Na pomoč, jabolk je preveč, kako jih prodati za dobro ceno Na pomoč, jabolk je preveč, kako jih prodati za dobro ceno Ministrstvo za kmetijstvo je objavilo razpis, ki novoustanovljenim organizacija in skupinam pridelovalcev prvih pet let zagotavlja denarno podporo
Tako se s sadjarstvom preživlja majhna kmetija Jelina iz Brd  Tako se s sadjarstvom preživlja majhna kmetija Jelina iz Brd Na dobrem hektarju in pol pridelujejo jagode, češnje, marelice, breskve, hruške, slive in fige, ki jih štirikrat na teden prodajajo v Tolminu in Kranjski Gori, preizkušajo tudi granatna jabolka
Nasvet: Kaj želijo kupci pred nakupom izvedeti o sadju Nasvet: Kaj želijo kupci pred nakupom izvedeti o sadju Lokalni sadjarji lahko za sadje z oznako eko ali izbrana kakovost nastavijo do 50 odstotkov višjo ceno, pravijo v Aragonu
 (video) Koliko hrane odvržete med odpadke? (video) Koliko hrane odvržete med odpadke? V razmislek ob svetovnem dnevu hrane

Bruselj z novimi smernicami za boljši pregon dvojne kakovosti hrane

Čas branja: 2 min
26.09.2017  14:48
Evropska komisija je danes objavila smernice, ki bomo olajšale uporabo evropske zakonodaje o živilih in varstvu potrošnikov, da bi lažje in bolj uičnkovito reševali težave glede dvojne kakovosti hrane po EU. Slovenski minister za prehrano Dejan Židan od proizvajalcev pričakuje, da bodo pošteni in transparentni.
avtor
Bruselj z novimi smernicami za boljši pregon dvojne kakovosti hrane
Komisija ima jasno pravno mnenje, da je prodaja dveh izdelkov različne kakovosti v enaki embalaži v različnih članicah po evropski zakonodaji prepovedana. Prepovedana je enaka embalaža ribjih palčk, ki imajo ponekod manj ribjega mesa kot drugje. Kršietv je tudi prodaja kave v enaki embalaži, a z različno vsebnostjo kofeina in sladkorja na trgih.

Ukrepe je predstavila komisarka za varstvo potrošnikov, Čehinja Vera Jourova, ob tem pa spomnila, ki je problem ponazorila z lastno izkušnjo: leta 1990 so šli po padcu železne zavese čez mejo v Avstrijo po kavo in čokolado, ki sta imeli drugačen okus, kot so bili navajeni.

Prepovedana prodaja kave v enaki embalaži, a z različno vsebnostjo kofeina

Čeprav so ti časi daleč, se potrošniki še vedno pritožujejo zaradi drugačnih okusov kave in čokolade, kar je nedopustno, saj nihče ne želi "enotnega trga dvojnih standardov", je poudarila komisarka in zavrnila navedbe, da gre za "anekdotičen" problem.

Komisija podaja tudi jasno pravno mnenje, da je prodaja dveh izdelkov različne kakovosti v enaki embalaži v različnih članicah po evropski zakonodaji prepovedana. Na primer: prodaja ribjih palčk z manj ribjega mesa ali kave z manj kofeina in več sladkorja.

V Bruslju ne načrtujejo nove zakonodaje, temveč želijo problem rešiti s smernicami skozi labirint obstoječe zakonodaje - uredbe o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom in direktive o nepoštenih poslovnih praksah.

Izboljšali bodo analize živil

Komisija pripravlja tudi druge ukrepe, med njimi metodologijo za izboljšanje analiz živil, ki zdaj niso primerljive, za kar je predvidela milijon evrov. Milijon evrov je obljubila tudi članicam za izboljšanje takšnih študij in ukrepov.

V Bruslju izpostavljajo tudi dialog s proizvajalci in združenji blagovnih znamk. Industrija ima na voljo dve možnosti: izboljšati kakovost spornih živil ali spremeniti embalažo.

Na to, da izboljšanje kakovosti pomeni višjo ceno izdelkov, komisarka odgovarja, da imajo podjetja vedno možnost spremeniti embalažo, čeprav bi raje videla, da bi bila živila po vsej EU enake kakovosti.

Jourova danes ni želela očrniti nobenega podjetja, a je opozorila, da pri tem ne bo oklevala, ko bodo zbrali dovolj dokazov. Poudarja, da ne gre za bojkot, saj da je to premočna beseda, temveč za pomoč potrošnikom pri izbiri.

Bahlsen ne bo več ponujal maslenih vafljev brez masla

Pritiski so po komisarkinih besedah že prinesli rezultate. Nekatera podjetja že spreminjajo prakse, na primer nemški proizvajalec maslenih vafljev Bahlsen je napovedal, da bo namesto palmovega olja v nekaterih izdelkih v prihodnje vedno uporabljal maslo. "Saj se imenujejo masleni vaflji. A ni čudno, da imamo maslene vaflje brez masla?" je ponazorila komisarka.

Vprašanju dvojne kakovosti živil namenjajo tudi konferenco o varstvu potrošnikov, ki bo 13. oktobra v Bratislavi.

Slovenskemu ministru za prehrano Dejanu Židanu se smernice za čim boljše izkoriščenje zakonodaje zdijo koristne, ne pa dovolj. Pomembna je napoved, da bodo v EU določili enotna merila za analize, s tem pa odpravili dvome o verodostojnosti rezultatov in veljavnosti rezultatov analiz na sodiščih.

Židan poziva proizvajalce k poštenosti

Židan si želi, da bi bilo ukrepanje hitrejše in enotnejše ter da bi obstajala transparentna primerjava stanja v celotni EU. Podpira tudi idejo o vzpostavitvi elektronske platforme, kjer bi bili rezultati vidni vsem evropskim kupcem.

Bi bila za Slovenijo boljša podražitev živil ali drugačna embalaža? Židan vidi samo eno možnost, in sicer da proizvajalci delajo pošteno in transparentno. "Lahko prodajajo tudi čokolado različne kakovosti, a to ne more biti ena čokolada, ampak mora jasno napisati, da je ena čokolada za vzhodni trg, druga za Avstrijo, tretja za Francijo. Kupci se bodo na to odzvali," je ponazoril Židan.

Juncker obljubja, da v EU ne bo drugorazrednih kupcev

Na problem dvojne kakovosti hrane opozarjajo zlasti vzhodne članice, medtem ko nekatere na zahodu menijo, da gre zgolj za razliko v okusih. A predsednik komisije Jean-Claude Juncker je zaznal političen problem, ki lahko še poglobi vrzel med vzhodnimi in zahodnimi članicami, zato je obljubil ukrepanje in zagotovil, da v EU ne bo "drugorazrednih kupcev".

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Največja slovenska farma krav mlekaric pred prodajo

Farme Ihan, ki so nenehno v težavah, bi se po prodaji osredotočile na prašičerejo

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kje sta in kako poslujeta največja slovenska oljkarja 3

Podjetnika Davor Dubokovič in Uroš Gorjanc sta na Crvenem vrhu pri Savudriji vložila tri milijone evrov v posestvo, na katerem sta...

AGROBIZ
Novice
Novice Za Luko Dončićem odhaja v ZDA tudi poli 3

Malo po začetku lige NBA, kjer bo debitiral najboljši evropski košarkar, bo na vzhodni obali ZDA stekla prodaja salame poli

AGROBIZ
Novice
Novice Kako dobro poznate butične domače sire? 37

Da prvi festival slovenskih sirov, ki je bil prejšnji teden ob 20. obletnici Združenja kmečkih sirarjev, ne bo šel prehitro v pozabo,...

AGROBIZ
Novice
Novice Tako mlekarna Krepko širi prodajo v Avstrijo

Zgodba o tem, kako lahko s čezmejnim povezovanjem prodrete na nov trg

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kmetijstvo v precepu: med tradicijo in digitalizacijo ter robotizacijo

Nekateri v kmetijstvu zagovarjajo tradicijo, drugi popolnoma novo smer - digitalizacijo in robotizacijo. Vse, ki se s kmetijstvom...

AGROBIZ
Novice
Novice Na pomoč, jabolk je preveč, kako jih prodati za dobro ceno 6

Ministrstvo za kmetijstvo je objavilo razpis, ki novoustanovljenim organizacija in skupinam pridelovalcev prvih pet let zagotavlja denarno...

AGROBIZ
Novice
Novice Ste vedeli, da vsa vina niso primerna za stroge vegane? 15

V kleti lahko vino pride v stik s snovmi živalskega izvora, ki lahko v sledeh ostanejo v vinu