Koroška zadruga: bolj se splača prireja mleka kot reja živine Koroška zadruga: bolj se splača prireja mleka kot reja živine Odkupna cena goveda je slabša kot pred enim letom, pravi direktorica zadruge Danica Ramšak
Nastaja kratka veriga lokalno vzrejene govedine iz Posavja Nastaja kratka veriga lokalno vzrejene govedine iz Posavja Sevniška zadruga bo s kmetijami tržila in promovirala prednosti lokalno vzrejenega mesa
KGZ Sloga kmetom priskrbi in proda teleta KGZ Sloga kmetom priskrbi in proda teleta Povpraševanje po uhlevljanju raste, s tem zadruga ustvari desetino prihodkov
Pivka perutninarstvo išče nove rejce piščancev Pivka perutninarstvo išče nove rejce piščancev Dodatne površine za rejo piščancev potrebujejo, saj raste povpraševanje po njihovem mesu in ker želijo vstopiti na nove trge
Za odpravo škode v gozdovih na dveh razpisih 3,41 milijona evrov  Za odpravo škode v gozdovih na dveh razpisih 3,41 milijona evrov Vnos podatkov v elektronski sistem in prijava na oba razpisa poteka od 8. aprila do zaprtja razpisov, kar bo objavljeno na spletni strani kmetijskega ministrstva in Programa za razvoj podeželja

Skupnost kupuje hrano neposredno od kmetov

Čas branja: 2 min
20.11.2017  20:36
Naročila oddajo po spletu, vsakih 14 dni pa že peto leto to kupijo na tržnici v Šiški v Ljubljani
Skupnost kupuje hrano neposredno od kmetov

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Uroš Bric dodaj

Nakupujmo skupaj je skupnost, ki vsaka dva tedna poveže več kot tisoč kupcev s 55 kmeti in drugimi dobavitelji lokalne hrane. Nakupe organizirajo po načelu poštene cene (fair price), ki jo vnaprej postavi kmet, za kupca pa je ugodnejša kot v trgovini. Pred kratkim so praznovali peti rojstni dan.

Novi člani pridejo po priporočilu

Največ novih članov se jim pridruži po priporočilu drugih članov ali pa jih najdejo na spletu; večina jih prihaja iz Ljubljane ali okolice. Ponudniki so večinoma ekološki kmeti iz vse Slovenije. S Primorskega so med njimi ekokmetije Fras, Brhanin in Kabolca. Z Dolenjskega sta ekokmetiji Mehak in Bregar, z Notranjskega pa Oštirjeva kmetija. Iz Bele krajine je ekokmetija Češarek, s Štajerskega ekokmetija Uha, z Gorenjskega pa ekokmetija Krišelj. Pozimi občasno sodelujejo z družino Aničič iz Dalmacije, ki prodaja sveže obrane citruse iz ekološke preusmeritve - mandarine, pomaranče in limone.

Ponujajo sezonsko sadje in zelenjavo

Prav te dni kmetje pozivajo tudi druge, da naročijo pridelke in ozimnico. Vsako drugo sredo jim to dostavijo na šišensko tržnico v Ljubljani, prevzem je med 15. In 17. Uro. Pride več kot 500 ljudi – kupcev in kmetov. To je alternativno nakupovanje neposredno od kmeta. Cena je ugodnejša, ker gre hkrati za večje količine. Kmetje pa imajo dva večja priliva denarja na mesec, da lahko načrtujejo tudi povečanje pridelave. Kupci zaobidejo trgovine, dobijo pa čisto sveže sadje in zelenjavo, včasih tudi domač kruh, jajca, mleko, sir in meso.

Razbijajo tradicionalno prodajo

»Razbijamo stereotip o tradicionalnem odnosu med kupcem, posrednikom in dobaviteljem, saj poskušamo vsi v nakupovalni skupnosti razumeti drug drugega,« pravi Uroš Bric" title="Uroš Bric">Uroš Bric, vodja projekta. Pričakujejo, da kupec razume, da ekološko pridelano živilo na pogled ni vedno enako sijoče kot v trgovini. Pričakujejo tudi, da ponudnik razume, da smo si s povprečno plačo pred desetimi leti lahko kupili 2.500 kilogramov korenja, danes pa le še približno petino tega, torej da zaradi manjše kupne moči postavi dosegljivo in pošteno ceno.

Nova prijateljstva

Skupnostne nakupe imajo vsaka dva tedna, pred kratkim pa so praznovali peti rojstni dan. Z nekaterimi kmeti so že vzpostavili partnersko kmetovanje. Včasih so imeli tedenske zabojčke, a so jih opustili, ker s skupnimi nakupi gradijo osebne odnose, ki so trdnejši, saj kupci poklepetajo ali se celo spoprijateljijo s pridelovalci.

Načrti v novem letu

Čeprav se organizatorji z nakupovalno skupnostjo ukvarjajo za konjiček, je to velik projekt. Vključuje komunikacijo s tisoč člani in več deset ponudniki, zbiranje in pripravo ponudb, včasih pogajanja s ponudniki, vedno pa spremljanje kakovosti in zadovoljstva po skupinskih nakupih. »Prihodnje leto bomo ljudi tudi ozaveščali o pomenu lokalno pridelane hrane, drugih novih projektov pa še ne obešamo na veliki zvon,« dodaja Uroš Bric.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kmetje, preberite, kje vas bodo letos čakali inšpektorji

Kmetijski inšpektorji bodo preprečevali zaraščanje in neobdelanost kmetijskih površin, pri konoplji bodo preverjali vsebnost THC, pri...

AGROBIZ
Novice
Novice Pozor, ugodna posojila za nakup kmetijskih zemljišč 1

Ponuja jih ribniški sklad, zadnji rok za oddajo vloge je 8. aprila, na voljo je še 2,5 milijona evrov; kmalu nov razpis

AGROBIZ
Novice
Novice Prašičerejci dobijo državno pomoč, panoga pa strategijo razvoja 2

Rejcem, ki so zaradi nizkih cen mesa v hudih težavah, je kmetijska ministrica Aleksandra Pivec ponudila pol milijona evrov enkratne...

AGROBIZ
Novice
Novice Manj ovir za postavitev rastlinjakov 5

Na razpisu za ukrep 4.1 iz Programa za razvoj podeželja, ki je odprt do konca maja, sofinancirajo tudi postavitev rastlinjakov, kar je...

AGROBIZ
Novice
Novice Po letu 2021 subvencije tudi za ohranitveno kmetijstvo 6

Z ohranitvenim kmetijstvom izboljšujemo in vzdržujemo kakovostna živa tla brez oranja, ob stalni pokritosti tal s poljščinami, dosevki...

AGROBIZ
Novice
Novice Pivka perutninarstvo išče nove rejce piščancev

Dodatne površine za rejo piščancev potrebujejo, saj raste povpraševanje po njihovem mesu in ker želijo vstopiti na nove trge