Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja  Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja Letos in prihodnje leto bodo v Središču ob Dravi investirali 1,3 milijona evrov
Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Prihodnja finančna perspektiva daje veliko prednost soočanju s podnebnimi spremembami, s sušo, točo, zmrzaljo, žledolomi, vetrolomi in drugimi ujmami, je povedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.
Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Z drugimi pripravljajo skupne pakete za goste, ki bodo najprej bivali na eni, potem pa na drugi turistični kmetiji
Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib    Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji

Otroci povedo, kaj tradicionalnega bi jedli v šoli

Čas branja: 1 min
29.10.2017  09:44
V okviru projekta P.E.S.C.A. so v šestih osnocvih šolah na Postojnskem, Pivškem in Bistriškem na jedilnike vključili več tradicionalnih jedi po izboru učencev
Otroci povedo, kaj tradicionalnega bi jedli v šoli
Šolarji imajo radi italijanske jedi, kot je pica (na sliki), od slovenskih tradicionalnih pa poznajo joto s kislo repo in telečjo obaro.

Eden od 12 projektov, izglasovanih za najboljše v svoji regiji je tudi evropski projekt o vzgoji za zdravo hrano P.E.S.C.A., ki je med letoma 2012 in 2014 potekal v šestih osnovnih šolah na Postojnskem, Pivškem in Bistriškem.

Več tradicionalnih jedi v šolski prehrani

Občina Postojna in drugi so v projektu sodelovali predvsem zato, ker je bil koristen za otroke in starše, pravi Dolores Dolenc Bajc s postojnske občine. Celotni projekt, v katerem je sodelovalo 12 partnerjev, je bil vreden 903 tisoč evrovS 66 tisoč evri je na primer občina Postojna pripravila več delavnic, tečajev, izletov učencev in kupila dražjo hrano. Najprej so učenci s senzorno kognitivno metodo ocenjevali jedi, nekaj tradicionalnih jedi pa so na podlagi izsledkov nato vključili v šolsko prehrano.

"To metodo je tržaška univerza razvila s filozofsko fakulteto v Ljubljani, kjer je na projekt vodila Anja Podlesek z oddelka za psihologijo. Otroci so vsak teden jedli slovensko ali italijansko jed in hkrati ocenjevali njen videz, barvo hrane, konsistenco jedi, pa tudi njen okus in vonj. Ocenjevalne liste so nato obdelali na filozofski fakulteti in na podlagi teh ocen je Anja Podlesek izdala knjigo Otrok tega noče jesti, kaj pa zdaj?.

Otroci niso vajeni ajdove kaše

Otroci s Primorske so zavračali ajdovo kašo, všeč pa je bila Gorenjcem, saj je pri projektu sodeloval tudi Biotehnični center Naklo. Otroci, ki jim babice in none kuhajo kosila tudi iz tradicionalnih jedi, so poznali predvsem joto s kislo repo in telečjo obaro. Ajdova kaša z jabolki pa jim ni teknila. Bolj blizu po okusu so jim bile italijanske jedi.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Juhu, birokratske poenostavitve za kmete!

Naredili smo seznam nekaj davčnih in birokratskih poenostavitev za kmete, pridelovalce domačih izdelkov, tudi žganja

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Opuščanje industrijske živinoreje je strel v koleno 69

Pozivi veganov h krčenju industrijske živinoreje bi škodili kmetijstvu, ne morejo pa rešiti okolja

AGROBIZ
Novice
Novice 10 zvezd kmetijskega sejma Agra 4

Reportaža s 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije S sistemom recirkulacije porabite dosti manj vode za gojenje rib

Tipska montažna do 50 kvadratnih metrov velika ribogojnica s sistemom recirkulacije za gojenje severnoafriškega čopovca (soma), ki jo...

AGROBIZ
Novice
Novice Sladke skrbi sadjarjev: letina je odlična, pa bodo vse prodali in po kakšni ceni?

Lani in predlanskim so sadjarji zaradi pozebe utrpeli veliko škodo; letos je drugače, sadja je dovolj, prav tako raste izvoz

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino!

Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa...

AGROBIZ
Novice
Novice Na festivalu Top Vino prestižna svetovna vina

V ljubljanskem Cankarjevem domu bo 8. oktobra potekala druga izdaja festivala Top Vino, ki je pred dvema letoma navdušil obiskovalce s...

AGROBIZ
Novice
Novice Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib

Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji