Kaj lahko tvegate, če jeste poceni uvoženo meso Kaj lahko tvegate, če jeste poceni uvoženo meso "Za nizko ceno hrane, še posebej mesa, je vedno nek vzrok. Ali je meso staro, sporne kakovosti ali celo higiensko oporečno, predvsem pa navadno izvira iz držav, kjer so načini reje in tudi doslednost nadzora ob vstopu v prehransko verigo bistveno slabši kot pri nas," poudarjajo v GIZ Mesne industrije. Ob aferah z oporečnim mesom pozivajo državo, da prednostno zaščiti zdravje svojih prebivalcev in pri uvozu vzpostavi smiselne ovire, ki bodo učinkoviteje preprečile vdor zdravju nevarne hrane in nelojalno konkurenco domačim proizvajalcem.
Zakaj so podpore za promocijo vina neporabljene Zakaj so podpore za promocijo vina neporabljene Vinarji se podpori odpovedo, ker so Fursovi nadzori prestrogi
Perutnina Ptuj: lastniške spremembe, odnos z rejci nespremenjen Perutnina Ptuj: lastniške spremembe, odnos z rejci nespremenjen V Perutnini teče postopek prodaje 13-odstotnega lastniškega deleža perutninske zadruge večinskemu lastniku, družbi SIJ, ki obvladuje 77 odstotkov delnic Perutnine Ptuj. Verjetno bo potem prišlo do iztisnitve drugih delničarjev, je napovedal predsednik uprave Perutnine Ptuj Tibor Šimonka.
Nov uspeh za Grčinove jabolčne sokove na ocenjevanju v Londonu Nov uspeh za Grčinove jabolčne sokove na ocenjevanju v Londonu Jabolčni sokovi, ki jih pod blagovno znamko Družina Jabolčnik dela domačija Grčin iz Podvina pri Polzeli, so bili leta 2014 prvi Agrobiznisov zmagovalec, kakovost svojih sokov pa od leta 2015 potrjujejo tudi na prestižnem ocenjevanju hrane in pijače Great taste v Londonu, kjer jih vsako leto nagradijo.

Inšpektorji med trgatvijo lovijo vinogradnike, ki grozdje prodajajo na črno

09.09.2017  14:53
Po uradnih podatkih se v Sloveniji pridela povprečno 54 milijonov litrov vina na leto, v resnici pa od 90 do sto milijonov litrov. Razlog: nekateri vinogradniki prijavijo manjšo količino grozdja od dejanske, nekaj grozdja pa na črno prodajo v drugi vinorodni okoliš ali čez mejo, kjer je odkupna cena malo višja
Inšpektorji med trgatvijo lovijo vinogradnike, ki grozdje prodajajo na črno
Foto: Arhiv Puklavec Family Wines

Pri vinu je še veliko sive ekonomije. Poleg prodaje vina na črno sem sodi tudi nezakonita prodaja grozdja, ko na primer grozdje iz vinogradov na Štajerskem na črno prodajo v Avstrijo, Italijo ali vinarju v drugi vinorodni okoliš. Terroir oziroma teritorij, kjer je grozdje zraslo, daje vinu glavno noto. Zato iz štajerskega grozdja ne more nastati, karikiramo, briška rebula. A tudi takšne anomalije se dogajajo, opozarjajo večje vinske kleti. Da bi preprečili nezakonito prodajo grozdja, so med trgatvijo inšpektorji na terenu.

1. Koga bodo inšpektorji nadzirali

Inšpektorji bodo v času trgatve nadzorovali pridelovalce in kupce grozdja, ki morajo poskrbeti, da bo vsak prevoz grozdja spremljal ustrezen dokument. Pridelovalec je vinogradnik, kupec pa je vsaka fizična ali pravna oseba, ki kupi grozdje za lastno uporabo ali nadaljnjo prodajo.

2. Katere dokumente potrebuje vinogradnik pri prevozu in prodaji grozdja v vinsko klet

Oblika dokumenta ni predpisana, pravijo na kmetijskem ministrstvu. Prevoz grozdja lahko spremlja tudi dobavnica, prevoznica ali katerikoli drug dokument, kjer piše vsaj to, kdo, kdaj, kam, komu in koliko grozdja prevaža, katero grozdje in kdo ga je pridelal. Spremni dokument izpolni pridelovalec grozdja.

3. Kdaj papirji za prevoz grozdja niso obvezni

Omenjenega spremnega dokumenta ne potrebuje vinogradnik, ki svoje grozdje pelje v svojo, zadružno ali drugo vinsko klet manj kot 40 kilometrov daleč. Če grozdje prevažate dlje, mora pridelovalec grozdja izpolniti dobavnico ali drug dokument.

4. Zagrožene kazni, če za prevoz in prodajo grozdja nimate potrebnih papirjev

Zagrožene kazni so od 650 do 6.500 evrov za fizične osebe in od 1.125 do 28 tisoč evrov za pravne osebe.

5. Kako so inšpektorji lani kaznovali prekrškarje

Lani je bilo zaradi kršitev pri prometu z grozdjem, moštom, vinom in drugimi proizvodi iz grozdja in vina izdanih 47 odločb, od tega 28 opominov, osem odločb z globo in 11 plačilnih nalogov. Skupna višina izrečenih glob je 19.330 evrov. Izdali so tudi dve opozorili, pojasnjujejo na kmetijskem ministrstvu.

6. Koliko inšpektorjev bo med trgatvijo nadziralo traktorje z grozdjem

Na terenu bo več inšpektorjev, pravijo na kmetijskem ministrstvu, natančnega števila pa ne razkrivajo.

6. Kateri dokument mora spremljati dokup grozdja

Vinogradniki, ki zaradi spomladanske pozebe niso pridelali dovolj grozdja in so prijavili škodo zaradi pozebe, lahko dokupijo grozdje. Če vinogradnik dokupi grozdje in ga sam prevaža od kupca v svojo vinsko klet, mora za prevoz grozdja imeti dobavnico ali drug že omenjeni dokument, ki ga izpolni pridelovalec tega grozdja. S tem spremnim dokumentom nato vinogradnik tudi prijavi dokup grozdja v register pridelovalcev grozdja in vina na upravni enoti, razlagajo na kmetijskem ministrstvu.

7. Kdaj je zaradi naravne nesreče dovoljen dokup grozdja

V skladu s četrtim odstavkom 13. člena zakona o vinu lahko fizična oseba, ki ni samostojni podjetnik, dokupi grozdje, če je zaradi naravne nesreče sama pridelala vsaj 60 odstotkov manj grozdja od triletnega povprečja. Pri tem skupni pridelek, torej lastna in dokupljena količina grozdja, ne sme presegati triletnega povprečnega pridelka grozdja, ki ga je pridelovalec prijavil v register pridelovalcev grozdja in vina, pravijo na kmetijskem ministrstvu.

8. Kdo mora prijaviti pridelek grozdja v register pridelovalcev grozdja in vina

V register pridelovalcev grozdja in vina so dolžni prijaviti pridelek vsi pridelovalci, ki obdelujejo vsaj 0,1 hektarja vinogradov ali manj, če pridelek tržijo. Pridelek se prijavi vsako leto do 20. novembra na upravni enoti.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Inšpektorji med trgatvijo lovijo vinogradnike, ki grozdje prodajajo na črno 32

Po uradnih podatkih se v Sloveniji pridela povprečno 54 milijonov litrov vina na leto, v resnici pa od 90 do sto milijonov litrov. Razlog:...

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija Bo Peter Vrisk našel milijone za DBS? 4

Kapitalska zadruga mora do konca septembra poplačati dolg do avstrijske banke BKS, da ohrani večinsko lastništvo v DBS

AGROBIZ
Novice
Novice Pozor, novosti za kmete pri plačilu socialnih prispevkov

Od 1. januarja 2018 kmetje, ki so "kmečko zavarovani", ne bodo več po pošti dobili položnic za plačilo prispevkov za socialno varnost,...

AGROBIZ
Novice
Novice Kmetija Ostanek Heric je zmagovalka akcije S kmetije za vas 1

Ekološko posestvo Sočni raj iz Vodol pri Malečniku je dobilo posebno priznanje za inovativnost. Štiri kmetije so dobile srebrno, tri pa...

AGROBIZ
Novice
Novice Panorganic širi pridelavo pri nas in čez mejo

Hofer jim je odprl vrata na avstrijski trg, kjer v obmejnem Cmureku gradijo rastlinjak; oktobra bodo v njem zrasla prva solata, zelišča,...

AGROBIZ
Novice
Novice Vinar leta 2017 je Vinakoper

Poleg vinarja leta so na Agri v okviru 43. strokovnega ocenjevanja Vino Slovenija razglasili šampione v 10 kategorijah vin; pri cvičku in...