Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost in katere ovire bi bilo treba odstraniti, da bi bilo tovrstnega povezovanja še več
(intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu
(video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje Renata Kosi s Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje
Modra frankinja – žametno vino Posavja Modra frankinja – žametno vino Posavja V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala prepoznavni kulinarično-gastronomski produkt Posavja, pridelovalce modre frankinje pa bi radi povezali v zadrugo in ustvarili skupno blagovno znamko.
Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

KGZS za nekaj sprememb pri množičnem vrednotenju zemljišč

Čas branja: 2 min
26.10.2017  12:41
Zavzemajo se za to, da bi ta zemljišča vrednotili po dohodkovni metodi in da bi stavbna zemljišča, ki so uporabljena kot kmetijska, tudi vrednotili kot kmetijska zemljišča.
avtor
KGZS za nekaj sprememb pri množičnem vrednotenju zemljišč
Foto: Tomo Jesenicnik/STO

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Osnutek novega zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin je v obravnavi v državnem zboru. KGZS predlaga nekaj sprememb glede vrednotenja kmetijskih in gozdnih zemljišč. Med drugim se zavzema za to, da bi ta zemljišča vrednotili po dohodkovni metodi in da bi stavbna zemljišča, dokler jih uporabljajo kot kmetijska, tudi vrednotilo kot kmetijska.

Zemljišča so posebna proizvodna sredstva

Iz kmetijsko-gozdarske zbornice (KGZS) se zavzemajo za to, da bi v novem sistemu množičnega vrednotenja nepremičnin in pri obdavčitvi nepremičnin kmetijska in gozdna zemljišča obravnavali kot posebna proizvodna sredstva.

Opozarjajo, da bo imelo vrednotenje nepremičnin takojšen učinek na socialne transferje ter dedne in davčne postopke, kmetijstvo pa ni zgolj gospodarska dejavnost, ki stremi k čim večjim dobičkom, temveč ima tudi druge vloge.

"Kmetijska zemljišča imajo poseben pomen zaradi pridelave hrane, saj kmetijstvo ohranja rodovitnost tal in omogoča preskrbo države s hrano. Obenem je treba kmetijska zemljišča še posebej ščititi z vidika varovanja okolja, zagotavljanja in ohranjanja ekološkega ravnovesja, trajnostne rabe naravnih virov in ohranjanja biotske raznovrstnosti,." so zapisali. Dodajajo, da varovanje kmetijskih in gozdnih zemljišč posredno vzdržuje in ohranja poseljeno kulturno krajino, tradicionalne značilnosti, etnografske posebnosti in spodbuja nacionalno identiteto.

Za drugačno metodo vrednotenja nepremičnin

KGZS opozarja, da se z metodo primerljivih prodaj, ki bo po predlogu novega zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin veljala za vrednotenje kmetijskih in gozdnih zemljišč, zajame tudi cene, ki izhajajo iz špekulativnih nakupov (nakup zemljišča, ki ne bo namenjeno kmetovanju ali opravljanju gozdarske dejavnosti), zato predlagajo uporabo dohodkovne metode.

"V uradnih evidencah so na voljo podatki o površini, nagibu, nadmorski višini in boniteti zemljišč, o rastiščnem koeficientu, spravilni razdalji v gozdu ter drugi podatki, na podlagi katerih bi bilo mogoče s to metodo množično določiti vrednost kmetijskih in gozdnih nepremičnin," menijo v KGZS.

Obenem zahtevajo razmislek o sočasnem obstoju vrednosti nepremičnin (in posledično tudi načrtovanega davka na nepremičnine) in katastrskega dohodka. Predlagana modela za kmetijska in gozdna zemljišča med drugim temeljita na površini nepremičnine in vrednostnih faktorjih za boniteto zemljišča oz. površino gozdne nepremičnine, rastiščnega koeficienta in odprtosti gozda.

Kmetijska in gozdna zemljišča že zajema katastrski dohodek

Na enakih podatkih pa temelji tudi katastrski dohodek, ki se opredeli na podlagi vrste dejanske rabe ter lastnostih kmetijskega in gozdnega zemljišča s površino, boniteto in rastiščnim koeficientom nepremičnine. Trenutno se v premoženje posameznika, ki ima v lasti kmetijska in gozdna zemljišča, všteva katastrski dohodek: vrednost kmetijskih in gozdnih nepremičnin je že zajeta v katastrskem dohodku, poudarjajo.

KGZS prav tako predlaga, da se kmetijska in gozdna zemljišča, četudi so v občinskih prostorskih načrtih po namenski rabi opredeljena za stavbna zemljišča, dokler se na njih opravlja kmetijska ali gozdarska dejavnost, vrednoti z modelom za kmetijska ali gozdna zemljišča. Menijo, da je predlagana rešitev vrednotenja po namenski rabi lahko ustavno sporna, saj imajo občine in država v prostorskih aktih možnost samovoljno in brez upoštevanja interesov lastnikov kmetijske in gozdne parcele opredeliti za stavbna zemljišča.

Sicer pa zbornica pozdravlja rešitev, ki jo predlog zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin predvideva za evidentiranje dejanske rabe zemljišč pod cestami in železnico, pri katerih se bo vrednost neodmerjene ceste ali železnice izločila iz vrednosti kmetijske ali gozdne parcele.


Več iz teme:  

AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator

Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje...

OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Najboljša evropska turistična kmetija tudi na naši konferenci

Ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti je odličen primer sinergijskih učinkov lokalnih pridelovalcev hrane in turističnih...

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje 1

Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu

AGROBIZ
Novice
Novice Modra frankinja – žametno vino Posavja

V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala...

AGROBIZ
Članki
Članki Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed

Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost...