Kaj je Šarčeva vlada dosegla na področju kmetijstva v prvih stotih dneh Kaj je Šarčeva vlada dosegla na področju kmetijstva v prvih stotih dneh Vlada Marjana Šarca je objavila poročilo o tem, kaj so naredili v prvih stotih dneh; povzemamo dosežke na področju kmetijstva
Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Doslej so prodali od 50 do 60 ton rib na leto, prihodnje leto jih bodo sto ton, nove trge že iščejo; poleg brancinov imajo tudi orade
Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Sredin nakup 500 tisoč ton ameriške soje, za katero so kitajska podjetja plačala okoli 180 milijonov dolarjev (158 milijonov evrov), je prvi tovrsten nakup, odkar je ameriški predsednik Donald Trump uvedel carine na kitajski uvoz, na to pa je Kitajska odgovorila tudi z zaustavitvijo nakupa ameriške soje.
Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Povpraševanje po lokalni hrani s podeželja raste kljub nekaj višji ceni, pravi Fani Tomažič, poslovodja Mercatorjevega marketa v Murglah v Ljubljani
Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem  Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem Prihajajo boljši časi za alternativno pridelavo hrane, kot so lokalna, ekološka in druga certificirana živila, ki jih kupci vse bolj iščejo. Do leta 2030 bomo v EU pridelali več sladkorne pese, žita, beljakovinskih rastlin in oljčnega olja, večja bo tudi prireja mleka, perutninskega, ovčjega in kozjega mesa, napoveduje evropska komisija.

Vlada bi z novelo izboljšala namakanje kmetijskih zemljišč

Čas branja: 2 min
26.10.2017  14:17
Vlada je danes potrdila predlog novele zakona o kmetijskih zemljiščih, ki bo omogočila, da bi denar, zbran iz odškodnin ob spremembi namembnosti kmetijskih zemljišč, porabili za gradnjo zadrževalnikov za namakanje kmetijskih površin. Novela bo tudi poenostavila prenos državnih namakalnih sistemov v last lokalnih skupnosti.
avtor
Vlada bi z novelo izboljšala namakanje kmetijskih zemljišč
Foto: Shutterstock

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

"Predlog zakona je eden od pomembnih ukrepov, s katerimi bi kmetijsko ministrstvo izboljšalo namakalno infrastrukturo v Sloveniji. S tem pa bi slovensko kmetijstvo bolje prilagoditi na podnebne spremembe, ki se v zadnjih letih kažejo z vse pogostejšimi sušami," sporoča urad vlade za komuniciranje.

Z denarjem od odškodnin do gradnje in obnove zadrževalnikov

Zakon prinaša možnost, da bi denar, zbran iz odškodnin ob spremembi namembnosti kmetijskih zemljišč, namenili tudi za gradnjo, sanacijo in posodobitev vodnih zadrževalnikov, ki so v lasti države in se vsaj delno uporabljajo za namakanje kmetijskih zemljišč.

Po veljavnem zakonu se sredstva, zbrana iz odškodnin zaradi spremembe namembnosti kmetijskih zemljišč, lahko uporabijo za pripravo strokovnih podlag za določitev trajno varovanih kmetijskih zemljišč in za odpravljanje zaraščenosti in agrarne operacij ter tudi za nakup kmetijskih zemljišč s strani Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov.

Po predlogu se bo nabor strokovnih nalog, ki se lahko financirajo iz teh sredstev, razširil na vse strokovne podlage s področja kmetijske zemljiške politike in varstva kmetijskih zemljišč.

Poenostavili bi prenos državnih namakalnih sistemov na lokalne skupnosti

Predlog novele predvideva tudi poenostavitev prenosa lastnine državnih namakalnih sistemov na lokalne skupnosti. Sedanja ureditev predvideva podpis pogodbe o prenosu lastninske pravice, upravljanja in vzdrževanja namakalnega sistema z države na lokalne skupnosti, ki jo podpišejo ministrstvo, lokalne skupnosti in vsi lastniki zemljišč, po katerih poteka namakalni razvod. V praksi se je to izkazalo za težko izvedljivo, zato bo novela po predlogu kot podpisnike pogodb določila le ministrstvo in lokalne skupnosti.

Za lastnike zemljišč sprememba lastnine namakalnega razvoda ne bo pomenila nobene spremembe, tudi stroški namakanja se jim zaradi spremembe lastnine ne bodo spremenili. Poleg tega bodo vsi lastniki zemljišč na območju namakalnega sistema na krajevno običajen način obveščeni o spremembi lastnine namakalnega sistema, pravijo na ministrstvu.

Prehodno obdobje

Novela bo predvidoma tudi spremenila obdobje prehoda na nov način zaračunavanja sredstev za upravljanje in vzdrževanje državnih in lokalnih namakalnih sistemov.

Za državne in lokalne namakalne sisteme, ki so bili zgrajeni pred letom 2002, je predviden prehod na novo ureditev zaračunavanja stroškov od leta 2031. Prehod na nov sistem se bo lahko skrajšal v primeru tehnološke posodobitve namakalnih sistemov, ki se bo financirala iz javnih sredstev.

V praksi je edini finančni vir za tehnološke posodobitve namakalnih sistemov program razvoja podeželja 2014-2020. Ta tehnološko posodobitev pogojuje z izkazanim interesom lastnikov kmetijskih zemljišč, ki ležijo na območju namakalnega sistema, po tehnološki posodobitvi.

Za državne in lokalne namakalne sisteme, ki so bili zgrajeni po letu 2002, se prehod na nov sistem zaračunavanja stroškov predvideva z letom 2021.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kako je Puklavec Family Wines postal tehnološko najsodobnejša vinska klet

V digitalizacijo in nove tehnologije so od leta 2009 vložili 15,6 milijona evrov

AGROBIZ
Novice
Novice (video) V Slovenijo prihaja 3D-tiskalnik hrane nizozemskega start-upa byFlow 3

3D-tiskalnik hrane ponujajo zlasti gostincem, z njim pa lahko ustvarijo okusen obrok tudi za starejše, ki s težavo uživajo drugo, tršo...

AGROBIZ
Novice
Novice Škotski BSW za megažago že išče najpomembnejše kadre 7

Škotska žaga se bo o odkupu hlodovine obrnila tudi na zasebne lastnike gozdov, žagan les pa bi odkupovala tudi od domačih žag in ga...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kmetije se prepočasi tehnološko posodabljajo 5

Podnebne spremembe in potrebe po učinkovitejši pridelavi hrane jih silijo v prilagajanje in nakup novih tehnologij

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Brez robotov ni sodobnega kmetijstva 1

Pomagajo v vseh fazah pridelave, od izbire semen in sadik do vzgoje, spravila in pakiranja pridelkov

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Največ 3D-tiskalnikov hrane uporabljajo restavracije z Michelinovo zvezdico

Štirideset bolnišnic na Nizozemskem preizkuša, kako 3D-tiskalnik pomaga ljudem, ki imajo težave s požiranjem hrane

AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem

Prihajajo boljši časi za alternativno pridelavo hrane, kot so lokalna, ekološka in druga certificirana živila, ki jih kupci vse bolj...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Z novimi tehnologijami pridobijo kmetje in zadruge, na koncu tudi kupci 3

Reportaža s 3. Agrobiznisovega tehnološko-investicijskega foruma