Kako bo Otmar Zorn z laserji ščitil čebele Kako bo Otmar Zorn z laserji ščitil čebele Podjetje Zorn Plus je na evropskem razpisu SME Instrument dobilo 50 tisoč evrov subvencije
Afera s poljskim mesom je razkrila luknje v prehranski verigi. Kako jih pokrpati? Afera s poljskim mesom je razkrila luknje v prehranski verigi. Kako jih pokrpati? Tudi o tem aktualnem vprašanju smo govorili na 6. Agrobiznis konferenci. Ni pa bil govor samo o izzivih – prepoznali smo tudi štiri zmagovalce, ki so s svojimi proizvodi prepričali strokovno komisijo ter bralce spletišča Finance in portala Agrobiznis
(video) Beno Bajda, Zadruga Granar ter podjetji G2O in Žganjekuha Kržič so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019 (video) Beno Bajda, Zadruga Granar ter podjetji G2O in Žganjekuha Kržič so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019 Ekološko oljčno olje, pridobljeno z ultrazvokom je najbolj inovativen izdelek, z regijsko kulinarično znamko Diši po Prekmurju je zadruga Granar postala najboljši podjetnik v kmetijstvu; Brodka je žganje iz presežkov kruha in tudi najboljši izdelek po izboru potrošnikov; podjetje G2O pa je za malo tipsko montažno ribogojnico z recirkulacijo vode dobilo posebno priznanje za inovativnost.
Uganete, kateri štirje finalisti so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019? Uganete, kateri štirje finalisti so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019? Štirje od sedmih finalistov, ki jih predstavljamo, so zmagovalci letošnjega natečaja Agrobiznis! Razglasili jih bomo danes na 6. Agrobiznis konferenci v Ljubljani. Dobili bomo letošnjega najboljšega podjetnika v kmetijstvu, najbolj inovativen izdelek in najboljši izdelek po izboru porabnikov. Podelili bomo tudi posebno priznanje za inovativnost.
Kako bi na Krasu zaslužili dodaten milijon evrov Kako bi na Krasu zaslužili dodaten milijon evrov Milijon evrov dodatnega zaslužka bi pripeljali na Kras tako, da bi vse vino iz grozdja sorte refošk prodajali kot teran PTP za (najmanj) tri evre na liter

Kaj lahko tvegate, če jeste poceni uvoženo meso

Čas branja: 2 min
25.09.2017  15:19
"Za nizko ceno hrane, še posebej mesa, je vedno nek vzrok. Ali je meso staro, sporne kakovosti ali celo higiensko oporečno, predvsem pa navadno izvira iz držav, kjer so načini reje in tudi doslednost nadzora ob vstopu v prehransko verigo bistveno slabši kot pri nas," poudarjajo v GIZ Mesne industrije. Ob aferah z oporečnim mesom pozivajo državo, da prednostno zaščiti zdravje svojih prebivalcev in pri uvozu vzpostavi smiselne ovire, ki bodo učinkoviteje preprečile vdor zdravju nevarne hrane in nelojalno konkurenco domačim proizvajalcem.
Kaj lahko tvegate, če jeste poceni uvoženo meso

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Luka Koper dodaj
GIZ dodaj

Danes bodo kmetijski ministri EU v Bruslju govorili o nadaljnjem ukrepanju glede insekticida fipronil v jajcih, ki so ga avgusta najprej odkrili v Belgiji, na Nizozemskem, v Nemčiji, potem pa v vsaj 17 državah. Uničili so na milijone jajc in zaklali ogromno piščancev, krivca za afero pa našli v nizozemskem podjetju, ki je piščanjim farmam priporočilo uporabo fipronila pri reji piščancev za prehrano ljudi.

Po jajcih s prepovedanim insekticidom ...

Afera s fipronilom je Slovenijo skoraj zaobšla; imamo visoko stopnjo samopreskrbe z jajci, le v omejenem obsegu se prodajajo jajca iz uvoza. S fipronilom okužena jajca k nam niso zašla, prek avstrijskih distributerjev pa so k nam iz Nemčije prišle manjše količine kontaminiranih jajčnih izdelkov s fipronilom, a vsebnost insekticida ni ogrožala zdravja ljudi. Fipronil uporabljajo v preparatih za zatiranje bolh, uši in klopov pri psih in mačkah. Prepovedan je za zdravljenje živali, rejenih za človeško prehrano, kot so piščanci. V večjih količinah lahko ta insekticid škoduje jetrom, ščitnici in ledvicam.

Naša država se zavzema za transparentnost vseh informacij v zvezi z možnim ogrožanjem zdravja porabnikov in pri tem opozarja, da mora biti zaščita porabnika nad vsemi drugimi interesi.

... še brazilsko meso s salmonelo

Na drugem koncu, v Braziliji, največji proizvajalki in izvoznici govedine in perutnine, se vleče afera z mesom. Letos so članice EU zavrnile že več kot 400 pošiljk brazilskega mesa zaradi prisotnosti salmonele ali preseganja dovoljene količine ostankov antibiotikov. Prejšnji teden so v Luki Koper zavrnili 12 ton s salmonelo okuženih piščančjih jeter iz Brazilije, iz katerih naj bi na Madžarskem naredili pašteto.

Jejte raje meso slovenskega porekla

Ob tem v GIZ Mesne industrije opozarjajo na tveganja pri uvozu hrane iz držav, kjer imajo za nas nesprejemljivo nizke standarde kakovosti, ki ogrožajo zdravje ljudi, hkrati pa rušijo zdravo konkurenčnost na trgu, ki temelji na kakovosti domačih ponudnikov.

V dogodku s spornimi piščančjimi jetri iz Brazilije vidijo še en dokaz, kako pomembna je čim večja samozadostnost pri oskrbi s hrano. "Treba je vedeti, da za nizko ceno hrane, še posebej mesa, vedno tiči kakšen vzrok. Najsi bo meso staro, sporne kakovosti ali celo higiensko oporečno, predvsem pa običajno izvira iz držav, kjer so načini reje in tudi doslednost nadzora ob vstopu v prehransko verigo bistveno drugačni - slabši kot pri nas," poudarjajo v GIZ Mesne industrije.

Mesna industrija za ovire, ki bi preprečile vdor zdravju nevarne hrane

Pozivajo državo, da kljub promoviranju načela svobodne trgovine prednostno zaščiti zdravje svojih prebivalcev in pri uvozu vzpostavi smiselne ovire, ki bodo učinkoviteje preprečile vdor zdravju nevarne hrane in nelojalno konkurenco domačim proizvajalcem.

Slovenija sodi med države, ki pridelujejo zelo kakovostno hrano. To je posledica tradicionalnih načinov pridelave, pa tudi odgovornega odnosa do porabnikov. Ker so kupci naši sokrajani, sosedje in prijatelji, imamo proizvajalci do njih oseben odnos," trdijo v GIZ Mesne industrije.

Prednosti slovenskega mesa pred uvoženim

Kaj so prednosti slovenskega mesa pred uvoženim? Na prvo mesto postavljajo svežino, saj meso prihaja iz neposredne okolice, odlikuje ga pridih tradicije in skrbnosti. Nadaljujejo, da slovenski rejci za prirejo enega kilograma mesa porabijo bistveno manj antibiotikov, medtem ko uvoženo meso marsikdaj izvira iz držav, ki za prirejo iste količine mesa porabijo tudi več kot desetkrat več antibiotikov. Sledi način vzreje živali in dosleden nadzor ob vstopu v prehransko verigo - od rejca, klavnice do predelave in trgovske police.

Zaradi visokih standardov pri vzreji in posledično bolj kakovostnem mesu so slovenski rejci in mesnopredelovalna industrija vzpostavili blagovno znamko Izbrana kakovost Slovenija, ki kupcem zagotavlja, da bodo jedli varno in kakovostno meso pri nas vzrejenih živali. Teh prednosti pa večina mesa iz tujine (uvaža se pretežno čim cenejše meso) ne more ponuditi, še pravijo v GIZ Mesne industrije.

Preberite tudi Za slovenskim mlekom, govejim in piščančjim mesom bo znak izbrane kakovosti dobila še slovenska svinjina


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kaj se dogaja na svetovnem trgu jabolk

Katastrofe po lanski obilni letini v Evropi ni, Poljaki več izvažajo na Kitajsko in v Azijo, medtem ko v Avstraliji in Južni Afriki že...

AGROBIZ
Novice
Novice Kako diha trg kmetijskih in gozdarskih strojev

Kakšne traktorje in druge stroje kupujejo kmetje ter kaj se dogaja s cenami, smo preverili na novem sejmu kmetijske in gozdarske...

AGROBIZ
Novice
Novice Reportaža: Kljub snegu cveti prodaja domače zelenjave z ljubljanskih kmetij 1

Pot dobrot vas popelje na 23 kmetij na obrobju Ljubljane – v Savljah, Klečah in na Ježici, kjer lahko kupite vse od krompirja, kislega...

AGROBIZ
Novice
Novice Devetletni deček v BiH raje kupuje ovce kot igrače 4

Pripravljamo tudi zgodbo o mladem Ljubljančanu, ki si je za rojstni dan zaželel kozo, zdaj pa že več let skrbi za svojo čredo, mleko...

AGROBIZ
Novice
Novice Kako bi dobili več ekoloških kmetij 1

Dobro bi bilo zmanjšati birokratske ovire za ekološke kmete in povečati subvencije, da bodo bolj primerljive zahtevnejši ekološki...

AGROBIZ
Novice
Novice Dileme ekološkega sadjarja: kako dobiti pravo sorto jabolk 5

»To, kar je dobrega na evropskem trgu, ni dosegljivo za nas vrtičkarje,« pravi Janez Trstenjak

AGROBIZ
Novice
Novice Humko bo zagnal proizvodnjo ob največjem zaporu v jugovzhodni Evropi

Zraven zapora v Sremski Mitrovici bodo proizvajali humus, substrate in gnojila

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Uganete, kateri štirje finalisti so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019? 4

Štirje od sedmih finalistov, ki jih predstavljamo, so zmagovalci letošnjega natečaja Agrobiznis! Razglasili jih bomo danes na 6....