Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost in katere ovire bi bilo treba odstraniti, da bi bilo tovrstnega povezovanja še več
(intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu
(video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje Renata Kosi s Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje
Modra frankinja – žametno vino Posavja Modra frankinja – žametno vino Posavja V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala prepoznavni kulinarično-gastronomski produkt Posavja, pridelovalce modre frankinje pa bi radi povezali v zadrugo in ustvarili skupno blagovno znamko.
Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

Brez zakonske spremembe in sodne prakse ne bo manj nepoštenih praks med trgovci

Čas branja: 2 min
10.10.2017  17:15
Trgovci stiskajo dobavitelje hrane s pogoji in ceno, šole in bolnišnice zamujajo s plačili, problematične so tudi akcijske prodaje
avtor
Brez zakonske spremembe in sodne prakse ne bo manj nepoštenih praks med trgovci
Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Jože Podgoršek nima pooblastil, da bi preganjal nepoštene trgovske prakse, takšne primere lahko le prijavi Agenciji za varstvo konkurence. A tudi ta težko dokaže te kršitve in ukrepa. Da bi vzpostavili red, je treba nadgraditi zakonodajo in vpeljati sodno prakso, pravi Podgoršek.

Obveščaj me o novih člankih:  
Jože Podgoršek dodaj
Hofer dodaj
Mercator dodaj
Spar Slovenija dodaj
Engrotuš dodaj

V verigi od kmeta do trgovca je letos precej pozitivnih praks, nekaj pa tudi novih nepoštenih praks, poudarja Jože Podgoršek, varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano. Kritičen je do najnovejših napovedi o podražitvi mleka in mlečnih izdelkov ter mesa in mesnih izdelkov.

Neutemeljena podražitev mlečnih in mesnih izdelkov

"Cene mleka so na kmetijah še vedno nižje, kot pred mlečno krizo," je opozoril na današnji novinarski konferenci ter ocenil, da so napovedane podražitve neutemeljene. Pred krizo so kmetje za liter mleka dobili od 36 do 38 centov, v času mlečne krize so cene padle na 22 do 24 centov za liter, danes znašajo od 30 do 32 centov za liter. Končne maloprodajne cene v trgovini v vsem tem času niso prav nič padle, je opozoril.

Pri mesu je nekoliko drugače, saj so trgovske verige nekaterim mesarjem priznale nekaj odstotni dvig cene mesa, kak cent več pa bo morda dobila tudi kmetija. "A govorimo o nekaj odstotni podražitvi do trgovskih verig, v medijih pa beremo o 15- do 20-odstotni podražitvi v maloprodaji," opozarja Podgoršek.

Spomnimo: poleti je mesnopredelovalna industrija opozarjala, da je v slabi koži, ker ima enake stroške kot evropski tekmeci, pri mesu pa dosega le 80 odstotkov povprečnih evropskih cen. Ker so drobnoprodajne cene mesa prenizke, popusti pri akcijski prodaji pa preveliki, ji že primanjkuje denarja za naložbe in tudi kadrov.

Nepoštene prakse bi zmanjšali z zakonsko sprememebo in sodnim pregonom

Sicer pa Jože Podgoršek opaža, da je nekaj trgovcev letos izboljšalo nekatere poslovne prakse. To velja za Hofer, Mercator, Spar Slovenija, Engrotuš, Lidl, Mlekarno Planika in žitno verigo. Podgorška veseli, da so začeli močno podpirati slovenske dobavitelje s slovenskimi živili.

Največ novih nepoštenih praks pa je varuh odnosov v prehranski verigi zaznal pri cenovih akcijah in stiskanju dobaviteljev s pogoji in ceno. Spodbuden primer je Hofer, ki je skrajšal plačilni rok in dobavitelje poplača v 33 dneh, medtem ko je zakonsko določeni plačilni rok za hitro pokvarljiva živila 45 dni.

Po drugi strani pa Podgoršek opozarja, da s plačilno nedisciplino nadaljujejo javne ustanove, zlasti bolnišnice in šole, ki z zamudo poplačajo dobavitelje hrane.

Spomnil je, da je Agencija za varstvo konkurence v raziskavi ugotovila nepoštene prakse in nedovoljena ravnanja v prehranski verigi, a te kršitve agencija težko dokaže in ukrepa. "Da bi vzpostavili red, je treba nadgraditi pravno podlago in vpeljati sodno prakso," je ocenil Podgoršek.

Nekateri trgovci od dobaviteljev zahtevajo drage evropske standarde kakovosti

Skrbi ga, ker nekatere trgovske verige zahtevajo od dobaviteljev uvedbo evropskih standardov kakovosti, ki veljajo za velike evropske igralce, čeprav imamo druge, velikosti države in dobaviteljem primernejše, cenejše in kakovostne certifikate. "Slovenska kmetija v povprečju obsega 6,8 hektarja kmetijskih zemljišč," je spomnil.



AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator

Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje...

OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Najboljša evropska turistična kmetija tudi na naši konferenci

Ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti je odličen primer sinergijskih učinkov lokalnih pridelovalcev hrane in turističnih...

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje 1

Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu

AGROBIZ
Novice
Novice Modra frankinja – žametno vino Posavja

V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala...

AGROBIZ
Članki
Članki Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed

Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost...