Kaj je Šarčeva vlada dosegla na področju kmetijstva v prvih stotih dneh Kaj je Šarčeva vlada dosegla na področju kmetijstva v prvih stotih dneh Vlada Marjana Šarca je objavila poročilo o tem, kaj so naredili v prvih stotih dneh; povzemamo dosežke na področju kmetijstva
Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Doslej so prodali od 50 do 60 ton rib na leto, prihodnje leto jih bodo sto ton, nove trge že iščejo; poleg brancinov imajo tudi orade
Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Sredin nakup 500 tisoč ton ameriške soje, za katero so kitajska podjetja plačala okoli 180 milijonov dolarjev (158 milijonov evrov), je prvi tovrsten nakup, odkar je ameriški predsednik Donald Trump uvedel carine na kitajski uvoz, na to pa je Kitajska odgovorila tudi z zaustavitvijo nakupa ameriške soje.
Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Povpraševanje po lokalni hrani s podeželja raste kljub nekaj višji ceni, pravi Fani Tomažič, poslovodja Mercatorjevega marketa v Murglah v Ljubljani
Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem  Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem Prihajajo boljši časi za alternativno pridelavo hrane, kot so lokalna, ekološka in druga certificirana živila, ki jih kupci vse bolj iščejo. Do leta 2030 bomo v EU pridelali več sladkorne pese, žita, beljakovinskih rastlin in oljčnega olja, večja bo tudi prireja mleka, perutninskega, ovčjega in kozjega mesa, napoveduje evropska komisija.

Lačen je vsak deveti Zemljan

Čas branja: 2 min
16.10.2017  18:22
Danes obeležujemo svetovni dan hrane, lačen pa je vsak deveti Zemljan, skupaj kar 815 milijonov ljudi. Kaj je rešitev? Lakota narašča zaradi vojn, politične nestabilnosti, z njimi povezanih migracij in podnebnih sprememb.
Lačen je vsak deveti Zemljan
Foto: Aleš Beno

Obveščaj me o novih člankih:  

V zadnjih dveh letih je 38 milijonov več lačnih ljudi

V FAO, organizaciji Združenih narodov za hrano in kmetijstvo, opozarjajo, da je v zadnjih dveh letih za 38 milijonov več lačnih ljudi. Lakota se širi zaradi vojnih spopadov in podnebnih sprememb. O lakoti kot glavnem povodu za migracije so govorili na konferenci FAO ob današnjem svetovnem dnevu hrane v Rimu.

Cilj do 2030: pol milijarde manj lačnih

Medtem ko je vsak deveti Zemljan lačen, svet zavrže kar tretjino hrane. O tem so konec tedna govorili kmetijski ministri industrijsko najrazvitejših držav sveta G7 v Bergamu in so se zavezali, da bodo lakote do leta 2030 rešili pol milijarde ljudi. To naj bi dosegli z vzpostavitvijo tehnoloških partnerstev med bogatimi in revnimi, prenosom dobrih praks v Afriko, povečanjem transparentnosti cen na trgu hrane in nadzorom nad trgom.

Papež za reševanje konfliktov in boj proti podnebnim spremembam

Ob svetovnem dnevu hrane je papež Frančišek v Rimu poudaril, da so za lakoto in migracije krivi vojne spopadi in okoljske spremembe. Zavzema se za postopno in sistematično razorožitev, da bi tako presegli nasilne konflikte. Potožil je, kako se države "iz zamere" umikajo iz pariškega podnebnega dogovora, kar je očitno letelo na predsednika ZDA Donalda Trumpa, in posvaril, da se posledice podnebnih sprememb že zdaj kažejo vsak dan.

60 odstotkov lačnih je na vojnih območjih

Po oceni FAO 60 odstotkov lačnih živi v državah, kjer divjajo oboroženi spopadi, ki tudi uničujejo kmetijstvo in prepotrebne naravne vire za osnovno preživetje najbolj ranljivih prebivalcev. Zaradi lakote oziroma negotove preskrbe s hrano ljudje zapuščasjo svoje domove, val migrantov pa raste.

