Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost in katere ovire bi bilo treba odstraniti, da bi bilo tovrstnega povezovanja še več
(intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu
(video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje Renata Kosi s Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje
Modra frankinja – žametno vino Posavja Modra frankinja – žametno vino Posavja V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala prepoznavni kulinarično-gastronomski produkt Posavja, pridelovalce modre frankinje pa bi radi povezali v zadrugo in ustvarili skupno blagovno znamko.
Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

Okoljske in zdravstvene organizacije bi uporabo glifosata v EU prepovedale

Čas branja: 2 min
23.10.2017  15:33
V sredo naj bi članice EU odločale, ali bodo obnovile oziroma podaljšale dovoljenje za uporabo glifosata. S tem herbicidom zatirajo plevel in ga uporabljajo tudi v sadjarstvu, po nekaterih raziskavah pa naj bi bil rakotvoren
Okoljske in zdravstvene organizacije bi uporabo glifosata v EU prepovedale
Pridelovalci sadja in zelenjave že dlje časa opozarjajo, da v Sloveniji ni registriranih fitofarmacevtskih sredstev (FFS) za zatiranje bolezni in škodljivcev pri nekaterih rastlilnah, denimo repi. Bojijo se, da bi pri nas čez noč prepovedali uporabo glifosata, v drugih državah EU pa bi za to uvedli dveletni prehodni rok, v katerem bi lahko trgovci in pridelovalci našli nadomestno sredstvo.

Obveščaj me o novih člankih:  

Pobudo Ustavimo glifosat (StopGlyphosate) je pripravilo več okoljskih in zdravstveni ustanov, kot so Greenpeace, Health and Environment Alliance (HEAL), Pesticide Action Network Europe (PAN-E) in WeMove.EU. Od februarja do julija so za pobudo o prepovedi glifosata zbrale zahtevan milijon podpisov. To pa je dovolj podpisov, da se bo Evropska komisija z njimi srečala, Evropski parlament pa bo o njihovi pobudi tudi razpravljal.

Zahtevajo tudi bolj pregledno in neodvisno odobravanje pesticidov v EU

V pobudi StopGlyphosate ne pozivajo le k prepovedi glifosata, ampak pozivajo tudi, da bi postopek odobritve pesticidov v EU spremenili tako, da bo bolj pregleden in neodvisen. Zavzemajo se tudi, da bi določili obvezne cilje za zmanjšanje njihove uporabe.

Kritiki glifosata opozarjajo na morebitno rakotvornost tega najpogosteje uporabljenega herbicida v kmetijstvu, gozdarstvu in vrtnarstvu, ki je na trgu od leta 1974. EU naj bi dovoljenje za uporabo glifosata, ki se izteče 15. decembra letos, podaljšala še za deset let, in sicer na osnovi priporočil agencij EU za varnost hrane (Efsa) in za kemikalije (Echa).

Proizvajalci glifosata lobirajo

A na omenjeni agenciji letijo kritike, da pri oceni škodljivosti herbicida nista bili neodvisni in da sta podlegli vplivu proizvajalcev glifosata. Največ kritik leti na Efso, ko je prišlo na dan, da je velik del svojega mnenja, v katerem zavrača neodvisne znanstvene dokaze, prekopirala iz neke prošnje ameriškega biotehnološkega velikana Monsanta.



AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator

Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje...

OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Najboljša evropska turistična kmetija tudi na naši konferenci

Ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti je odličen primer sinergijskih učinkov lokalnih pridelovalcev hrane in turističnih...

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje 1

Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu

AGROBIZ
Novice
Novice Modra frankinja – žametno vino Posavja

V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala...

AGROBIZ
Članki
Članki Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed

Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost...