Na pomoč, jabolk je preveč, kako jih prodati za dobro ceno Na pomoč, jabolk je preveč, kako jih prodati za dobro ceno Ministrstvo za kmetijstvo je objavilo razpis, ki novoustanovljenim organizacija in skupinam pridelovalcev prvih pet let zagotavlja denarno podporo
Tako se s sadjarstvom preživlja majhna kmetija Jelina iz Brd  Tako se s sadjarstvom preživlja majhna kmetija Jelina iz Brd Na dobrem hektarju in pol pridelujejo jagode, češnje, marelice, breskve, hruške, slive in fige, ki jih štirikrat na teden prodajajo v Tolminu in Kranjski Gori, preizkušajo tudi granatna jabolka
Nasvet: Kaj želijo kupci pred nakupom izvedeti o sadju Nasvet: Kaj želijo kupci pred nakupom izvedeti o sadju Lokalni sadjarji lahko za sadje z oznako eko ali izbrana kakovost nastavijo do 50 odstotkov višjo ceno, pravijo v Aragonu
 (video) Koliko hrane odvržete med odpadke? (video) Koliko hrane odvržete med odpadke? V razmislek ob svetovnem dnevu hrane
Vinske trte sekamo, namizno grozdje uvažamo Vinske trte sekamo, namizno grozdje uvažamo Prostora je še za nekaj hektarjev namiznega grozdja, ki terja visoke začetne stroške, zahtevni sta tudi pridelava in prodaja

Ptujska klet upa na 20-odstotno rast prihodkov

Čas branja: 2 min
19.10.2017  20:00
Povečujejo izvoz vina, prihodnje leto bi ga radi samo v ZDA izvozili sto tisoč steklenic
Ptujska klet upa na 20-odstotno rast prihodkov
»Z letečimi enologi, ki so neodvisni tuji strokovnjaki za pridelavo in prodajo vin, smo pred dobrimi 10 leti dobil potrditev, da imamo idealna rastišča za sauvignon, kar dokazujemo z rastjo prodaje in veliko medaljami za to sorto,« pravi Vinko Mandl, direktor Ptujske kleti.

Ptujska klet, ki sodi v skupino Perutnina Ptuj, v povprečju pridela milijon litrov vina, vsako leto več ga tudi izvozi. »Dokupili smo 30 odstotkov grozdja, ker so ga naši kooperanti na 300 hektarjih zaradi pozebe in suše pridelali manj,« pravi Vinko Mandl, direktor Ptujske kleti s skoraj 800-letno tradicijo kletarstva.

S haložanom navdušili Američane

V prvi vrsti se trudijo pridelati dovolj vina za domači trg, večinoma za litrsko polnitev haložana, ki ga prodajo od 700 do 800 tisoč steklenic. Za to zvrst že 55 let odberejo najboljše grozdje vseh sort. Haložan se je prijel kot ljudsko vino po dostopni ceni za različne priložnosti, poda se k štajerski domači hrani, denimo k narezku, ocvrtemu piščancu ali kolinam. »S haložanom smo navdušili tudi distributerje v ZDA, od koder prihodnje leto skupaj z vini Pullus pričakujem naročilo sto tisoč steklenic,« dodaja Mandl.

Polovico vin Pullus izvozijo

Druga po obsegu so sortna vina Pullus. Na leto napolnijo od 200 tisoč do 400 tisoč buteljk pod to znamko, slabo polovico pa jih že izvozijo. Iz te linije prodajo največ sauvignona, sivega pinota, rumenega muškata, traminca, renskega rizlinga, modre frankinje in modrega pinota. »Z letečimi enologi, ki so neodvisni tuji strokovnjaki za pridelavo in prodajo vin, smo pred dobrimi 10 leti dobil potrditev, da imamo idealna rastišča za sauvignon, kar dokazujemo z rastjo prodaje in veliko medaljami za to sorto,« poudarja Mandl.

Jantarni sivi pinot je trendno vino

S Craigom Andersonom, ki se s sauvignonom ukvarja tudi v največji pridelovalki Novi Zelandiji, v štajerskem vinorodnem okolišu iščejo presežke v posameznih vinogradih in pri slogu vina upoštevajo sodobno kulinariko in vinske trende. Enega od teh so ujeli s sivim pinotom, ki ga zadnja leta uspešno izvažajo. »Med redkimi na svetu ga delamo enako kot sveža oranžna vina – z maceracijo grozdja do 72 ur, s čimer se vino zaradi stika z grozdno kožico jantarno obarva. Jantarni sivi pinot Pullus je postal modni hit v ZDA, še posebej v Minnesoti in Illinoisu,« enega od trendov opiše Mandl.

Dosegajo od 20- do 30-odstotno rast izvoza na ameriški trg. Njihov drugi najpomembnejši izvozni trg je Kitajska, kamor prodirajo z dražjimi predikatnimi in desertnimi vini. Pred leti so se z Balkana, kjer so slovenski vinarji nastopali z nizko ceno, da so čistili zaloge, preusmerili na zahtevnejše severne trge. Izvažajo na Finsko, v Avstrijo, Nemčijo, Belgijo, na Nizozemsko, občasno tudi na angleški trg.

Čaka jih vrhunec sezone, ko prodajo dobro četrtino vsega vina. »Če ohranimo rast prodaje, bomo imeli za petino večje prihodke kot lani (znašali so 3,34 milijona evrov po podatkih GVIN, op. a.),« dodaja Mandl.

Ponosni so, da so pet let zapored ubranili naslov najboljšega slovenskega vinarja na ocenjevanju AWC wine challenge na Dunaju in da je njihov renski rizling iz sušenega grozdja na Decanterju osvojil najprestižnejše odličje – international trophy.

Napovedujejo pokušnje 400 najboljših polnitev iz arhivske zbirke

Ponosni so tudi na 100-letnico Zlate trte, najstarejšega vina iz slovenskega grozdja. Skupaj s skoraj 200 tisoč steklenicami ga hranijo v arhivski zbirki, skupaj z vini izpred druge svetovne vojne in skoraj vseh letnikov po letu 1945. »Večina naših arhivskih vin je še vedno primerna za pitje. Izbor okoli 400 najboljših arhivskih polnitev boste lahko v prihodnje tudi pokusili,« napoveduje Mandl novo vinsko doživetje. Okrog 30 evrov stane na primer arhivsko vino letnika 1983, ki je bil v prejšnjem stoletju med tremi najboljšimi letniki.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Največja slovenska farma krav mlekaric pred prodajo

Farme Ihan, ki so nenehno v težavah, bi se po prodaji osredotočile na prašičerejo

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kje sta in kako poslujeta največja slovenska oljkarja 3

Podjetnika Davor Dubokovič in Uroš Gorjanc sta na Crvenem vrhu pri Savudriji vložila tri milijone evrov v posestvo, na katerem sta...

AGROBIZ
Novice
Novice Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib

Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino!

Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa...

AGROBIZ
Novice
Novice Za Luko Dončićem odhaja v ZDA tudi poli 3

Malo po začetku lige NBA, kjer bo debitiral najboljši evropski košarkar, bo na vzhodni obali ZDA stekla prodaja salame poli

AGROBIZ
Novice
Novice Kako dobro poznate butične domače sire? 37

Da prvi festival slovenskih sirov, ki je bil prejšnji teden ob 20. obletnici Združenja kmečkih sirarjev, ne bo šel prehitro v pozabo,...

AGROBIZ
Novice
Novice Tako mlekarna Krepko širi prodajo v Avstrijo

Zgodba o tem, kako lahko s čezmejnim povezovanjem prodrete na nov trg

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kmetijstvo v precepu: med tradicijo in digitalizacijo ter robotizacijo

Nekateri v kmetijstvu zagovarjajo tradicijo, drugi popolnoma novo smer - digitalizacijo in robotizacijo. Vse, ki se s kmetijstvom...