Kaj imata skupnega turizem in kmetijstvo? Povezovanje v obeh panogah prinaša uspeh in več denarja Kaj imata skupnega turizem in kmetijstvo? Povezovanje v obeh panogah prinaša uspeh in več denarja V reportaži z Agrobiznisovega posveta o sodelovanju boste izvedeli, kdaj pride prvi denar za štiri podukrepe in novi razpisi za ukrep Sodelovanje, zakaj bi se Kraševci zgledovali po Bricih, kako se povezujejo Loška zadruga, ekokmetje in školjkar v slovenski istri ter kmetije, ponudniki prenočišč in gostinci v Posočju
KGZS: manj denarja za subvencije po letu 2020 bi ogrozilo stabilnost kmetijstva  KGZS: manj denarja za subvencije po letu 2020 bi ogrozilo stabilnost kmetijstva Na 13. seji upravnega odbora kmetijsko-gozdarske zbornice KGZS, ki je bila včeraj, so obravnavali predlog finančnega okvira skupne kmetijske politike (SKP) in zakonodaje po letu 2020, ukrepe za upravljanje tveganj v kmetijstvu in sprejeli nekaj predlogov o kmetijstvu in podeželju, ki jih bodo posredovai novi vladi.
ARSO išče prostovoljce za poročanje o posledicah suše ARSO išče prostovoljce za poročanje o posledicah suše Agencija za okolje išče terenske opazovalce, ki bi opisali poškodbe in prizadetost rastlin zaradi suše v okviru projekta DriDanube, ki razvija spremljanje suš, ocene tveganj in posledic ter izboljšuje upravljanje s sušami.
Še 11 razpisov iz Programa za razvoj podeželja je predvidenih do konca leta Še 11 razpisov iz Programa za razvoj podeželja je predvidenih do konca leta Objavljamo predvideni razpored 11 javnih razpisov iz Programa za razvoj podeželja, ki bodo objavljeni do konca leta. Kmetje naj si pravočasno priskrbijo vso potrebno dokumentacijo, svetujejo na kmetijskem ministrstvu.

Iz Ribnice prihaja kaviar med mesninami

02.11.2017  13:04
Z ekološkimi divjačinskimi mesninami BioSing David Lesar osvaja gurmane pri nas in po Evropi
Iz Ribnice prihaja kaviar med mesninami
Tako se pravilno postreže suhe mesnine BioSing - na posebnem servirnem pladnju z utori, da zrak kroži in izostri okus salam in klobase.
Foto: SIMON PUKL

Od 15. leta je ob upoštevanju družinske tradicije, ki jo je spoznal od deda, razvijal koncept ekoloških zorjenih mesnin z divjačino in krškopoljskim prašičem za gurmane. Preskok na trženje sta z bratom naredila pred leti ob druženju z vinarji, ki delajo naravna oranžna vina, ko sta h kozarcu za prigrizek ponudila še njihove domače mesnine. Zdaj večino butičnih mesnin izvozi v Evropo.

Diskreten okus po domu in divjačini

Z diskretno noto dima, nežnimi okusi in posušene pod zemljo v prostorih iz gline njegove suhe mesnine navdušujejo s pretanjeno finim okusom. Prvič so jih z vini predstavili na znanem vinsko-kulinaričnem festivalu v Meranu v Italiji. Ob dobrem odzivu sta z bratom v tem videla tržni potencial, David pa kar svoj poklic.

Na biotehniški fakulteti je diplomiral s tehnologijo in kakovostjo suhih klobas na Slovenskem. Ima izpit za tehnologa in ocenjevalca mesnin, izšolal se je za sommelierja in odprl podjetje BioSing za bio salame in inženiring.

Mesnine požlahtni s konjakom

»Kot vinarji delajo naravna vina, mi po naravnih tradicionalnih postopkih in brez vsakršnih dodatkov delamo mesnine iz ekološke svinjine in divjačine. Dodajam konjak in začimbe, ponujam zaseko, tri vrste salame in klobaso. Sušijo se tri do štiri mesece, še enkrat toliko časa zorijo še v vakuumu, tako da pridejo v prodajo šele po letu dni,« pravi David Lesar, ustanovitelj BioSinga iz Ribnice.

Osnova pri salamah je svinjina, ki ji doda govedino, jelena in medveda. Suha klobasa pa je iz svinjine, medveda in jelena. Od bližnjega kmeta odkupuje pri nas rojene in vzrejene prašiče, a bi jih rad sčasoma sam redil. Mesnine zorijo pri visoki vlagi pod zemljo v zorilnicah, obdanih z glino. Prve dni jih dimi, potem pa tri do štiri mesece fermentira in suši v zorilnici, nato po pakiranju zorijo še v vakuumu. Tako dosega nežen in prefinjen okus suhih mesnin, ki so naprodaj v estetski embalaži pod blagovno znamko BioSing.

Razvil je posebni servirni krožnik, da zrak kroži

Tradicionalnost suhe robe je z inovativnostjo prepletel pri dizajnu lesenega pladnja z utori, na katere postreže kos salame in klobase, da zrak kroži in izostri okus. »Naše mesnine so najvišje kakovosti, prodajam jih samo izbranim restavracijam in nekaj malega na domu, zlasti skupinam, ki pridejo k nam na pokušnjo in ogled predelave. Kupci so gurmani, ki cenijo kakovost in ji priznavajo pravo ceno, ki je višja od konkurence,« pravi David Lesar. Na kratko: njegovih mesnin, ki jih dela ob pravi luni, zato ga takrat raje ne motite, ne boste našli na sejmih in različnih prireditvah.

Suhih mesnin ne prodaja na kilogram, ampak na kos, težek 15 dekagramov, vsak stane od 11 evrov. Najprej so jih prodajali slovenskim in zamejskim vinarjem, potem pa tudi v tujini. Prodaja raste, David Lesar sproti počasi povečuje tudi predelavo.

Za vodilne slovenske chefe so njegove BioSing mesnine prava specialiteta. Prek združenja evropskih mladih chefov JRE se je spomladi predstavil na kulinaričnem festivalu Tuttofood v Milanu. Tam so jih opazili chefi iz tujine in njihovi dobavitelji – distributerji kulinaričnih delikates.

Novi trgi in nova klet

»Takšnega ponudnika, kot sem jaz, še ni. Moja velika prednost je v izvirnem konceptu in predelavi visoke kakovosti,« pravi Lesar. Letos je vesel prodora na avstrijski trg, kjer oskrbuje izbrane restavracije in kulinaričnega kritika, ki bo prevzel distribucijo. Podobne pogovore z distributerji ima tudi v Italiji. Izvaža v Italijo, Avstrijo, Nemčijo in London, odpira še druge trge, cilj je ves razviti svet. Pošiljko je že poslal v ZDA.

V petih letih si David Lesar želi nove večje kleti, že prej pa priti na police prestižnih delikates v Londonu, Parizu in Berlinu, prve stike za preboj že navezuje.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Švicarji razvijajo robota, ki uničuje plevel 50

Robot za samodejno uničevanje plevela porabi 20- krat manj škropiva

AGROBIZ
Novice
Novice Imamo pet novih dopolnilnih dejavnosti na kmetiji

To so proizvodnja krmil, konzerviranje in vlaganje jajc, nega telesa in sproščanje s panjskim zrakom, nabiranje smole ter svetovanje...

AGROBIZ
Novice
Novice Kako je loška zadruga postala največji ponudnik drobnice 1

Povezovanje z rejci drobnice pri odkupu se pozna tudi pri odkupni ceni, ki so jo Loške mesnine v zadnjih dveh letih zvišale za dva evra

AGROBIZ
Novice
Novice (Predstavitev proračuna EU po 2020) Danes fokus na skupni kmetijski politiki, za Slovenijo predvidoma 1,66 milijarde evrov

V splošnem bo v novem večletnem proračunu EU 2021-2027 manj denarja za skupno kmetijsko politiko; po izhodiščnem predlogu se za...

AGROBIZ
Novice
Novice Radi bi jedli več ekološke hrane, ekokmetij pa je premalo

Jeseni naj bi ekokmetje svoje pridelke tržili pod skupno blagovno znamko, napovedujejo tudi spletni portal s koristnimi informacijami tudi...

AGROBIZ
Novice
Novice Kako bi Evropski parlament izboljšal pogoje za mlade kmete

V poročilu o ukrepih za mlade kmete predlagajo, kako bi na podeželju zadržali mlade kmete, pospešili generacijsko menjavo na kmetijah...