Kako bo Otmar Zorn z laserji ščitil čebele Kako bo Otmar Zorn z laserji ščitil čebele Podjetje Zorn Plus je na evropskem razpisu SME Instrument dobilo 50 tisoč evrov subvencije
Afera s poljskim mesom je razkrila luknje v prehranski verigi. Kako jih pokrpati? Afera s poljskim mesom je razkrila luknje v prehranski verigi. Kako jih pokrpati? Tudi o tem aktualnem vprašanju smo govorili na 6. Agrobiznis konferenci. Ni pa bil govor samo o izzivih – prepoznali smo tudi štiri zmagovalce, ki so s svojimi proizvodi prepričali strokovno komisijo ter bralce spletišča Finance in portala Agrobiznis
(video) Beno Bajda, Zadruga Granar ter podjetji G2O in Žganjekuha Kržič so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019 (video) Beno Bajda, Zadruga Granar ter podjetji G2O in Žganjekuha Kržič so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019 Ekološko oljčno olje, pridobljeno z ultrazvokom je najbolj inovativen izdelek, z regijsko kulinarično znamko Diši po Prekmurju je zadruga Granar postala najboljši podjetnik v kmetijstvu; Brodka je žganje iz presežkov kruha in tudi najboljši izdelek po izboru potrošnikov; podjetje G2O pa je za malo tipsko montažno ribogojnico z recirkulacijo vode dobilo posebno priznanje za inovativnost.
Uganete, kateri štirje finalisti so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019? Uganete, kateri štirje finalisti so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019? Štirje od sedmih finalistov, ki jih predstavljamo, so zmagovalci letošnjega natečaja Agrobiznis! Razglasili jih bomo danes na 6. Agrobiznis konferenci v Ljubljani. Dobili bomo letošnjega najboljšega podjetnika v kmetijstvu, najbolj inovativen izdelek in najboljši izdelek po izboru porabnikov. Podelili bomo tudi posebno priznanje za inovativnost.
Kako bi na Krasu zaslužili dodaten milijon evrov Kako bi na Krasu zaslužili dodaten milijon evrov Milijon evrov dodatnega zaslužka bi pripeljali na Kras tako, da bi vse vino iz grozdja sorte refošk prodajali kot teran PTP za (najmanj) tri evre na liter

Dveri-Pax v 14 letih postal ena od naj vinskih kleti

Čas branja: 3 min
19.10.2017  20:00
Dveri-Pax v 14 letih postal ena od naj vinskih kleti
Foto: Jure Makovec

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Srednje velika vinska klet Dveri-Pax s Poličkega Vrha pri Jarenini je dober primer pametnega investiranja, usmerjenosti v prihodnost in uspešnega trženja vinske destinacije. Gre za klet benediktinskih menihov iz samostana Admont na avstrijskem Štajerskem.

V njihovi lasti je bilo posestvo na Poličkem Vrhu pri Jarenini vse od leta 1139 do nacionalizacije. Z dokupovanjem in darovanji so benediktinski menihi posest povečali na območje Železnih Dveri v Ljutomersko-Ormoških goricah in Kapele pri Gornji Radgoni. Po drugi svetovni vojni so posestvo izgubili, z denacionalizacijo pa ga leta 1997 spet pridobili. Z njihovim denarjem, željo, da kleti povrnejo nekdanji sijaj, in pod vodstvom Danila Flakusa, ki je tudi glavni enolog, je ta vinska klet v 14 letih postala ena od najpomembnejših pri nas. Letos pričakujejo nekaj čez tri milijone evrov prihodkov.

Več vinogradov in vina

V Jarenini, Kapeli in Jeruzalemu imajo dobrih 70 hektarjev vinogradov. Letos so pridelali vina za okoli 280 tisoč buteljk, v nekaj letih pa bi radi prišli do pol milijona buteljk, pravi Flakus. A postopoma, saj morajo sočasno pridobiti tudi nove kupce za te količine.

Ponujajo liniji vin Benedict in Admund, poleg njiju pa še penine in vina posebnih kakovosti. Benedict je linija svežih vin, zorjenih v nerjaveči posodi. Vina ohranijo svežino in primarne arome, odlikuje jih pitnost. Vsa vina iz linije Admund razen renskega rizlinga pa so zorjena v lesenih sodih, ali navadnih hrastovih sodih ali v barikih. »To so vina iz naših izbranih leg, intenzivnejših karakterjev, zrelih, polnih okusov in barv,« pravi Flakus. Pridelajo največ vin Benedict, saj so sveža vina trenutno v modi in tudi cene so nekoliko nižje. Dobro se prodaja tudi šipon kot njihova domača sorta, sledita sauvignon in renski rizling.

Penine pridelujejo po klasični metodi, po 36 in več mesecih zorenja na kvasovkah. So polnejših okusov, tako jih mirno postrežejo še h kakšni jedi, ne samo kot aperitiv. Med vini posebne kakovosti Flakus poudarja šipone, sušene na slami. Za slamno vino šipon 2009 so na mednarodnem ocenjevanju Decanter dobili najvišje odličje – International Trophy.

Dobro polovico vina izvozijo. Največ v Avstrijo, Veliko Britanijo, Nemčijo, Nizozemsko, Belgijo, naročila dobivajo tudi iz ZDA, Avstralije, Kitajske, Japonske … Izvoz želijo še povečati.

Gradijo na 850-letni tradiciji

Vinsko zgodbo gradijo na več kot 850 let starih temeljih. Pri tem se držijo navodil v 43. točkah, ki jih je Anselm Lierzer, opat samostana Admont, leta 1712 predal upravitelju jareninskega dvora, današnje kleti Dveri-Pax. Ker so vinogradi za benediktinski samostan posebnega pomena, so med drugim »ukazali delavcu, da pri opravljanju svojih dolžnosti uporablja kar največje navdušenje, zvestobo in marljivost za to, da bo vsakršno delo pravočasno in primerno opravljeno« …

Njihova razvojna strategija sloni na tržni raziskavi, ki so jo opravili pred leti in je nakazala smiselnost gradnje blagovne znamke. Sproti se prilagajajo spremembam na trgu. Od leta 2003 so investirali več deset milijonov evrov. »Nasade imamo skoraj vse obnovljene, prav tako stavbe, ki služijo proizvodnji. Pri trženju nas čaka še veliko dela. Radi bi povečali delež prodaje doma na posestvu, gostu pa poleg vina ponuditi še vrhunsko kulinariko in prenočitev,« pravi Flakus.

Vinski turizem tudi v Jeruzalemu

V prihodnjih letih nameravajo obnoviti še nekaj starejših vinogradov. Trenutno pripravljajo zemljišče za novih šest hektarjev vinogradov, ki jih bodo zasadili prihodnje leto. Obnovo Jareninskega dvora, ki se ponaša s 450 let staro obokano kletjo, bodo kmalu končali in uredili park pred dvorcem. Čaka jih obnova dvorca v Železnih Dverih na Jeruzalemu, okoli katerega imajo 18 hektarjev vinogradov. V tem dvorcu trenutno uporabljajo le klet, kjer zorijo penino, a tudi tam načrtujejo vinski turizem.

Na posestvu v Jarenini so že uredili zelenjavno-zeliščni vrt, kjer za svoje goste naravno pridelujejo zelenjavo in začimbe. Imeli bodo tudi živali. Že zdaj pa ponujajo najem dvorca za poroke, poslovne in druge dogodke. Vinsko destinacijo tržijo od ust do ust, ob pomoči zadovoljnih gostov.

Danilo Flakus v regiji pogreša povezovanje, celovito in kakovostno ponudbo. Najbolj ga moti, da na martinovanju v Mariboru vino točijo v plastične kozarce, hkrati pa vabijo domače in tuje vinoljubce. »Takšne stvari vinarjem na Štajerskem zelo otežijo gradnjo vinske destinacije, predvsem tujci se nam smejejo in nas upravičeno dajejo na Balkan. Vino težko pridelamo, a najprej ga moramo sami ceniti, zato ga ne bi smeli točiti v neprimerne kozarce,« dodaja.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kaj se dogaja na svetovnem trgu jabolk

Katastrofe po lanski obilni letini v Evropi ni, Poljaki več izvažajo na Kitajsko in v Azijo, medtem ko v Avstraliji in Južni Afriki že...

AGROBIZ
Novice
Novice Kako diha trg kmetijskih in gozdarskih strojev

Kakšne traktorje in druge stroje kupujejo kmetje ter kaj se dogaja s cenami, smo preverili na novem sejmu kmetijske in gozdarske...

AGROBIZ
Novice
Novice Reportaža: Kljub snegu cveti prodaja domače zelenjave z ljubljanskih kmetij 1

Pot dobrot vas popelje na 23 kmetij na obrobju Ljubljane – v Savljah, Klečah in na Ježici, kjer lahko kupite vse od krompirja, kislega...

AGROBIZ
Novice
Novice Devetletni deček v BiH raje kupuje ovce kot igrače 4

Pripravljamo tudi zgodbo o mladem Ljubljančanu, ki si je za rojstni dan zaželel kozo, zdaj pa že več let skrbi za svojo čredo, mleko...

AGROBIZ
Novice
Novice Kako bi dobili več ekoloških kmetij 1

Dobro bi bilo zmanjšati birokratske ovire za ekološke kmete in povečati subvencije, da bodo bolj primerljive zahtevnejši ekološki...

AGROBIZ
Novice
Novice Dileme ekološkega sadjarja: kako dobiti pravo sorto jabolk 5

»To, kar je dobrega na evropskem trgu, ni dosegljivo za nas vrtičkarje,« pravi Janez Trstenjak

AGROBIZ
Novice
Novice Humko bo zagnal proizvodnjo ob največjem zaporu v jugovzhodni Evropi

Zraven zapora v Sremski Mitrovici bodo proizvajali humus, substrate in gnojila

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Uganete, kateri štirje finalisti so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019? 4

Štirje od sedmih finalistov, ki jih predstavljamo, so zmagovalci letošnjega natečaja Agrobiznis! Razglasili jih bomo danes na 6....