Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Prihodnja finančna perspektiva daje veliko prednost soočanju s podnebnimi spremembami, s sušo, točo, zmrzaljo, žledolomi, vetrolomi in drugimi ujmami, je povedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.
Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Z drugimi pripravljajo skupne pakete za goste, ki bodo najprej bivali na eni, potem pa na drugi turistični kmetiji
Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib    Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji
Nasvet: Kaj lahko izboljšate pri trženju domače hrane Nasvet: Kaj lahko izboljšate pri trženju domače hrane Dobro trženje lokalne hrane je intenzivno komuniciranje vsega, kar pridelovalec je in kar je dobrega pri njegovi ponudbi, kmetiji ali zadrugi.

Šoltes spet poziva, da bi hrano izvzeli iz sistema javnega naročanja

Čas branja: 2 min
09.11.2017  15:59  Dopolnjeno: 09.11.2017 16:33
Evropski poslanec Zelenih Igor Šoltes je na okrogli mizi v Ljubljani izpostavil prizadevanje za lokalno pridelano hrano v vrtcih, šolah in domovih za starejše. Zato se je zavzel tudi, da bi hrano v teh ustanovah izvzeli iz sistema javnih naročil.
avtor
Šoltes spet poziva, da bi hrano izvzeli iz sistema javnega naročanja
Foto: Shutterstock

Kot je omenil Igor Šoltes, se je od uvedbe javnih naročil pred 20 leti do danes pokazalo, da ima cena preveliko težo. Najnižja cena ne pomeni tudi nujno najboljše kakovosti, je poudaril in se zgrozil nad tem, da "otroke na jabolčni sok spominja le še slika na steklenici, ne pa več okus".

Otroci, bolniki in starejši bi bolj zdravo jedli, če bi hrano izvzeli iz javnih naročil

Z izvzetjem hrane iz javnih naročil bi lahko v vrtcih, šolah in domovih za starejše kupovali lokalno pridelano hrano, s čimer bi se med drugim bistveno izboljšala zdravstvena slika otrok, zavržene hrane pa bi bilo manj, je prepričan.

Kmetje težko prodajo lokalno meso, vrtce in šole pa ga kupujejo iz uvoza

Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Jože Podgoršek pravi, da je v Sloveniji pridelana hrana kakovostna, saj se izdeluje po tradicionalnih postopkih in se tako ne dogaja, da bi kupovali "čufte brez mesa". Omenil pa je afero z brazilskim pokvarjenim mesom, ki so mu s kemično obdelavo popravili videz in okus. Takšno "meso" ne sodi na krožnike javnih ustanov niti gospodinjstev.

Zaskrbljen je tudi nad tem, da ima njegov sosed, ki je kmet, težave s prodajo mesa, njegovi otroci pa v šoli jejo poljsko ali drugo meso tujega porekla.

Pomembni so uravnoteženi obroki

Z vprašanji prehrane, torej kaj je dobro jesti in kakšnih diet se lotiti, se srečujejo tudi zdravniki na primarni ravni, je pojasnila zdravnica in predsednica Slovenskega združenja za klinično prehrano Milena Blaž Kovač. Najpomembnejši so uravnoteženi obroki, razporejeni po celem dnevu. Pri tem pa velja slovenski pregovor, da je treba za zajtrk jesti kot kralj, za večerjo pa kot berač, je poudarila.

Ne pozabite na gibanje

Mojca Gabrijelčič Blenkuš z Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa je v zvezi s prekomerno debelostjo v Sloveniji opozorila, da je ključno razmerje mišic in maščevja v telesu. Tudi pri zelo vitkih lahko prevladuje maščobno tkivo, kar lahko vodi v kronične nenalezljive bolezni. Zato je po njenih besedah pomembno, kako se posameznik prehranjuje in koliko se giba, saj telesna dejavnost ohranja mišično maso, slednja pa je tudi banka za imunski sistem, saj predstavlja rezerve, iz katerih tvorimo protitelesa.

Razlike pa obstajajo pri hrani zdravega in bolnega človeka. Pri onkoloških bolnikih je tveganje za izgubo mišične mase veliko, zato morajo ti povečati vnos kakovostnih beljakovin, je pojasnila klinična dietetičarka na Onkološkem inštitutu Eva Peklaj.

Kuhajte sezonsko hrano, ki raste v bližini

Upokojena otroška kuharica in avtorica več knjig Emilija Pavlič pa je poudarila tudi, da je treba pripravljati hrano v skladu z letnimi časi ter da je treba kuhati hrano iz živil, ne pa pripravljati instant obrokov. "Aditivi, konzervansi, sladila in barvila so prehransko nasilje nad otroki," je prepričana Pavličeva, ki bi v vrtcih in šolah prepovedala tudi zmrznjeno hrano.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Juhu, birokratske poenostavitve za kmete!

Naredili smo seznam nekaj davčnih in birokratskih poenostavitev za kmete, pridelovalce domačih izdelkov, tudi žganja

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Opuščanje industrijske živinoreje je strel v koleno 69

Pozivi veganov h krčenju industrijske živinoreje bi škodili kmetijstvu, ne morejo pa rešiti okolja

AGROBIZ
Novice
Novice 10 zvezd kmetijskega sejma Agra 4

Reportaža s 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije S sistemom recirkulacije porabite dosti manj vode za gojenje rib

Tipska montažna do 50 kvadratnih metrov velika ribogojnica s sistemom recirkulacije za gojenje severnoafriškega čopovca (soma), ki jo...

AGROBIZ
Novice
Novice Sladke skrbi sadjarjev: letina je odlična, pa bodo vse prodali in po kakšni ceni?

Lani in predlanskim so sadjarji zaradi pozebe utrpeli veliko škodo; letos je drugače, sadja je dovolj, prav tako raste izvoz

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino!

Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa...

AGROBIZ
Novice
Novice Na festivalu Top Vino prestižna svetovna vina

V ljubljanskem Cankarjevem domu bo 8. oktobra potekala druga izdaja festivala Top Vino, ki je pred dvema letoma navdušil obiskovalce s...