Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost in katere ovire bi bilo treba odstraniti, da bi bilo tovrstnega povezovanja še več
(intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu
(video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje Renata Kosi s Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje
Modra frankinja – žametno vino Posavja Modra frankinja – žametno vino Posavja V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala prepoznavni kulinarično-gastronomski produkt Posavja, pridelovalce modre frankinje pa bi radi povezali v zadrugo in ustvarili skupno blagovno znamko.
Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

Walmart nagradil slovensko rešitev za varno hrano OriginTrail na blockchainu

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
kripto   dodaj
WalMart dodaj
Žiga Drev dodaj
Tomaž Levak dodaj
Branimir Rakić dodaj
 
Čas branja: 2 min
09.11.2017  11:36
Slovenska rešitev na blockchainu povečuje preglednost in verodostojnost svetovnih dobavnih verig
Walmart nagradil slovensko rešitev za varno hrano OriginTrail na blockchainu
Žiga Drev je delovanje OriginTraila na blockchainu predstavil Walmartu, največji trgovski verigi na svetu, ki je njihovo rešitev sprejela v svoj program inovacij na področju varne hrane.

Obveščaj me o novih člankih:  
kripto   dodaj
WalMart dodaj
Žiga Drev dodaj
Tomaž Levak dodaj
Branimir Rakić dodaj

Slovenski start-up OriginTrail, ki kupce pripelje do izvora hrane, se širi na verigo podatkovnih blokov – blockchain. Tako povečuje verodostojnost v globalnih dobavnih verigah. Kitajska spletna tržnica Yimishiji že uporablja OriginTrail na blockchainu, največja trgovska veriga Walmart pa je OriginTrail sprejela v svoj program inovacij na področju varne hrane.

Večja preglednost in varnost dobavnih verig

»OriginTrailova tehnologija na podlagi blockchaina omogoča več preglednosti, varnosti in s tem zaupanja v dobavnih verigah, saj kupcem omogoča, da preverijo izvor vsakega izdelka,« pravi soustanovitelj Žiga Drev.

Skupaj s soustanoviteljema Tomažem Levakom in Branimirjem Rakićem bi rad zagotovil verodostojnost podatkov in preglednost v globalnih dobavnih verigah. »OriginTrail kupcem pomaga zagotavljati varno izbiro, hkrati pa ščiti blagovne znamke proizvajalcev,« dodaja Levak, direktor start-upa.

Inovativni protokol za deljenje informacij med organizacijami

Podatki v globalnih dobavnih verigah so zelo razdrobljeni, dosedanje blockchain rešitve pa niso učinkovite za tovrstno rabo. OriginTrail je zato razvil edinstven protokol, ki omogoča enostavno vpeljavo za deljenje informacij med organizacijami, kjer blockchain zagotavlja verodostojnost podatkov. Gre za manjkajoči člen, ki zagotavlja preglednost širše od načela »en korak naprej, en korak nazaj«, saj ponuja celovitost podatkov s preverjanjem informacij na vsaki točki, »prstni odtisi« teh preverjanj pa se trajno shranijo na blockchain.

OriginTrail na blockchainu uporablja kitajska spletna tržnica Yimishiji

Prednost njihove inovativne rešitve za sledljivost na podlagi blockchaina je že prepoznal Walmart, največja trgovska družba na svetu, ki pregledne dobavne verige vidi kot prvi pogoj za prehransko varnost. Walmart je OriginTrail sprejel v svoj prvi program za inovacije na področju prehranske varnosti. Prvi uporabnik OriginTraila na blockchainu pa je kitajska spletna tržnica Yimishiji, start-up s 120 zaposlenimi. Yimishiji deluje podobno kot nekdanja spletna platforma Foodko.si, ki je pri nas povezovala lokalne proizvajalce hrane s kupci.

»Poleg nagrajenega projekta sodelujemo še pri treh drugih, ki bodo kitajskim kupcem omogočali preverjanje izvora, avtentičnosti in poti kakovostnih izdelkov,« razlaga Drev, ki vodi projekte na Kitajskem.

Začeli so s sledljivostjo v prehranskih verigah

OriginTrail je doslej sledil predvsem prehranskim verigam. Pri tem izhaja iz rešitev, ki jih je ekipa od leta 2014 razvijala za vodilna slovenska prehranska podjetja, kot so Mlekarna Celeia, Perutnina Ptuj in Eta. Letos je začela ekipa pri sledljivosti teh verig kot dodatno zagotovilo uporabljati verigo podatkovnih blokov. Naslednji korak razvoja bo odprtokodna različica, ki bo uporabna za vse produktne dobavne verige. To bo omogočilo nadaljnji razvoj aplikacij in uporabe zbranih podatkov za upravljanje zalog, optimizacijo dobavnih verig, razvoj certifikacijskih sistemov, lažjo revizijo in podobno. Protokol podpira globalne standarde na podlagi GS1 in lahko vključuje tudi podatke interneta stvari (IoT).

Decembra izdajo kriptožetone

Ekipa OriginTraila v decembru načrtuje zbiranje sredstev z izdajo kriptožetonov, ki bo podlaga za naslednjo fazo projekta: decentralizirano mrežo in enostavno rešitev, ki bo na voljo za dobavne verige v vseh panogah. S tem bi radi prinesli celovitost informacij in interoperabilnost podatkov v globalne dobavne verige. Predprodaja žetonov se bo začela 1. decembra, še pravita Tomaž Levak in Žiga Drev.



AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator

Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje...

OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Najboljša evropska turistična kmetija tudi na naši konferenci

Ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti je odličen primer sinergijskih učinkov lokalnih pridelovalcev hrane in turističnih...

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje 1

Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu

AGROBIZ
Novice
Novice Modra frankinja – žametno vino Posavja

V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala...

AGROBIZ
Članki
Članki Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed

Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost...