Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja  Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja Letos in prihodnje leto bodo v Središču ob Dravi investirali 1,3 milijona evrov
Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Prihodnja finančna perspektiva daje veliko prednost soočanju s podnebnimi spremembami, s sušo, točo, zmrzaljo, žledolomi, vetrolomi in drugimi ujmami, je povedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.
Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Z drugimi pripravljajo skupne pakete za goste, ki bodo najprej bivali na eni, potem pa na drugi turistični kmetiji
Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib    Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji

KGZS za nekaj sprememb pri množičnem vrednotenju zemljišč

Čas branja: 2 min
26.10.2017  12:41
Zavzemajo se za to, da bi ta zemljišča vrednotili po dohodkovni metodi in da bi stavbna zemljišča, ki so uporabljena kot kmetijska, tudi vrednotili kot kmetijska zemljišča.
avtor
KGZS za nekaj sprememb pri množičnem vrednotenju zemljišč
Foto: Tomo Jesenicnik/STO

Osnutek novega zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin je v obravnavi v državnem zboru. KGZS predlaga nekaj sprememb glede vrednotenja kmetijskih in gozdnih zemljišč. Med drugim se zavzema za to, da bi ta zemljišča vrednotili po dohodkovni metodi in da bi stavbna zemljišča, dokler jih uporabljajo kot kmetijska, tudi vrednotilo kot kmetijska.

Zemljišča so posebna proizvodna sredstva

Iz kmetijsko-gozdarske zbornice (KGZS) se zavzemajo za to, da bi v novem sistemu množičnega vrednotenja nepremičnin in pri obdavčitvi nepremičnin kmetijska in gozdna zemljišča obravnavali kot posebna proizvodna sredstva.

Opozarjajo, da bo imelo vrednotenje nepremičnin takojšen učinek na socialne transferje ter dedne in davčne postopke, kmetijstvo pa ni zgolj gospodarska dejavnost, ki stremi k čim večjim dobičkom, temveč ima tudi druge vloge.

"Kmetijska zemljišča imajo poseben pomen zaradi pridelave hrane, saj kmetijstvo ohranja rodovitnost tal in omogoča preskrbo države s hrano. Obenem je treba kmetijska zemljišča še posebej ščititi z vidika varovanja okolja, zagotavljanja in ohranjanja ekološkega ravnovesja, trajnostne rabe naravnih virov in ohranjanja biotske raznovrstnosti,." so zapisali. Dodajajo, da varovanje kmetijskih in gozdnih zemljišč posredno vzdržuje in ohranja poseljeno kulturno krajino, tradicionalne značilnosti, etnografske posebnosti in spodbuja nacionalno identiteto.

Za drugačno metodo vrednotenja nepremičnin

KGZS opozarja, da se z metodo primerljivih prodaj, ki bo po predlogu novega zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin veljala za vrednotenje kmetijskih in gozdnih zemljišč, zajame tudi cene, ki izhajajo iz špekulativnih nakupov (nakup zemljišča, ki ne bo namenjeno kmetovanju ali opravljanju gozdarske dejavnosti), zato predlagajo uporabo dohodkovne metode.

"V uradnih evidencah so na voljo podatki o površini, nagibu, nadmorski višini in boniteti zemljišč, o rastiščnem koeficientu, spravilni razdalji v gozdu ter drugi podatki, na podlagi katerih bi bilo mogoče s to metodo množično določiti vrednost kmetijskih in gozdnih nepremičnin," menijo v KGZS.

Obenem zahtevajo razmislek o sočasnem obstoju vrednosti nepremičnin (in posledično tudi načrtovanega davka na nepremičnine) in katastrskega dohodka. Predlagana modela za kmetijska in gozdna zemljišča med drugim temeljita na površini nepremičnine in vrednostnih faktorjih za boniteto zemljišča oz. površino gozdne nepremičnine, rastiščnega koeficienta in odprtosti gozda.

Kmetijska in gozdna zemljišča že zajema katastrski dohodek

Na enakih podatkih pa temelji tudi katastrski dohodek, ki se opredeli na podlagi vrste dejanske rabe ter lastnostih kmetijskega in gozdnega zemljišča s površino, boniteto in rastiščnim koeficientom nepremičnine. Trenutno se v premoženje posameznika, ki ima v lasti kmetijska in gozdna zemljišča, všteva katastrski dohodek: vrednost kmetijskih in gozdnih nepremičnin je že zajeta v katastrskem dohodku, poudarjajo.

KGZS prav tako predlaga, da se kmetijska in gozdna zemljišča, četudi so v občinskih prostorskih načrtih po namenski rabi opredeljena za stavbna zemljišča, dokler se na njih opravlja kmetijska ali gozdarska dejavnost, vrednoti z modelom za kmetijska ali gozdna zemljišča. Menijo, da je predlagana rešitev vrednotenja po namenski rabi lahko ustavno sporna, saj imajo občine in država v prostorskih aktih možnost samovoljno in brez upoštevanja interesov lastnikov kmetijske in gozdne parcele opredeliti za stavbna zemljišča.

Sicer pa zbornica pozdravlja rešitev, ki jo predlog zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin predvideva za evidentiranje dejanske rabe zemljišč pod cestami in železnico, pri katerih se bo vrednost neodmerjene ceste ali železnice izločila iz vrednosti kmetijske ali gozdne parcele.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Juhu, birokratske poenostavitve za kmete!

Naredili smo seznam nekaj davčnih in birokratskih poenostavitev za kmete, pridelovalce domačih izdelkov, tudi žganja

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Opuščanje industrijske živinoreje je strel v koleno 69

Pozivi veganov h krčenju industrijske živinoreje bi škodili kmetijstvu, ne morejo pa rešiti okolja

AGROBIZ
Novice
Novice 10 zvezd kmetijskega sejma Agra 4

Reportaža s 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije S sistemom recirkulacije porabite dosti manj vode za gojenje rib

Tipska montažna do 50 kvadratnih metrov velika ribogojnica s sistemom recirkulacije za gojenje severnoafriškega čopovca (soma), ki jo...

AGROBIZ
Novice
Novice Sladke skrbi sadjarjev: letina je odlična, pa bodo vse prodali in po kakšni ceni?

Lani in predlanskim so sadjarji zaradi pozebe utrpeli veliko škodo; letos je drugače, sadja je dovolj, prav tako raste izvoz

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino!

Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa...

AGROBIZ
Novice
Novice Na festivalu Top Vino prestižna svetovna vina

V ljubljanskem Cankarjevem domu bo 8. oktobra potekala druga izdaja festivala Top Vino, ki je pred dvema letoma navdušil obiskovalce s...

AGROBIZ
Novice
Novice Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib

Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji