Spoznajte Panvitin recept za rast prašičereje Spoznajte Panvitin recept za rast prašičereje Lani je bilo pri nas vzrejenih približno 257 tisoč prašičev, kar je najmanj po letu 1991. Z nagrajevanjem rejcev, ki imajo sklenjen krog reje, poskuša Panvita povečati letni zakol
Kekec rešen pred padcem v samotno brezno Kekec rešen pred padcem v samotno brezno Podjetje Osem želi povečati prodajo paštet znamke Kekec doma in v tujini, zato gre marca v promocijsko kampanjo
Kmetom bo Furs še tri mesece pošiljal položnice za prispevke za socialno varnost Kmetom bo Furs še tri mesece pošiljal položnice za prispevke za socialno varnost Polovica od 11 tisoč kmečko zavrovanih kmetov si mora v dveh mesecih urediti dostop do portala eDavki
Zmagovalci Agrobiznisa 2018 so mlekarna Planika, zadrugi Tolmin in Sloga ter Humko Zmagovalci Agrobiznisa 2018 so mlekarna Planika, zadrugi Tolmin in Sloga ter Humko Najbolj podjetna je Kmetijsko-gozdarska zadruga Sloga iz Kranja. Najbolj inovativno živilo so hrenovke Alpija z oljčnim oljem ali smetano iz Kmetijske zadruge Tolmin. Najboljši domač izdelek po izboru naših bralcev je sir Dobra misel iz mlekarne Planika. Podjetju Humko z Bleda pa smo podelili posebno priznanje za razvoj novih tehnologij za urbano vrtnarstvo.
Kako gre zmagovalcem Agrobiznisa: kdo najhitreje razvija posel in prodajo Kako gre zmagovalcem Agrobiznisa: kdo najhitreje razvija posel in prodajo Od leta 2014, ko smo prvič podelili nagrade portala Agrobiznis, smo nagradili 15 ponudnikov lokalne hrane. Pišemo, kakšno leto je za desetimi od njih in kaj načrtujejo.

Iz Ribnice prihaja kaviar med mesninami

02.11.2017  13:04
Z ekološkimi divjačinskimi mesninami BioSing David Lesar osvaja gurmane pri nas in po Evropi
Iz Ribnice prihaja kaviar med mesninami
Tako se pravilno postreže suhe mesnine BioSing - na posebnem servirnem pladnju z utori, da zrak kroži in izostri okus salam in klobase.
Foto: SIMON PUKL

Od 15. leta je ob upoštevanju družinske tradicije, ki jo je spoznal od deda, razvijal koncept ekoloških zorjenih mesnin z divjačino in krškopoljskim prašičem za gurmane. Preskok na trženje sta z bratom naredila pred leti ob druženju z vinarji, ki delajo naravna oranžna vina, ko sta h kozarcu za prigrizek ponudila še njihove domače mesnine. Zdaj večino butičnih mesnin izvozi v Evropo.

Diskreten okus po domu in divjačini

Z diskretno noto dima, nežnimi okusi in posušene pod zemljo v prostorih iz gline njegove suhe mesnine navdušujejo s pretanjeno finim okusom. Prvič so jih z vini predstavili na znanem vinsko-kulinaričnem festivalu v Meranu v Italiji. Ob dobrem odzivu sta z bratom v tem videla tržni potencial, David pa kar svoj poklic.

Na biotehniški fakulteti je diplomiral s tehnologijo in kakovostjo suhih klobas na Slovenskem. Ima izpit za tehnologa in ocenjevalca mesnin, izšolal se je za sommelierja in odprl podjetje BioSing za bio salame in inženiring.

Mesnine požlahtni s konjakom

»Kot vinarji delajo naravna vina, mi po naravnih tradicionalnih postopkih in brez vsakršnih dodatkov delamo mesnine iz ekološke svinjine in divjačine. Dodajam konjak in začimbe, ponujam zaseko, tri vrste salame in klobaso. Sušijo se tri do štiri mesece, še enkrat toliko časa zorijo še v vakuumu, tako da pridejo v prodajo šele po letu dni,« pravi David Lesar, ustanovitelj BioSinga iz Ribnice.

