Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja  Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja Letos in prihodnje leto bodo v Središču ob Dravi investirali 1,3 milijona evrov
Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Prihodnja finančna perspektiva daje veliko prednost soočanju s podnebnimi spremembami, s sušo, točo, zmrzaljo, žledolomi, vetrolomi in drugimi ujmami, je povedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.
Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Z drugimi pripravljajo skupne pakete za goste, ki bodo najprej bivali na eni, potem pa na drugi turistični kmetiji
Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib    Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji

Alternativna logistika: Zeleni zabojček razvaža sezonsko hrano po stanovanjih

Čas branja: 3 min
21.11.2017  05:52
Na teden razvozijo dobrih 300 zabojčkov po Ljubljani in okolici, krog kupcev počasi raste
Alternativna logistika: Zeleni zabojček razvaža sezonsko hrano po stanovanjih
Foto: Jure Makovec

Če pri skupnostnem nakupovanju Nakupujmo skupaj po spletu naročite pridelke od kmetov, vse pa prevzamete na eni točki, Zeleni zabojček prinaša še več udobja. Po spletu naročite tedensko zalogo sveže zelenjave in sadja, zabojček pa vam vsak četrtek dostavijo domov ali v službo.

Osmi rojstni dan

Spletna trgovina ekološke zelenjave in sadja z dostavo po Ljubljani in okolici Zeleni zabojček deluje od oktobra 2009. Na teden razvozijo dobrih 300 zabojčkov. So posrednik med kmeti in kupci – družinami in samskimi v mestu.

Pri zamisli so izhajali iz svojih potreb. "Ob selitvi z dežele, kjer smo imeli vrt, v mesto smo pogrešali doma pridelano hrano, v tujini pa smo videli podobne portale," pravi Gregor Hribar, direktor podjetja Čarna, ki upravlja portal Zeleni zabojček. V podjetju sodelujeta še njegova žena Irma Langus Hribar in Alexandra Waldmann.

Najtežja je logistika

Najtežja je logistika, ker nismo specializirani zanjo, pravi Hribar. Od kmetov dobivajo dobro podporo, težava pa je pomanjkanje ekološke hrane. Pridelkov slovenskih ekoloških kmetij je dovolj od junija do septembra, ko je veliko hrane in malo naročil, potem pa večje povpraševanje rešujejo z uvoženo hrano. Marca in aprila, ko še nič ne zraste, zaloge pa so pošle, nabirajo regrat.

Na teden prodajo za dva do tri tisoč evrov

Doslej jim je prodaja zrasla na dva do tri tisoč evrov na teden. Sprva so imeli 50 zabojčkov na teden, zdaj jih je skoraj 300. Gospodinjstvom dostavijo okoli 170 zabojčkov na teden, v pisarne pa še 20. Zabojčki se razlikujejo po količini sadja in zelenjave, stanejo pa od 12 do 25 evrov, kar je po Hribarjevih besedah dvakrat dražje od konvencionalno pridelanih živil.

Največ naročil za male in srednje zabojčke

Ljudje največ naročajo male in srednje zabojčke, ki vsebujejo 7,5 kilograma sadja in zelenjave, prvi pa pet kilogramov. Leta 2014 so na teden prejeli povprečno 110 naročil, letni prihodki pa so bili okoli 70 tisoč evrov, leta 2016 pa so jih povečali na 350 tisoč evrov.

Ob ponedeljkih razvažajo sadje in korenasto zelenjavo v pisarne, ob četrtkih pa zabojčke gospodinjstvom. Ob sredah jim kmetje pripeljejo sveže pridelke, dostavo do stanovanj pa opravijo študenti.

Na leto prodajo za več kot tristo tisoč evrov pridelkov, malo več kot dve tretjini je slovenskih, manjkajoče nesezonske pridelke pa uvažajo iz Avstrije in Italije, pravi Gregor Hribar. Večji zabojček z ducat različnimi vrstami zelenjave stane 25 evrov.

»Če primerjate kilogram ekološke in konvencionalne solate, je lahko ekološka tudi sto odstotkov dražja,« pravi Hribar. »Če ste res ekološki in jeste predvsem sezonska živila, je ta razlika manjša, če pa ste 'ekološki' in kupite certificirane ekojagode iz Španije, ker jih pri nas še ni, se razlika občutno poveča.«

Glavni prihranek je pri nabavi

V Zelenih zabojčkih prodajajo tisto, kar »njihovi« kmetje v danem trenutku imajo, zato cene niso veliko višje od konvencionalnih. »Naročite toliko pridelkov, kolikor jih boste med tednom pojedli, in razlika v ceni bo precej manjša. Glavni prihranek nastane s premišljeno nabavo,« pravi Hribar.

