Domača hrana je glavni adut turistične ekokmetije Urška Domača hrana je glavni adut turistične ekokmetije Urška Od lani gostom ponujajo tudi spanjem na seniku in čofotanje v plavalnem bazenu, že 14 let pa tudi sproščanje v podeželskem velnesu
Komentar: Kje se je izgubila konkurenčnost slovenskega kmetijstva? Komentar: Kje se je izgubila konkurenčnost slovenskega kmetijstva? Na primeru mleka in sivnjine pišemo o pomenu dovolj visokih odkupnih cen in močne živilskopredelovalne industrije za lokalno kmetijstvo.
Nastaja center odličnosti za kmetijske znanosti SLO-ACE Nastaja center odličnosti za kmetijske znanosti SLO-ACE V njem bodo razvijali nova znanja za rastlinsko pridelavo, vinogradništvo in vinarstvo ter prirejo in predelavo mesa; podobne centre odličnosti bi potrebovali še za vrtnarstvo in mleko ter inkubator za razvoj novih živil.
Kako je naš hmeljar vstopil v globalno dobavno verigo Heinekena Kako je naš hmeljar vstopil v globalno dobavno verigo Heinekena Hmeljarstvo Čas in še en slovenski ponudnik hmelja sta se kot dobavitelja Pivovarne Laško Union dogovorila za dobavo hmelja Heinekenu in drugim pivovarnam v njegovi skupini.
V Paradajzu nezadovoljni s spremenjeno uredbo o termalni vodi V Paradajzu nezadovoljni s spremenjeno uredbo o termalni vodi V podjetju Paradajz iz Renkovcev, kjer gradijo reinjekcijsko vrtino, prek katere bodo vračali neonesnaženo vodo v vodonosnik, niso zadovoljni s spremembo uredbe o koncesiji za rabo termalne vode, saj ne predvideva obljubljene dodatne količine vode, ki je niso izkoristili drugi upravičenci in bi jo po sklepu vlade lahko uporabili v kmetijstvu.

(video) Kmetija Mlinar: govedoreja, ribogojstvo in turizem

Čas branja: 3 min
17.10.2017  18:50
(video) Kmetija Mlinar: govedoreja, ribogojstvo in turizem
Kmetijo Mlinar iz Rožnega Dola vodijo Denis Plut, Veronika Birkelbach in njun še ne triletni Žiga.
Foto: Borut Hočevar

Kako pomembno je razpršiti dejavnost na družinski kmetiji, kaže primer ekološke, gorskovišinske kmetije Mlinar v Rožnem Dolu pri Semiču.

Osnovna dejavnost kmetije, ki jo vodi Denis Plut, je živinoreja. Subvencije pa so jim omogočile, da so razvili tudi turistično ponudbo. Prenočišč sicer nimajo, v restavraciji na kmetiji pa lahko sprejmejo do 50 gostov, ki jim ponudijo domače jedi: narezke, zavitke, pogače in predvsem postrvi.

Turizem je bil glavni vir prihodkov do leta 2008, potem pa je prišla gospodarska kriza, ki je v tem delu Slovenije udarila še posebej močno, med gosti Plutovih pa je veliko družin, ki pridejo na nedeljska kosila.

Ribogojstvo je najpomembnejši vir prihodka ...

Zdaj je najpomembnejši vir prihodka ribogojnica. Gojijo 24 tisoč kalifornijskih postrvi, letno jih pridelajo do štiri tone, še pred nekaj leti so jih več kot pol manj. Povečanje pridelave so jim omogočile naložbe, predvsem naložba v napravo za pripravo kisika.

Večino rib prodajo na kmetiji, nekaj jih razvozijo po restavracijah, del pa predelajo. Ribe namreč dimijo in izdelujejo ribje namaze. Proizvodnjo bodo poskušali povečati še za kakšno tono, več pa ne, ker so omejeni z zmogljivostjo potoka. Večja proizvodnja bi povečala tveganje za pojav virusov in zajedavcev, kar lahko ogrozi celoten pridelek.

... govedoreja pa najbolj zanesljiv

Osnovna in najmanj tvegana dejavnost je kmetija s subvencijami, natančneje govedoreja. Imajo 45 glav, večinoma so krave dojilje, drugo so teleta, ki jih vzrejajo za prodajo. S prodajo telet ni težav.

Plutovi obdelujejo 47 hektarjev pašnikov in travnikov, del je najetih, del pa njihovih. Travnike najemajo tudi na precej oddaljenih lokacijah, kar zvišuje stroške pridelave. Del prihodka pridobijo tudi z opravljanjem strojnih storitev, kar so jim omogočile subvencije za nakup kmetijske mehanizacije. Na kmetiji Mlinar načrtujejo investicije zlasti v turistično dejavnost. Denis Plut mimogrede našteje za pol milijona evrov naložb, ki bi jim omogočile širitev. Med drugim želijo zgraditi apartma, ki bi jim omogočil, da ne bi imeli samo izletniških gostov. Povpraševanje po namestitvi se povečuje, saj vse več gostov prihaja tudi iz tujine.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kako je naš hmeljar vstopil v globalno dobavno verigo Heinekena

Hmeljarstvo Čas in še en slovenski ponudnik hmelja sta se kot dobavitelja Pivovarne Laško Union dogovorila za dobavo hmelja Heinekenu in...

AGROBIZ
Novice
Novice ARSO išče prostovoljce za poročanje o posledicah suše 4

Agencija za okolje išče terenske opazovalce, ki bi opisali poškodbe in prizadetost rastlin zaradi suše v okviru projekta DriDanube, ki...

AGROBIZ
Novice
Novice V Paradajzu nezadovoljni s spremenjeno uredbo o termalni vodi 4

V podjetju Paradajz iz Renkovcev, kjer gradijo reinjekcijsko vrtino, prek katere bodo vračali neonesnaženo vodo v vodonosnik, niso...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kaj imata skupnega turizem in kmetijstvo? Povezovanje v obeh panogah prinaša uspeh in več denarja 1

V videu in reportaži z Agrobiznisovega posveta o sodelovanju boste izvedeli, kdaj pride prvi denar za štiri podukrepe in novi razpisi za...

AGROBIZ
Novice
Novice Nastaja center odličnosti za kmetijske znanosti SLO-ACE

V njem bodo razvijali nova znanja za rastlinsko pridelavo, vinogradništvo in vinarstvo ter prirejo in predelavo mesa; podobne centre...

AGROBIZ
Novice
Novice Domača hrana je glavni adut turistične ekokmetije Urška

Od lani gostom ponujajo tudi spanjem na seniku in čofotanje v plavalnem bazenu, že 14 let pa tudi sproščanje v podeželskem velnesu

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Kje se je izgubila konkurenčnost slovenskega kmetijstva? 4

Na primeru mleka in sivnjine pišemo o pomenu dovolj visokih odkupnih cen in močne živilskopredelovalne industrije za lokalno kmetijstvo.