Koroška zadruga: bolj se splača prireja mleka kot reja živine Koroška zadruga: bolj se splača prireja mleka kot reja živine Odkupna cena goveda je slabša kot pred letom dni, pravi direktorica zadruge Danica Ramšak
Nastaja kratka veriga lokalno vzrejene govedine iz Posavja Nastaja kratka veriga lokalno vzrejene govedine iz Posavja Sevniška zadruga bo s kmetijami tržila in promovirala prednosti lokalno vzrejenega mesa
KGZ Sloga kmetom priskrbi in proda teleta KGZ Sloga kmetom priskrbi in proda teleta Povpraševanje po uhlevljanju raste, s tem zadruga ustvari desetino prihodkov
Pivka perutninarstvo išče nove rejce piščancev Pivka perutninarstvo išče nove rejce piščancev Dodatne površine za rejo piščancev potrebujejo, saj raste povpraševanje po njihovem mesu in ker želijo vstopiti na nove trge
Za odpravo škode v gozdovih na dveh razpisih 3,41 milijona evrov  Za odpravo škode v gozdovih na dveh razpisih 3,41 milijona evrov Vnos podatkov v elektronski sistem in prijava na oba razpisa poteka od 8. aprila do zaprtja razpisov, kar bo objavljeno na spletni strani kmetijskega ministrstva in Programa za razvoj podeželja

Lačen je vsak deveti Zemljan

Čas branja: 2 min
16.10.2017  18:22
Danes obeležujemo svetovni dan hrane, lačen pa je vsak deveti Zemljan, skupaj kar 815 milijonov ljudi. Kaj je rešitev? Lakota narašča zaradi vojn, politične nestabilnosti, z njimi povezanih migracij in podnebnih sprememb.
Lačen je vsak deveti Zemljan
Foto: Aleš Beno

Obveščaj me o novih člankih:  

V zadnjih dveh letih je 38 milijonov več lačnih ljudi

V FAO, organizaciji Združenih narodov za hrano in kmetijstvo, opozarjajo, da je v zadnjih dveh letih za 38 milijonov več lačnih ljudi. Lakota se širi zaradi vojnih spopadov in podnebnih sprememb. O lakoti kot glavnem povodu za migracije so govorili na konferenci FAO ob današnjem svetovnem dnevu hrane v Rimu.

Cilj do 2030: pol milijarde manj lačnih

Medtem ko je vsak deveti Zemljan lačen, svet zavrže kar tretjino hrane. O tem so konec tedna govorili kmetijski ministri industrijsko najrazvitejših držav sveta G7 v Bergamu in so se zavezali, da bodo lakote do leta 2030 rešili pol milijarde ljudi. To naj bi dosegli z vzpostavitvijo tehnoloških partnerstev med bogatimi in revnimi, prenosom dobrih praks v Afriko, povečanjem transparentnosti cen na trgu hrane in nadzorom nad trgom.

Papež za reševanje konfliktov in boj proti podnebnim spremembam

Ob svetovnem dnevu hrane je papež Frančišek v Rimu poudaril, da so za lakoto in migracije krivi vojne spopadi in okoljske spremembe. Zavzema se za postopno in sistematično razorožitev, da bi tako presegli nasilne konflikte. Potožil je, kako se države "iz zamere" umikajo iz pariškega podnebnega dogovora, kar je očitno letelo na predsednika ZDA Donalda Trumpa, in posvaril, da se posledice podnebnih sprememb že zdaj kažejo vsak dan.

60 odstotkov lačnih je na vojnih območjih

Po oceni FAO 60 odstotkov lačnih živi v državah, kjer divjajo oboroženi spopadi, ki tudi uničujejo kmetijstvo in prepotrebne naravne vire za osnovno preživetje najbolj ranljivih prebivalcev. Zaradi lakote oziroma negotove preskrbe s hrano ljudje zapuščasjo svoje domove, val migrantov pa raste.