Pritožb je malo, povprečno ena na teden, ko naročniki dobijo drugo sadje ali zelenjavo namesto želene. Ker pakiramo ročno, se takšne napake občasno zgodijo, pravi Hribar.

Povpraševanje raste

Tudi v Sloveniji se vse več ljudi sprašuje o hrani. Gregor Hribar opaža: »Obstaja krog ljudi, ki je prepričan, da je ekološko pridelana hrana boljša kot industrijska.« Povpraševanje po doma pridelani hrani je stabilno in počasi tudi raste, ni pa opaziti takega razcveta, kot je morda včasih prikazano v javnosti.

Sami tedensko dostavijo okoli 300 zelenih zabojčkov. »Ljudje, ki večinoma jedo sadje in zelenjavo, včasih naročijo tudi sto evrov vreden zabojček. Vsak zabojček opremimo z listkom, na katerem je napisano, kje je bila hrana pridelana,« pravi Hribar.

Da slovenski kupci v zadnjih letih cenijo slovenske izdelke ter lokalno pridelano in predelano zelenjavo, sadje in meso, opažajo tudi v Sparu Slovenija. Kot dodajo, so slovenski kupci za lokalno pridelano hrano pripravljeni plačati nekaj več, a le do deset odstotkov več, odvisno, za kateri izdelek gre.

Sezona od novembra do konca maja

Največ naročil imajo od novembra do konca maja, poleti pa pol manj. Pozna se, da si ljudje sami pridelajo zelenjavo na vrtu ali si jo naberejo pri starših, pravi Hribar. Sodelujejo z 12 kmeti, ponudbo pa dopolnjujejo tudi s pridelki ekoloških kmetov iz tujine. "Decembra smo se s kmeti pogovarjali o tem, kaj bodo sadili prihodnje leto, da bi zagotovili nižje cene zabojčkov," pravi Gregor Hribar.

Skoraj 700 rednih kupcev

Imajo od 600 do 700 rednih in občasnih naročnikov. Z naročniki gradijo skupnost tako, da vsakemu zabojčku priložijo list s kuharskim receptom za živila, ki jih dostavijo, in še druge nasvete in informacije o njihovi ponudbi in zdravi hrani. Ko so v ponudbo vključili tudi med, so na primer stranke obvestili, od kod je in kakšna uporaba je koristna za zdravje. Z naročniki komunicirajo tudi prek bloga na spletni strani in jim vsako nedeljo pošljejo e-pismo o aktualni ponudbi.

Gregor Hribar, ki je po izobrazbi strojnik, priznava, da v komunikaciji s strankami uživa: "Krasen občutek je, da se zabojčkov z zdravo hrano razveseli toliko ljudi in da jedo dobro hrano."

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Juhu, birokratske poenostavitve za kmete!

Naredili smo seznam nekaj davčnih in birokratskih poenostavitev za kmete, pridelovalce domačih izdelkov, tudi žganja

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Opuščanje industrijske živinoreje je strel v koleno 69

Pozivi veganov h krčenju industrijske živinoreje bi škodili kmetijstvu, ne morejo pa rešiti okolja

AGROBIZ
Novice
Novice 10 zvezd kmetijskega sejma Agra 4

Reportaža s 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije S sistemom recirkulacije porabite dosti manj vode za gojenje rib

Tipska montažna do 50 kvadratnih metrov velika ribogojnica s sistemom recirkulacije za gojenje severnoafriškega čopovca (soma), ki jo...

AGROBIZ
Novice
Novice Sladke skrbi sadjarjev: letina je odlična, pa bodo vse prodali in po kakšni ceni?

Lani in predlanskim so sadjarji zaradi pozebe utrpeli veliko škodo; letos je drugače, sadja je dovolj, prav tako raste izvoz

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino!

Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa...

AGROBIZ
Novice
Novice Na festivalu Top Vino prestižna svetovna vina

V ljubljanskem Cankarjevem domu bo 8. oktobra potekala druga izdaja festivala Top Vino, ki je pred dvema letoma navdušil obiskovalce s...

AGROBIZ
Novice
Novice Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib

Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji