Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja  Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja Letos in prihodnje leto bodo v Središču ob Dravi investirali 1,3 milijona evrov
Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Prihodnja finančna perspektiva daje veliko prednost soočanju s podnebnimi spremembami, s sušo, točo, zmrzaljo, žledolomi, vetrolomi in drugimi ujmami, je povedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.
Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Z drugimi pripravljajo skupne pakete za goste, ki bodo najprej bivali na eni, potem pa na drugi turistični kmetiji
Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib    Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji

Probiotični napitek iz sirotke s prosom je naj študentska ekoinovacija

Čas branja: 2 min
13.09.2017  14:59
Ta probiotični napitek On my whey, ki so ga ustvarili študenti pod mentorstvom agarnega ekonomista Aleša Kuharja, je zmagal na natečaju Ecotrophelia Slovenija 2017; novembra pa se v Londonu pomeril še na evropskem tekmovanju Ecotrophelia Europe 2017
Probiotični napitek iz sirotke s prosom je naj študentska ekoinovacija
Študentje (v sredini) Sabina Vrecl, Neža Miklavič, Gregor Sok, Nina Ogorevc in Lea Prelovšek so pod mentorstvom agrarnega ekonomista Aleša Kuharja razvili naj ekoinovacijo On my Whey, probiotični napitek iz sirotke s prosom in sadjem. Za zmago so jim čestitali kmetijski minister Dejan Židan (drugi z leve), Tatjana Zagorc, direktorica zbornice kmetijskih in živilskih podjetij na GZS (skrajno levo) s kolegico Petro Medved Djurašinović, ki vodi projekt Ecotrophelia (skrajno desno).

Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS-ZKŽP) je razglasila zmagovalce natečaja Ecotrophelia Slovenija 2017. Med sedmimi ekipami študentov je zmagala skupina, ki je razvila On my whey, probiotični sadno-mlečni napitek na osnovi sirotke, obogaten s prosom v treh različnih okusih.

Je iz lokalno pridelanih in certificiranih ekoloških sestavin najvišje kakovosti. Glavna sestavina je sirotka, ki vsebuje pomembne aminokisline in ima zaradi tega visoko biološko vrednost beljakovin. Sirotko so obogatili s prosom, ki vsebuje vitamine iz skupine B, nenasičene maščobne kisline ter minerale. Razvili so tri različne okuse napitka - borovnico, malino in gozdne sadeže. Napitek so pakirali v priročno embalažo – blazinico, ki je enostavna za uporabo in do naravi prijazna, saj vsebuje biopolimerno plast, narejeno iz sirotke, ki preprečuje prehod kisika.

Zmagovalni probiotični napitek so razvili študenti Sabina Vrecl, Neža Miklavič, Gregor Sok, Nina Ogorevc in Lea Prelovšek pod mentorstvom agrarnega ekonomista Aleša Kuharja z biotehniške fakultete v Ljubljani. S tem napitkom bodo Slovenijo zastopali na evropskem tekmovanju Ecotrophelia Europe 2017, ki bo novembra v času sejma Food Matters Live v Londonu.

Drugo mesto je zasedel prigrizek z visoko vsebnostjo prehranskih vlaknin in brez maščob ter soli β-GUT. Tretje mesto pa je pripadlo raviolom v dveh okusih (paradižnik-malina in gobe-pehtran), z dodatkom oljčnih tropin in vitamina B12 RAVILICIOUS.

Vseh sedem študentskih ekip je na letošnjem tekmovanje Ecotrophelia Slovenija pokazalo izvirnost pri oblikovanju imen blagovnih znamk. Pri razvoju izdelkov so upoštevali timsko delo in da kupci izbirajo zdravo hrano, ki je pridelana in predelana do okolja prijazno, je lokalnega poreklo in priročna za uporabo. Pri razvoju novih nišnih živil so razmišljali zelo inovativno, izhajali so iz obstoječih procesov v živilstvu in dokazali, da razumejo pomen ponovne uporabe stranskih proizvodov, ki nastanejo pri predelavi in pridelavi hrane. Letos je izstopala podjetniška žilica in dodelanost nastopov pred strokovno in širšo javnostjo, pravijo na GZS-ZKŽP.

Cilj je študentska ekoinovacija v redni proizvodnji in prodaji

S tekmovanjem Ecotrophelia Slovenija med študenti spodbujajo kreativnost, inovativnost, razvoj novih živil, timsko delo, predvsem pa razvoj kadrov in kompetenc. Tekmovanje povezuje slovensko živilskopredelovalno industrijo s fakultetami in raziskovalci. Tako študenti že med študijem dobijo praktične izkušnje pri razvoju inovativnih živil in spoznavanju tehnološkega, senzoričnega, proizvodnega, zakonodajno-pravnega, finančnega, okoljskega in trženjskega elementa razvoja. Svoj namen bo to tekmovanje doseglo, ko ekoinovacije študentov ne bodo ostale le na ravni prototipa, ampak jih bo v svojo proizvodnjo vključilo katero od živilskopredelovalnih podjetij. Takšen prenos znanja in sodelovanje spodbujajo v okviru strateškega razvojno-inovacijskega partnerstva SRIP HRANA.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Juhu, birokratske poenostavitve za kmete!

Naredili smo seznam nekaj davčnih in birokratskih poenostavitev za kmete, pridelovalce domačih izdelkov, tudi žganja

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Opuščanje industrijske živinoreje je strel v koleno 69

Pozivi veganov h krčenju industrijske živinoreje bi škodili kmetijstvu, ne morejo pa rešiti okolja

AGROBIZ
Novice
Novice 10 zvezd kmetijskega sejma Agra 4

Reportaža s 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije S sistemom recirkulacije porabite dosti manj vode za gojenje rib

Tipska montažna do 50 kvadratnih metrov velika ribogojnica s sistemom recirkulacije za gojenje severnoafriškega čopovca (soma), ki jo...

AGROBIZ
Novice
Novice Sladke skrbi sadjarjev: letina je odlična, pa bodo vse prodali in po kakšni ceni?

Lani in predlanskim so sadjarji zaradi pozebe utrpeli veliko škodo; letos je drugače, sadja je dovolj, prav tako raste izvoz

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino!

Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa...

AGROBIZ
Novice
Novice Na festivalu Top Vino prestižna svetovna vina

V ljubljanskem Cankarjevem domu bo 8. oktobra potekala druga izdaja festivala Top Vino, ki je pred dvema letoma navdušil obiskovalce s...

AGROBIZ
Novice
Novice Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib

Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji