Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja  Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja Letos in prihodnje leto bodo v Središču ob Dravi investirali 1,3 milijona evrov
Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Prihodnja finančna perspektiva daje veliko prednost soočanju s podnebnimi spremembami, s sušo, točo, zmrzaljo, žledolomi, vetrolomi in drugimi ujmami, je povedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.
Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Z drugimi pripravljajo skupne pakete za goste, ki bodo najprej bivali na eni, potem pa na drugi turistični kmetiji
Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib    Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji

Pergerjevi iz medu in lecta delajo moderen posel

Čas branja: 2 min
28.09.2017  20:23
Pergerjevi iz medu in lecta delajo moderen posel
»Razvili smo biolinijo, nekatere izdelke nadomeščamo z inovativnimi, ki jih razvijamo za sodobne kupce,« pravi direktor Lucian Perger, direktor podjetja Perger 1757 (drugi z desne). Na sliki je s starši, bratom, sestro, nečakinjama in partnerko. Vsi v družinskem podjetju ustvarjajo medenjake, okraske iz lecta, vrsto bombonov in inovativno medeno testo za hitro pripravo medenjakov.

V družinskem podjetju Perger 1757 iz Slovenj Gradca že deveta generacija nadaljuje več kot 250-letno tradicijo medičarstva, lectarstva in svečarstva ter jo prepleta z inovativnostjo.

Ročno iz najboljših naravnih sestavin delajo vse, kar je mogoče narediti iz medu in satja. Zadnja leta, odkar podjetje vodi mlajša, zdaj že deveta generacija, so trženje postavili na novo. »Razvili smo biolinijo, nekatere izdelke nadomeščamo z inovativnimi, ki jih razvijamo za sodobne kupce,« pravi direktor Lucian Perger.

Od začetka leta ponujajo medeno testo za hitro pripravo ekomedenjakov v domači kuhinji. To je novost na svetovnem trgu in najinovativnejše živilo leta 2017 po izboru Agrobiznisa. Prodajo počasi širijo tudi v trgovske verige, ciljajo tudi na boljše restavracije, ki stavijo na kakovostno lokalno hrano. Velike možnosti za prodajo se kažejo tudi v tujini, zlasti na nemško govorečih trgih, kamor medenjake že izvažajo, pa tudi v arabskem svetu, kjer so njihovi izdelki iz ekskluzivne linije že prisotni.

Inovativnost imajo v genih. »Moja dedek in babica sta v petdesetih letih prva v izložbo dala barvne sveče, do takrat so bile samo bele. Predniki so že veliko prej medenjake vozili na Dunaj,« omenja.

Tradicionalne medenjake in bombone razvijejo ­v moderne

Sestavine, od pšenične in pirine moke, medu do sadno-zelenjavnih izvlečkov za obarvanje bombonov in drugo, kupujejo pri slovenskih dobaviteljih. »Tako ohranjamo tradicijo in lokalnost, slovenska zelišča, matični mleček, propolis in cvetni prah – glavne elemente za uspeh naše blagovne znamke,« pravi Perger. Največ prodajo medenjakov, trdih in mehkih bombonov pa tudi energetskih sveč, ki s pozitivno energijo polnijo domove številnih znanih ljudi po svetu.

Pred leti so z lectovimi srci okrasili Sikstinsko kapelo v Rimu, predlanskim so njihov nakit iz lecta nosile svetovno znane manekenke na milanskem tednu mode, šah iz lecta ima šahovski velemojster Gari Kasparov ...

Sodelujejo z najboljšimi

Vedno so se radi povezovali z najboljšimi. Že več kot 20 let sodelujejo z znanim oblikovalcem Oskarjem Kogojem, ki je zanje med drugim oblikoval energetske sveče, ki vsebujejo v svetu edinstven medeni parfum. Za liter parfuma porabijo kar 800 kilogramov medu. Večino energetskih sveč izvozijo, pa tudi doma gredo v prodajo, zlasti ob posebnih priložnostih, denimo pri krstu, poroki in drugih jubilejih.

»Uspeh ne pride čez noč. Šele zadnja tri leta smo zadovoljni z rastjo prodaje in izvozom teh sveč, na to smo čakali deset let,« ponazarja Perger. Delajo s srcem, ki ga imajo tudi v logotipu znamke.

Prerasli so obrtno delavnico

So pred veliko prelomnico, saj jih čaka temeljito tehnološko prestrukturiranje. Ostali bodo pri ročnem delu, ki je njihova prednost, le postopke bodo bolj standardizirali in, kolikor se bo dalo, optimizirali, napoveduje Lucian Perger. To bo sovpadalo s selitvijo v večje prostore. Devet članov družine se v obrtnih delavnicah pošteno stiska, zato bodo začeli graditi nove prostore. Tam bo tudi prva vrtljiva medena slaščičarna, v kateri bodo vse sladice in drugi izdelki medeni. Načrtujejo živi muzej lectarstva, svečarstva in medičarstva od 1757 pa vse do danes.

Zdaj goste sprejemajo v Medenem raju, galeriji in muzeju na Legnu pri Slovenj Gradcu, kjer lahko obiskovalci občudujejo 250 let staro dediščino medičarske in lectarske obrti. Medtem, ko se razvajajo s staroslovansko medico, domačimi medenimi bomboni in medenjaki, jih Lucianov oče Hrabroslav zabava s številnimi družinskimi zgodbami in skrivnostmi.

Veliko zanimanje zbuja zgodba o tem, kako je Hrabroslav pri petih letih padel v vročo maso za bombone in kljub hudim opeklinam preživel, kar je bil takrat skoraj čudež.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Juhu, birokratske poenostavitve za kmete!

Naredili smo seznam nekaj davčnih in birokratskih poenostavitev za kmete, pridelovalce domačih izdelkov, tudi žganja

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Opuščanje industrijske živinoreje je strel v koleno 69

Pozivi veganov h krčenju industrijske živinoreje bi škodili kmetijstvu, ne morejo pa rešiti okolja

AGROBIZ
Novice
Novice 10 zvezd kmetijskega sejma Agra 4

Reportaža s 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije S sistemom recirkulacije porabite dosti manj vode za gojenje rib

Tipska montažna do 50 kvadratnih metrov velika ribogojnica s sistemom recirkulacije za gojenje severnoafriškega čopovca (soma), ki jo...

AGROBIZ
Novice
Novice Sladke skrbi sadjarjev: letina je odlična, pa bodo vse prodali in po kakšni ceni?

Lani in predlanskim so sadjarji zaradi pozebe utrpeli veliko škodo; letos je drugače, sadja je dovolj, prav tako raste izvoz

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino!

Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa...

AGROBIZ
Novice
Novice Na festivalu Top Vino prestižna svetovna vina

V ljubljanskem Cankarjevem domu bo 8. oktobra potekala druga izdaja festivala Top Vino, ki je pred dvema letoma navdušil obiskovalce s...

AGROBIZ
Novice
Novice Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib

Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji