Kako bo Otmar Zorn z laserji ščitil čebele Kako bo Otmar Zorn z laserji ščitil čebele Podjetje Zorn Plus je na evropskem razpisu SME Instrument dobilo 50 tisoč evrov subvencije
Afera s poljskim mesom je razkrila luknje v prehranski verigi. Kako jih pokrpati? Afera s poljskim mesom je razkrila luknje v prehranski verigi. Kako jih pokrpati? Tudi o tem aktualnem vprašanju smo govorili na 6. Agrobiznis konferenci. Ni pa bil govor samo o izzivih – prepoznali smo tudi štiri zmagovalce, ki so s svojimi proizvodi prepričali strokovno komisijo ter bralce spletišča Finance in portala Agrobiznis
(video) Beno Bajda, Zadruga Granar ter podjetji G2O in Žganjekuha Kržič so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019 (video) Beno Bajda, Zadruga Granar ter podjetji G2O in Žganjekuha Kržič so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019 Ekološko oljčno olje, pridobljeno z ultrazvokom je najbolj inovativen izdelek, z regijsko kulinarično znamko Diši po Prekmurju je zadruga Granar postala najboljši podjetnik v kmetijstvu; Brodka je žganje iz presežkov kruha in tudi najboljši izdelek po izboru potrošnikov; podjetje G2O pa je za malo tipsko montažno ribogojnico z recirkulacijo vode dobilo posebno priznanje za inovativnost.
Uganete, kateri štirje finalisti so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019? Uganete, kateri štirje finalisti so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019? Štirje od sedmih finalistov, ki jih predstavljamo, so zmagovalci letošnjega natečaja Agrobiznis! Razglasili jih bomo danes na 6. Agrobiznis konferenci v Ljubljani. Dobili bomo letošnjega najboljšega podjetnika v kmetijstvu, najbolj inovativen izdelek in najboljši izdelek po izboru porabnikov. Podelili bomo tudi posebno priznanje za inovativnost.
Kako bi na Krasu zaslužili dodaten milijon evrov Kako bi na Krasu zaslužili dodaten milijon evrov Milijon evrov dodatnega zaslužka bi pripeljali na Kras tako, da bi vse vino iz grozdja sorte refošk prodajali kot teran PTP za (najmanj) tri evre na liter

V petek bo 260 tisoč otrok v vrtcih in šolah zajtrkovalo slovensko hrano

Čas branja: 2 min
15.11.2017  12:22  Dopolnjeno: 15.11.2017 13:37
Pridružite si jim tudi vi, saj v petek poleg tradicionalnega slovenskega zajtrka praznujemo tudi dan slovenske hrane
avtor
V petek bo 260 tisoč otrok v vrtcih in šolah zajtrkovalo slovensko hrano
Tudi slovenska jabolka, čeorav je letina zaradi pozebe zelo slaba, bodo otroci v vrtcih in šolah v petek dobili v okviru slovenskega tradicionalnega zajtrka.

Obveščaj me o novih člankih:  

Tradicionalni slovenski zajtrk, ki bo v petek ob medu, maslu in jabolkih združil več kot 260 tisoč otrok v vrtcih in šolah, že kaže prve pozitivne rezultate. Vse več otrok in odraslih zajtrkuje, pomembno je upadlo uživanje sladkih gaziranih pijač, več pojemo sadja in tudi zelenjave.

Zajtrk se vrača, debelost pri otrocih upada

Cilji tradicionalnega slovenskega zajtrka in dneva slovenske hrane, ki ju obeležujemo v petek, so po besedah kmetijskega ministra Dejana Židana jasni. Ponovno želijo obuditi kulturo zajtrka, ki se ga preveč opušča in poudariti pomen lokalno pridelane hrane.

Zajtrk iz lokalnih živil uvajajo tudi drugje po Evropi

Tradicionalni slovenski zajtrk se je začel na pobudo Čebelarske zveze Slovenije pred 11 leti kot medeni zajtrk, ki je do danes prerasel v nacionalni projekt. "Ponosni smo, ker nas z medenimi zajtrki in promocijo lokalne hrane kopirajo tudi po Evropi," pravi predsednik čebelarske zveze Boštjan Noč.

Generalna direktorica direktorata za javno zdravje Mojca Gobec izpostavlja, da sta tradicionalni slovenski zajtrk in dan slovenske hrane pomemben sestavni del nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti, s katerim želijo izboljšati zdravje populacije ter zmanjšati pojav debelosti in kroničnih bolezni.

Jemo več sadja in zelenjave

"Se pa že dogajajo pozitivni premiki v navadah. Vedno več otrok zajtrkuje, prav tako zajtrkuje vedno več tudi odraslih, kjer so ženske sicer boljše od moških. Tako pri odraslih kot otrocih opažamo pomemben upad uživanja sladkih gaziranih pijač, kjer smo bili visoko na lestvicah tudi v evropskem merilu. Pojemo več sadja in tudi zelenjave, kar je vse skladno s priporočili zdrave prehrane," poudarja.

Kakšne pa so smernice pri prehranjevanju otrok v zadnjih letih? Ivan Eržen z nacionalnega inštituta za javno zdravje pojasnjuje, da se je upadanje uživanja zelenjave, ki je trajalo vse do leta 2012, vendarle ustavilo. Obenem beležijo manjšo debelost mladostnikov, vse več otrok zajtrkuje ter uživa manj sladkih pijač.

Portal bo poenostavil naročanje lokalne hrane v javne ustanove

Tradicionalni zajtrk in dan slovenske hrane združujeta obenem vso agroživilsko verigo. Direktorica zbornice kmetijskih in živilskih podjetij Tatjana Zagorc je spomnila, da ta združuje 50 tisoč aktivnih kmetov, več kot 100 zadrug in 700 živilskih podjetij ter da je lokalna hrana plod znanja, izkušenj, raziskav in dela pridnih rok. S posebnim portalom, ki je namenjen javnim naročilom, pa bodo skušali javnim zavodom olajšati naročanje doma pridelane hrane.

Predsednik kmetijsko-gozdarske zbornice KGZS Cvetko Zupančič opozarja, da je projekt tradicionalnega slovenskega zajtrka prišel pravi čas. "Ko je bil slovenski kupec že usmerjen v tujo hrano, smo to spremenili. Sedaj vsak otrok ve, da imamo domačo zdravo hrano in uvoženo, ki je drugačna," je dejal. Tudi on veliko stavi na omenjeni portal za javna naročila.

Zaveda pa se, da je njihova naloga, da bodo količine zagotovili po ceni, po kateri jo bo kmet z veseljem prodal in si jo bo kupec tudi lahko privoščil. Ob tem je zagotovil, da bodo imeli v petek otroci, kljub hudim vremenskim težavam v kmetijstvu v zadnjih dveh letih, na mizah slovenska jabolka.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kaj se dogaja na svetovnem trgu jabolk

Katastrofe po lanski obilni letini v Evropi ni, Poljaki več izvažajo na Kitajsko in v Azijo, medtem ko v Avstraliji in Južni Afriki že...

AGROBIZ
Novice
Novice Kako diha trg kmetijskih in gozdarskih strojev

Kakšne traktorje in druge stroje kupujejo kmetje ter kaj se dogaja s cenami, smo preverili na novem sejmu kmetijske in gozdarske...

AGROBIZ
Novice
Novice Reportaža: Kljub snegu cveti prodaja domače zelenjave z ljubljanskih kmetij 1

Pot dobrot vas popelje na 23 kmetij na obrobju Ljubljane – v Savljah, Klečah in na Ježici, kjer lahko kupite vse od krompirja, kislega...

AGROBIZ
Novice
Novice Devetletni deček v BiH raje kupuje ovce kot igrače 4

Pripravljamo tudi zgodbo o mladem Ljubljančanu, ki si je za rojstni dan zaželel kozo, zdaj pa že več let skrbi za svojo čredo, mleko...

AGROBIZ
Novice
Novice Kako bi dobili več ekoloških kmetij 1

Dobro bi bilo zmanjšati birokratske ovire za ekološke kmete in povečati subvencije, da bodo bolj primerljive zahtevnejši ekološki...

AGROBIZ
Novice
Novice Dileme ekološkega sadjarja: kako dobiti pravo sorto jabolk 5

»To, kar je dobrega na evropskem trgu, ni dosegljivo za nas vrtičkarje,« pravi Janez Trstenjak

AGROBIZ
Novice
Novice Humko bo zagnal proizvodnjo ob največjem zaporu v jugovzhodni Evropi

Zraven zapora v Sremski Mitrovici bodo proizvajali humus, substrate in gnojila

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Uganete, kateri štirje finalisti so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019? 4

Štirje od sedmih finalistov, ki jih predstavljamo, so zmagovalci letošnjega natečaja Agrobiznis! Razglasili jih bomo danes na 6....