Spoznajte Panvitin recept za rast prašičereje Spoznajte Panvitin recept za rast prašičereje Lani je bilo pri nas vzrejenih približno 257 tisoč prašičev, kar je najmanj po letu 1991. Z nagrajevanjem rejcev, ki imajo sklenjen krog reje, poskuša Panvita povečati letni zakol
Kekec rešen pred padcem v samotno brezno Kekec rešen pred padcem v samotno brezno Podjetje Osem želi povečati prodajo paštet znamke Kekec doma in v tujini, zato gre marca v promocijsko kampanjo
Kmetom bo Furs še tri mesece pošiljal položnice za prispevke za socialno varnost Kmetom bo Furs še tri mesece pošiljal položnice za prispevke za socialno varnost Polovica od 11 tisoč kmečko zavrovanih kmetov si mora v dveh mesecih urediti dostop do portala eDavki
Zmagovalci Agrobiznisa 2018 so mlekarna Planika, zadrugi Tolmin in Sloga ter Humko Zmagovalci Agrobiznisa 2018 so mlekarna Planika, zadrugi Tolmin in Sloga ter Humko Najbolj podjetna je Kmetijsko-gozdarska zadruga Sloga iz Kranja. Najbolj inovativno živilo so hrenovke Alpija z oljčnim oljem ali smetano iz Kmetijske zadruge Tolmin. Najboljši domač izdelek po izboru naših bralcev je sir Dobra misel iz mlekarne Planika. Podjetju Humko z Bleda pa smo podelili posebno priznanje za razvoj novih tehnologij za urbano vrtnarstvo.
Kako gre zmagovalcem Agrobiznisa: kdo najhitreje razvija posel in prodajo Kako gre zmagovalcem Agrobiznisa: kdo najhitreje razvija posel in prodajo Od leta 2014, ko smo prvič podelili nagrade portala Agrobiznis, smo nagradili 15 ponudnikov lokalne hrane. Pišemo, kakšno leto je za desetimi od njih in kaj načrtujejo.

Probiotični napitek iz sirotke s prosom je naj študentska ekoinovacija

13.09.2017  14:59
Ta probiotični napitek On my whey, ki so ga ustvarili študenti pod mentorstvom agarnega ekonomista Aleša Kuharja, je zmagal na natečaju Ecotrophelia Slovenija 2017; novembra pa se v Londonu pomeril še na evropskem tekmovanju Ecotrophelia Europe 2017
Probiotični napitek iz sirotke s prosom je naj študentska ekoinovacija
Študentje (v sredini) Sabina Vrecl, Neža Miklavič, Gregor Sok, Nina Ogorevc in Lea Prelovšek so pod mentorstvom agrarnega ekonomista Aleša Kuharja razvili naj ekoinovacijo On my Whey, probiotični napitek iz sirotke s prosom in sadjem. Za zmago so jim čestitali kmetijski minister Dejan Židan (drugi z leve), Tatjana Zagorc, direktorica zbornice kmetijskih in živilskih podjetij na GZS (skrajno levo) s kolegico Petro Medved Djurašinović, ki vodi projekt Ecotrophelia (skrajno desno).

Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS-ZKŽP) je razglasila zmagovalce natečaja Ecotrophelia Slovenija 2017. Med sedmimi ekipami študentov je zmagala skupina, ki je razvila On my whey, probiotični sadno-mlečni napitek na osnovi sirotke, obogaten s prosom v treh različnih okusih.

Je iz lokalno pridelanih in certificiranih ekoloških sestavin najvišje kakovosti. Glavna sestavina je sirotka, ki vsebuje pomembne aminokisline in ima zaradi tega visoko biološko vrednost beljakovin. Sirotko so obogatili s prosom, ki vsebuje vitamine iz skupine B, nenasičene maščobne kisline ter minerale. Razvili so tri različne okuse napitka - borovnico, malino in gozdne sadeže. Napitek so pakirali v priročno embalažo – blazinico, ki je enostavna za uporabo in do naravi prijazna, saj vsebuje biopolimerno plast, narejeno iz sirotke, ki preprečuje prehod kisika.

Zmagovalni probiotični napitek so razvili študenti Sabina Vrecl, Neža Miklavič, Gregor Sok, Nina Ogorevc in Lea Prelovšek pod mentorstvom agrarnega ekonomista Aleša Kuharja z biotehniške fakultete v Ljubljani. S tem napitkom bodo Slovenijo zastopali na evropskem tekmovanju Ecotrophelia Europe 2017, ki bo novembra v času sejma Food Matters Live v Londonu.

Drugo mesto je zasedel prigrizek z visoko vsebnostjo prehranskih vlaknin in brez maščob ter soli β-GUT. Tretje mesto pa je pripadlo raviolom v dveh okusih (paradižnik-malina in gobe-pehtran), z dodatkom oljčnih tropin in vitamina B12 RAVILICIOUS.

Vseh sedem študentskih ekip je na letošnjem tekmovanje Ecotrophelia Slovenija pokazalo izvirnost pri oblikovanju imen blagovnih znamk. Pri razvoju izdelkov so upoštevali timsko delo in da kupci izbirajo zdravo hrano, ki je pridelana in predelana do okolja prijazno, je lokalnega poreklo in priročna za uporabo. Pri razvoju novih nišnih živil so razmišljali zelo inovativno, izhajali so iz obstoječih procesov v živilstvu in dokazali, da razumejo pomen ponovne uporabe stranskih proizvodov, ki nastanejo pri predelavi in pridelavi hrane. Letos je izstopala podjetniška žilica in dodelanost nastopov pred strokovno in širšo javnostjo, pravijo na GZS-ZKŽP.

Cilj je študentska ekoinovacija v redni proizvodnji in prodaji

S tekmovanjem Ecotrophelia Slovenija med študenti spodbujajo kreativnost, inovativnost, razvoj novih živil, timsko delo, predvsem pa razvoj kadrov in kompetenc. Tekmovanje povezuje slovensko živilskopredelovalno industrijo s fakultetami in raziskovalci. Tako študenti že med študijem dobijo praktične izkušnje pri razvoju inovativnih živil in spoznavanju tehnološkega, senzoričnega, proizvodnega, zakonodajno-pravnega, finančnega, okoljskega in trženjskega elementa razvoja. Svoj namen bo to tekmovanje doseglo, ko ekoinovacije študentov ne bodo ostale le na ravni prototipa, ampak jih bo v svojo proizvodnjo vključilo katero od živilskopredelovalnih podjetij. Takšen prenos znanja in sodelovanje spodbujajo v okviru strateškega razvojno-inovacijskega partnerstva SRIP HRANA.

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Iz Komende prihaja uspešna zgodba socialnega podjetništva in kmetovanja

Pet invalidov že dela na kmetiji, tja bi radi vključili tudi ljudi z motnjo v duševnem razvoju

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Zmagovalci Agrobiznisa 2018 so mlekarna Planika, zadrugi Tolmin in Sloga ter Humko

Najbolj podjetna je Kmetijsko-gozdarska zadruga Sloga iz Kranja. Najbolj inovativno živilo so hrenovke Alpija z oljčnim oljem ali smetano...

AGROBIZ
Novice
Novice Spoznajte sedem najboljših živil leta 2018 in inovativno mlekarno

Žemljice z nakaljenimi semeni, konopljin opečenec, ajdove testenine s pšeničnimi kalčki, biojogurt z aronijo, sok iz ekološke rdeče...

AGROBIZ
Novice
Novice Po letu 2020 bodo kmetijske subvencije bolj prilagojene potrebam vsake države članice

Do zdaj so ukrepe za kmetijske subvencije določali v Bruslju in so bili enaki po vsej EU. To se z letom 2020 spreminja – na evropski...

AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Komu bo svetovni dan čebel prinesel več posla

20. maja bomo prvič praznovali svetovni dan čebel. Takrat bodo Slovenijo obiskali kmetijski ministri in čebelarji z vsega sveta, da se...

AGROBIZ
Novice
Novice Jeruzalem Ormož SAT se širi v vrtnarstvo

Letos načrtujejo tudi novo sušilnico hmelja in petodstotno rast prihodkov

AGROBIZ
Novice
Novice Vse več rejcev vstopa v ukrep dobrobit živali

Ta ukrep, ki zagotavlja nadstandardne pogoje reje za boljše počutje živali, pri nas velja za prašiče, govedo in drobnico