Devetletni deček v BiH raje kupuje ovce kot igrače Devetletni deček v BiH raje kupuje ovce kot igrače Pripravljamo tudi zgodbo o mladem Ljubljančanu, ki si je za rojstni dan zaželel kozo, zdaj pa že več let skrbi za svojo čredo, mleko pa prodajajo v domači prodajalni na kmetiji
Kaj bo delal novi varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Kaj bo delal novi varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Pričakuje, da bo Agencija za varstvo konkurence primere domnevno nepoštenih trgovinskih praks razrešila v razumnem roku, ne čez dve ali tri leta
Sadjarje lahko reši skupna prodaja prek organizacije proizvajalcev  Sadjarje lahko reši skupna prodaja prek organizacije proizvajalcev Na Štajerskem se je 12 sadjarjev, zadrug in podjetij že povezalo in registriralo organizacijo proizvajalcev Pohorka
Kaj se dogaja na svetovnem trgu jabolk Kaj se dogaja na svetovnem trgu jabolk Katastrofe po lanski obilni letini v Evropi ni, Poljaki več izvažajo na Kitajsko in v Azijo, medtem ko v Avstraliji in Južni Afriki že obirajo prve zgodnje sorte
Odobrili devet projektov evropskega inovacijskega partnerstva Odobrili devet projektov evropskega inovacijskega partnerstva S temi projekti bodo reševali konkretne težave pri pridelavi hrane, varovanju okolja in prilagajanju podnebnim spremembam

Šoltes spet poziva, da bi hrano izvzeli iz sistema javnega naročanja

Čas branja: 2 min
09.11.2017  15:59  Dopolnjeno: 09.11.2017 16:33
Evropski poslanec Zelenih Igor Šoltes je na okrogli mizi v Ljubljani izpostavil prizadevanje za lokalno pridelano hrano v vrtcih, šolah in domovih za starejše. Zato se je zavzel tudi, da bi hrano v teh ustanovah izvzeli iz sistema javnih naročil.
avtor
Šoltes spet poziva, da bi hrano izvzeli iz sistema javnega naročanja
Foto: Shutterstock

Obveščaj me o novih člankih:  

Kot je omenil Igor Šoltes, se je od uvedbe javnih naročil pred 20 leti do danes pokazalo, da ima cena preveliko težo. Najnižja cena ne pomeni tudi nujno najboljše kakovosti, je poudaril in se zgrozil nad tem, da "otroke na jabolčni sok spominja le še slika na steklenici, ne pa več okus".

Otroci, bolniki in starejši bi bolj zdravo jedli, če bi hrano izvzeli iz javnih naročil

Z izvzetjem hrane iz javnih naročil bi lahko v vrtcih, šolah in domovih za starejše kupovali lokalno pridelano hrano, s čimer bi se med drugim bistveno izboljšala zdravstvena slika otrok, zavržene hrane pa bi bilo manj, je prepričan.

Kmetje težko prodajo lokalno meso, vrtce in šole pa ga kupujejo iz uvoza

Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Jože Podgoršek pravi, da je v Sloveniji pridelana hrana kakovostna, saj se izdeluje po tradicionalnih postopkih in se tako ne dogaja, da bi kupovali "čufte brez mesa". Omenil pa je afero z brazilskim pokvarjenim mesom, ki so mu s kemično obdelavo popravili videz in okus. Takšno "meso" ne sodi na krožnike javnih ustanov niti gospodinjstev.

Zaskrbljen je tudi nad tem, da ima njegov sosed, ki je kmet, težave s prodajo mesa, njegovi otroci pa v šoli jejo poljsko ali drugo meso tujega porekla.

Pomembni so uravnoteženi obroki

Z vprašanji prehrane, torej kaj je dobro jesti in kakšnih diet se lotiti, se srečujejo tudi zdravniki na primarni ravni, je pojasnila zdravnica in predsednica Slovenskega združenja za klinično prehrano Milena Blaž Kovač. Najpomembnejši so uravnoteženi obroki, razporejeni po celem dnevu. Pri tem pa velja slovenski pregovor, da je treba za zajtrk jesti kot kralj, za večerjo pa kot berač, je poudarila.

Ne pozabite na gibanje

Mojca Gabrijelčič Blenkuš z Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa je v zvezi s prekomerno debelostjo v Sloveniji opozorila, da je ključno razmerje mišic in maščevja v telesu. Tudi pri zelo vitkih lahko prevladuje maščobno tkivo, kar lahko vodi v kronične nenalezljive bolezni. Zato je po njenih besedah pomembno, kako se posameznik prehranjuje in koliko se giba, saj telesna dejavnost ohranja mišično maso, slednja pa je tudi banka za imunski sistem, saj predstavlja rezerve, iz katerih tvorimo protitelesa.

Razlike pa obstajajo pri hrani zdravega in bolnega človeka. Pri onkoloških bolnikih je tveganje za izgubo mišične mase veliko, zato morajo ti povečati vnos kakovostnih beljakovin, je pojasnila klinična dietetičarka na Onkološkem inštitutu Eva Peklaj.

Kuhajte sezonsko hrano, ki raste v bližini

Upokojena otroška kuharica in avtorica več knjig Emilija Pavlič pa je poudarila tudi, da je treba pripravljati hrano v skladu z letnimi časi ter da je treba kuhati hrano iz živil, ne pa pripravljati instant obrokov. "Aditivi, konzervansi, sladila in barvila so prehransko nasilje nad otroki," je prepričana Pavličeva, ki bi v vrtcih in šolah prepovedala tudi zmrznjeno hrano.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kaj se dogaja na svetovnem trgu jabolk

Katastrofe po lanski obilni letini v Evropi ni, Poljaki več izvažajo na Kitajsko in v Azijo, medtem ko v Avstraliji in Južni Afriki že...

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis 70 kmetij se že predstavlja na spletni tržnici

E-tržnica se letos širi na Hrvaško, pozneje še v druge sosednje države

AGROBIZ
Novice
Novice Letos bo objavljenih 14 razpisov iz programa za razvoj podeželja

Kmetijsko ministrstvo poziva, da si pravočasno priskrbite vse papirje, ki jih potrebujete za prijavo na razpis

AGROBIZ
Novice
Novice Na štirih razpisih čaka dobrih 23 milijonov za kmetijstvo

Vloge na prvi razpis je mogoče oddati od 21. januarja, razpisi so odprti različno dolgo

AGROBIZ
Novice
Novice Kako bi dobili več ekoloških kmetij

Dobro bi bilo zmanjšati birokratske ovire za ekološke kmete in povečati subvencije, da bodo bolj primerljive zahtevnejši ekološki...

AGROBIZ
Novice
Novice Država po novem financira pol premije za večino kmetijskih zavarovanj 2

Višje, in sicer 30-odstotno, je tudi sofinanciranje premij za zavarovanje živali pred boleznimi

AGROBIZ
Novice
Novice Nedovoljene trgovinske prakse: kar je sporno za trgovce, ni sporno za vlado

Vlada se ne strinja, da so deli zakona o kmetijstvu neskladni z ustavo; ustavno sodišče bo pobudo trgovcev o (ne)ustavnosti obravnavalo...