Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo Ste vedeli, da lahko lokalni mesarji le četrtino svojega blaga prodajo gostilnam? Tudi sami niso, dokler jih niso zalotili inšpektorji vseh vrst; preverjamo birokratske neumnosti za mesarje in tudi za druge trgovce z živili
Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom Občine že imajo možnost, da komunalni prispevek za rastlinjake znižajo oziroma ga delno ali v celoti oprostijo, ministrstvo za okolje in prostor posebnega zakona o tem ne bo predlagalo
(video) Katere korake bo treba narediti za večjo povezanost kmetijstva in turizma (video) Katere korake bo treba narediti za večjo povezanost kmetijstva in turizma Vizija razvoja za slovenski turizem je, da Slovenija postane prepoznavna kot zelena, aktivna in zdrava butična destinacija. In v tej viziji najdeta svoj prostor tudi kmetijstvo in naprej kulinarika.
Dodana vrednost v turizmu: Lokalne surovine Dodana vrednost v turizmu: Lokalne surovine Na okrogli mizi v okviru 1. konference Povezovanje turizma in kmetijstva so sogovorniki razpravljali, kako lahko gostinec ustvari dodano vrednost in prepoznavnost s sodelovanjem z lokalnimi dobavitelji.
Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij Kmetijsko ministrstvo želi s spodbujanjem nekmetijskih dejavnosti na kmetijah krepiti podjetništvo ter s tem ohranjati in ustvarjati nova delovna mesta

Kje se vidi biotehniška fakulteta

Čas branja: 1 min
16.10.2017  16:38  Dopolnjeno: 16.10.2017 18:21
"Naš cilj je biotehniško fakulteto postaviti med vodilne raziskovalne ustanove v regiji in po svetu, ki pokrivajo uporabne vede o življenju in naravne materiale. Poleg znanstvene odličnosti bomo razvijali kompetentne kadre za poklice prihodnosti," je ob 70-letnici te fakultete povedal dekan Miha Humar (na sliki tretji z leve).
Kje se vidi biotehniška fakulteta
Foto: Željko Stevanović
Foto: Zeljko Stevanovic

Obveščaj me o novih člankih:  

Visok jubilej je po njegovih navedbah tudi priložnost, da pogledajo, kje želijo videti fakulteto v prihodnosti. "Mladim generacijam želimo dati nove priložnosti in družbi nova znanja. Vede o življenju so iz dneva v dan pomembnejše, zato rabimo tudi drugačno in bolj učinkovito podporo države in gospodarstva," je dodal Humar.

Prehod v trajnostni razvoj

Pomen biotehniške fakultete (BF) pri reševanju novih izzivov, s katerimi se že soočamo, je poudaril Janez Potočnik, sopredsednik mednarodnega panela za naravne vire (na sliki četrti z leve). "Fakulteta je pomembna pri vključevanju trajnostne komponente v razvoju slovenske, evropske in svetovni družbe, saj v sodelovanju z gospodarstvom oblikuje kompetentne kadre in prek najnovejših raziskav o bolj učinkovitem in trajnostnem gospodarjenju z naravnimi viri."

Spomnil je na rast prebivalstva, potrošnje na prebivalca, revščine, socialne neenakosti in urbanizacije. Naravni viri bodo v veliki meri odločali, kako bomo uspeli trajnost zadržati kot osnovno komponento našega življenja. Večina ciljev trajnostnega razvoja je medsebojno v konfliktu, a s trajnostno usmerjeno proizvodnjo in potrošnjo lahko to konfliktnost najbolj učinkovito presežemo. V krožno gospodarstvo, ki ga podpira EU, bo treba vključiti človeka, socialno komponento in načela biogospodarstva, kjer gre za to, kako bi čim več izdelkov naredili iz trajnostno upravljanih naravnih virov. Krožno gospodarstvo moramo povezati s podnebnimi spremembami - trajnostnim upravljanjem vode, zemlje, surovin ... Skratka sedanji gospodarski model moramo neizogibno spremeniti v bolj trajnostno ekonomsko, okoljsko in socialno naravnanega. Zato je odpiranje in poglabljanje odnosov biotehniške fakultete z gospodarstvom bistvenega pomena. Vsak tak prehod je dobra priložnost za invoacije, nov razvojni zagon in nova delovna mesta," dodaja Potočnik.

Z novimi tehnologijami in krožnim gospodarstvom do trajnostne pridelave hrane

Emil Erjavec, prodekan BF za znanstveno in raziskovalno delo (na sliki drugi z leve), pa je ob svetovnem dnevu hrane spomnil na zmanjšanje lakote v svetu, ki z podnebnimi spremembami, migracijami in vojnimi žarišči ponovno narašča ter opozoril: "Ob svetovnem dnevu hrane in 70-letnici fakultete se moramo zavedati, da smo vsi odgovorni za razvoj novega koncepta razvoja družbe, ki ne bo samo zelena, ampak predvsem družba znanja, da bo znala našo deželo ohraniti zeleno in lepo tudi v prihodnje. Smo pred najbolj radikalnimi spremembami v zadnjih sto letih glede tehnologije pridelave hrane, odnosa do hrane in okolja. pri pridelavi. V kmetijstvo je treba vpeljati takšne nove tehnologije in digitalizacijo procesov, ki vodijo v trajnostno pridelavo hrane, da bomo s čim manj posegi zagotovili preskrbo s hrano, to pa povezati s krožnim gospodarstvom."



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Članki
Članki Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom 4

Občine že imajo možnost, da komunalni prispevek za rastlinjake znižajo oziroma ga delno ali v celoti oprostijo, ministrstvo za okolje...

AGROBIZ
(intervju) Hiša Franko nabavlja živila pri več kot sto manjših lokalnih pridelovalcih

Z Majo Pak, direktorico Slovenske turistične organizacije (STO), smo se pogovarjali o prizadevanjih, da bi Slovenija v prihodnjih letih...

AGROBIZ
Dež ni le zoprn – podražil nam bo življenje! Kaj nam je že, kaj nam bo še? 3

»Gledamo simptome naravne katastrofe,« trenutne razmere v poljedeljstvu opiše šef koprske zadruge Agraria.

AGROBIZ
Novice
Novice Recept za uspeh najboljše turistične kmetije v Evropi

Po izboru bralcev Guardianovega spletnega portala je bila ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti izbrana za najboljšo...

AGROBIZ
Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij

Kmetijsko ministrstvo želi s spodbujanjem nekmetijskih dejavnosti na kmetijah krepiti podjetništvo ter s tem ohranjati in ustvarjati nova...

AGROBIZ
Tako so Kobariški muzej, Mlekarna Planika in Fundacija Pot miru skupaj ustvarili butično doživetje

Pripoved vojaka s soške fronte je čisto nova oblika doživetja, ki v dolino reke Soče uvaja ekskluzivno petzvezdično ponudbo. Produkt...

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj mora turistična kmetija ponuditi svojim gostom za najvišjo oceno na Tripadvisorju?

Ekološka idila na Pohorju, ki deluje skladno s filozofijo samooskrbe in ekološke pridelave, ponuja gostom celostno izkušnjo življenja v...

AGROBIZ
Ob Bloškem jezeru glamping povezuje tradicijo z najnovejšimi trendi v turizmu

Ponudba ob jezercu na Bloški planoti dokazuje, kako je mogoče z vztrajnostjo ustvariti edinstveno ponudbo.