Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Prihodnja finančna perspektiva daje veliko prednost soočanju s podnebnimi spremembami, s sušo, točo, zmrzaljo, žledolomi, vetrolomi in drugimi ujmami, je povedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.
Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Z drugimi pripravljajo skupne pakete za goste, ki bodo najprej bivali na eni, potem pa na drugi turistični kmetiji
Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib    Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji
Nasvet: Kaj lahko izboljšate pri trženju domače hrane Nasvet: Kaj lahko izboljšate pri trženju domače hrane Dobro trženje lokalne hrane je intenzivno komuniciranje vsega, kar pridelovalec je in kar je dobrega pri njegovi ponudbi, kmetiji ali zadrugi.

Po poletnem mrtvilu nova ofenziva v zadevi teran

Čas branja: 2 min
15.09.2017  20:44
Slovenija je vložila tožbo zaradi ugotovitve ničnosti delegiranega akta evropske komisije, v civilni iniciativi pa so blagovno znamko teran zaščitili kot intelektualno lastnino.
Po poletnem mrtvilu nova ofenziva v zadevi teran

Državno pravobranilstvo je danes na Splošno sodišče EU vložilo tožbo zaradi ugotovitve ničnosti delegiranega akta (uredbe) evropske komisije v zadevi teran. Minister za kmetijstvo Dejan Židan je ob tem poudaril, da je pravica do zaščite del evropskega pravnega reda in da bo naredil vse, da se bo ta red spoštoval.

Na ministrstvu za kmetijstvo so povedali, da je Slovenija vložila tožbo, ker meni, da je izpodbijana uredba iz več razlogov nezakonita, in ker bo njena uporaba povzročila nastanek gospodarske škode za slovenske pridelovalce terana. Odobritev izjeme, ki hrvaškim pridelovalcem omogoča označevati sorto teran na vinih, pridelanih v hrvaški Istri, je za potrošnike zavajajoča, so prepričani na ministrstvu, ker lahko potrošniki zmotno menijo, da gre za isti vrsti vina.

Slovenija je navedla tudi številne pomisleke v zvezi s postopkom sprejemanja izpodbijane uredbe, zlasti ob upoštevanju dejstva, da bi bilo treba vprašanje dodelitve morebitne izjeme rešiti v času predpristopnih pogajanj Hrvaške.

Na vloženo tožbo bo lahko evropska komisija dala odgovor, nanj pa bo Slovenija imela možnost dati repliko, ki ji lahko sledi replika komisije. Po koncu pisnega dela postopka se bo začel ustni del, ki obsega obravnavo. Postopek s tožbo Slovenije se bo končal z razglasitvijo sodbe Splošnega sodišča EU, zoper katero je možna pritožba na Sodišče EU.

Tudi v civilni iniciativi niso stali križemrok

Z dejanjem ministrstva so zadovoljni tudi v civilni iniciativi za teran, ki ji poveljuje direktor vinske kleti Vinakras Marjan Colja. »Država oziroma ministrstvo nas je poslušalo in nam je s tožbo na evropsko sodišče ugodilo. Smo optimisti,« je Colja na kratko strnil današnje dogajanje.

A v vmesnem času niso mirovali niti v civilni iniciativi. »Nismo stali križemrok, kot se reče, in smo teran v Sloveniji zaščitili kot kolektivno blagovno znamko, torej tudi kot intelektualno lastnino. Danes imamo v rokah pravnomočno odločbo, s katero zagotavljamo, da se na slovenskem trgu hrvaški teran ne bo smel prodajati. Oziroma: če bomo ugotovili kršitve, bomo to sodno preganjali, kar bo imelo tudi finančne posledice,« je pojasnil Colja.

Povedal je še, da za zdaj zaščita velja le za območje Slovenije, a da so vložili tudi vlogo za zaščito blagovne znamke na ravni celotne EU.

Za osvežitev spomina: Hrvaška le še korak do svojega cilja

Preberite še komentar: Gospod Hogan, kje v Portorožu kupujete belega burgundca?

Ne spreglejte: Vinar tedna: Marjan Colja, Vinakras

Članek je bil prvotno objavljen na portalu O vinu.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Juhu, birokratske poenostavitve za kmete!

Naredili smo seznam nekaj davčnih in birokratskih poenostavitev za kmete, pridelovalce domačih izdelkov, tudi žganja

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Opuščanje industrijske živinoreje je strel v koleno 69

Pozivi veganov h krčenju industrijske živinoreje bi škodili kmetijstvu, ne morejo pa rešiti okolja

AGROBIZ
Novice
Novice 10 zvezd kmetijskega sejma Agra 4

Reportaža s 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije S sistemom recirkulacije porabite dosti manj vode za gojenje rib

Tipska montažna do 50 kvadratnih metrov velika ribogojnica s sistemom recirkulacije za gojenje severnoafriškega čopovca (soma), ki jo...

AGROBIZ
Novice
Novice Sladke skrbi sadjarjev: letina je odlična, pa bodo vse prodali in po kakšni ceni?

Lani in predlanskim so sadjarji zaradi pozebe utrpeli veliko škodo; letos je drugače, sadja je dovolj, prav tako raste izvoz

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino!

Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa...

AGROBIZ
Novice
Novice Na festivalu Top Vino prestižna svetovna vina

V ljubljanskem Cankarjevem domu bo 8. oktobra potekala druga izdaja festivala Top Vino, ki je pred dvema letoma navdušil obiskovalce s...