Kaj lahko tvegate, če jeste poceni uvoženo meso Kaj lahko tvegate, če jeste poceni uvoženo meso "Za nizko ceno hrane, še posebej mesa, je vedno nek vzrok. Ali je meso staro, sporne kakovosti ali celo higiensko oporečno, predvsem pa navadno izvira iz držav, kjer so načini reje in tudi doslednost nadzora ob vstopu v prehransko verigo bistveno slabši kot pri nas," poudarjajo v GIZ Mesne industrije. Ob aferah z oporečnim mesom pozivajo državo, da prednostno zaščiti zdravje svojih prebivalcev in pri uvozu vzpostavi smiselne ovire, ki bodo učinkoviteje preprečile vdor zdravju nevarne hrane in nelojalno konkurenco domačim proizvajalcem.
Zakaj so podpore za promocijo vina neporabljene Zakaj so podpore za promocijo vina neporabljene Vinarji se podpori odpovedo, ker so Fursovi nadzori prestrogi
Perutnina Ptuj: lastniške spremembe, odnos z rejci nespremenjen Perutnina Ptuj: lastniške spremembe, odnos z rejci nespremenjen V Perutnini teče postopek prodaje 13-odstotnega lastniškega deleža perutninske zadruge večinskemu lastniku, družbi SIJ, ki obvladuje 77 odstotkov delnic Perutnine Ptuj. Verjetno bo potem prišlo do iztisnitve drugih delničarjev, je napovedal predsednik uprave Perutnine Ptuj Tibor Šimonka.
Nov uspeh za Grčinove jabolčne sokove na ocenjevanju v Londonu Nov uspeh za Grčinove jabolčne sokove na ocenjevanju v Londonu Jabolčni sokovi, ki jih pod blagovno znamko Družina Jabolčnik dela domačija Grčin iz Podvina pri Polzeli, so bili leta 2014 prvi Agrobiznisov zmagovalec, kakovost svojih sokov pa od leta 2015 potrjujejo tudi na prestižnem ocenjevanju hrane in pijače Great taste v Londonu, kjer jih vsako leto nagradijo.

Probiotični napitek iz sirotke s prosom je naj študentska ekoinovacija

13.09.2017  14:59
Ta probiotični napitek On my whey, ki so ga ustvarili študenti pod mentorstvom agarnega ekonomista Aleša Kuharja, je zmagal na natečaju Ecotrophelia Slovenija 2017; novembra pa se v Londonu pomeril še na evropskem tekmovanju Ecotrophelia Europe 2017
Probiotični napitek iz sirotke s prosom je naj študentska ekoinovacija
Študentje (v sredini) Sabina Vrecl, Neža Miklavič, Gregor Sok, Nina Ogorevc in Lea Prelovšek so pod mentorstvom agrarnega ekonomista Aleša Kuharja razvili naj ekoinovacijo On my Whey, probiotični napitek iz sirotke s prosom in sadjem. Za zmago so jim čestitali kmetijski minister Dejan Židan (drugi z leve), Tatjana Zagorc, direktorica zbornice kmetijskih in živilskih podjetij na GZS (skrajno levo) s kolegico Petro Medved Djurašinović, ki vodi projekt Ecotrophelia (skrajno desno).

Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS-ZKŽP) je razglasila zmagovalce natečaja Ecotrophelia Slovenija 2017. Med sedmimi ekipami študentov je zmagala skupina, ki je razvila On my whey, probiotični sadno-mlečni napitek na osnovi sirotke, obogaten s prosom v treh različnih okusih.

Je iz lokalno pridelanih in certificiranih ekoloških sestavin najvišje kakovosti. Glavna sestavina je sirotka, ki vsebuje pomembne aminokisline in ima zaradi tega visoko biološko vrednost beljakovin. Sirotko so obogatili s prosom, ki vsebuje vitamine iz skupine B, nenasičene maščobne kisline ter minerale. Razvili so tri različne okuse napitka - borovnico, malino in gozdne sadeže. Napitek so pakirali v priročno embalažo – blazinico, ki je enostavna za uporabo in do naravi prijazna, saj vsebuje biopolimerno plast, narejeno iz sirotke, ki preprečuje prehod kisika.

