Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo Ste vedeli, da lahko lokalni mesarji le četrtino svojega blaga prodajo gostilnam? Tudi sami niso, dokler jih niso zalotili inšpektorji vseh vrst; preverjamo birokratske neumnosti za mesarje in tudi za druge trgovce z živili
Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom Občine že imajo možnost, da komunalni prispevek za rastlinjake znižajo oziroma ga delno ali v celoti oprostijo, ministrstvo za okolje in prostor posebnega zakona o tem ne bo predlagalo
(video) Katere korake bo treba narediti za večjo povezanost kmetijstva in turizma (video) Katere korake bo treba narediti za večjo povezanost kmetijstva in turizma Vizija razvoja za slovenski turizem je, da Slovenija postane prepoznavna kot zelena, aktivna in zdrava butična destinacija. In v tej viziji najdeta svoj prostor tudi kmetijstvo in naprej kulinarika.
Dodana vrednost v turizmu: Lokalne surovine Dodana vrednost v turizmu: Lokalne surovine Na okrogli mizi v okviru 1. konference Povezovanje turizma in kmetijstva so sogovorniki razpravljali, kako lahko gostinec ustvari dodano vrednost in prepoznavnost s sodelovanjem z lokalnimi dobavitelji.
Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij Kmetijsko ministrstvo želi s spodbujanjem nekmetijskih dejavnosti na kmetijah krepiti podjetništvo ter s tem ohranjati in ustvarjati nova delovna mesta

Brez zakonske spremembe in sodne prakse ne bo manj nepoštenih praks med trgovci

Čas branja: 2 min
10.10.2017  17:15
Trgovci stiskajo dobavitelje hrane s pogoji in ceno, šole in bolnišnice zamujajo s plačili, problematične so tudi akcijske prodaje
avtor
Brez zakonske spremembe in sodne prakse ne bo manj nepoštenih praks med trgovci
Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Jože Podgoršek nima pooblastil, da bi preganjal nepoštene trgovske prakse, takšne primere lahko le prijavi Agenciji za varstvo konkurence. A tudi ta težko dokaže te kršitve in ukrepa. Da bi vzpostavili red, je treba nadgraditi zakonodajo in vpeljati sodno prakso, pravi Podgoršek.

Obveščaj me o novih člankih:  
Jože Podgoršek dodaj
Hofer dodaj
Mercator dodaj
Spar Slovenija dodaj
Engrotuš dodaj

V verigi od kmeta do trgovca je letos precej pozitivnih praks, nekaj pa tudi novih nepoštenih praks, poudarja Jože Podgoršek, varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano. Kritičen je do najnovejših napovedi o podražitvi mleka in mlečnih izdelkov ter mesa in mesnih izdelkov.

Neutemeljena podražitev mlečnih in mesnih izdelkov

"Cene mleka so na kmetijah še vedno nižje, kot pred mlečno krizo," je opozoril na današnji novinarski konferenci ter ocenil, da so napovedane podražitve neutemeljene. Pred krizo so kmetje za liter mleka dobili od 36 do 38 centov, v času mlečne krize so cene padle na 22 do 24 centov za liter, danes znašajo od 30 do 32 centov za liter. Končne maloprodajne cene v trgovini v vsem tem času niso prav nič padle, je opozoril.

Pri mesu je nekoliko drugače, saj so trgovske verige nekaterim mesarjem priznale nekaj odstotni dvig cene mesa, kak cent več pa bo morda dobila tudi kmetija. "A govorimo o nekaj odstotni podražitvi do trgovskih verig, v medijih pa beremo o 15- do 20-odstotni podražitvi v maloprodaji," opozarja Podgoršek.

Spomnimo: poleti je mesnopredelovalna industrija opozarjala, da je v slabi koži, ker ima enake stroške kot evropski tekmeci, pri mesu pa dosega le 80 odstotkov povprečnih evropskih cen. Ker so drobnoprodajne cene mesa prenizke, popusti pri akcijski prodaji pa preveliki, ji že primanjkuje denarja za naložbe in tudi kadrov.

