Povpraševanje po pleteninah znamke Koštrun je večje od ponudbe Povpraševanje po pleteninah znamke Koštrun je večje od ponudbe Najbolje se prodajajo unikatni šali in rute z dodatki iz polsti, kupci prihajajo tudi iz ZDA in z Nove Zelandije
Kmetija Bedekovič prodira z unikatnim bezgovim ekološkim kisom Kmetija Bedekovič prodira z unikatnim bezgovim ekološkim kisom Poleg bezgovega delajo tudi jabolčni kis, prodajo bi radi razširili po Sloveniji in sčasoma tudi v tujino, za kar morajo povečati obseg proizvodnje
Lestvica: To so največji in najboljši slovenski živilci Lestvica: To so največji in najboljši slovenski živilci Predelava hrane v Sloveniji je lahko zelo donosen posel. Najboljši živilci in pijačarji se po dobičkonosnosti lahko kosajo s farmacevti
Študenti mariborske univerze razvili zmagovalnega robota za odstranjevanje plevela Študenti mariborske univerze razvili zmagovalnega robota za odstranjevanje plevela Z manjšim poljskim robotom so zmagali na študentskem tekmovanju Field robot event 2019 v Heilbronnu v Nemčiji

Panvita že postopno uvaja precizno poljedeljstvo

Čas branja: 1 min
23.11.2017  10:31
Panvita v sodobno kmetijsko mehanizacijo za precizno poljedeljstvo vloži okoli milijon evrov na leto
Panvita že postopno uvaja precizno poljedeljstvo
V dveh do treh letih bomo vse poljščine pridelali po metodi preciznega poljedelstva, pravi Branko Virag, član uprave skupine Panvita.

Obveščaj me o novih člankih:  

Panvita v integrirani verigi prideluje hrano na 3.500 hektarjih. Kmetujejo trajnostno, saj so vključeni v ukrep okoljsko-podnebnih plačil KOPOP, kjer je dovoljena strokovno upravičena in minimalna raba fitofarmacevtskih sredstev (FFS).

Še najbolj brez kemije le ekološka pridelava

Kmetijstvo brez kemije je mogoče le delno, v ekološki pridelavi, ki v Panviti že poteka na sto hektarjih. Vlagajo v tehnologijo za ekopridelavo, ob dražji pridelavi in manjšem donosu na hektar, zato je ekološka hrana dražja. Če bi prešli samo na ekološko pridelavo, bi se raven samooskrbe zmanjšala, po ceni pa ne bi konkurirali uvoženi hrani, opozarja Branko Virag, član uprave skupine Panvita.

V treh letih do poljščin s preciznim poljedelstvom

Več kot 10 let se ukvarjajo s trajnostnim kmetijstvom, zdaj pa je napočil čas, da uvedejo precizno poljedelstvo, kjer bodo po vzoru Perutnine Ptuj z minimalno obdelavo tal pridelovali krmo za piščance. »V roku dveh do treh let bomo vse poljščine pridelali po metodi preciznega poljedelstva,« napoveduje Branko Virag. Ta prehod bo povečal in ohranil njihovo konkurenčnost ob zagotovljeni racionalni porabi virov.

Za posodobljen hlev za piščance 10 tisoč evrov

Hčerinsko podjetje, ki se ukvarja z rejo piščancev, Agromerkur si pri tem pomaga z inovacijo – s sistemom za avtomatsko krmljenje. Senzorji merijo, kdaj piščancem zmanjka hrane, in jo dodajo. Rezultat so zelo dobri tehnološki proizvodni indeksi. Tak sistem uporablja več kot polovica od 40 Panvitinih kooperantov za rejo piščancev, letos in prihodnje leto bodo v ta namen prenovili še štiri do pet hlevov, minimalni vložek v posodobitev je vsaj 10 tisoč evrov. Za precizno poljedelstvo je nujna popolna tehnološka posodobitev, v Panviti namenijo od pol milijona do milijon evrov na leto za bolj izpopolnjeno mehanizacijo, s katero zmanjšujejo vpliv kmetijstva na okolje.

Trajnostno kmetijstvo

Danes in jutri moramo biti s kmetijsko pridelavo konkurenčni ob trajnostni rabi kmetijskih zemljišč in drugih naravnih virov, poudarja Virag. Počasi povečujejo tudi rejo piščancev, za Perutnino Ptuj in Pivko perutninarstvo so tretji največji ponudnik. Ena njihovih največjih letošnjih naložb pa je drugi namakalni sistem. Zadovoljni so z letošnjo letino soje in koruze, žetvijo pšenice, ječmena in oljne ogrščice.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Študenti mariborske univerze razvili zmagovalnega robota za odstranjevanje plevela

Z manjšim poljskim robotom so zmagali na študentskem tekmovanju Field robot event 2019 v Heilbronnu v Nemčiji

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija Je ekološko kmetovanje dobra poslovna priložnost?

Pri porabi ekoloških živil na prebivalca na leto v Sloveniji kar močno zaostajamo za zahodnimi državami; priložnosti za rast je zato...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Povpraševanje po pleteninah znamke Koštrun je večje od ponudbe 1

Najbolje se prodajajo unikatni šali in rute z dodatki iz polsti, kupci prihajajo tudi iz ZDA in z Nove Zelandije

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kraški brinjevec je adut turistične kmetije pri Filetu 1

Poleg prenočitev in domače hrane gostom ponujajo še kraški slivovec, viljamovko, staran vinjak, žganje iz kutin in rožičev ter gin

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Kastelic - Žonta bo prenovila sirarno

Poletno ponudbo mlečnih izdelkov bi radi razširili s sladoledom, čez nekaj let pa vpeljali tudi rejo goveda za meso

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Jerala povečuje prodajo in predelavo jabolk

Obnavljajo sadovnjak in vlagajo v nove tehnologije, načrtujejo tudi novi prostor za predelavo sadja

OGLAS
AGROBIZ
Vroče je! Imamo odličen predlog za osvežitev

Predstavljamo lahek napitek, s katerim se lahko v vročih poletnih mesecih odlično osvežimo.