Še letos dva razpisa za investicije na kmetiji Še letos dva razpisa za investicije na kmetiji Ministrstvo za kmetijstvo bo do konca leta objavilo prva javna razpisa za dodelitev nepovratnih sredstev za inovacije v kmetijstvu in gozdarstvu v okviru Evropskega inovacijskega partnerstva za produktivnost in trajnost v kmetijstvu in gozdarstvu (EIP). Slednji želi preko posebnih partnerstev poiskati praktične rešitve na vsakdanje izzive.
Pozeba aprila povzročila za 47 milijonov evrov škode Pozeba aprila povzročila za 47 milijonov evrov škode Pozeba je 21. in 22. aprila povzročila za 46,84 milijona evrov škode, kaže končna ocena, ki jo je danes vlada objavila med svojimi gradivi. Pozebo so obravnavali kot 100-letni pojav, je pa Slovenijo letos prizadela že drugo leto zapored, zaradi česar je vlada sprejela poseben interventni zakon. Največ škode je bilo sicer v trajnih nasadih.
Vrisk med zadružniki še vedno uživa zadostno podporo Vrisk med zadružniki še vedno uživa zadostno podporo a izrednem občnem zboru Zadružne zveze Slovenije so zadružniki podprli Petra Vriska na mestu predsednika upravnega odbora zveze in Ivana Kureta na mestu predsednika nadzornega odbora. Slavka Rabiča, Boruta Florjančiča in Ivana Dreva tudi niso odpoklicali z mest članov upravnega odbora. "To jemljem kot zaupnico mojemu delu," je dejal Vrisk za STA.
Spremembe zakona o kmetijstvu bi škodile agroživilski verigi Spremembe zakona o kmetijstvu bi škodile agroživilski verigi Predlagane spremembe zakona o kmetijstvu so škodljive za celotno agroživilsko verigo, menijo v Trgovinski zbornici Slovenije (TZS). Če bi bil zakon sprejet v predlagani obliki, bi na slovenski trg prišlo več tujega blaga po konkurenčnih cenah, saj bi bili trgovci prisiljeni oblikovati drugačne poslovne modele in sklepati posle s tujimi partnerji.
Perutnina Ptuj hitro povečuje do piščancev prijazno rejo Perutnina Ptuj hitro povečuje do piščancev prijazno rejo Takšno meso izvažajo največ v Švico, a tudi doma povpraševanje raste, zato pridobivajo nove rejce

20 milijonov evrov je razpisanih za subvencioniranje majhnih kmetij

18.10.2017  15:47  Dopolnjeno: 18.10.2017 17:52
S tem denarjem bodo podprli štiri tisoč majhnih kmetij, ki redijo do 15 glav živine in obdelujejo od tri do šest hektarjev zemlje
20 milijonov evrov je razpisanih za subvencioniranje majhnih kmetij

Kmetijsko ministrstvo je objavilo javni razpis, s katerim spodbuja razvoj majhnih kmetij. Gre za podukrep 6.3 iz Programa za razvoj podeželja 2014-2020, za katerega je predvidenih 20 milijonov evrov nepovratnih sredstev. Majhne kmetije, ki lahko dobijo pet tisoč evrov podpore, se bodo lahko na razpis prijavile od 6. novembra letos do 31. januarja 2018.

Podpora za živinorejske majhne kmetije

S tem ukrepom, ki je pri nas novost, podpirajo majhne kmetije, ki redijo travojede živali in imajo večino kmetijskih zemljišč na območjih, kjer je kmetovanje oteženo, denimo v hribih. S tem ukrepom želijo zboljšati konkurenčnost manjših kmetij, povečati storilnost ter ekonomsko in okoljsko učinkovitost.

Kdo se lahko prijavi

Večina kmetij, ki bodo lahko kandidirale na ta razpis, imajo težje pridelovalne razmere in so na območjih z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost. Zaradi majhnosti so posebej ogrožene.

Z 20 milijoni bo ministrstvo lahko podprlo štiri tisoč od okoli 6.500 majhnih kmetij, ki izolnjujejo pogoje za prijavo na ta razpis. Tri četrtine denarja zanj prispeva Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja, četrtino pa naša država iz proračuna.

Do te podpore so upravičene majhne kmetije, ki so vpisane v register kmetijskih gospodarstev, opravljajo kmetijsko dejavnost in imajo več kot polovico kmetijskih zemljišč v uporabi na območjih s težjimi pogoji za kmetovanje. Prijavijo se lahko kmetije, ki so v letu 2017 vložile zbirno vlogo za neposredna plačila, imajo od tri do šest hektarjev primerljivih kmetijskih površin, skupno od tri od 15 glav velike živine in zagotavljajo predpisano obtežbo s travojedimi živalmi (govedo, kopitarji, drobnica, jelenjad).

Podpora se ne bo nujno štela v dohodnino

Vloga na ta razpis mora vsebovati tudi enostaven poslovni načrt, v katerem bo upravičenec navedel izhodiščno stanje kmetije, opisal dejavnosti in izbral vsaj en cilj za razvoj kmetije oziroma vsaj en cilj, ki prispeva k doseganju horizontalnih ciljev (inovacije, okolje, podnebne spremembe). Če bo upravičenec v poslovnem načrtu izbral cilje, ki predstavljajo dolgoročno vlaganje v kmetijsko dejavnost (denimo nakup strojev in opreme, ureditev trajnih nasadov, pašnikov), in bo za izpolnitev tega cilja namenil celoten znesek podpore, bo za sredstva iz podukrepa oproščen plačila dohodnine.

Upravičenci bodo morali v treh letih po izdaji odločbe o podpori izplniti cilje iz poslovnega načrta. Ne bodo smeli zmanjšati obsega kmetijskih zemljišč za več kot 10 odstotkov, zagotavljati morajo ustrezno obtežbo s travojedimi živalmi ter vsako leto vključno z letom oddaje zahtevka za izplačilo drugega obroka pomoči oddati zbirno vlogo za neposredna plačila.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Iz Ribnice prihaja kaviar med mesninami 6

Z ekološkimi divjačinskimi mesninami BioSing David Lesar osvaja gurmane pri nas in po Evropi

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Nimrod je drugi največji ponudnik divjačine v Evropi

Le desetino od 2.200 ton divjačine prodajo doma, največ izvozijo v Švico, Francijo, Italijo in Avstrijo

AGROBIZ
Novice
Novice Walmart nagradil slovensko rešitev za varno hrano OriginTrail na blockchainu

Slovenska rešitev na blockchainu povečuje preglednost in verodostojnost svetovnih dobavnih verig

AGROBIZ
Novice
Novice Uporabo glifosata v kmetijstvu lahko omejimo le postopno 3

V zadnjih treh letih smo dobili 150 novih tujih vrst rastlin, potrebe po njihovem zatiranju rastejo

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Marmelade Uroš in Valentina navdušile kitajsko poslovno delegacijo

Imajo vpadljivo in inovativno etiketo, ki jim je odprla vrata v trgovine, zdaj pa prodajo širijo še v hotele in restavracije

AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Iščete nov biznis? Čaka vas v biogospodarstvu

Luka Juvančič, agrarni ekonomist: »V biogospodarstvu ni odpadkov, so zgolj biomateriali, ki jih lahko predelamo v nekaj novega,...

AGROBIZ
Članki
Članki Kako tehnologija kmetom zniža stroške in hkrati poveča prirast?

Majhen razgradljiv senzor, ki ga vstavite v prst, vam bo prihranil denar in povečal prirast, saj boste vodo za zalivanje ali pa pesticide...