Predlanskim je bilo 244 milijonov mednarodnih migrantov, kar je največ od druge svetovne vojne, 763 milijonov ljudi pa se je v svoji državi razselilo. Z opozarjanjem na migrante FAO sporoča, da so nujna vlaganja v kmetijstvo in razvoj podeželja, saj lahko bistveno pripomorejo k zmanjšanju vzrokov za razseljevanje.

V Sloveniji vsako gospodinjstvo za hrano nameni le 12 odstotkov vsega denarja

Po podatkih statističnega urada Surs so gospodinjstva v Sloveniji leta 2015 za hrano porabila nekaj več kot 12 odstotkov vsega porabljenega denarja.

Biznis s hrano pa je velikanski. V Evropi je tako imenovana prehranska veriga leta 2013 ustvarila 3.900 milijard evrov prihodkov, za pridelavo hrane in da je prišla na krožnik pa je bilo istega leta porabljene 17 odstotkov vse bruto porabe energije v Evropi, ob svetovnem dnevu hrane ponazarja Evropska agencija za okolje EEA

Rabimo bolj trajnostno kmetijstvo in pridelavo hrane

EEA v poročilu Hrana v zeleni luči, ki ga je izdala ob današnjem svetovnem dnevu hrane, opozarja na velik vpliv kmetijstva, ribištva, prehranske industrije in industrije pijač na okolje. Za prehod v bolj trajnostno proizvodnjo in ravnanje s hrano bo treba spremeniti razmišljanje, ki se sedaj osredotoča na prehransko varnost in ekonomičnost. Nujno bo zagotoviti hranilno prehrano po dostopnih cenah in pošten prihodek za kmete, ribiče in druge zaposlene v prehranskem sistemu. Zmanjšati bo treba rabo škodljivih kemikalij v kmetijstvu.

Kupce bo treba spodbujati, da bodo jedli manj mesa, mlečnih izdelkov in jajc. Treba se bo spopasti s prehranskimi odpadki (med drugim tudi s predelavo bioloških odpadkov v kompost), zagotoviti uvoz trajnostno pridelanih živil, pogledati, kako podnebne spremembe vplivajo na kmetijstvo in cene, podnebnim spremembam je treba prilagoditi tehnologijo pridelave in vrste hrane, zmanjšati je treba negativne učinke urbanizacije na rabo zlasti kmetijske zemlje, piše v poročilu EEA.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kako je Puklavec Family Wines postal tehnološko najsodobnejša vinska klet

V digitalizacijo in nove tehnologije so od leta 2009 vložili 15,6 milijona evrov

AGROBIZ
Novice
Novice (video) V Slovenijo prihaja 3D-tiskalnik hrane nizozemskega start-upa byFlow 3

3D-tiskalnik hrane ponujajo zlasti gostincem, z njim pa lahko ustvarijo okusen obrok tudi za starejše, ki s težavo uživajo drugo, tršo...

AGROBIZ
Novice
Novice Škotski BSW za megažago že išče najpomembnejše kadre 7

Škotska žaga se bo o odkupu hlodovine obrnila tudi na zasebne lastnike gozdov, žagan les pa bi odkupovala tudi od domačih žag in ga...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kmetije se prepočasi tehnološko posodabljajo 5

Podnebne spremembe in potrebe po učinkovitejši pridelavi hrane jih silijo v prilagajanje in nakup novih tehnologij

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Brez robotov ni sodobnega kmetijstva 1

Pomagajo v vseh fazah pridelave, od izbire semen in sadik do vzgoje, spravila in pakiranja pridelkov

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Največ 3D-tiskalnikov hrane uporabljajo restavracije z Michelinovo zvezdico

Štirideset bolnišnic na Nizozemskem preizkuša, kako 3D-tiskalnik pomaga ljudem, ki imajo težave s požiranjem hrane

AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem

Prihajajo boljši časi za alternativno pridelavo hrane, kot so lokalna, ekološka in druga certificirana živila, ki jih kupci vse bolj...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Z novimi tehnologijami pridobijo kmetje in zadruge, na koncu tudi kupci 3

Reportaža s 3. Agrobiznisovega tehnološko-investicijskega foruma