Kako bo Otmar Zorn z laserji ščitil čebele Kako bo Otmar Zorn z laserji ščitil čebele Podjetje Zorn Plus je na evropskem razpisu SME Instrument dobilo 50 tisoč evrov subvencije
Afera s poljskim mesom je razkrila luknje v prehranski verigi. Kako jih pokrpati? Afera s poljskim mesom je razkrila luknje v prehranski verigi. Kako jih pokrpati? Tudi o tem aktualnem vprašanju smo govorili na 6. Agrobiznis konferenci. Ni pa bil govor samo o izzivih – prepoznali smo tudi štiri zmagovalce, ki so s svojimi proizvodi prepričali strokovno komisijo ter bralce spletišča Finance in portala Agrobiznis
(video) Beno Bajda, Zadruga Granar ter podjetji G2O in Žganjekuha Kržič so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019 (video) Beno Bajda, Zadruga Granar ter podjetji G2O in Žganjekuha Kržič so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019 Ekološko oljčno olje, pridobljeno z ultrazvokom je najbolj inovativen izdelek, z regijsko kulinarično znamko Diši po Prekmurju je zadruga Granar postala najboljši podjetnik v kmetijstvu; Brodka je žganje iz presežkov kruha in tudi najboljši izdelek po izboru potrošnikov; podjetje G2O pa je za malo tipsko montažno ribogojnico z recirkulacijo vode dobilo posebno priznanje za inovativnost.
Uganete, kateri štirje finalisti so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019? Uganete, kateri štirje finalisti so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019? Štirje od sedmih finalistov, ki jih predstavljamo, so zmagovalci letošnjega natečaja Agrobiznis! Razglasili jih bomo danes na 6. Agrobiznis konferenci v Ljubljani. Dobili bomo letošnjega najboljšega podjetnika v kmetijstvu, najbolj inovativen izdelek in najboljši izdelek po izboru porabnikov. Podelili bomo tudi posebno priznanje za inovativnost.
Kako bi na Krasu zaslužili dodaten milijon evrov Kako bi na Krasu zaslužili dodaten milijon evrov Milijon evrov dodatnega zaslužka bi pripeljali na Kras tako, da bi vse vino iz grozdja sorte refošk prodajali kot teran PTP za (najmanj) tri evre na liter

Bruselj z novimi smernicami za boljši pregon dvojne kakovosti hrane

Čas branja: 2 min
26.09.2017  14:48
Evropska komisija je danes objavila smernice, ki bomo olajšale uporabo evropske zakonodaje o živilih in varstvu potrošnikov, da bi lažje in bolj uičnkovito reševali težave glede dvojne kakovosti hrane po EU. Slovenski minister za prehrano Dejan Židan od proizvajalcev pričakuje, da bodo pošteni in transparentni.
avtor
Bruselj z novimi smernicami za boljši pregon dvojne kakovosti hrane
Komisija ima jasno pravno mnenje, da je prodaja dveh izdelkov različne kakovosti v enaki embalaži v različnih članicah po evropski zakonodaji prepovedana. Prepovedana je enaka embalaža ribjih palčk, ki imajo ponekod manj ribjega mesa kot drugje. Kršietv je tudi prodaja kave v enaki embalaži, a z različno vsebnostjo kofeina in sladkorja na trgih.

Obveščaj me o novih člankih:  

Ukrepe je predstavila komisarka za varstvo potrošnikov, Čehinja Vera Jourova, ob tem pa spomnila, ki je problem ponazorila z lastno izkušnjo: leta 1990 so šli po padcu železne zavese čez mejo v Avstrijo po kavo in čokolado, ki sta imeli drugačen okus, kot so bili navajeni.

Prepovedana prodaja kave v enaki embalaži, a z različno vsebnostjo kofeina

Čeprav so ti časi daleč, se potrošniki še vedno pritožujejo zaradi drugačnih okusov kave in čokolade, kar je nedopustno, saj nihče ne želi "enotnega trga dvojnih standardov", je poudarila komisarka in zavrnila navedbe, da gre za "anekdotičen" problem.

Komisija podaja tudi jasno pravno mnenje, da je prodaja dveh izdelkov različne kakovosti v enaki embalaži v različnih članicah po evropski zakonodaji prepovedana. Na primer: prodaja ribjih palčk z manj ribjega mesa ali kave z manj kofeina in več sladkorja.

V Bruslju ne načrtujejo nove zakonodaje, temveč želijo problem rešiti s smernicami skozi labirint obstoječe zakonodaje - uredbe o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom in direktive o nepoštenih poslovnih praksah.

Izboljšali bodo analize živil

Komisija pripravlja tudi druge ukrepe, med njimi metodologijo za izboljšanje analiz živil, ki zdaj niso primerljive, za kar je predvidela milijon evrov. Milijon evrov je obljubila tudi članicam za izboljšanje takšnih študij in ukrepov.

V Bruslju izpostavljajo tudi dialog s proizvajalci in združenji blagovnih znamk. Industrija ima na voljo dve možnosti: izboljšati kakovost spornih živil ali spremeniti embalažo.