Predlanskim je bilo 244 milijonov mednarodnih migrantov, kar je največ od druge svetovne vojne, 763 milijonov ljudi pa se je v svoji državi razselilo. Z opozarjanjem na migrante FAO sporoča, da so nujna vlaganja v kmetijstvo in razvoj podeželja, saj lahko bistveno pripomorejo k zmanjšanju vzrokov za razseljevanje.

V Sloveniji vsako gospodinjstvo za hrano nameni le 12 odstotkov vsega denarja

Po podatkih statističnega urada Surs so gospodinjstva v Sloveniji leta 2015 za hrano porabila nekaj več kot 12 odstotkov vsega porabljenega denarja.

Biznis s hrano pa je velikanski. V Evropi je tako imenovana prehranska veriga leta 2013 ustvarila 3.900 milijard evrov prihodkov, za pridelavo hrane in da je prišla na krožnik pa je bilo istega leta porabljene 17 odstotkov vse bruto porabe energije v Evropi, ob svetovnem dnevu hrane ponazarja Evropska agencija za okolje EEA

Rabimo bolj trajnostno kmetijstvo in pridelavo hrane

EEA v poročilu Hrana v zeleni luči, ki ga je izdala ob današnjem svetovnem dnevu hrane, opozarja na velik vpliv kmetijstva, ribištva, prehranske industrije in industrije pijač na okolje. Za prehod v bolj trajnostno proizvodnjo in ravnanje s hrano bo treba spremeniti razmišljanje, ki se sedaj osredotoča na prehransko varnost in ekonomičnost. Nujno bo zagotoviti hranilno prehrano po dostopnih cenah in pošten prihodek za kmete, ribiče in druge zaposlene v prehranskem sistemu. Zmanjšati bo treba rabo škodljivih kemikalij v kmetijstvu.

Kupce bo treba spodbujati, da bodo jedli manj mesa, mlečnih izdelkov in jajc. Treba se bo spopasti s prehranskimi odpadki (med drugim tudi s predelavo bioloških odpadkov v kompost), zagotoviti uvoz trajnostno pridelanih živil, pogledati, kako podnebne spremembe vplivajo na kmetijstvo in cene, podnebnim spremembam je treba prilagoditi tehnologijo pridelave in vrste hrane, zmanjšati je treba negativne učinke urbanizacije na rabo zlasti kmetijske zemlje, piše v poročilu EEA.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kmetje, preberite, kje vas bodo letos čakali inšpektorji

Kmetijski inšpektorji bodo preprečevali zaraščanje in neobdelanost kmetijskih površin, pri konoplji bodo preverjali vsebnost THC, pri...

AGROBIZ
Novice
Novice Pozor, ugodna posojila za nakup kmetijskih zemljišč 1

Ponuja jih ribniški sklad, zadnji rok za oddajo vloge je 8. aprila, na voljo je še 2,5 milijona evrov; kmalu nov razpis

AGROBIZ
Novice
Novice Prašičerejci dobijo državno pomoč, panoga pa strategijo razvoja 2

Rejcem, ki so zaradi nizkih cen mesa v hudih težavah, je kmetijska ministrica Aleksandra Pivec ponudila pol milijona evrov enkratne...

AGROBIZ
Novice
Novice Manj ovir za postavitev rastlinjakov 5

Na razpisu za ukrep 4.1 iz Programa za razvoj podeželja, ki je odprt do konca maja, sofinancirajo tudi postavitev rastlinjakov, kar je...

AGROBIZ
Novice
Novice Po letu 2021 subvencije tudi za ohranitveno kmetijstvo 6

Z ohranitvenim kmetijstvom izboljšujemo in vzdržujemo kakovostna živa tla brez oranja, ob stalni pokritosti tal s poljščinami, dosevki...

AGROBIZ
Novice
Novice Pivka perutninarstvo išče nove rejce piščancev

Dodatne površine za rejo piščancev potrebujejo, saj raste povpraševanje po njihovem mesu in ker želijo vstopiti na nove trge