(video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino! (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino! Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa na kmetiji prevzema pridelke.
Toni Kukenberger: Z izdelki iz senenega mleka bi prodrli v turizem Toni Kukenberger: Z izdelki iz senenega mleka bi prodrli v turizem Naredijo premalo mlečnih izdelkov, da bi poleg Mercatorja prodrli v druge trgovske verige; zanimajo jih restavracije, saj se v turizmu iztrži več
Primorci so s kulinaričnim doživetjem navdušili Ljubljano Primorci so s kulinaričnim doživetjem navdušili Ljubljano Danes je v središču Ljubljane dišalo po Primorski - s pokušino dobrot iz mlečnih izdelkov, testenin, ribjih in mesnih jedi, mesnin, sveže zelenjave in sonca polnih vin se je predstavilo 11 primorskih živilcev in zadrug.
Kmetije bodo lahko ponujale tudi (celo)dnevno varstvo starejših Kmetije bodo lahko ponujale tudi (celo)dnevno varstvo starejših To novo obliko dopolnilne dejavnosti na kmetiji bodo prve kmetije vpeljale predvidoma čez leto dni v pilotnem projektu

Vlada bi z novelo izboljšala namakanje kmetijskih zemljišč

Čas branja: 2 min
26.10.2017  14:17
Vlada je danes potrdila predlog novele zakona o kmetijskih zemljiščih, ki bo omogočila, da bi denar, zbran iz odškodnin ob spremembi namembnosti kmetijskih zemljišč, porabili za gradnjo zadrževalnikov za namakanje kmetijskih površin. Novela bo tudi poenostavila prenos državnih namakalnih sistemov v last lokalnih skupnosti.
avtor
Vlada bi z novelo izboljšala namakanje kmetijskih zemljišč
Foto: Shutterstock

"Predlog zakona je eden od pomembnih ukrepov, s katerimi bi kmetijsko ministrstvo izboljšalo namakalno infrastrukturo v Sloveniji. S tem pa bi slovensko kmetijstvo bolje prilagoditi na podnebne spremembe, ki se v zadnjih letih kažejo z vse pogostejšimi sušami," sporoča urad vlade za komuniciranje.

Z denarjem od odškodnin do gradnje in obnove zadrževalnikov

Zakon prinaša možnost, da bi denar, zbran iz odškodnin ob spremembi namembnosti kmetijskih zemljišč, namenili tudi za gradnjo, sanacijo in posodobitev vodnih zadrževalnikov, ki so v lasti države in se vsaj delno uporabljajo za namakanje kmetijskih zemljišč.

Po veljavnem zakonu se sredstva, zbrana iz odškodnin zaradi spremembe namembnosti kmetijskih zemljišč, lahko uporabijo za pripravo strokovnih podlag za določitev trajno varovanih kmetijskih zemljišč in za odpravljanje zaraščenosti in agrarne operacij ter tudi za nakup kmetijskih zemljišč s strani Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov.

Po predlogu se bo nabor strokovnih nalog, ki se lahko financirajo iz teh sredstev, razširil na vse strokovne podlage s področja kmetijske zemljiške politike in varstva kmetijskih zemljišč.

Poenostavili bi prenos državnih namakalnih sistemov na lokalne skupnosti

Predlog novele predvideva tudi poenostavitev prenosa lastnine državnih namakalnih sistemov na lokalne skupnosti. Sedanja ureditev predvideva podpis pogodbe o prenosu lastninske pravice, upravljanja in vzdrževanja namakalnega sistema z države na lokalne skupnosti, ki jo podpišejo ministrstvo, lokalne skupnosti in vsi lastniki zemljišč, po katerih poteka namakalni razvod. V praksi se je to izkazalo za težko izvedljivo, zato bo novela po predlogu kot podpisnike pogodb določila le ministrstvo in lokalne skupnosti.

Za lastnike zemljišč sprememba lastnine namakalnega razvoda ne bo pomenila nobene spremembe, tudi stroški namakanja se jim zaradi spremembe lastnine ne bodo spremenili. Poleg tega bodo vsi lastniki zemljišč na območju namakalnega sistema na krajevno običajen način obveščeni o spremembi lastnine namakalnega sistema, pravijo na ministrstvu.

Prehodno obdobje

Novela bo predvidoma tudi spremenila obdobje prehoda na nov način zaračunavanja sredstev za upravljanje in vzdrževanje državnih in lokalnih namakalnih sistemov.

Za državne in lokalne namakalne sisteme, ki so bili zgrajeni pred letom 2002, je predviden prehod na novo ureditev zaračunavanja stroškov od leta 2031. Prehod na nov sistem se bo lahko skrajšal v primeru tehnološke posodobitve namakalnih sistemov, ki se bo financirala iz javnih sredstev.

V praksi je edini finančni vir za tehnološke posodobitve namakalnih sistemov program razvoja podeželja 2014-2020. Ta tehnološko posodobitev pogojuje z izkazanim interesom lastnikov kmetijskih zemljišč, ki ležijo na območju namakalnega sistema, po tehnološki posodobitvi.

Za državne in lokalne namakalne sisteme, ki so bili zgrajeni po letu 2002, se prehod na nov sistem zaračunavanja stroškov predvideva z letom 2021.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Juhu, birokratske poenostavitve za kmete!

Naredili smo seznam nekaj davčnih in birokratskih poenostavitev za kmete, pridelovalce domačih izdelkov, tudi žganja

AGROBIZ
Novice
Novice 10 zvezd kmetijskega sejma Agra 4

Reportaža s 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Opuščanje industrijske živinoreje je strel v koleno 69

Pozivi veganov h krčenju industrijske živinoreje bi škodili kmetijstvu, ne morejo pa rešiti okolja

AGROBIZ
Novice
Novice Zakaj država ščiti goljufive preprodajalce sadja in zelenjave? 14

Že vrsto let je zlorab slovenskega "državljanstva" največ pri jagodah, češnjah, breskvah in špargljih, ki so naprodaj na stojnicah ob...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije S sistemom recirkulacije porabite dosti manj vode za gojenje rib

Tipska montažna do 50 kvadratnih metrov velika ribogojnica s sistemom recirkulacije za gojenje severnoafriškega čopovca (soma), ki jo...

AGROBIZ
Novice
Novice Sladke skrbi sadjarjev: letina je odlična, pa bodo vse prodali in po kakšni ceni?

Lani in predlanskim so sadjarji zaradi pozebe utrpeli veliko škodo; letos je drugače, sadja je dovolj, prav tako raste izvoz

AGROBIZ
Novice
Novice Žagarji in predelovalci lesa se utapljajo v naročilih 2

Da bi ujeli razvojni zaostanek, bi jim pomagale državne podpore, kakršne se obetajo škotskemu BSW za zagon največje žage na Gomilskem

AGROBIZ
Novice
Novice Mehiški kmetje krivijo Volkswagen za sušo 1

Volkswagen s posebnimi topovi razbija oblake, ki lahko prinesejo točo, da bi s tem zaščitil nove avtomobile, parkirane ob tovarni v...