zadruga ustvari desetino prihodkov
Pivka perutninarstvo išče nove rejce piščancev Pivka perutninarstvo išče nove rejce piščancev Dodatne površine za rejo piščancev potrebujejo, saj raste povpraševanje po njihovem mesu in ker želijo vstopiti na nove trge
Za odpravo škode v gozdovih na dveh razpisih 3,41 milijona evrov  Za odpravo škode v gozdovih na dveh razpisih 3,41 milijona evrov Vnos podatkov v elektronski sistem in prijava na oba razpisa poteka od 8. aprila do zaprtja razpisov, kar bo objavljeno na spletni strani kmetijskega ministrstva in Programa za razvoj podeželja

Zelenjadarska kmetija Ostanek bo razvila vrtnarski turizem

Čas branja: 2 min
24.08.2017  20:40
Lani so v kis vložili okoli 30 ton zelenjave, in sicer največ paprik, pridelali pa so je okoli sto ton. Iz leta v leto povečujejo obseg predelave, kar bi radi nadgradili z vrtnarskim turizmom. To pomeni, da bi bi obiskovalci ogledali, kako gojijo zelenjavo, pripravili bi jim pokušine, delavnice in predavanja. Morda bi jim ponudili tudi nakup sadik.
Zelenjadarska kmetija Ostanek bo razvila vrtnarski turizem
Damjana Ostanek Heric bo vložninam dodala še namaze, mož Tadej pa navija za vrtnarski turizem. Na sliki sta s sinom.

Obveščaj me o novih člankih:  

Na kmetiji v Šentvidu pri Stični, ki jo je leta 2014 prevzela Damjana Ostanek Heric, na šestih hektarjih gojijo več kot 20 sort zelenjave. Lani so je pridelali približno sto ton, okoli 30 odstotkov vložili v kis, drugo pa prodali svežo. Obseg predelave iz leta v leto povečujejo. »Naslednji korak bodo zelenjavni namazi, v desetih letih pa tudi vrtnarski turizem z delavnicami, pokušnjami in predavanji. To si želi mož Tadej Heric,« pravi podjetna mlada prevzemnica.

Pridelajo največ paprike, in sicer za vlaganje in ajvarje. Vlagajo še stročji fižol, feferone, mešano solato in kumarice. Kisajo zelje in repo. Ponujajo tudi zelenjavno mešanico s soljo, zelenjavno in paradižnikovo omako. »Ozimnico delam sproti, ko zelenjava dozori. Predelava je moje delo, drugi skrbijo za pridelavo, ki je integrirana, ročnega dela pa je veliko,« pravi Damjana Ostanek Heric. Razmišlja celo, da bi predelali vso zelenjavo in opustili prodajo sveže. Napoveduje, da bo ponudbo razširila z namazi.

Kmetija mora preživljati celotno družino

Četrto leto vložnine in svežo zelenjavo prodajajo v trgovinici na kmetiji, v več kot 30 zadružnih trgovinah, veletrgovcu, ob sobotah na dveh tržnicah, nekajkrat na leto tudi na sejmih. Manjše količine sveže zelenjave naročijo tudi šole.

Odkar je prevzela kmetijo, je na njej odprla dve delovni mesti. Njen glavni cilj je, da bi se s kmetijo preživljala vsa družina.

Za predelavo, ki poteka od junija do decembra, je že med študijem leta 2012 registrirala dopolnilno dejavnost, istega leta pa so star hlev prenovili v sodobne prostore za predelavo, skladiščenje in prodajo.

Novi rastlinjaki, vodno zajetje in hladilnica

Sadike in zelenjavo gojijo v sedmih rastlinjakih, tri je postavil oče, štiri pa onadva z možem. Ker so omejeni na šest hektarjev njiv, lahko rastejo le z vse bolj intenzivno pridelavo – sajenjem več kultur na leto drugo za drugo, pa tudi z novimi rastlinjaki. »Še dva bi radi postavili za plodovke, pozimi radič in podobno,« razkriva. Pridelavo bo povečala zlasti z novimi rastlinjaki, avtomatizirala in razširila bo predelavo. Izboljšala bi tudi embalažo. Želi si specializirane mehanizacije za vrtnine, namakalnega sistema z urejenim zajetjem vode, posodobljenega skladišča in nove hladilnice.

Damjana Ostanek Heric sama dela gnojilne in setvene načrte, vodi nabavo, pregled materiala in organizira delo.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kmetje, preberite, kje vas bodo letos čakali inšpektorji

Kmetijski inšpektorji bodo preprečevali zaraščanje in neobdelanost kmetijskih površin, pri konoplji bodo preverjali vsebnost THC, pri...

AGROBIZ
Novice
Novice Pozor, ugodna posojila za nakup kmetijskih zemljišč 1

Ponuja jih ribniški sklad, zadnji rok za oddajo vloge je 8. aprila, na voljo je še 2,5 milijona evrov; kmalu nov razpis

AGROBIZ
Novice
Novice Prašičerejci dobijo državno pomoč, panoga pa strategijo razvoja 2

Rejcem, ki so zaradi nizkih cen mesa v hudih težavah, je kmetijska ministrica Aleksandra Pivec ponudila pol milijona evrov enkratne...

AGROBIZ
Novice
Novice Manj ovir za postavitev rastlinjakov 5

Na razpisu za ukrep 4.1 iz Programa za razvoj podeželja, ki je odprt do konca maja, sofinancirajo tudi postavitev rastlinjakov, kar je...

AGROBIZ
Novice
Novice Po letu 2021 subvencije tudi za ohranitveno kmetijstvo 6

Z ohranitvenim kmetijstvom izboljšujemo in vzdržujemo kakovostna živa tla brez oranja, ob stalni pokritosti tal s poljščinami, dosevki...

AGROBIZ
Novice
Novice Pivka perutninarstvo išče nove rejce piščancev

Dodatne površine za rejo piščancev potrebujejo, saj raste povpraševanje po njihovem mesu in ker želijo vstopiti na nove trge