(intervju) Hiša Franko nabavlja živila pri več kot sto manjših lokalnih pridelovalcih (intervju) Hiša Franko nabavlja živila pri več kot sto manjših lokalnih pridelovalcih Z Majo Pak, direktorico Slovenske turistične organizacije (STO), smo se pogovarjali o prizadevanjih, da bi Slovenija v prihodnjih letih postala butična gastronomska destinacija. Pri tem bodo glavno vlogo seveda igrale najodličnejše restavracije in njihovo uvrščanje v elitne kulinarične vodnike, nič manj pomemben pa ne bo turistični oziroma kulinarični razvoj turističnih kmetij, tradicionalnih gostiln in uličnih festivalov hrane ter sodelovanje pridelovalcev in predelovalcev lokalne, izvirne in naravne hrane.
Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost in katere ovire bi bilo treba odstraniti, da bi bilo tovrstnega povezovanja še več
(intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu
(video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje Renata Kosi s Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje
Modra frankinja – žametno vino Posavja Modra frankinja – žametno vino Posavja V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala prepoznavni kulinarično-gastronomski produkt Posavja, pridelovalce modre frankinje pa bi radi povezali v zadrugo in ustvarili skupno blagovno znamko.

Še letos dva razpisa za investicije na kmetiji

Čas branja: 1 min
21.11.2017  18:04  Dopolnjeno: 21.11.2017 18:12
Ministrstvo za kmetijstvo bo do konca leta objavilo prva javna razpisa za dodelitev nepovratnih sredstev za inovacije v kmetijstvu in gozdarstvu v okviru Evropskega inovacijskega partnerstva za produktivnost in trajnost v kmetijstvu in gozdarstvu (EIP). Slednji želi preko posebnih partnerstev poiskati praktične rešitve na vsakdanje izzive.
avtor
Še letos dva razpisa za investicije na kmetiji
Foto: Osebni arhiv Mance Omerzu

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Inge Van dodaj

Posebna partnerstva naj bi sestavljali kmetje, svetovalci, raziskovalci in drugi akterji. Partnerji skupaj poiščejo praktične rešitve na vsakdanje izzive, s katerimi se kmetje in kmetijska podjetja srečujejo v praksi. Skupina lahko pripravi projekt in z njim kandidira na javnem razpisu za nepovratna sredstva.

V središču operativne skupine in projekta je kmetijsko gospodarstvo, vsak projekt pa mora ugotovljene rešitve preizkusiti v praksi, in sicer na lokaciji kmetije ter zagotoviti praktični prikaz rešitev, rezultate projekta in znanja pa mora širiti tudi na druge kmetije oziroma javnosti, so sporočili z ministrstva.

Še letos naj bi bila objavljena dva javna razpisa, ki bosta sofinancirala projekte s področja tehnološkega razvoja in skupne pristope pri varovanju okolja in podnebnim spremembam.

Nova doba v kmetijstvu

Ob tem državna sekretarka Tanja Strniša poudarja, da smo na pragu nove dobe v kmetijstvu, kjer bo treba poskrbeti za kakovostno hrano, kakovostno okolje in kakovostno življenje, kar presega skrb za dobrobit kmetov. "Potrebno je zadovoljiti tudi pričakovanja potrošnikov in družbe v celoti. Za vse to pa potrebujemo v kmetijstvu nove rešitve, ki jih s projekti EIP, kljub njihovi zahtevnosti, lahko pridobimo," je dejala na nedavnem seminarju, kjer je bil EIP podrobneje predstavljen.

Inge Van Oost, zadolžena za razvoj in izvajanje EIP na področju produktivnosti in trajnosti v kmetijstvu in gozdarstvu, je izpostavila, da naj deležnikov, ki bodo sodelovali pri projektihm,ne bo strah napak in neuspehov, saj se bodo na njih veliko naučili in z njimi napredovali. Svetovala je uporabo vseh mogočih znanj, ki operativnim skupinam lahko pomagajo v projektu.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator

Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje...

OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Najboljša evropska turistična kmetija tudi na naši konferenci

Ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti je odličen primer sinergijskih učinkov lokalnih pridelovalcev hrane in turističnih...

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje 1

Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu

AGROBIZ
Novice
Novice Modra frankinja – žametno vino Posavja

V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala...

AGROBIZ
Članki
Članki Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed

Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost...

AGROBIZ
(intervju) Hiša Franko nabavlja živila pri več kot sto manjših lokalnih pridelovalcih

Z Majo Pak, direktorico Slovenske turistične organizacije (STO), smo se pogovarjali o prizadevanjih, da bi Slovenija v prihodnjih letih...