Devetletni deček v BiH raje kupuje ovce kot igrače Devetletni deček v BiH raje kupuje ovce kot igrače Pripravljamo tudi zgodbo o mladem Ljubljančanu, ki si je za rojstni dan zaželel kozo, zdaj pa že več let skrbi za svojo čredo, mleko pa prodajajo v domači prodajalni na kmetiji
Kaj bo delal novi varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Kaj bo delal novi varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Pričakuje, da bo Agencija za varstvo konkurence primere domnevno nepoštenih trgovinskih praks razrešila v razumnem roku, ne čez dve ali tri leta
Sadjarje lahko reši skupna prodaja prek organizacije proizvajalcev  Sadjarje lahko reši skupna prodaja prek organizacije proizvajalcev Na Štajerskem se je 12 sadjarjev, zadrug in podjetij že povezalo in registriralo organizacijo proizvajalcev Pohorka
Kaj se dogaja na svetovnem trgu jabolk Kaj se dogaja na svetovnem trgu jabolk Katastrofe po lanski obilni letini v Evropi ni, Poljaki več izvažajo na Kitajsko in v Azijo, medtem ko v Avstraliji in Južni Afriki že obirajo prve zgodnje sorte
Odobrili devet projektov evropskega inovacijskega partnerstva Odobrili devet projektov evropskega inovacijskega partnerstva S temi projekti bodo reševali konkretne težave pri pridelavi hrane, varovanju okolja in prilagajanju podnebnim spremembam

Z opremo iz Humka lahko doma solato gojite kar v garaži ali na steni

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 5 min
07.12.2017  12:20
Poleg panelov za navpično vrtnarjenje in rastnih komor so razvili tudi visoke grede s samodejnim zalivanjem in gnojenjem
Z opremo iz Humka lahko doma solato gojite kar v garaži ali na steni
Jan in Tomaž Čufer iz podjetja Humko čakata, da se Slovenci ogrejemo za navpično vrtnarjenje v stanovanju. Panele za to že ponujajo, razvijajo pa še posebne rastne komore, kjer bomo lahko gojili mikro zelenjavo, solato, radič, ohrovt … Komore že imajo ogrevanje, hlajenje pa bodo še razvili, saj zelenjava ne raste na toplem in to je glavni razlog, da v stanovanju ne uspeva. Iz panelov za stavbne fasade so razvili tudi visoke grede.

Obveščaj me o novih člankih:  

Blejsko podjetje Humko, ki ga je leta 1985 ustanovil Tomaž Čufer, je vodilni ponudnik profesionalnih gnojil in substratov za vrtičkarje. Novo tržno nišo vidijo v tehnologijah in opremi za navpično gojenje rastlin in gojenje v notranjih prostorih. Končujejo naložbo v novo proizvodnjo organskih gnojil. Znašala je četrt milijona evrov, kar je za družinsko podjetje z dvema milijonoma letnih prihodkov veliko.

Nekaj hrane si bomo pridelali kar doma

Biotehniški center Naklo bo vpeljal novo izobraževanje, s katerim bodo spodbujali ozelenjevanje urbanih okolij. Učni načrt zanj, ki so ga pripravili skupaj s Humkom, so jim potrdili ravno v tem tednu. »S tem bi radi najprej pripomogli k večjemu poznavanju in priljubljenosti urbanega vrtnarjenja, na dolgi rok pa bi radi spodbudili, da bi si ljudje nekaj hrane pridelali sami v stanovanju. Čaka nas podoben premik kot od dizelskih avtomobilov k električnim – od množične pridelave na njivah bomo šli na delno gojenje hrane v hiši ali stanovanju,« pravi Tomaž Čufer. Pričakuje, da bodo ljudje bolj poudarjali zdravo hrano in si jo sami tudi pridelali.

Avtomatsko zalivanje in gnojenje navpičnih gred

Na ta preobrat se v Humku pripravljajo že več kot 10 let. Razvili so panele za zelene fasade in zelene stene, kjer lahko navpično na steni gojimo okrasne rastline, pa tudi dišavnice in zelenjavo. Na dveh do treh kvadratnih metrih stene lahko v njihovih panelih pridelamo toliko zelenjave kot na manjšem vrtu. Dodatna prednost je avtomatika, da zalivanje in dovajanje hranil potekata samodejno, dodaja Čufer.

Z daljno rdečo svetlobo spodbujajo rast

Korak dlje pomeni najnovejša LED-osvetlitev za navpične stenske panele, ki so jo v Humku razvili s partnerskim podjetjem in je po Čuferjevih besedah po inovativnosti v svetovnem vrhu. »Vsak spekter svetlobe lahko reguliramo posebej. Za boljšo rast rastlin dodajamo daljno rdečo svetlobo z valovno dolžino okrog 730 nanometrov, ki je razširjena pri gojenju medicinske konoplje, saj poveča vsebnost kanabinoidov, pri drugih rastlinah pa stimulira začetno rast in zorenje. Ta svetloba se nahaja med rdečim in infrardečim poljem, človeškim očem je nevidna, nekatere živali in insekti pa jo zaznajo. Spekter drugih osvetlitev za rastlinjake in gojenje rastlin v zaprtih prostorih se konča pri valovni dolžini 650 nanometrov, mi pa s 730 nanometri simuliramo sončni zahod,« razlaga Tomaž Čufer.

Vpliv svetlobe s to valovno dolžino na rast rastlin preizkuša švicarski Novartis. Za poskuse s križanjem konoplje avstralskega podjetja, ki jih na biotehniški fakulteti v Ljubljani dela profesor Borut Bohanec s sodelavcema Jano Murovec in Markom Flajšmanom, so v Humku izdelali rastne komore in mize, na katerih gojijo kolekcijski nasad medicinske konoplje. V prihodnje bodo opravili poskuse z novimi svetilnimi paneli tudi pri njih.

Po svežo solato bomo šli kar v rastno komoro

»Razvijamo rastne komore, kjer boste lahko gojili mikro zelenjavo, solato, radič, ohrovt …,« pravi Čufer. Komore že imajo ogrevanje, hlajenje pa bodo še razvili. Zelenjava ne raste na toplem in to je glavni razlog, da ne uspeva v stanovanju, zato bodo naredili neke vrste hladilnik, ki bo ohlajen zrak vpihaval v komore, da bo krožil.

Ena enota bo imela hladilni del, ohlajen zrak pa bo po plastičnih ceveh krožil še v drugih komorah. Ves sistem bo zaprt, da bodo rastni pogoji popolnoma kontrolirani. Rastne komore sestavljamo modularno, drugo na drugo. Z zunanje strani priključimo še plastične cevi, kjer bo krožil zrak, in cevi za vodo. Rastna komora vsebuje mikroprocesor, ki so ga razvili v partnerskem podjetju, in senzorje za vlago, svetlobo in gnojila, ki so jih razvili kar sami.

Aplikacija opozori, kdaj rastlini primanjkuje vlage, svetlobe ali hranil

»Od lani vgrajujemo nov senzor tujega proizvajalca, ki meri štiri parametre – temperaturo, svetlobo, vlago in vsebnost hranil. Podatke o teh parametrih senzor prenese v aplikacijo, ki vsebuje podatke o optimalnih pogojih za rast pet tisoč različnih vrst rastlin. Aplikacija za vsako rastlino iz svoje baze pove, ali ima preveč ali premalo svetlobe, gnojil, vlage … Te štiri parametre aplikacija korigira za posamezno rastlino. Razvijamo nadgradnjo, da bomo podatke s tega senzorja brali z mikroprocesorjem,« razkriva Čufer.

Tudi v komorah bo zelenjava rasla v kompostu

Komore ne bodo namenjene za hidroponsko pridelavo, ampak za gojenje v kompostu, ki ga v Humku pripravljajo z glino, lesnimi vlakni, ki preprečujejo pojav gliv, vulkanskim plovcem, po želji dodajo še gvano, lavo, biooglje ... Biooglje, ki v ekološki pridelavi še ni priznano, v Humku aktivirajo s kompostnim čajem iz humusa deževnikov. Biooglje je koristno zato, ker deluje kot »shramba bakterij«. Zaradi mešanice gline in komposta bo zemlja založena z dodanimi makro- in mikrohranili, ki jih s kompostom vračajo v tla.

»V rastnih komorah bomo z ekološkim substratom zagotovili enake pogoje kot za ekopridelavo,« poudarja Tomaž Čufer. Komore so vodotesne, postavimo jih lahko v prostor ali ven. Imajo električni priključek, vodo, ogrevanje in hlajenje ter umetno osvetlitev, saj rastline v temnih zaprtih prostorih ne rastejo. Zaradi filtriranja zraka bodo lahko v komoro prileteli tudi insekti, prepihovanje bo zmanjšalo nevarnost glivične okužbe, takšna zelenjava bo neškropljena.

Razvijajo tudi tehnološko napredne visoke grede

V razvoju imajo tudi posebne visoke grede iz tako imenovanih sendvič panelov, ki jih sicer uporabljajo za stavbne fasade, dodaja Čufer. Iz teh panelov naredijo gredo s prosojnim poliakrilnim pokrovom, ki se sam odpira s termodinamičnim dvigovalcem, torej brez elektrike. Slabost teh visokih gred je, da so težke in zasedejo veliko prostora, njihova prednost pa, da imajo svoj vir ogrevanja. »Uporabljamo konjski slamnati gnoj, ki zgornji sloj spomladi dva meseca ogreva, tako da lahko v teh gredah od februarja nabiramo solato,« ponazarja Čufer.

Za zelene stene se zanimajo Terme Olimia in Golf hotel Bled

Še vedno substrati, gnojila in materiali za urejanje vrtov, kot so obrobe za grede, lubje, mulči in lesna vlakna, Humku prinesejo večino od dobrih dveh milijonov evrov prihodkov. V panelih in drugi opremi za urbano vrtnarjenje pa vidijo zlasti dobre možnosti za izvoz. »Čeprav panele za zelene stene v Sloveniji prodajamo od leta 2011, smo do zdaj pridobili le nekaj kupcev, večino pa v tujini. O dveh večjih naročilih za 70 in 80 kvadratnih metrov zelenih sten v Sloveniji smo se dogovorili s Termami Olimia in Golf hotelom Bled, v obeh primerih bodo navpično gojili okrasne rastline,« pravi Tomaž Čufer.

Nova proizvodnja organskih gnojil

Za navpično gojenje zelenjave doma še nimajo kupca, saj je takšen vrt zahtevnejši, potrebuje dovolj tehnike, hladnega zraka … Pri nas se je prijelo samo navpično gojenje konoplje, s tem pa se v Humku ne ukvarjajo. Poleg urbanega ozelenjevanja vlagajo še v novo proizvodnjo organskih gnojil. Gre za 250 tisoč evrov veliko naložbo, ki jo že končujejo.

»Delali bomo posebna organska gnojila z izboljševalci tal, kot so gvano, humus deževnikov, biooglje, zeolit, alginati in huminske kisline. Te dodatke v permakulturi uporabljajo za hranjenje bakterij, gnojenje in dolgoročno izboljševanje tal,« napoveduje Čufer. V novih prostorih bodo delali tudi peletiran konjski gnoj, da ga ne bo treba uvažati. Napovedujejo še nove substrate, denimo gozdni humus z glino in univerzalne substrate iz devetih komponent za profesionalne in hobi pridelovalce, komplet treh polnitev za visoke grede in še nevtralizator tal. Do poletja bodo končali tudi razvoj novih tehnologij za notranje gojenje rastlin.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kaj se dogaja na svetovnem trgu jabolk

Katastrofe po lanski obilni letini v Evropi ni, Poljaki več izvažajo na Kitajsko in v Azijo, medtem ko v Avstraliji in Južni Afriki že...

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis 70 kmetij se že predstavlja na spletni tržnici

E-tržnica se letos širi na Hrvaško, pozneje še v druge sosednje države

AGROBIZ
Novice
Novice Letos bo objavljenih 14 razpisov iz programa za razvoj podeželja

Kmetijsko ministrstvo poziva, da si pravočasno priskrbite vse papirje, ki jih potrebujete za prijavo na razpis

AGROBIZ
Novice
Novice Na štirih razpisih čaka dobrih 23 milijonov za kmetijstvo

Vloge na prvi razpis je mogoče oddati od 21. januarja, razpisi so odprti različno dolgo

AGROBIZ
Novice
Novice Kako bi dobili več ekoloških kmetij

Dobro bi bilo zmanjšati birokratske ovire za ekološke kmete in povečati subvencije, da bodo bolj primerljive zahtevnejši ekološki...

AGROBIZ
Novice
Novice Država po novem financira pol premije za večino kmetijskih zavarovanj 2

Višje, in sicer 30-odstotno, je tudi sofinanciranje premij za zavarovanje živali pred boleznimi

AGROBIZ
Novice
Novice Nedovoljene trgovinske prakse: kar je sporno za trgovce, ni sporno za vlado

Vlada se ne strinja, da so deli zakona o kmetijstvu neskladni z ustavo; ustavno sodišče bo pobudo trgovcev o (ne)ustavnosti obravnavalo...