Osnova pri salamah je svinjina, ki ji doda govedino, jelena in medveda. Suha klobasa pa je iz svinjine, medveda in jelena. Od bližnjega kmeta odkupuje pri nas rojene in vzrejene prašiče, a bi jih rad sčasoma sam redil. Mesnine zorijo pri visoki vlagi pod zemljo v zorilnicah, obdanih z glino. Prve dni jih dimi, potem pa tri do štiri mesece fermentira in suši v zorilnici, nato po pakiranju zorijo še v vakuumu. Tako dosega nežen in prefinjen okus suhih mesnin, ki so naprodaj v estetski embalaži pod blagovno znamko BioSing.

Razvil je posebni servirni krožnik, da zrak kroži

Tradicionalnost suhe robe je z inovativnostjo prepletel pri dizajnu lesenega pladnja z utori, na katere postreže kos salame in klobase, da zrak kroži in izostri okus. »Naše mesnine so najvišje kakovosti, prodajam jih samo izbranim restavracijam in nekaj malega na domu, zlasti skupinam, ki pridejo k nam na pokušnjo in ogled predelave. Kupci so gurmani, ki cenijo kakovost in ji priznavajo pravo ceno, ki je višja od konkurence,« pravi David Lesar. Na kratko: njegovih mesnin, ki jih dela ob pravi luni, zato ga takrat raje ne motite, ne boste našli na sejmih in različnih prireditvah.

Suhih mesnin ne prodaja na kilogram, ampak na kos, težek 15 dekagramov, vsak stane od 11 evrov. Najprej so jih prodajali slovenskim in zamejskim vinarjem, potem pa tudi v tujini. Prodaja raste, David Lesar sproti počasi povečuje tudi predelavo.

Za vodilne slovenske chefe so njegove BioSing mesnine prava specialiteta. Prek združenja evropskih mladih chefov JRE se je spomladi predstavil na kulinaričnem festivalu Tuttofood v Milanu. Tam so jih opazili chefi iz tujine in njihovi dobavitelji – distributerji kulinaričnih delikates.

Novi trgi in nova klet

»Takšnega ponudnika, kot sem jaz, še ni. Moja velika prednost je v izvirnem konceptu in predelavi visoke kakovosti,« pravi Lesar. Letos je vesel prodora na avstrijski trg, kjer oskrbuje izbrane restavracije in kulinaričnega kritika, ki bo prevzel distribucijo. Podobne pogovore z distributerji ima tudi v Italiji. Izvaža v Italijo, Avstrijo, Nemčijo in London, odpira še druge trge, cilj je ves razviti svet. Pošiljko je že poslal v ZDA.

V petih letih si David Lesar želi nove večje kleti, že prej pa priti na police prestižnih delikates v Londonu, Parizu in Berlinu, prve stike za preboj že navezuje.

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Iz Komende prihaja uspešna zgodba socialnega podjetništva in kmetovanja

Pet invalidov že dela na kmetiji, tja bi radi vključili tudi ljudi z motnjo v duševnem razvoju

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Zmagovalci Agrobiznisa 2018 so mlekarna Planika, zadrugi Tolmin in Sloga ter Humko

Najbolj podjetna je Kmetijsko-gozdarska zadruga Sloga iz Kranja. Najbolj inovativno živilo so hrenovke Alpija z oljčnim oljem ali smetano...

AGROBIZ
Novice
Novice Spoznajte sedem najboljših živil leta 2018 in inovativno mlekarno

Žemljice z nakaljenimi semeni, konopljin opečenec, ajdove testenine s pšeničnimi kalčki, biojogurt z aronijo, sok iz ekološke rdeče...

AGROBIZ
Novice
Novice Po letu 2020 bodo kmetijske subvencije bolj prilagojene potrebam vsake države članice

Do zdaj so ukrepe za kmetijske subvencije določali v Bruslju in so bili enaki po vsej EU. To se z letom 2020 spreminja – na evropski...

AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Komu bo svetovni dan čebel prinesel več posla

20. maja bomo prvič praznovali svetovni dan čebel. Takrat bodo Slovenijo obiskali kmetijski ministri in čebelarji z vsega sveta, da se...

AGROBIZ
Novice
Novice Jeruzalem Ormož SAT se širi v vrtnarstvo

Letos načrtujejo tudi novo sušilnico hmelja in petodstotno rast prihodkov

AGROBIZ
Novice
Novice Vse več rejcev vstopa v ukrep dobrobit živali

Ta ukrep, ki zagotavlja nadstandardne pogoje reje za boljše počutje živali, pri nas velja za prašiče, govedo in drobnico