Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Prihodnja finančna perspektiva daje veliko prednost soočanju s podnebnimi spremembami, s sušo, točo, zmrzaljo, žledolomi, vetrolomi in drugimi ujmami, je povedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.
Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Z drugimi pripravljajo skupne pakete za goste, ki bodo najprej bivali na eni, potem pa na drugi turistični kmetiji
Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib    Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji
Nasvet: Kaj lahko izboljšate pri trženju domače hrane Nasvet: Kaj lahko izboljšate pri trženju domače hrane Dobro trženje lokalne hrane je intenzivno komuniciranje vsega, kar pridelovalec je in kar je dobrega pri njegovi ponudbi, kmetiji ali zadrugi.

V Albaughu razočarani zaradi politizacije "zadeve glifosfat"

Čas branja: 2 min
10.11.2017  11:06  Dopolnjeno: 10.11.2017 11:23
Prvi človek evropskega dela ameriške skupine Albaugh Douglas A. Kaye, ki sicer iz Lozane vodi tudi raško tovarno kemičnih izdelkov Albaugh TKI, nekdanji Pinus, je razočaran nad nadaljevanjem politizacije postopka za podaljšanje dovoljenja uporabe herbicida glifosat v EU za nadaljnjih pet let.
avtor
V Albaughu razočarani zaradi politizacije
V torek je kmetijski minister Dejan Židan v Bruslju poudaril, da je kmetijstvo brez kemije ob prepovedi vseh fitofarmacevtskih sredstev edina prava pot in da bo Slovenija uporabo glilfosata na nekmetijskih površinah (v parkih, pokopališčih, ob cestah) takoj prepovedala. V četrtek pa je Slovenija glasovala za petletno podaljšanje dovoljenja za rabo glifosata v EU, s tem pa razveselila Douglasa A. Kaya (drugi z leve), ki iz Lozane vodi tudi raško tovarno kemičnih izdelkov Albaugh TKI, nekdanji Pinus TKI.

Kot je ob tem povedal Kaye, je hkrati skupaj s 97 zaposlenimi v Račah odgovornim v Sloveniji hvaležen, da so bili pri četrtkovem glasovanju, na katerem so podprli podaljšanje dovoljenja za nadaljnjo uporabo glifosata v EU, ki pa je vseeno dobilo premalo glasov, sposobni videti mimo političnih oči. "Le želel bi si lahko, da bi tudi ostale države članice in njihovi ministri imeli enako razumevanje in odločno držo," dodaja predsednik Albaugh Europe, ki je sicer del ameriške skupine pod okriljem poslovneža Dennisa Albaugha.

Ob tem je Kaye postregel še z prav v četrtek objavljenimi rezultati dolgoletne raziskave o morebitni povezavi med glifosfatom in rakavimi obolenji, o katerih je na spletni strani poročal ameriški Journal of the National Cancer Institute (JNCI).

Med glifosatom in rakom ni zanesljive povezave

Študija med drugim ugotavlja, da pri delavcih v kmetijstvu, ki so uporabljali ta herbicid, niso ugotovili nobene zanesljive povezave med glifosfatom in rakavimi obolenji. Obstaja sicer nekaj možnosti za povečano tveganje obolevanja za akutno mieloblastno levkemijo (AML) med najbolj izpostavljenimi skupinami, vendar ta povezava po mnenju izvajalcev raziskave "ni statistično pomembna", še dodaja poročilo inštituta.

EU spet nesoglasna glede podaljašanja uporabe glifosata

Članicam EU sicer tudi v četrtek ni uspelo doseči dogovora o podaljšanju dovoljenja za uporabo spornega herbicida še za naslednjih pet let. Pri glasovanju v pristojnem odboru strokovnjakov 28 članic EU v Bruslju ni bila dosežena potrebna večina. Slovenija je glasovala za. Trenutna licenca za preparat, ki naj bi povzročal raka, poteče 15. decembra. Evropska komisija je predlagala skrajšanje veljavnosti licence z desetih na pet let, vendar pa pri glasovanju niso dosegli kvalificirane večine za obnovitev dovoljenja.

Gonja proti glilfosatu je nasprotovanje visoko kemiziranemu kmetijstvu

Na glifosat leti mnogo kritik. Po eni strani je najbolj uporabljani herbicid v Evropi zelo učinkovit pri uničevanju plevela, je poceni in ima široke možnosti uporabe. A po drugi strani ga sumijo, da povzroča raka in onesnažuje okolje.

Znanstveniki si glede tveganja za raka niso enotni. Mednarodna agencija za raziskave raka pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) ga je že leta 2015 uvrstila med snovi, ki "potencialno povzročajo raka" pri ljudeh. Uprava za živila Efsa in agencija za kemikalije Echa pa sta prišli do zaključka, da razpoložljiva znanstvena dognanja ne zadoščajo za takšno oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Juhu, birokratske poenostavitve za kmete!

Naredili smo seznam nekaj davčnih in birokratskih poenostavitev za kmete, pridelovalce domačih izdelkov, tudi žganja

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Opuščanje industrijske živinoreje je strel v koleno 69

Pozivi veganov h krčenju industrijske živinoreje bi škodili kmetijstvu, ne morejo pa rešiti okolja

AGROBIZ
Novice
Novice 10 zvezd kmetijskega sejma Agra 4

Reportaža s 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije S sistemom recirkulacije porabite dosti manj vode za gojenje rib

Tipska montažna do 50 kvadratnih metrov velika ribogojnica s sistemom recirkulacije za gojenje severnoafriškega čopovca (soma), ki jo...

AGROBIZ
Novice
Novice Sladke skrbi sadjarjev: letina je odlična, pa bodo vse prodali in po kakšni ceni?

Lani in predlanskim so sadjarji zaradi pozebe utrpeli veliko škodo; letos je drugače, sadja je dovolj, prav tako raste izvoz

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino!

Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa...

AGROBIZ
Novice
Novice Na festivalu Top Vino prestižna svetovna vina

V ljubljanskem Cankarjevem domu bo 8. oktobra potekala druga izdaja festivala Top Vino, ki je pred dvema letoma navdušil obiskovalce s...