Povpraševanje po pleteninah znamke Koštrun je večje od ponudbe Povpraševanje po pleteninah znamke Koštrun je večje od ponudbe Najbolje se prodajajo unikatni šali in rute z dodatki iz polsti, kupci prihajajo tudi iz ZDA in z Nove Zelandije
Kmetija Bedekovič prodira z unikatnim bezgovim ekološkim kisom Kmetija Bedekovič prodira z unikatnim bezgovim ekološkim kisom Poleg bezgovega delajo tudi jabolčni kis, prodajo bi radi razširili po Sloveniji in sčasoma tudi v tujino, za kar morajo povečati obseg proizvodnje
Lestvica: To so največji in najboljši slovenski živilci Lestvica: To so največji in najboljši slovenski živilci Predelava hrane v Sloveniji je lahko zelo donosen posel. Najboljši živilci in pijačarji se po dobičkonosnosti lahko kosajo s farmacevti
Študenti mariborske univerze razvili zmagovalnega robota za odstranjevanje plevela Študenti mariborske univerze razvili zmagovalnega robota za odstranjevanje plevela Z manjšim poljskim robotom so zmagali na študentskem tekmovanju Field robot event 2019 v Heilbronnu v Nemčiji

Prihodnje leto bo v trgovinah še več prekmurskega lušta

Čas branja: 2 min
23.11.2017  14:17
Spet povečujejo rastlinjak in zbirajo dokumentacijo za nov rastlinjak Sončni vrt v Beltincih
Prihodnje leto bo v trgovinah še več prekmurskega lušta
Z novo širitvijo rastlinjaka v Renkovcih bo Paradajz pridelal dovolj paradižnika za 25 do 27 odstotkov slovenskih potreb. Uspešno zgodbo o slovenskem paradižniku lušt ustvarjajo solastniki Kristjan Magdič, Aleš Okorn in Martin Žigo (z leve).
Foto: Petra ?ubic

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Eta dodaj
Sončni vrt dodaj
Kristjan Magdič dodaj
Tuš dodaj

Največji pridelovalec paradižnika, podjetje Paradajz, je pred širitvijo. V Renkovcih bodo dogradili 2,4 hektarja rastlinjaka, tako da bodo paradižnik prihodnje leto že gojili na devetih hektarjih. S kamniško Eto pa urejajo dokumentacijo – čakajo na presojo okoljskih vplivov – za tri hektarje velik rastlinjak Sončni vrt v Beltincih, kjer bodo gojili papriko, kumare in jajčevce.

Pridelajo dovolj paradižnika za 25 do 27 odstotkov slovenskih potreb

Zdaj na šestih hektarjih pridelajo dovolj paradižnika za 18 odstotkov Slovencev, po novem pa bodo izpolnili od 25 do 27 odstotkov slovenskih potreb po paradižniku. »Nadaljnje rasti proizvodnje ne načrtujemo,« pravi Kristjan Magdič, solastnik podjetja.

Konec decembra bodo končali gradnjo 2,4 hektarja dodatnega rastlinjaka in še 500 kvadratnih metrov za trgovino z demonstracijskim centrom, ki ga bodo lahko uporabljali tudi za turizem, dodaja Magdič. Tudi nov rastlinjak bo imel enako nizozemsko tehnologijo kot prvi.

Paradižnike obirajo od aprila do božiča

Paradižnike gojijo 12 mesecev, obirajo pa jih od aprila do božiča. Največ zaposlenih imajo prav za obiranje, v sezoni se ekipa poveča na sto ljudi. Lani so prodajo povečali na 6,34 milijona evrov, čistega dobička pa je bilo 550 tisoč evrov. Podobne prihodke kot lani pričakujejo tudi letos.

Gojijo 11 sort paradižnikov in vse tržijo pod svojo blagovno znamko Lušt. Imajo volovsko srce, mešanico češnjevih paradižnikov, koktajl paradižnikov in grozdasti paradižnik, ki je malo manjši, a bolj okusen od njihovega klasičnega. Gojijo še manjše količine paprike, kumar in jajčevcev, ki jih bodo prenesli v nov rastlinjak v Beltincih.

S tremi milijoni povečujejo rastlinjak v Renkovcih

V povečanje rastlinjaka v Renkovcih bodo vložili dobre tri milijone evrov, še pol milijona pa v tisoč kvadratnih metrov velik demonstracijski rastlinjak s trgovino, kjer je tudi prostor za oglede. Za pol milijona so kupili tudi toplotno črpalko, da bodo z njo dogrevali geotermalno vodo. Prihodnje leto bodo 1,2 milijona evrov vložili še v gradnjo reinjekcijske vrtine, ki jo država zahteva od večjih uporabnikov geotermalne vode, ki imajo svojo vrtino. Po reinjekcijski vrtini bo večina vode stekla nazaj v tla. Za to vrtino so jim že odobrili 30 odstotkov nepovratnih sredstev.

Za Sončni vrt še čakajo presojo vplivov na okolje

Naložba v Beltincih bo še dražja, ocenjujejo jo na pet milijonov evrov. Zapleta se z dokumentacijo. »Gradbenega dovoljenja za rastlinjak v Beltincih še nimamo, zaradi nove gradbene zakonodaje, ki za zahtevne objekte, med katere sodi tudi naš rastlinjak, predpisuje tudi presojo vplivov na okolje. Na ta dokument še čakamo, da bomo lahko oddali vlogo za gradbeno dovoljenje,« razlaga Magdič.

Pojemo od 16 do 18 tisoč ton paradižnika na leto

Prvi paradižnik lušt je leta 2012 prodajala trgovska veriga Tuš, prodajo pa so razširili tudi na druge trgovine. S trženjem lušta se je prvo leto uvoz paradižnika zmanjšal za dobrih deset odstotkov. Sicer pa v Sloveniji pojemo od 16 do 18 tisoč ton paradižnika na leto.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Študenti mariborske univerze razvili zmagovalnega robota za odstranjevanje plevela

Z manjšim poljskim robotom so zmagali na študentskem tekmovanju Field robot event 2019 v Heilbronnu v Nemčiji

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija Je ekološko kmetovanje dobra poslovna priložnost?

Pri porabi ekoloških živil na prebivalca na leto v Sloveniji kar močno zaostajamo za zahodnimi državami; priložnosti za rast je zato...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Povpraševanje po pleteninah znamke Koštrun je večje od ponudbe 1

Najbolje se prodajajo unikatni šali in rute z dodatki iz polsti, kupci prihajajo tudi iz ZDA in z Nove Zelandije

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kraški brinjevec je adut turistične kmetije pri Filetu 1

Poleg prenočitev in domače hrane gostom ponujajo še kraški slivovec, viljamovko, staran vinjak, žganje iz kutin in rožičev ter gin

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Kastelic - Žonta bo prenovila sirarno

Poletno ponudbo mlečnih izdelkov bi radi razširili s sladoledom, čez nekaj let pa vpeljali tudi rejo goveda za meso

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Jerala povečuje prodajo in predelavo jabolk

Obnavljajo sadovnjak in vlagajo v nove tehnologije, načrtujejo tudi novi prostor za predelavo sadja

OGLAS
AGROBIZ
Vroče je! Imamo odličen predlog za osvežitev

Predstavljamo lahek napitek, s katerim se lahko v vročih poletnih mesecih odlično osvežimo.