Kako bo Otmar Zorn z laserji ščitil čebele Kako bo Otmar Zorn z laserji ščitil čebele Podjetje Zorn Plus je na evropskem razpisu SME Instrument dobilo 50 tisoč evrov subvencije
Afera s poljskim mesom je razkrila luknje v prehranski verigi. Kako jih pokrpati? Afera s poljskim mesom je razkrila luknje v prehranski verigi. Kako jih pokrpati? Tudi o tem aktualnem vprašanju smo govorili na 6. Agrobiznis konferenci. Ni pa bil govor samo o izzivih – prepoznali smo tudi štiri zmagovalce, ki so s svojimi proizvodi prepričali strokovno komisijo ter bralce spletišča Finance in portala Agrobiznis
(video) Beno Bajda, Zadruga Granar ter podjetji G2O in Žganjekuha Kržič so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019 (video) Beno Bajda, Zadruga Granar ter podjetji G2O in Žganjekuha Kržič so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019 Ekološko oljčno olje, pridobljeno z ultrazvokom je najbolj inovativen izdelek, z regijsko kulinarično znamko Diši po Prekmurju je zadruga Granar postala najboljši podjetnik v kmetijstvu; Brodka je žganje iz presežkov kruha in tudi najboljši izdelek po izboru potrošnikov; podjetje G2O pa je za malo tipsko montažno ribogojnico z recirkulacijo vode dobilo posebno priznanje za inovativnost.
Uganete, kateri štirje finalisti so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019? Uganete, kateri štirje finalisti so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019? Štirje od sedmih finalistov, ki jih predstavljamo, so zmagovalci letošnjega natečaja Agrobiznis! Razglasili jih bomo danes na 6. Agrobiznis konferenci v Ljubljani. Dobili bomo letošnjega najboljšega podjetnika v kmetijstvu, najbolj inovativen izdelek in najboljši izdelek po izboru porabnikov. Podelili bomo tudi posebno priznanje za inovativnost.
Kako bi na Krasu zaslužili dodaten milijon evrov Kako bi na Krasu zaslužili dodaten milijon evrov Milijon evrov dodatnega zaslužka bi pripeljali na Kras tako, da bi vse vino iz grozdja sorte refošk prodajali kot teran PTP za (najmanj) tri evre na liter

Ptujska klet upa na 20-odstotno rast prihodkov

Čas branja: 2 min
19.10.2017  20:00
Povečujejo izvoz vina, prihodnje leto bi ga radi samo v ZDA izvozili sto tisoč steklenic
Ptujska klet upa na 20-odstotno rast prihodkov
»Z letečimi enologi, ki so neodvisni tuji strokovnjaki za pridelavo in prodajo vin, smo pred dobrimi 10 leti dobil potrditev, da imamo idealna rastišča za sauvignon, kar dokazujemo z rastjo prodaje in veliko medaljami za to sorto,« pravi Vinko Mandl, direktor Ptujske kleti.

Obveščaj me o novih člankih:  

Ptujska klet, ki sodi v skupino Perutnina Ptuj, v povprečju pridela milijon litrov vina, vsako leto več ga tudi izvozi. »Dokupili smo 30 odstotkov grozdja, ker so ga naši kooperanti na 300 hektarjih zaradi pozebe in suše pridelali manj,« pravi Vinko Mandl, direktor Ptujske kleti s skoraj 800-letno tradicijo kletarstva.

S haložanom navdušili Američane

V prvi vrsti se trudijo pridelati dovolj vina za domači trg, večinoma za litrsko polnitev haložana, ki ga prodajo od 700 do 800 tisoč steklenic. Za to zvrst že 55 let odberejo najboljše grozdje vseh sort. Haložan se je prijel kot ljudsko vino po dostopni ceni za različne priložnosti, poda se k štajerski domači hrani, denimo k narezku, ocvrtemu piščancu ali kolinam. »S haložanom smo navdušili tudi distributerje v ZDA, od koder prihodnje leto skupaj z vini Pullus pričakujem naročilo sto tisoč steklenic,« dodaja Mandl.

Polovico vin Pullus izvozijo

Druga po obsegu so sortna vina Pullus. Na leto napolnijo od 200 tisoč do 400 tisoč buteljk pod to znamko, slabo polovico pa jih že izvozijo. Iz te linije prodajo največ sauvignona, sivega pinota, rumenega muškata, traminca, renskega rizlinga, modre frankinje in modrega pinota. »Z letečimi enologi, ki so neodvisni tuji strokovnjaki za pridelavo in prodajo vin, smo pred dobrimi 10 leti dobil potrditev, da imamo idealna rastišča za sauvignon, kar dokazujemo z rastjo prodaje in veliko medaljami za to sorto,« poudarja Mandl.