Na to, da izboljšanje kakovosti pomeni višjo ceno izdelkov, komisarka odgovarja, da imajo podjetja vedno možnost spremeniti embalažo, čeprav bi raje videla, da bi bila živila po vsej EU enake kakovosti.

Jourova danes ni želela očrniti nobenega podjetja, a je opozorila, da pri tem ne bo oklevala, ko bodo zbrali dovolj dokazov. Poudarja, da ne gre za bojkot, saj da je to premočna beseda, temveč za pomoč potrošnikom pri izbiri.

Bahlsen ne bo več ponujal maslenih vafljev brez masla

Pritiski so po komisarkinih besedah že prinesli rezultate. Nekatera podjetja že spreminjajo prakse, na primer nemški proizvajalec maslenih vafljev Bahlsen je napovedal, da bo namesto palmovega olja v nekaterih izdelkih v prihodnje vedno uporabljal maslo. "Saj se imenujejo masleni vaflji. A ni čudno, da imamo maslene vaflje brez masla?" je ponazorila komisarka.

Vprašanju dvojne kakovosti živil namenjajo tudi konferenco o varstvu potrošnikov, ki bo 13. oktobra v Bratislavi.

Slovenskemu ministru za prehrano Dejanu Židanu se smernice za čim boljše izkoriščenje zakonodaje zdijo koristne, ne pa dovolj. Pomembna je napoved, da bodo v EU določili enotna merila za analize, s tem pa odpravili dvome o verodostojnosti rezultatov in veljavnosti rezultatov analiz na sodiščih.

Židan poziva proizvajalce k poštenosti

Židan si želi, da bi bilo ukrepanje hitrejše in enotnejše ter da bi obstajala transparentna primerjava stanja v celotni EU. Podpira tudi idejo o vzpostavitvi elektronske platforme, kjer bi bili rezultati vidni vsem evropskim kupcem.

Bi bila za Slovenijo boljša podražitev živil ali drugačna embalaža? Židan vidi samo eno možnost, in sicer da proizvajalci delajo pošteno in transparentno. "Lahko prodajajo tudi čokolado različne kakovosti, a to ne more biti ena čokolada, ampak mora jasno napisati, da je ena čokolada za vzhodni trg, druga za Avstrijo, tretja za Francijo. Kupci se bodo na to odzvali," je ponazoril Židan.

Juncker obljubja, da v EU ne bo drugorazrednih kupcev

Na problem dvojne kakovosti hrane opozarjajo zlasti vzhodne članice, medtem ko nekatere na zahodu menijo, da gre zgolj za razliko v okusih. A predsednik komisije Jean-Claude Juncker je zaznal političen problem, ki lahko še poglobi vrzel med vzhodnimi in zahodnimi članicami, zato je obljubil ukrepanje in zagotovil, da v EU ne bo "drugorazrednih kupcev".Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kaj se dogaja na svetovnem trgu jabolk

Katastrofe po lanski obilni letini v Evropi ni, Poljaki več izvažajo na Kitajsko in v Azijo, medtem ko v Avstraliji in Južni Afriki že...

AGROBIZ
Novice
Novice Kako diha trg kmetijskih in gozdarskih strojev

Kakšne traktorje in druge stroje kupujejo kmetje ter kaj se dogaja s cenami, smo preverili na novem sejmu kmetijske in gozdarske...

AGROBIZ
Novice
Novice Reportaža: Kljub snegu cveti prodaja domače zelenjave z ljubljanskih kmetij 1

Pot dobrot vas popelje na 23 kmetij na obrobju Ljubljane – v Savljah, Klečah in na Ježici, kjer lahko kupite vse od krompirja, kislega...

AGROBIZ
Novice
Novice Devetletni deček v BiH raje kupuje ovce kot igrače 4

Pripravljamo tudi zgodbo o mladem Ljubljančanu, ki si je za rojstni dan zaželel kozo, zdaj pa že več let skrbi za svojo čredo, mleko...

AGROBIZ
Novice
Novice Kako bi dobili več ekoloških kmetij 1

Dobro bi bilo zmanjšati birokratske ovire za ekološke kmete in povečati subvencije, da bodo bolj primerljive zahtevnejši ekološki...

AGROBIZ
Novice
Novice Dileme ekološkega sadjarja: kako dobiti pravo sorto jabolk 5

»To, kar je dobrega na evropskem trgu, ni dosegljivo za nas vrtičkarje,« pravi Janez Trstenjak

AGROBIZ
Novice
Novice Humko bo zagnal proizvodnjo ob največjem zaporu v jugovzhodni Evropi

Zraven zapora v Sremski Mitrovici bodo proizvajali humus, substrate in gnojila

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Uganete, kateri štirje finalisti so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019? 4

Štirje od sedmih finalistov, ki jih predstavljamo, so zmagovalci letošnjega natečaja Agrobiznis! Razglasili jih bomo danes na 6....