Nepoštene prakse bi zmanjšali z zakonsko sprememebo in sodnim pregonom

Sicer pa Jože Podgoršek opaža, da je nekaj trgovcev letos izboljšalo nekatere poslovne prakse. To velja za Hofer, Mercator, Spar Slovenija, Engrotuš, Lidl, Mlekarno Planika in žitno verigo. Podgorška veseli, da so začeli močno podpirati slovenske dobavitelje s slovenskimi živili.

Največ novih nepoštenih praks pa je varuh odnosov v prehranski verigi zaznal pri cenovih akcijah in stiskanju dobaviteljev s pogoji in ceno. Spodbuden primer je Hofer, ki je skrajšal plačilni rok in dobavitelje poplača v 33 dneh, medtem ko je zakonsko določeni plačilni rok za hitro pokvarljiva živila 45 dni.

Po drugi strani pa Podgoršek opozarja, da s plačilno nedisciplino nadaljujejo javne ustanove, zlasti bolnišnice in šole, ki z zamudo poplačajo dobavitelje hrane.

Spomnil je, da je Agencija za varstvo konkurence v raziskavi ugotovila nepoštene prakse in nedovoljena ravnanja v prehranski verigi, a te kršitve agencija težko dokaže in ukrepa. "Da bi vzpostavili red, je treba nadgraditi pravno podlago in vpeljati sodno prakso," je ocenil Podgoršek.

Nekateri trgovci od dobaviteljev zahtevajo drage evropske standarde kakovosti

Skrbi ga, ker nekatere trgovske verige zahtevajo od dobaviteljev uvedbo evropskih standardov kakovosti, ki veljajo za velike evropske igralce, čeprav imamo druge, velikosti države in dobaviteljem primernejše, cenejše in kakovostne certifikate. "Slovenska kmetija v povprečju obsega 6,8 hektarja kmetijskih zemljišč," je spomnil.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Članki
Članki Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom 4

Občine že imajo možnost, da komunalni prispevek za rastlinjake znižajo oziroma ga delno ali v celoti oprostijo, ministrstvo za okolje...

AGROBIZ
(intervju) Hiša Franko nabavlja živila pri več kot sto manjših lokalnih pridelovalcih

Z Majo Pak, direktorico Slovenske turistične organizacije (STO), smo se pogovarjali o prizadevanjih, da bi Slovenija v prihodnjih letih...

AGROBIZ
Dež ni le zoprn – podražil nam bo življenje! Kaj nam je že, kaj nam bo še? 3

»Gledamo simptome naravne katastrofe,« trenutne razmere v poljedeljstvu opiše šef koprske zadruge Agraria.

AGROBIZ
Novice
Novice Recept za uspeh najboljše turistične kmetije v Evropi

Po izboru bralcev Guardianovega spletnega portala je bila ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti izbrana za najboljšo...

AGROBIZ
Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij

Kmetijsko ministrstvo želi s spodbujanjem nekmetijskih dejavnosti na kmetijah krepiti podjetništvo ter s tem ohranjati in ustvarjati nova...

AGROBIZ
Tako so Kobariški muzej, Mlekarna Planika in Fundacija Pot miru skupaj ustvarili butično doživetje

Pripoved vojaka s soške fronte je čisto nova oblika doživetja, ki v dolino reke Soče uvaja ekskluzivno petzvezdično ponudbo. Produkt...

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj mora turistična kmetija ponuditi svojim gostom za najvišjo oceno na Tripadvisorju?

Ekološka idila na Pohorju, ki deluje skladno s filozofijo samooskrbe in ekološke pridelave, ponuja gostom celostno izkušnjo življenja v...

AGROBIZ
Ob Bloškem jezeru glamping povezuje tradicijo z najnovejšimi trendi v turizmu

Ponudba ob jezercu na Bloški planoti dokazuje, kako je mogoče z vztrajnostjo ustvariti edinstveno ponudbo.