Povpraševanje po pleteninah znamke Koštrun je večje od ponudbe Povpraševanje po pleteninah znamke Koštrun je večje od ponudbe Najbolje se prodajajo unikatni šali in rute z dodatki iz polsti, kupci prihajajo tudi iz ZDA in z Nove Zelandije
Kmetija Bedekovič prodira z unikatnim bezgovim ekološkim kisom Kmetija Bedekovič prodira z unikatnim bezgovim ekološkim kisom Poleg bezgovega delajo tudi jabolčni kis, prodajo bi radi razširili po Sloveniji in sčasoma tudi v tujino, za kar morajo povečati obseg proizvodnje
Lestvica: To so največji in najboljši slovenski živilci Lestvica: To so največji in najboljši slovenski živilci Predelava hrane v Sloveniji je lahko zelo donosen posel. Najboljši živilci in pijačarji se po dobičkonosnosti lahko kosajo s farmacevti
Študenti mariborske univerze razvili zmagovalnega robota za odstranjevanje plevela Študenti mariborske univerze razvili zmagovalnega robota za odstranjevanje plevela Z manjšim poljskim robotom so zmagali na študentskem tekmovanju Field robot event 2019 v Heilbronnu v Nemčiji

V petek bo 260 tisoč otrok v vrtcih in šolah zajtrkovalo slovensko hrano

Čas branja: 2 min
15.11.2017  12:22  Dopolnjeno: 15.11.2017 13:37
Pridružite si jim tudi vi, saj v petek poleg tradicionalnega slovenskega zajtrka praznujemo tudi dan slovenske hrane
avtor
V petek bo 260 tisoč otrok v vrtcih in šolah zajtrkovalo slovensko hrano
Tudi slovenska jabolka, čeorav je letina zaradi pozebe zelo slaba, bodo otroci v vrtcih in šolah v petek dobili v okviru slovenskega tradicionalnega zajtrka.

Obveščaj me o novih člankih:  

Tradicionalni slovenski zajtrk, ki bo v petek ob medu, maslu in jabolkih združil več kot 260 tisoč otrok v vrtcih in šolah, že kaže prve pozitivne rezultate. Vse več otrok in odraslih zajtrkuje, pomembno je upadlo uživanje sladkih gaziranih pijač, več pojemo sadja in tudi zelenjave.

Zajtrk se vrača, debelost pri otrocih upada

Cilji tradicionalnega slovenskega zajtrka in dneva slovenske hrane, ki ju obeležujemo v petek, so po besedah kmetijskega ministra Dejana Židana jasni. Ponovno želijo obuditi kulturo zajtrka, ki se ga preveč opušča in poudariti pomen lokalno pridelane hrane.

Zajtrk iz lokalnih živil uvajajo tudi drugje po Evropi

Tradicionalni slovenski zajtrk se je začel na pobudo Čebelarske zveze Slovenije pred 11 leti kot medeni zajtrk, ki je do danes prerasel v nacionalni projekt. "Ponosni smo, ker nas z medenimi zajtrki in promocijo lokalne hrane kopirajo tudi po Evropi," pravi predsednik čebelarske zveze Boštjan Noč.

Generalna direktorica direktorata za javno zdravje Mojca Gobec izpostavlja, da sta tradicionalni slovenski zajtrk in dan slovenske hrane pomemben sestavni del nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti, s katerim želijo izboljšati zdravje populacije ter zmanjšati pojav debelosti in kroničnih bolezni.

Jemo več sadja in zelenjave

"Se pa že dogajajo pozitivni premiki v navadah. Vedno več otrok zajtrkuje, prav tako zajtrkuje vedno več tudi odraslih, kjer so ženske sicer boljše od moških. Tako pri odraslih kot otrocih opažamo pomemben upad uživanja sladkih gaziranih pijač, kjer smo bili visoko na lestvicah tudi v evropskem merilu. Pojemo več sadja in tudi zelenjave, kar je vse skladno s priporočili zdrave prehrane," poudarja.

Kakšne pa so smernice pri prehranjevanju otrok v zadnjih letih? Ivan Eržen z nacionalnega inštituta za javno zdravje pojasnjuje, da se je upadanje uživanja zelenjave, ki je trajalo vse do leta 2012, vendarle ustavilo. Obenem beležijo manjšo debelost mladostnikov, vse več otrok zajtrkuje ter uživa manj sladkih pijač.

Portal bo poenostavil naročanje lokalne hrane v javne ustanove

Tradicionalni zajtrk in dan slovenske hrane združujeta obenem vso agroživilsko verigo. Direktorica zbornice kmetijskih in živilskih podjetij Tatjana Zagorc je spomnila, da ta združuje 50 tisoč aktivnih kmetov, več kot 100 zadrug in 700 živilskih podjetij ter da je lokalna hrana plod znanja, izkušenj, raziskav in dela pridnih rok. S posebnim portalom, ki je namenjen javnim naročilom, pa bodo skušali javnim zavodom olajšati naročanje doma pridelane hrane.

Predsednik kmetijsko-gozdarske zbornice KGZS Cvetko Zupančič opozarja, da je projekt tradicionalnega slovenskega zajtrka prišel pravi čas. "Ko je bil slovenski kupec že usmerjen v tujo hrano, smo to spremenili. Sedaj vsak otrok ve, da imamo domačo zdravo hrano in uvoženo, ki je drugačna," je dejal. Tudi on veliko stavi na omenjeni portal za javna naročila.

Zaveda pa se, da je njihova naloga, da bodo količine zagotovili po ceni, po kateri jo bo kmet z veseljem prodal in si jo bo kupec tudi lahko privoščil. Ob tem je zagotovil, da bodo imeli v petek otroci, kljub hudim vremenskim težavam v kmetijstvu v zadnjih dveh letih, na mizah slovenska jabolka.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Študenti mariborske univerze razvili zmagovalnega robota za odstranjevanje plevela

Z manjšim poljskim robotom so zmagali na študentskem tekmovanju Field robot event 2019 v Heilbronnu v Nemčiji

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija Je ekološko kmetovanje dobra poslovna priložnost?

Pri porabi ekoloških živil na prebivalca na leto v Sloveniji kar močno zaostajamo za zahodnimi državami; priložnosti za rast je zato...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Povpraševanje po pleteninah znamke Koštrun je večje od ponudbe 1

Najbolje se prodajajo unikatni šali in rute z dodatki iz polsti, kupci prihajajo tudi iz ZDA in z Nove Zelandije

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kraški brinjevec je adut turistične kmetije pri Filetu 1

Poleg prenočitev in domače hrane gostom ponujajo še kraški slivovec, viljamovko, staran vinjak, žganje iz kutin in rožičev ter gin

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Kastelic - Žonta bo prenovila sirarno

Poletno ponudbo mlečnih izdelkov bi radi razširili s sladoledom, čez nekaj let pa vpeljali tudi rejo goveda za meso

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Jerala povečuje prodajo in predelavo jabolk

Obnavljajo sadovnjak in vlagajo v nove tehnologije, načrtujejo tudi novi prostor za predelavo sadja

OGLAS
AGROBIZ
Vroče je! Imamo odličen predlog za osvežitev

Predstavljamo lahek napitek, s katerim se lahko v vročih poletnih mesecih odlično osvežimo.