Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja  Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja Letos in prihodnje leto bodo v Središču ob Dravi investirali 1,3 milijona evrov
Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Prihodnja finančna perspektiva daje veliko prednost soočanju s podnebnimi spremembami, s sušo, točo, zmrzaljo, žledolomi, vetrolomi in drugimi ujmami, je povedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.
Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Z drugimi pripravljajo skupne pakete za goste, ki bodo najprej bivali na eni, potem pa na drugi turistični kmetiji
Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib    Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji

Kitajski znanstvenik razvil riž, ki raste v morski vodi

Čas branja: 2 min
08.11.2017  12:39
Z visokodonosnim rižem, ki uspeva v morski vodi in ga je razvil 87- letni Yuan Longping, bi lahko zmanjšali lakoto in pridelavo riža prilagodili podnebnim spremembam.
Kitajski znanstvenik razvil riž, ki raste v morski vodi
Foto: Shutterstock

Preživetje več kot polovice svetovnega prebivalstva je odvisno od riža. Zaradi vse večjega pomanjkanja sladke vode, ga bo težko pridelati dovolj. Kot poroča World Economic Forum, je Yuan Longping, 87-letni kitajski znanstvenik, našel rešitev v novi in visokodonosni sorti riža, ki raste v slani vodi.

Vse manj polj je primernih za gojenje riža

Približno tretjino vseh obdelovalnih površin na Kitajskem prekriva močvirje in slana voda. Tam je skoraj nemogoče gojiti riž, ker slana voda oteži fotosintezo in upočasni rast.

Za gojenje riža je primernih malo polj, tudi zaradi soli iz obalnih poplav in plimovanja. V 40 odstotkih zemlje v Dongyingu na vzhodni obali Kitajske so izmerili več kot 0,5-odstotno koncentracijo soli. Podnebne spremembe, ki prinašajo še več vode, bodo po oceni strokovnjakov gojenje riža še otežile.

Osem ton »morskega« riža na hektar

Za svoje raziskave je Longping zasadil 200 različnih vrst riža, primernega za rast v slani vodi. Poskuse je opravljal v raziskovalno-razvojnem centru Qindao Saline-Alkali Tolerant Rice na Rumenem morju. Po navedbah kitajske novinarske agencije Xinhua je dosegel velik pridelek – osem ton riža na hektar. Za primerjavo: večina komercialnih ameriških kmetov pridela med osem in 8,5 tone riža na hektar.

Če bi Longping v svojih poskusih upošteval dejanskih razmere na Kitajskem, bi riž gojil v vodi z veliko manjšo koncentracijo soli, kakršno najdemo v naravi. »V morski vodi je morda 10 odstotkov soli,« je za Business Insider povedal Ren Wang, pomočnik generalnega direktorja za kmetijstvo v organizaciji Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo FAO. Zato je še dolga pot do tega, da bi na sol odporen riž kmetje začeli pridelovati.

Na riževih poljih bi lahko gojili kaj druga

Kitajska že pridela več riža kot katerakoli druga država. A če bi ga kitajski kmetje lahko gojili v slani vodi, bi za to lahko izkoristili velike morske soline in znatno povečali ponudbo lokalne hrane, je Wang še povedal za Business Insider.

Če bi Longpingov riž pridelovali v morski vodi, bi lahko sladkovodna polja, na katerih riž gojijo zdaj, uporabili za drugo hrano. Premožnejši Kitajci kupujejo več mesa in manj hrane na osnovi žit,vendar je zadovoljevanje teh potreb vse težje, saj je veliko sladkovodnih zemljišč rezerviranih za gojenje riža.

Zaradi poplav in suše višje cene

Po napovedih FAO o letošnji svetovni proizvodnji riža v Šrilanki in Južni Koreji doživljajo hudo sušo, v Bangladešu pa so pred kratkim imeli najhujše poplave v južni Aziji v zadnjih 10 letih. Poplave in suše so letos prizadele tudi Nepal in Indijo, zato bo hrana, tudi riž, v teh državah dražji.

Izginjajo sladkovodna polja, morje bolj poplavlja

Morda bo Longpingov riž, odporen na morsko vodo, prihodnjim generacijam nakazal pot, kako bi zmanjšali pomanjkanje hrane zaradi izgube sladkovodnih zemljišč in poplavljanja morske vode. Do tega bo prišlo tudi zaradi izginjanja ledenih plošč na Antarktiki v velikosti ameriške zvezne države Delaware, še piše World Economic Forum.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Juhu, birokratske poenostavitve za kmete!

Naredili smo seznam nekaj davčnih in birokratskih poenostavitev za kmete, pridelovalce domačih izdelkov, tudi žganja

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Opuščanje industrijske živinoreje je strel v koleno 69

Pozivi veganov h krčenju industrijske živinoreje bi škodili kmetijstvu, ne morejo pa rešiti okolja

AGROBIZ
Novice
Novice 10 zvezd kmetijskega sejma Agra 4

Reportaža s 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije S sistemom recirkulacije porabite dosti manj vode za gojenje rib

Tipska montažna do 50 kvadratnih metrov velika ribogojnica s sistemom recirkulacije za gojenje severnoafriškega čopovca (soma), ki jo...

AGROBIZ
Novice
Novice Sladke skrbi sadjarjev: letina je odlična, pa bodo vse prodali in po kakšni ceni?

Lani in predlanskim so sadjarji zaradi pozebe utrpeli veliko škodo; letos je drugače, sadja je dovolj, prav tako raste izvoz

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino!

Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa...

AGROBIZ
Novice
Novice Na festivalu Top Vino prestižna svetovna vina

V ljubljanskem Cankarjevem domu bo 8. oktobra potekala druga izdaja festivala Top Vino, ki je pred dvema letoma navdušil obiskovalce s...

AGROBIZ
Novice
Novice Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib

Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji