Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost in katere ovire bi bilo treba odstraniti, da bi bilo tovrstnega povezovanja še več
(intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu
(video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje Renata Kosi s Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje
Modra frankinja – žametno vino Posavja Modra frankinja – žametno vino Posavja V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala prepoznavni kulinarično-gastronomski produkt Posavja, pridelovalce modre frankinje pa bi radi povezali v zadrugo in ustvarili skupno blagovno znamko.
Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

20 milijonov evrov je razpisanih za subvencioniranje majhnih kmetij

Čas branja: 1 min
18.10.2017  15:47  Dopolnjeno: 18.10.2017 17:52
S tem denarjem bodo podprli štiri tisoč majhnih kmetij, ki redijo do 15 glav živine in obdelujejo od tri do šest hektarjev zemlje
20 milijonov evrov je razpisanih za subvencioniranje majhnih kmetij

Kmetijsko ministrstvo je objavilo javni razpis, s katerim spodbuja razvoj majhnih kmetij. Gre za podukrep 6.3 iz Programa za razvoj podeželja 2014-2020, za katerega je predvidenih 20 milijonov evrov nepovratnih sredstev. Majhne kmetije, ki lahko dobijo pet tisoč evrov podpore, se bodo lahko na razpis prijavile od 6. novembra letos do 31. januarja 2018.

Podpora za živinorejske majhne kmetije

S tem ukrepom, ki je pri nas novost, podpirajo majhne kmetije, ki redijo travojede živali in imajo večino kmetijskih zemljišč na območjih, kjer je kmetovanje oteženo, denimo v hribih. S tem ukrepom želijo zboljšati konkurenčnost manjših kmetij, povečati storilnost ter ekonomsko in okoljsko učinkovitost.

Kdo se lahko prijavi

Večina kmetij, ki bodo lahko kandidirale na ta razpis, imajo težje pridelovalne razmere in so na območjih z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost. Zaradi majhnosti so posebej ogrožene.

Z 20 milijoni bo ministrstvo lahko podprlo štiri tisoč od okoli 6.500 majhnih kmetij, ki izolnjujejo pogoje za prijavo na ta razpis. Tri četrtine denarja zanj prispeva Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja, četrtino pa naša država iz proračuna.

Do te podpore so upravičene majhne kmetije, ki so vpisane v register kmetijskih gospodarstev, opravljajo kmetijsko dejavnost in imajo več kot polovico kmetijskih zemljišč v uporabi na območjih s težjimi pogoji za kmetovanje. Prijavijo se lahko kmetije, ki so v letu 2017 vložile zbirno vlogo za neposredna plačila, imajo od tri do šest hektarjev primerljivih kmetijskih površin, skupno od tri od 15 glav velike živine in zagotavljajo predpisano obtežbo s travojedimi živalmi (govedo, kopitarji, drobnica, jelenjad).

Podpora se ne bo nujno štela v dohodnino

Vloga na ta razpis mora vsebovati tudi enostaven poslovni načrt, v katerem bo upravičenec navedel izhodiščno stanje kmetije, opisal dejavnosti in izbral vsaj en cilj za razvoj kmetije oziroma vsaj en cilj, ki prispeva k doseganju horizontalnih ciljev (inovacije, okolje, podnebne spremembe). Če bo upravičenec v poslovnem načrtu izbral cilje, ki predstavljajo dolgoročno vlaganje v kmetijsko dejavnost (denimo nakup strojev in opreme, ureditev trajnih nasadov, pašnikov), in bo za izpolnitev tega cilja namenil celoten znesek podpore, bo za sredstva iz podukrepa oproščen plačila dohodnine.

Upravičenci bodo morali v treh letih po izdaji odločbe o podpori izplniti cilje iz poslovnega načrta. Ne bodo smeli zmanjšati obsega kmetijskih zemljišč za več kot 10 odstotkov, zagotavljati morajo ustrezno obtežbo s travojedimi živalmi ter vsako leto vključno z letom oddaje zahtevka za izplačilo drugega obroka pomoči oddati zbirno vlogo za neposredna plačila.

AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator

Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje...

OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Najboljša evropska turistična kmetija tudi na naši konferenci

Ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti je odličen primer sinergijskih učinkov lokalnih pridelovalcev hrane in turističnih...

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje 1

Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu

AGROBIZ
Novice
Novice Modra frankinja – žametno vino Posavja

V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala...

AGROBIZ
Članki
Članki Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed

Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost...