Povpraševanje po pleteninah znamke Koštrun je večje od ponudbe Povpraševanje po pleteninah znamke Koštrun je večje od ponudbe Najbolje se prodajajo unikatni šali in rute z dodatki iz polsti, kupci prihajajo tudi iz ZDA in z Nove Zelandije
Kmetija Bedekovič prodira z unikatnim bezgovim ekološkim kisom Kmetija Bedekovič prodira z unikatnim bezgovim ekološkim kisom Poleg bezgovega delajo tudi jabolčni kis, prodajo bi radi razširili po Sloveniji in sčasoma tudi v tujino, za kar morajo povečati obseg proizvodnje
Lestvica: To so največji in najboljši slovenski živilci Lestvica: To so največji in najboljši slovenski živilci Predelava hrane v Sloveniji je lahko zelo donosen posel. Najboljši živilci in pijačarji se po dobičkonosnosti lahko kosajo s farmacevti
Študenti mariborske univerze razvili zmagovalnega robota za odstranjevanje plevela Študenti mariborske univerze razvili zmagovalnega robota za odstranjevanje plevela Z manjšim poljskim robotom so zmagali na študentskem tekmovanju Field robot event 2019 v Heilbronnu v Nemčiji

Perutnina Ptuj hitro povečuje do piščancev prijazno rejo

Čas branja: 2 min
17.11.2017  15:04
Takšno meso izvažajo največ v Švico, a tudi doma povpraševanje raste, zato pridobivajo nove rejce

Obveščaj me o novih člankih:  

Kako se pri hrani spreminjajo nakupne navade in dvigujejo standardi za pridelavo mesa, so govorili na okrogli mizi, ki jo je v Ljubljani ob dnevu slovenske hrane pripravila Perutnina Ptuj (PP). "Trgovine so na vsakem koraku, na mesec gremo k petim različnim trgovcem, tudi v diskonte, in izbiramo živila v akciji. Trgovci tekmujejo s popusti, od dobaviteljev pa zahtevajo vedno nižje cene," pravi agrarni ekonomist Aleš Kuhar. "Dodano vrednost ustvarjamo s piščancem prijazno rejo, takšno meso izvažamo zlasti v Švico, doma pa stane za 10 odstotkov več," pravi Tibor Šimonka, predsednik uprave PP.

Cilj je čez 50 odstotkov do piščancev prijazne reje

V piščancem prijazno rejo se je spustilo 25 od več kot 240 kmetij, ki zanje redijo piščance. Dogradili so jim zimski vrt, ograjen vrt na prostem, dobili so nastilj in več svetlobe ... Tako poteka 20 odstotkov od celotne njihove proizvodnje, ki znaša 84 tisoč ton mesa in izdelkov na leto.Čez tri ali štiri leta bo takšne čez polovico proizvodnje, napoveduje Šimonka. Piščancem prijazno rejo uvajajo tudi na Hrvaško, v Srbijo in BiH. Meso izvažajo v več kot 20 držav.

Približujejo se reji na vrtovih

"Pred 50 leti so piščance redili samo na vrtovih, zdaj je to bio standard, odkar se je prireja preselila v hleve. Z živalim prijazno rejo, ko dobijo več prostora za gibanje na zraku, poskušamo intenzivno proizvodnjo vrniti približati reji na vrtovih,"pravi Andrej Tkalec, direktor Perutninske zadruga Ptuj. Piščanci so na zraku in tekajo, meso je bolj kakovostno in čvrsto, dosega višjo ceno. "V Sloveniji, kjer prodamo manjše količnie pod blagovno znamko Natur Premium, je cena za 10 odstotkov višja," dodaja David Visenjak, glavni izvršilni direktor za komercialo v PP.

Kmetje so dogradili 42 tisoč kvadratnih metrov površin za izpust, v to pa investirali 35 tisoč evrov na hlev. "Nekaj od 170 rejcev, ki so člani naše zadruge, bo v naslednjih dveh letih gradilo dodatne prostore za izpust," napoveduje Tkalec. "Razmišljamo o nadgradnji s počasi rastočimi piščanci (slow growing chicken)," dodaja Tibor Šimonka.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Študenti mariborske univerze razvili zmagovalnega robota za odstranjevanje plevela

Z manjšim poljskim robotom so zmagali na študentskem tekmovanju Field robot event 2019 v Heilbronnu v Nemčiji

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija Je ekološko kmetovanje dobra poslovna priložnost?

Pri porabi ekoloških živil na prebivalca na leto v Sloveniji kar močno zaostajamo za zahodnimi državami; priložnosti za rast je zato...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Povpraševanje po pleteninah znamke Koštrun je večje od ponudbe 1

Najbolje se prodajajo unikatni šali in rute z dodatki iz polsti, kupci prihajajo tudi iz ZDA in z Nove Zelandije

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kraški brinjevec je adut turistične kmetije pri Filetu 1

Poleg prenočitev in domače hrane gostom ponujajo še kraški slivovec, viljamovko, staran vinjak, žganje iz kutin in rožičev ter gin

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Kastelic - Žonta bo prenovila sirarno

Poletno ponudbo mlečnih izdelkov bi radi razširili s sladoledom, čez nekaj let pa vpeljali tudi rejo goveda za meso

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Jerala povečuje prodajo in predelavo jabolk

Obnavljajo sadovnjak in vlagajo v nove tehnologije, načrtujejo tudi novi prostor za predelavo sadja

OGLAS
AGROBIZ
Vroče je! Imamo odličen predlog za osvežitev

Predstavljamo lahek napitek, s katerim se lahko v vročih poletnih mesecih odlično osvežimo.