Zmagovalni probiotični napitek so razvili študenti Sabina Vrecl, Neža Miklavič, Gregor Sok, Nina Ogorevc in Lea Prelovšek pod mentorstvom agrarnega ekonomista Aleša Kuharja z biotehniške fakultete v Ljubljani. S tem napitkom bodo Slovenijo zastopali na evropskem tekmovanju Ecotrophelia Europe 2017, ki bo novembra v času sejma Food Matters Live v Londonu.

Drugo mesto je zasedel prigrizek z visoko vsebnostjo prehranskih vlaknin in brez maščob ter soli β-GUT. Tretje mesto pa je pripadlo raviolom v dveh okusih (paradižnik-malina in gobe-pehtran), z dodatkom oljčnih tropin in vitamina B12 RAVILICIOUS.

Vseh sedem študentskih ekip je na letošnjem tekmovanje Ecotrophelia Slovenija pokazalo izvirnost pri oblikovanju imen blagovnih znamk. Pri razvoju izdelkov so upoštevali timsko delo in da kupci izbirajo zdravo hrano, ki je pridelana in predelana do okolja prijazno, je lokalnega poreklo in priročna za uporabo. Pri razvoju novih nišnih živil so razmišljali zelo inovativno, izhajali so iz obstoječih procesov v živilstvu in dokazali, da razumejo pomen ponovne uporabe stranskih proizvodov, ki nastanejo pri predelavi in pridelavi hrane. Letos je izstopala podjetniška žilica in dodelanost nastopov pred strokovno in širšo javnostjo, pravijo na GZS-ZKŽP.

Cilj je študentska ekoinovacija v redni proizvodnji in prodaji

S tekmovanjem Ecotrophelia Slovenija med študenti spodbujajo kreativnost, inovativnost, razvoj novih živil, timsko delo, predvsem pa razvoj kadrov in kompetenc. Tekmovanje povezuje slovensko živilskopredelovalno industrijo s fakultetami in raziskovalci. Tako študenti že med študijem dobijo praktične izkušnje pri razvoju inovativnih živil in spoznavanju tehnološkega, senzoričnega, proizvodnega, zakonodajno-pravnega, finančnega, okoljskega in trženjskega elementa razvoja. Svoj namen bo to tekmovanje doseglo, ko ekoinovacije študentov ne bodo ostale le na ravni prototipa, ampak jih bo v svojo proizvodnjo vključilo katero od živilskopredelovalnih podjetij. Takšen prenos znanja in sodelovanje spodbujajo v okviru strateškega razvojno-inovacijskega partnerstva SRIP HRANA.

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Inšpektorji med trgatvijo lovijo vinogradnike, ki grozdje prodajajo na črno 32

Po uradnih podatkih se v Sloveniji pridela povprečno 54 milijonov litrov vina na leto, v resnici pa od 90 do sto milijonov litrov. Razlog:...

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija Bo Peter Vrisk našel milijone za DBS? 4

Kapitalska zadruga mora do konca septembra poplačati dolg do avstrijske banke BKS, da ohrani večinsko lastništvo v DBS

AGROBIZ
Novice
Novice Pozor, novosti za kmete pri plačilu socialnih prispevkov

Od 1. januarja 2018 kmetje, ki so "kmečko zavarovani", ne bodo več po pošti dobili položnic za plačilo prispevkov za socialno varnost,...

AGROBIZ
Novice
Novice Kmetija Ostanek Heric je zmagovalka akcije S kmetije za vas 1

Ekološko posestvo Sočni raj iz Vodol pri Malečniku je dobilo posebno priznanje za inovativnost. Štiri kmetije so dobile srebrno, tri pa...

AGROBIZ
Novice
Novice Panorganic širi pridelavo pri nas in čez mejo

Hofer jim je odprl vrata na avstrijski trg, kjer v obmejnem Cmureku gradijo rastlinjak; oktobra bodo v njem zrasla prva solata, zelišča,...

AGROBIZ
Novice
Novice Vinar leta 2017 je Vinakoper

Poleg vinarja leta so na Agri v okviru 43. strokovnega ocenjevanja Vino Slovenija razglasili šampione v 10 kategorijah vin; pri cvičku in...