Kaj je Šarčeva vlada dosegla na področju kmetijstva v prvih stotih dneh Kaj je Šarčeva vlada dosegla na področju kmetijstva v prvih stotih dneh Vlada Marjana Šarca je objavila poročilo o tem, kaj so naredili v prvih stotih dneh; povzemamo dosežke na področju kmetijstva
Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Doslej so prodali od 50 do 60 ton rib na leto, prihodnje leto jih bodo sto ton, nove trge že iščejo; poleg brancinov imajo tudi orade
Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Sredin nakup 500 tisoč ton ameriške soje, za katero so kitajska podjetja plačala okoli 180 milijonov dolarjev (158 milijonov evrov), je prvi tovrsten nakup, odkar je ameriški predsednik Donald Trump uvedel carine na kitajski uvoz, na to pa je Kitajska odgovorila tudi z zaustavitvijo nakupa ameriške soje.
Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Povpraševanje po lokalni hrani s podeželja raste kljub nekaj višji ceni, pravi Fani Tomažič, poslovodja Mercatorjevega marketa v Murglah v Ljubljani
Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem  Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem Prihajajo boljši časi za alternativno pridelavo hrane, kot so lokalna, ekološka in druga certificirana živila, ki jih kupci vse bolj iščejo. Do leta 2030 bomo v EU pridelali več sladkorne pese, žita, beljakovinskih rastlin in oljčnega olja, večja bo tudi prireja mleka, perutninskega, ovčjega in kozjega mesa, napoveduje evropska komisija.

Perutnina Ptuj hitro povečuje do piščancev prijazno rejo

Čas branja: 2 min
17.11.2017  15:04
Takšno meso izvažajo največ v Švico, a tudi doma povpraševanje raste, zato pridobivajo nove rejce

Obveščaj me o novih člankih:  

Kako se pri hrani spreminjajo nakupne navade in dvigujejo standardi za pridelavo mesa, so govorili na okrogli mizi, ki jo je v Ljubljani ob dnevu slovenske hrane pripravila Perutnina Ptuj (PP). "Trgovine so na vsakem koraku, na mesec gremo k petim različnim trgovcem, tudi v diskonte, in izbiramo živila v akciji. Trgovci tekmujejo s popusti, od dobaviteljev pa zahtevajo vedno nižje cene," pravi agrarni ekonomist Aleš Kuhar. "Dodano vrednost ustvarjamo s piščancem prijazno rejo, takšno meso izvažamo zlasti v Švico, doma pa stane za 10 odstotkov več," pravi Tibor Šimonka, predsednik uprave PP.

Cilj je čez 50 odstotkov do piščancev prijazne reje

V piščancem prijazno rejo se je spustilo 25 od več kot 240 kmetij, ki zanje redijo piščance. Dogradili so jim zimski vrt, ograjen vrt na prostem, dobili so nastilj in več svetlobe ... Tako poteka 20 odstotkov od celotne njihove proizvodnje, ki znaša 84 tisoč ton mesa in izdelkov na leto.Čez tri ali štiri leta bo takšne čez polovico proizvodnje, napoveduje Šimonka. Piščancem prijazno rejo uvajajo tudi na Hrvaško, v Srbijo in BiH. Meso izvažajo v več kot 20 držav.

Približujejo se reji na vrtovih

"Pred 50 leti so piščance redili samo na vrtovih, zdaj je to bio standard, odkar se je prireja preselila v hleve. Z živalim prijazno rejo, ko dobijo več prostora za gibanje na zraku, poskušamo intenzivno proizvodnjo vrniti približati reji na vrtovih,"pravi Andrej Tkalec, direktor Perutninske zadruga Ptuj. Piščanci so na zraku in tekajo, meso je bolj kakovostno in čvrsto, dosega višjo ceno. "V Sloveniji, kjer prodamo manjše količnie pod blagovno znamko Natur Premium, je cena za 10 odstotkov višja," dodaja David Visenjak, glavni izvršilni direktor za komercialo v PP.

Kmetje so dogradili 42 tisoč kvadratnih metrov površin za izpust, v to pa investirali 35 tisoč evrov na hlev. "Nekaj od 170 rejcev, ki so člani naše zadruge, bo v naslednjih dveh letih gradilo dodatne prostore za izpust," napoveduje Tkalec. "Razmišljamo o nadgradnji s počasi rastočimi piščanci (slow growing chicken)," dodaja Tibor Šimonka.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kako je Puklavec Family Wines postal tehnološko najsodobnejša vinska klet

V digitalizacijo in nove tehnologije so od leta 2009 vložili 15,6 milijona evrov

AGROBIZ
Novice
Novice (video) V Slovenijo prihaja 3D-tiskalnik hrane nizozemskega start-upa byFlow 3

3D-tiskalnik hrane ponujajo zlasti gostincem, z njim pa lahko ustvarijo okusen obrok tudi za starejše, ki s težavo uživajo drugo, tršo...

AGROBIZ
Novice
Novice Škotski BSW za megažago že išče najpomembnejše kadre 7

Škotska žaga se bo o odkupu hlodovine obrnila tudi na zasebne lastnike gozdov, žagan les pa bi odkupovala tudi od domačih žag in ga...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kmetije se prepočasi tehnološko posodabljajo 5

Podnebne spremembe in potrebe po učinkovitejši pridelavi hrane jih silijo v prilagajanje in nakup novih tehnologij

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Brez robotov ni sodobnega kmetijstva 1

Pomagajo v vseh fazah pridelave, od izbire semen in sadik do vzgoje, spravila in pakiranja pridelkov

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Največ 3D-tiskalnikov hrane uporabljajo restavracije z Michelinovo zvezdico

Štirideset bolnišnic na Nizozemskem preizkuša, kako 3D-tiskalnik pomaga ljudem, ki imajo težave s požiranjem hrane

AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem

Prihajajo boljši časi za alternativno pridelavo hrane, kot so lokalna, ekološka in druga certificirana živila, ki jih kupci vse bolj...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Z novimi tehnologijami pridobijo kmetje in zadruge, na koncu tudi kupci 3

Reportaža s 3. Agrobiznisovega tehnološko-investicijskega foruma