Jantarni sivi pinot je trendno vino

S Craigom Andersonom, ki se s sauvignonom ukvarja tudi v največji pridelovalki Novi Zelandiji, v štajerskem vinorodnem okolišu iščejo presežke v posameznih vinogradih in pri slogu vina upoštevajo sodobno kulinariko in vinske trende. Enega od teh so ujeli s sivim pinotom, ki ga zadnja leta uspešno izvažajo. »Med redkimi na svetu ga delamo enako kot sveža oranžna vina – z maceracijo grozdja do 72 ur, s čimer se vino zaradi stika z grozdno kožico jantarno obarva. Jantarni sivi pinot Pullus je postal modni hit v ZDA, še posebej v Minnesoti in Illinoisu,« enega od trendov opiše Mandl.

Dosegajo od 20- do 30-odstotno rast izvoza na ameriški trg. Njihov drugi najpomembnejši izvozni trg je Kitajska, kamor prodirajo z dražjimi predikatnimi in desertnimi vini. Pred leti so se z Balkana, kjer so slovenski vinarji nastopali z nizko ceno, da so čistili zaloge, preusmerili na zahtevnejše severne trge. Izvažajo na Finsko, v Avstrijo, Nemčijo, Belgijo, na Nizozemsko, občasno tudi na angleški trg.

Čaka jih vrhunec sezone, ko prodajo dobro četrtino vsega vina. »Če ohranimo rast prodaje, bomo imeli za petino večje prihodke kot lani (znašali so 3,34 milijona evrov po podatkih GVIN, op. a.),« dodaja Mandl.

Ponosni so, da so pet let zapored ubranili naslov najboljšega slovenskega vinarja na ocenjevanju AWC wine challenge na Dunaju in da je njihov renski rizling iz sušenega grozdja na Decanterju osvojil najprestižnejše odličje – international trophy.

Napovedujejo pokušnje 400 najboljših polnitev iz arhivske zbirke

Ponosni so tudi na 100-letnico Zlate trte, najstarejšega vina iz slovenskega grozdja. Skupaj s skoraj 200 tisoč steklenicami ga hranijo v arhivski zbirki, skupaj z vini izpred druge svetovne vojne in skoraj vseh letnikov po letu 1945. »Večina naših arhivskih vin je še vedno primerna za pitje. Izbor okoli 400 najboljših arhivskih polnitev boste lahko v prihodnje tudi pokusili,« napoveduje Mandl novo vinsko doživetje. Okrog 30 evrov stane na primer arhivsko vino letnika 1983, ki je bil v prejšnjem stoletju med tremi najboljšimi letniki.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kaj se dogaja na svetovnem trgu jabolk

Katastrofe po lanski obilni letini v Evropi ni, Poljaki več izvažajo na Kitajsko in v Azijo, medtem ko v Avstraliji in Južni Afriki že...

AGROBIZ
Novice
Novice Kako diha trg kmetijskih in gozdarskih strojev

Kakšne traktorje in druge stroje kupujejo kmetje ter kaj se dogaja s cenami, smo preverili na novem sejmu kmetijske in gozdarske...

AGROBIZ
Novice
Novice Reportaža: Kljub snegu cveti prodaja domače zelenjave z ljubljanskih kmetij 1

Pot dobrot vas popelje na 23 kmetij na obrobju Ljubljane – v Savljah, Klečah in na Ježici, kjer lahko kupite vse od krompirja, kislega...

AGROBIZ
Novice
Novice Devetletni deček v BiH raje kupuje ovce kot igrače 4

Pripravljamo tudi zgodbo o mladem Ljubljančanu, ki si je za rojstni dan zaželel kozo, zdaj pa že več let skrbi za svojo čredo, mleko...

AGROBIZ
Novice
Novice Kako bi dobili več ekoloških kmetij 1

Dobro bi bilo zmanjšati birokratske ovire za ekološke kmete in povečati subvencije, da bodo bolj primerljive zahtevnejši ekološki...

AGROBIZ
Novice
Novice Dileme ekološkega sadjarja: kako dobiti pravo sorto jabolk 5

»To, kar je dobrega na evropskem trgu, ni dosegljivo za nas vrtičkarje,« pravi Janez Trstenjak

AGROBIZ
Novice
Novice Humko bo zagnal proizvodnjo ob največjem zaporu v jugovzhodni Evropi

Zraven zapora v Sremski Mitrovici bodo proizvajali humus, substrate in gnojila

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Uganete, kateri štirje finalisti so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019? 4

Štirje od sedmih finalistov, ki jih predstavljamo, so zmagovalci letošnjega natečaja Agrobiznis! Razglasili jih bomo danes na 6....