Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja  Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja Letos in prihodnje leto bodo v Središču ob Dravi investirali 1,3 milijona evrov
Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Prihodnja finančna perspektiva daje veliko prednost soočanju s podnebnimi spremembami, s sušo, točo, zmrzaljo, žledolomi, vetrolomi in drugimi ujmami, je povedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.
Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Z drugimi pripravljajo skupne pakete za goste, ki bodo najprej bivali na eni, potem pa na drugi turistični kmetiji
Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib    Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji

Dobra letina sladkorne pese, pridelavo bi radi povečali na 200 hektarjev

Čas branja: 2 min
05.11.2017  09:17
Ormoška zadruga Kooperativa Kristal, ki so jo lani ustanovili predstavniki združenja pridelovalcev sladkorne pese, te dni prvič po dobrem desetletju z njiv spravlja sladkorno peso, ki jo bodo prodali hrvaški tovarni Viro v Virovitico. Predsednik Kooperative Kristal Miroslav Kosi pravi, da so z letošnjo letino zelo zadovoljni.
avtor
Dobra letina sladkorne pese, pridelavo bi radi povečali na 200 hektarjev
Foto: Shutterstock

Spravljanje pridelka je trenutno v polnem teku, v zadrugi pa po Kosijevih besedah računajo, da bo v povprečju pridelek znašal okoli 60 ton na hektar, kar bi ob 75 hektarjih letos obdelanih površin na območju Spodnjega Podravja, Prekmurja in Prlekije skupaj pomenilo okoli 4.500 ton sladkorne pese.

"Glede na vremenske pogoje skozi leto bo to več, kot smo pričakovali, smo pa ob setvi načrtovali približno tako številko," je dejal Kosi in povedal, da že dva tedna pridelek spravljajo na deponije, kjer morajo peso v skladu s pogodbo očistiti, medtem ko so v petek tovornjaki hrvaškega podjetja že začeli z odvozom v Virovitico.

Tudi kakovostno bo letošnji pridelek po njegovih besedah v skladu s pričakovanji. Za zdaj še vedno razpolagajo le s podatki iz tovarne, ki kažejo na to, da bodo najmanj dosegli dogovorjeno sladkorno stopnjo okoli 16, za kar je obljubljena odkupna cena 36 evrov za tono pese.

Sladkorno peso bi gojili na 200 hektarjih

V Kooperativi Kristal v tem primeru pričakujejo, bo bodo kmetje zadovoljni in se bodo dogovorili za prihodnje sodelovanje. Z Virom imajo namreč pogodbo sklenjeno samo za letošnjo kampanjo, so se pa prejšnji teden že usedli s člani zadruge in se bodo, kot zdaj kaže, kmalu odločili o sodelovanju tudi v naslednjem letu.

"Bi bilo pa za nas zelo dobro, če bi uspeli zagotoviti vsaj 200 hektarjev površin za setev sladkorne pese. Na osnovi dosedanjih pogovorov in zadovoljstva tistih, ki so peso gojili že letos, je tak cilj realno pričakovati," meni Kosi.

Sladkorna pesa je tudi krma za divjad

Ob tem je povedal, da je najverjetneje zaradi pomanjkanja industrijskih jabolk letos nekaj zanimanja za nakup sladkorne pese tudi s strani lovskih družin in Slovenskih državnih gozdov. Morda jim bodo lahko ponudili kakšno manjšo količino, saj so sicer pogodbeno vezani na hrvaškega partnerja. Če bo v prihodnje več interesa, lahko posejejo tudi kakšno površino za potrebe divjadi, je dodal.

Čeprav bi si pridelovalci sladkorne pese želeli, da bi njihov pridelek ostal doma in bi ga tukaj predelali v sladkor ali kakšen drug izdelek, za zdaj nič ne kaže, da bi Hrvati dobili konkurenco. Že zdaj je jasno, da te ne bo s strani skupine Agrana Studen, ki je letos kupila pakirni center, silos in skladišča nekdanje tovarne sladkorja v Ormožu.

Sladkor s slovenskih polj v slovenski vrečki

Pri predstavnikih skupine so preverjali možnosti sodelovanja, a so jim ti na sestanku povedali, da iz tega ne bo nič. So se pa s hrvaškimi partnerji uspeli dogovoriti, da bodo vsaj del sladkorja zapakirali tudi v "slovensko vrečko".

Sicer pa so po Kosijevih besedah še vedno živi tudi njihovi načrti, da bi v prihodnosti v Sloveniji spet sami predelovali sladkorno peso, bodisi v sladkor ali druge izdelke, a je vse to še vedno bolj dolgoročno razmišljanje. Tudi prodaja dela ormoške tovarne teh njihovih načrtov ne ovira, saj da je tam še vedno dovolj prostora, pa tudi sicer se lahko odločijo za kakšno drugo lokacijo.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Juhu, birokratske poenostavitve za kmete!

Naredili smo seznam nekaj davčnih in birokratskih poenostavitev za kmete, pridelovalce domačih izdelkov, tudi žganja

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Opuščanje industrijske živinoreje je strel v koleno 69

Pozivi veganov h krčenju industrijske živinoreje bi škodili kmetijstvu, ne morejo pa rešiti okolja

AGROBIZ
Novice
Novice 10 zvezd kmetijskega sejma Agra 4

Reportaža s 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije S sistemom recirkulacije porabite dosti manj vode za gojenje rib

Tipska montažna do 50 kvadratnih metrov velika ribogojnica s sistemom recirkulacije za gojenje severnoafriškega čopovca (soma), ki jo...

AGROBIZ
Novice
Novice Sladke skrbi sadjarjev: letina je odlična, pa bodo vse prodali in po kakšni ceni?

Lani in predlanskim so sadjarji zaradi pozebe utrpeli veliko škodo; letos je drugače, sadja je dovolj, prav tako raste izvoz

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino!

Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa...

AGROBIZ
Novice
Novice Na festivalu Top Vino prestižna svetovna vina

V ljubljanskem Cankarjevem domu bo 8. oktobra potekala druga izdaja festivala Top Vino, ki je pred dvema letoma navdušil obiskovalce s...

AGROBIZ
Novice
Novice Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib

Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji