Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost in katere ovire bi bilo treba odstraniti, da bi bilo tovrstnega povezovanja še več
(intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu
(video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje Renata Kosi s Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje
Modra frankinja – žametno vino Posavja Modra frankinja – žametno vino Posavja V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala prepoznavni kulinarično-gastronomski produkt Posavja, pridelovalce modre frankinje pa bi radi povezali v zadrugo in ustvarili skupno blagovno znamko.
Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

Slovenija za takojšnjo prepoved uporabe glifosata na nekmetijskih površinah

Čas branja: 3 min
08.11.2017  10:42
Uporabo tega herbicida v kmetijstvu bi prepovedali v treh do petih letih; hrana, pridelana brez kemije, pa bo dražja, pravi kmetijski minister Dejan Židan
Slovenija za takojšnjo prepoved uporabe glifosata na nekmetijskih površinah

Obveščaj me o novih člankih:  

Danes bo EU ponovno odločala o podaljšanju dovoljenja za uporabo glifosata, poceni, učinkovitega in najpogosteje uporabljenega herbicid za zatiranje plevela v kmetijstvu, gozdarstvu in vrtnarstvu. V prodaji je od leta 1974. Pri nas prodajo od 70 do 85 ton aktivne snovi, o uporabi na različnih kategorijah zemljišč pa po navedbah kmetijskega ministrstva ni podatkov. Za slovensko kmetijstvo je glifosat pomembna snov in če bi ga prepovedali čez noč, bi kmetom nakopali težave in podražili pridelavo hrane. A če se uresničijo besede kmetijskega ministra Dejana Židana, bo do tega - dražje lokalno pridelane hrane - tudi prišlo.

15. decembra se izteče dovoljenje za uporabo glifosata v EU. Prejšnji teden se države članice po več neuspelih poskusih niso dogovorile o tem, za koliko let bi ponovno podaljšale dovoljenje za uporabo glifosata. Danes bodo spet poskušale doseči dogovor.

Manj kemije, višje cene

Slovensko stališče je včeraj razkril Dejan Židan. Ministrstva za okolje, zdravstvo in kmetijstvo se strinjajo, da je glifosat treba prepovedati, in to takoj na nekmetijskih zemljiščih, v kmetijstvu pa v treh do petih letih, v tem prehodnem obdobju pa je treba najti nadomestna sredstva. Po Židanovih besedah se večina glifosata v Sloveniji porabi na nekmetijskih površinah - ob cestah, železnicah, v parkih in na pokopališčih. "Tam bomo uporabo glifosata takoj prepovedali, brez prehodnega obdobja," je poudaril Židan.

Edini pravi ukrep zanj je prepoved fitofarmacevtskih sredstev v celoti. "Usmeritev v proizvodnjo hrane z manj ali brez kemije je edina prava, a tudi dražja pot. Ne smemo biti dvolični. Če to zahtevamo, moramo pristati na višjo ceno hrane," je poudaril Židan.

Francija bo še tri leta dovolila uporabo glifosata

Evropska komisija je najprej predlagala, da bi dovoljenje za uporabo glifosata v EU podaljšali za 10 let, a ker je ta predlog ob sumih o rakotvornosti tega herbicida pogorel, predlagajo petletno podaljšanje. Tudi to je za Francijo preveč, zato se zavzema za triletno podaljšanje uporabe glifosata.

Rakotvornost glifosata ni dokazana

Kritiki glifosta, na čelu z okoljevarstveno organizacijo Greenpeace, pozivajo k takojšnji prepovedi njegove rabe v Evropi, več aktivistov evropske državljanske pobude Ustavimo glifosat pa je prejšnji mesec evropskim komisarjem predalo peticijo proti glifosatu, ki jo je podpisalo več kot 1,3 milijona ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nasprotniki so med razlogi za prepoved izpostavili eno od raziskav svetovne zdravstvene organizacije WHO iz leta 2015, da je glifosat "verjetno rakotvoren". Pristojni organi EU so medtem zatrdili, da ni verjetno, da bi glifosat povzročal raka pri ljudeh, kar sovpada tudi z oceno strokovnjakov pri WHO.

Gonja proti glifosatu iz romantičnih vzgibov

Za prepoved glifosata navijajo predvsem mestni ljudje iz romantičnih vzgibov, ker nočejo kemiziranega kmetijstva, po drugi strani pa ne vedo, da potrebe po uničevanju rastlin rastejo, kot raste število novih tujih vrst rastlin in tudi plevela, odpornega na glifosat in druga škropiva.

Stroka svari pred takojšpnjo prepovedjo glifosata

Prejšnji teden je Mario Lešnik, predstojnik katedre za fitomedicino na mariborski fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede, za Agrobiznis razložil, zakaj je smiselno postopno omejiti uporabo glifosata v kmetijstvu. Glifosat dela Monsanto, pri nas pa Albaugh TKI iz Rač, nekdanji Pinus TKI. "Po ekonomski logiki bi se morala uporaba glifosata zmanjševati postopno in v nekaj letih ugasniti. Potrebujemo prehodno obdobje, da bomo prilagodili tehnologijo pridelave, jo strokovno preizkusili in ekonomsko ovrednotili. Odvisnost od tega poceni in učinkovitega herbicida je zelo velika. Če ga prepovemo čez noč, so lahko velike ekonomske posledice. Po moji oceni druga fitofarmacevtska sredstva (FFS), s katerimi bomo skušali nadomestiti glifosat, ne obremenjujejo okolja nič manj. Namesto glifosata bomo uporabili druge snovi, s tem pa v naravo skupaj vnesli več kemikalij. V ekotoksikološki primerjavi z alternativnimi sredstvi ne bi za naravo nič naredili," pravi Mario Lešnik.

Podvomil je tudi v rakotvornost glifosata, ker je molekula glifosata sestavljena iz spremenjenega glicina (aminokisline, ki je v vsakem rastlinskem ali živalskem sistemu) in fosfonometila. "Ne vidim možnosti, da bi bil glifosat rakotvoren, in dvomim, da je njegova rakotvornost tudi znanstveno dokazana," še pravi Mario Lešnik.



AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator

Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje...

OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Najboljša evropska turistična kmetija tudi na naši konferenci

Ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti je odličen primer sinergijskih učinkov lokalnih pridelovalcev hrane in turističnih...

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje 1

Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu

AGROBIZ
Novice
Novice Modra frankinja – žametno vino Posavja

V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala...

AGROBIZ
Članki
Članki Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed

Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost...