Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo Ste vedeli, da lahko lokalni mesarji le četrtino svojega blaga prodajo gostilnam? Tudi sami niso, dokler jih niso zalotili inšpektorji vseh vrst; preverjamo birokratske neumnosti za mesarje in tudi za druge trgovce z živili
Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom Občine že imajo možnost, da komunalni prispevek za rastlinjake znižajo oziroma ga delno ali v celoti oprostijo, ministrstvo za okolje in prostor posebnega zakona o tem ne bo predlagalo
(video) Katere korake bo treba narediti za večjo povezanost kmetijstva in turizma (video) Katere korake bo treba narediti za večjo povezanost kmetijstva in turizma Vizija razvoja za slovenski turizem je, da Slovenija postane prepoznavna kot zelena, aktivna in zdrava butična destinacija. In v tej viziji najdeta svoj prostor tudi kmetijstvo in naprej kulinarika.
Dodana vrednost v turizmu: Lokalne surovine Dodana vrednost v turizmu: Lokalne surovine Na okrogli mizi v okviru 1. konference Povezovanje turizma in kmetijstva so sogovorniki razpravljali, kako lahko gostinec ustvari dodano vrednost in prepoznavnost s sodelovanjem z lokalnimi dobavitelji.
Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij Kmetijsko ministrstvo želi s spodbujanjem nekmetijskih dejavnosti na kmetijah krepiti podjetništvo ter s tem ohranjati in ustvarjati nova delovna mesta

Kako tehnologija kmetom zniža stroške in hkrati poveča prirast?

Čas branja: 2 min
25.10.2017  11:12
Majhen razgradljiv senzor, ki ga vstavite v prst, vam bo prihranil denar in povečal prirast, saj boste vodo za zalivanje ali pa pesticide uporabili le tam, kjer bo to potrebno.
Kako tehnologija kmetom zniža stroške in hkrati poveča prirast?

Produktivnost slovenskega kmetijstva upada, ker ne vpeljuje dovolj inovacij, znanja in novosti. Inovacije v živinoreji in pridelavi rastlin so nujne in povezane z visokimi tehnologijami, ki na podlagi številnih podatkov optimizirajo proizvodnjo.

Vse bolj neizprosni trgi kmetijstvu pri uvedbi novih tehnologij ne puščajo veliko izbire

Sodobno kmetijstvo je namreč tržna dejavnost, kjer slovenski kmetje s pridelki, ceno in tehnologijami tekmujejo z drugimi, pogosto bistveno večjimi pridelovalci z večjih svetovnih trgov. Tako doseganje globalnih veleprodajnih cen in naložbe v visoko tehnologijo postajajo vse manj stvar izbire in vse bolj stvar neizogibne tržne dinamike.

Sodobno kmetijstvo in nove tehnologije, navkljub tradicionalnemu videnju kmetijskega pridelovanja pri nas, postajajo vse bolj neizogibni. »Dejstvo je, da samo sodobna tehnologija omogoča pridelovanje po najnižjih stroških,« pravi Blaž Germšek, ki bo eden osrednjih govorcev na drugem Tehnološko-investicijskem forumu, kjer bodo v tematskem ospredju ravno nove tehnologije v kmetijstvu.

Od pravila palca do uporabe senzorjev in biometrike

Da bi slovensko kmetijstvo ostalo konkurenčno na evropskem in globalnih trgih, torej potrebuje preobrazbo iz tradicionanega pridelovalca, ki pri vzreji živali ali pa gojenju rastlin še vedno uporablja pravilo palca, v tehnološko napredenega pridelovalca, ki uporablja sodobno opremo, kot so senzorji za rastline in biometrični pripomočki za vzrejo živali. Sodobna tehnologija mu bo namreč prihranila denar in hkrati povečala prirast, saj bo vodo za zalivanje ali pa pesticide uporabljal le tam, kjer je to potrebno; ker bo pri tem povzročal tudi manj erozije in manjši vpliv na okolje, pa bo tehnološko napreden pridelovalec okrepil še svojo odgovornost do naravnega okolja.

Preberite tudi vsebine in utrinke z lanskega foruma:

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Članki
Članki Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom 4

Občine že imajo možnost, da komunalni prispevek za rastlinjake znižajo oziroma ga delno ali v celoti oprostijo, ministrstvo za okolje...

AGROBIZ
(intervju) Hiša Franko nabavlja živila pri več kot sto manjših lokalnih pridelovalcih

Z Majo Pak, direktorico Slovenske turistične organizacije (STO), smo se pogovarjali o prizadevanjih, da bi Slovenija v prihodnjih letih...

AGROBIZ
Dež ni le zoprn – podražil nam bo življenje! Kaj nam je že, kaj nam bo še? 3

»Gledamo simptome naravne katastrofe,« trenutne razmere v poljedeljstvu opiše šef koprske zadruge Agraria.

AGROBIZ
Novice
Novice Recept za uspeh najboljše turistične kmetije v Evropi

Po izboru bralcev Guardianovega spletnega portala je bila ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti izbrana za najboljšo...

AGROBIZ
Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij

Kmetijsko ministrstvo želi s spodbujanjem nekmetijskih dejavnosti na kmetijah krepiti podjetništvo ter s tem ohranjati in ustvarjati nova...

AGROBIZ
Tako so Kobariški muzej, Mlekarna Planika in Fundacija Pot miru skupaj ustvarili butično doživetje

Pripoved vojaka s soške fronte je čisto nova oblika doživetja, ki v dolino reke Soče uvaja ekskluzivno petzvezdično ponudbo. Produkt...

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj mora turistična kmetija ponuditi svojim gostom za najvišjo oceno na Tripadvisorju?

Ekološka idila na Pohorju, ki deluje skladno s filozofijo samooskrbe in ekološke pridelave, ponuja gostom celostno izkušnjo življenja v...

AGROBIZ
Ob Bloškem jezeru glamping povezuje tradicijo z najnovejšimi trendi v turizmu

Ponudba ob jezercu na Bloški planoti dokazuje, kako je mogoče z vztrajnostjo ustvariti edinstveno ponudbo.