(video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino! (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino! Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa na kmetiji prevzema pridelke.
Toni Kukenberger: Z izdelki iz senenega mleka bi prodrli v turizem Toni Kukenberger: Z izdelki iz senenega mleka bi prodrli v turizem Naredijo premalo mlečnih izdelkov, da bi poleg Mercatorja prodrli v druge trgovske verige; zanimajo jih restavracije, saj se v turizmu iztrži več
Primorci so s kulinaričnim doživetjem navdušili Ljubljano Primorci so s kulinaričnim doživetjem navdušili Ljubljano Danes je v središču Ljubljane dišalo po Primorski - s pokušino dobrot iz mlečnih izdelkov, testenin, ribjih in mesnih jedi, mesnin, sveže zelenjave in sonca polnih vin se je predstavilo 11 primorskih živilcev in zadrug.
Kmetije bodo lahko ponujale tudi (celo)dnevno varstvo starejših Kmetije bodo lahko ponujale tudi (celo)dnevno varstvo starejših To novo obliko dopolnilne dejavnosti na kmetiji bodo prve kmetije vpeljale predvidoma čez leto dni v pilotnem projektu

Zelenjadarska kmetija Ostanek bo razvila vrtnarski turizem

Čas branja: 2 min
24.08.2017  20:40
Lani so v kis vložili okoli 30 ton zelenjave, in sicer največ paprik, pridelali pa so je okoli sto ton. Iz leta v leto povečujejo obseg predelave, kar bi radi nadgradili z vrtnarskim turizmom. To pomeni, da bi bi obiskovalci ogledali, kako gojijo zelenjavo, pripravili bi jim pokušine, delavnice in predavanja. Morda bi jim ponudili tudi nakup sadik.
Zelenjadarska kmetija Ostanek bo razvila vrtnarski turizem
Damjana Ostanek Heric bo vložninam dodala še namaze, mož Tadej pa navija za vrtnarski turizem. Na sliki sta s sinom.

Na kmetiji v Šentvidu pri Stični, ki jo je leta 2014 prevzela Damjana Ostanek Heric, na šestih hektarjih gojijo več kot 20 sort zelenjave. Lani so je pridelali približno sto ton, okoli 30 odstotkov vložili v kis, drugo pa prodali svežo. Obseg predelave iz leta v leto povečujejo. »Naslednji korak bodo zelenjavni namazi, v desetih letih pa tudi vrtnarski turizem z delavnicami, pokušnjami in predavanji. To si želi mož Tadej Heric,« pravi podjetna mlada prevzemnica.

Pridelajo največ paprike, in sicer za vlaganje in ajvarje. Vlagajo še stročji fižol, feferone, mešano solato in kumarice. Kisajo zelje in repo. Ponujajo tudi zelenjavno mešanico s soljo, zelenjavno in paradižnikovo omako. »Ozimnico delam sproti, ko zelenjava dozori. Predelava je moje delo, drugi skrbijo za pridelavo, ki je integrirana, ročnega dela pa je veliko,« pravi Damjana Ostanek Heric. Razmišlja celo, da bi predelali vso zelenjavo in opustili prodajo sveže. Napoveduje, da bo ponudbo razširila z namazi.

Kmetija mora preživljati celotno družino

Četrto leto vložnine in svežo zelenjavo prodajajo v trgovinici na kmetiji, v več kot 30 zadružnih trgovinah, veletrgovcu, ob sobotah na dveh tržnicah, nekajkrat na leto tudi na sejmih. Manjše količine sveže zelenjave naročijo tudi šole.

Odkar je prevzela kmetijo, je na njej odprla dve delovni mesti. Njen glavni cilj je, da bi se s kmetijo preživljala vsa družina.

Za predelavo, ki poteka od junija do decembra, je že med študijem leta 2012 registrirala dopolnilno dejavnost, istega leta pa so star hlev prenovili v sodobne prostore za predelavo, skladiščenje in prodajo.

Novi rastlinjaki, vodno zajetje in hladilnica

Sadike in zelenjavo gojijo v sedmih rastlinjakih, tri je postavil oče, štiri pa onadva z možem. Ker so omejeni na šest hektarjev njiv, lahko rastejo le z vse bolj intenzivno pridelavo – sajenjem več kultur na leto drugo za drugo, pa tudi z novimi rastlinjaki. »Še dva bi radi postavili za plodovke, pozimi radič in podobno,« razkriva. Pridelavo bo povečala zlasti z novimi rastlinjaki, avtomatizirala in razširila bo predelavo. Izboljšala bi tudi embalažo. Želi si specializirane mehanizacije za vrtnine, namakalnega sistema z urejenim zajetjem vode, posodobljenega skladišča in nove hladilnice.

Damjana Ostanek Heric sama dela gnojilne in setvene načrte, vodi nabavo, pregled materiala in organizira delo.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Juhu, birokratske poenostavitve za kmete!

Naredili smo seznam nekaj davčnih in birokratskih poenostavitev za kmete, pridelovalce domačih izdelkov, tudi žganja

AGROBIZ
Novice
Novice 10 zvezd kmetijskega sejma Agra 4

Reportaža s 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Opuščanje industrijske živinoreje je strel v koleno 69

Pozivi veganov h krčenju industrijske živinoreje bi škodili kmetijstvu, ne morejo pa rešiti okolja

AGROBIZ
Novice
Novice Zakaj država ščiti goljufive preprodajalce sadja in zelenjave? 14

Že vrsto let je zlorab slovenskega "državljanstva" največ pri jagodah, češnjah, breskvah in špargljih, ki so naprodaj na stojnicah ob...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije S sistemom recirkulacije porabite dosti manj vode za gojenje rib

Tipska montažna do 50 kvadratnih metrov velika ribogojnica s sistemom recirkulacije za gojenje severnoafriškega čopovca (soma), ki jo...

AGROBIZ
Novice
Novice Sladke skrbi sadjarjev: letina je odlična, pa bodo vse prodali in po kakšni ceni?

Lani in predlanskim so sadjarji zaradi pozebe utrpeli veliko škodo; letos je drugače, sadja je dovolj, prav tako raste izvoz

AGROBIZ
Novice
Novice Žagarji in predelovalci lesa se utapljajo v naročilih 2

Da bi ujeli razvojni zaostanek, bi jim pomagale državne podpore, kakršne se obetajo škotskemu BSW za zagon največje žage na Gomilskem

AGROBIZ
Novice
Novice Mehiški kmetje krivijo Volkswagen za sušo 1

Volkswagen s posebnimi topovi razbija oblake, ki lahko prinesejo točo, da bi s tem zaščitil nove avtomobile, parkirane ob tovarni v...