Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost in katere ovire bi bilo treba odstraniti, da bi bilo tovrstnega povezovanja še več
(intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu
(video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje Renata Kosi s Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje
Modra frankinja – žametno vino Posavja Modra frankinja – žametno vino Posavja V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala prepoznavni kulinarično-gastronomski produkt Posavja, pridelovalce modre frankinje pa bi radi povezali v zadrugo in ustvarili skupno blagovno znamko.
Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

Po poletnem mrtvilu nova ofenziva v zadevi teran

Čas branja: 2 min
15.09.2017  20:44
Slovenija je vložila tožbo zaradi ugotovitve ničnosti delegiranega akta evropske komisije, v civilni iniciativi pa so blagovno znamko teran zaščitili kot intelektualno lastnino.
Po poletnem mrtvilu nova ofenziva v zadevi teran

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Dejan Židan dodaj
Marjan Colja dodaj
Vinakras dodaj

Državno pravobranilstvo je danes na Splošno sodišče EU vložilo tožbo zaradi ugotovitve ničnosti delegiranega akta (uredbe) evropske komisije v zadevi teran. Minister za kmetijstvo Dejan Židan je ob tem poudaril, da je pravica do zaščite del evropskega pravnega reda in da bo naredil vse, da se bo ta red spoštoval.

Na ministrstvu za kmetijstvo so povedali, da je Slovenija vložila tožbo, ker meni, da je izpodbijana uredba iz več razlogov nezakonita, in ker bo njena uporaba povzročila nastanek gospodarske škode za slovenske pridelovalce terana. Odobritev izjeme, ki hrvaškim pridelovalcem omogoča označevati sorto teran na vinih, pridelanih v hrvaški Istri, je za potrošnike zavajajoča, so prepričani na ministrstvu, ker lahko potrošniki zmotno menijo, da gre za isti vrsti vina.

Slovenija je navedla tudi številne pomisleke v zvezi s postopkom sprejemanja izpodbijane uredbe, zlasti ob upoštevanju dejstva, da bi bilo treba vprašanje dodelitve morebitne izjeme rešiti v času predpristopnih pogajanj Hrvaške.

Na vloženo tožbo bo lahko evropska komisija dala odgovor, nanj pa bo Slovenija imela možnost dati repliko, ki ji lahko sledi replika komisije. Po koncu pisnega dela postopka se bo začel ustni del, ki obsega obravnavo. Postopek s tožbo Slovenije se bo končal z razglasitvijo sodbe Splošnega sodišča EU, zoper katero je možna pritožba na Sodišče EU.

Tudi v civilni iniciativi niso stali križemrok

Z dejanjem ministrstva so zadovoljni tudi v civilni iniciativi za teran, ki ji poveljuje direktor vinske kleti Vinakras Marjan Colja. »Država oziroma ministrstvo nas je poslušalo in nam je s tožbo na evropsko sodišče ugodilo. Smo optimisti,« je Colja na kratko strnil današnje dogajanje.

A v vmesnem času niso mirovali niti v civilni iniciativi. »Nismo stali križemrok, kot se reče, in smo teran v Sloveniji zaščitili kot kolektivno blagovno znamko, torej tudi kot intelektualno lastnino. Danes imamo v rokah pravnomočno odločbo, s katero zagotavljamo, da se na slovenskem trgu hrvaški teran ne bo smel prodajati. Oziroma: če bomo ugotovili kršitve, bomo to sodno preganjali, kar bo imelo tudi finančne posledice,« je pojasnil Colja.

Povedal je še, da za zdaj zaščita velja le za območje Slovenije, a da so vložili tudi vlogo za zaščito blagovne znamke na ravni celotne EU.

Za osvežitev spomina: Hrvaška le še korak do svojega cilja

Preberite še komentar: Gospod Hogan, kje v Portorožu kupujete belega burgundca?

Ne spreglejte: Vinar tedna: Marjan Colja, Vinakras

Članek je bil prvotno objavljen na portalu O vinu.


Več iz teme:  

AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator

Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje...

OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Najboljša evropska turistična kmetija tudi na naši konferenci

Ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti je odličen primer sinergijskih učinkov lokalnih pridelovalcev hrane in turističnih...

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje 1

Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu

AGROBIZ
Novice
Novice Modra frankinja – žametno vino Posavja

V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala...

AGROBIZ
Članki
Članki Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed

Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost...